poniedziałek, 3 lipca 2017

Tort wielkanocny świąteczny kokosowy straciatella

tort wielkanocny kokosowy stracciatella z brzoskwiniami i czekolada bita smietana


Ten tort powstał z okazji ostatnich świąt Wielkanocy. Miałam posypkę do ciast w kolorze żółtym o smaku mango oraz jakieś brzoskwinie w puszce w zanadrzu. Skojarzyły mi się te kolory z wielkanocnymi kolorami. Stwierdziłam, że tort ładnie będzie się komponował z ozdobami na świątecznym stole (kurczaczki, pisanki itp.).
Przepis na ten tort jest podobny do poprzednich tortów, na które przepisy już dodałam. Biszkopt robię zawsze taki sam, bo mam już sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. Zmieniam tylko proporcje ciasta w zależności czy piekę w większej czy mniejszej tortownicy. Oto przepis:

Składniki na biszkopt:
8 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy 32g
3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu cytrynowego


Sposób przygotowania:
Białka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka  utarłam z cukrem na puszystą masę. Mąki z proszkiem przesiałam do miseczki. Następnie do utartych żółtek dodałam połowę ubitej piany z białek i połowę mąki, wymieszałam do połączenia składników i dodałam pozostałą pianę z białek i resztę mąki. na końcu dodałam aromat cytrynowy.
Wymieszałam i przelałam do okrągłej dużej tortownicy o średnicy ok. 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 170 stopniach z termoobiegiem do suchego patyczka (ok. 40min).


I masa budyniowa:
1 duży budyń waniliowy Delecta
2 szkl. mleka
5 łyżek cukru
100-150g masła
100g wiórków kokosowych

tort wielkanocny swiateczny kokosowy stracciatella z brzoskwiniami i czekolada bita smietana
Sposób przygotowania:
Budyń ugotowałam na 2 szkl. mleka i odstawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucierałam chwilę mikserem a następnie dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Na końcu wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam.


II masa straciatella:
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 opakowanie serka mascarpone
1 mały cukier waniliowy 16g
1 czekolada mleczna 100g

Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę ubiłam z śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywną masę. Dodałam serek mascarpone i wymieszałam. Do masy wrzuciłam startą na wiórki czekoladę i ponownie wymieszałam.



Do nasączenia:
Syrop z brzoskwiń z puszki
ok. 1-2 łyżek soku z cytryny
pół szklanki przegotowanej wody
Wszystko wymieszałam razem, jeżeli jest mało słodkie można trochę dosłodzić cukrem.


tort wielkanocny swiateczny kokosowy stracciatella z brzoskwiniami i czekolada bita smietana

Biszkopt przekroiłam na 3 części. Pierwszy blat nasączyłam i posmarowałam masą budyniową. Przykryłam kolejnym blatem, nasączyłam i posmarowałam masą śmietanową. Przykryłam ostatnim blatem ciasta i nasączyłam.


Do dekoracji:
0,5l śmietany 30%
2 śmietan-fixy
posypki do ciasta Dekorada
1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady

Śmietanę ubiłam jak powyżej. Posmarowałam nią wierzch i boki ciasta. Resztę śmietany przełożyłam do rękawa cukierniczego i zrobiłam wzór na rancie tortu. Na wierzchu ułożyłam napis i zrobiłam pisanki z kuleczek. Dodatkowo położyłam kilka plasterków brzoskwiń.
Resztę kuleczek powtykałam we wzór na rancie tortu a posypkę mango rozsypała między napisem. Boki obsypałam startą na tarce czekoladą.

POLECAM!!!
tort wielkanocny kokosowy stracciatella z brzoskwiniami i czekolada bita smietana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz