Jak już pisałam na moim blogu, bardzo lubię fasolkę szparagową. Sezon na nią w pełni, więc korzystam ile się da. Robiłam już tradycyjną fasolkę na masełku z bułką tartą (tu znajdziecie przepis:http: //wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/fasolka-szparagowa-na-maseku-z-buka.html), a także sałatkę z fasolki z brokułem, kukurydzą i koperkiem w sosie majonezowo-czosnkowym (przepis tutaj: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/saatka-z-fasolki-szparagowej.html).
Następna miała być sałatka z fasolką w sosie Vinaigrette. Jednak zrobiło się chłodniej na dworze i nabrałam ochoty na coś bardziej konkretnego i rozgrzewającego. Postanowiłam więc przygotować zapiekankę z fasolki i ziemniaków z dodatkiem swojskiej szynki. Oto przepis:
Następna miała być sałatka z fasolką w sosie Vinaigrette. Jednak zrobiło się chłodniej na dworze i nabrałam ochoty na coś bardziej konkretnego i rozgrzewającego. Postanowiłam więc przygotować zapiekankę z fasolki i ziemniaków z dodatkiem swojskiej szynki. Oto przepis:
Składniki:
ok. 400g fasolki szparagowej
ok. 2-3 ziemniaki lub gotowe mrożone talarki ziemniaczane
ok. 200g szynki wędzonej
1 cebula
ok. 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
pęczek koperku
ok. 150g sera żółtego
sól, pieprz
margaryna do wysmarowania formy
olej do smażenia
Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka (250ml)
Sposób przygotowania:
Fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości i odcedziłam. Gdy trochę przestygła, pokroiłam ją na ok. 2-3 centymetrowe kawałki. Szynkę pokroiłam w kostkę, cebulę obrałam i poszatkowałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wrzuciłam cebulę razem z szynką. Smażyłam do zrumienienia. Zasmażkę przełożyłam do miski z fasolką i wymieszałam.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną. Na dnie ułożyłam plasterki ziemniaków. Ja użyłam mrożonych plasterków (talarków). Jeżeli takich nie macie można wziąć surowe ziemniaki. Wtedy takie ziemniaki należy obrać i w całości trochę obgotować. Jak zrobią się lekko miękkie, należy je wyjąć z wody, przestudzić i pokroić na plasterki. Takimi plasterkami wykładamy formę. Na ziemniakach ułożyłam fasolkę wymieszaną z przesmażoną szynką i cebulą. Fasolkę posypałam posiekaną rzeżuchą i koperkiem i doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec zrobiłam sos beszamelowy. W tym celu w małym rondelku roztopiłam 2 łyżki masła. Do masła wsypałam 2 łyżki mąki i za pomocą rózgi mieszałam do całkowitego połączenia.
Należy uważać żeby nie powstały grudki. Do masła z mąką, cały czas mieszając, wlałam cienkim strumieniem mleko. Mieszając podgrzewałam aż sos zgęstniał i przybrał konsystencję ciasta naleśnikowego. Gorącym sosem polałam równomiernie zapiekankę i posypałam startym żółtym serem. Piekłam ok. 30min. w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną. Na dnie ułożyłam plasterki ziemniaków. Ja użyłam mrożonych plasterków (talarków). Jeżeli takich nie macie można wziąć surowe ziemniaki. Wtedy takie ziemniaki należy obrać i w całości trochę obgotować. Jak zrobią się lekko miękkie, należy je wyjąć z wody, przestudzić i pokroić na plasterki. Takimi plasterkami wykładamy formę. Na ziemniakach ułożyłam fasolkę wymieszaną z przesmażoną szynką i cebulą. Fasolkę posypałam posiekaną rzeżuchą i koperkiem i doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec zrobiłam sos beszamelowy. W tym celu w małym rondelku roztopiłam 2 łyżki masła. Do masła wsypałam 2 łyżki mąki i za pomocą rózgi mieszałam do całkowitego połączenia.
Należy uważać żeby nie powstały grudki. Do masła z mąką, cały czas mieszając, wlałam cienkim strumieniem mleko. Mieszając podgrzewałam aż sos zgęstniał i przybrał konsystencję ciasta naleśnikowego. Gorącym sosem polałam równomiernie zapiekankę i posypałam startym żółtym serem. Piekłam ok. 30min. w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz