Ten tort powstał z okazji ostatnich świąt Wielkanocy. Miałam posypkę do ciast w kolorze żółtym o smaku mango oraz jakieś brzoskwinie w puszce w zanadrzu. Skojarzyły mi się te kolory z wielkanocnymi kolorami. Stwierdziłam, że tort ładnie będzie się komponował z ozdobami na świątecznym stole (kurczaczki, pisanki itp.).
Przepis na ten tort jest podobny do poprzednich tortów, na które przepisy już dodałam. Biszkopt robię zawsze taki sam, bo mam już sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. Zmieniam tylko proporcje ciasta w zależności czy piekę w większej czy mniejszej tortownicy. Oto przepis:
Przepis na ten tort jest podobny do poprzednich tortów, na które przepisy już dodałam. Biszkopt robię zawsze taki sam, bo mam już sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. Zmieniam tylko proporcje ciasta w zależności czy piekę w większej czy mniejszej tortownicy. Oto przepis:
Składniki na biszkopt:
8 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy 32g
3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu cytrynowego
Sposób przygotowania:
Białka
oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Mąki z proszkiem
przesiałam do miseczki. Następnie do utartych żółtek dodałam połowę
ubitej piany z białek i połowę mąki, wymieszałam do połączenia
składników i
dodałam pozostałą pianę z białek i resztę mąki. na końcu dodałam aromat cytrynowy.
Wymieszałam i przelałam do okrągłej dużej tortownicy o średnicy ok. 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 170 stopniach z termoobiegiem do suchego patyczka (ok. 40min).
Wymieszałam i przelałam do okrągłej dużej tortownicy o średnicy ok. 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 170 stopniach z termoobiegiem do suchego patyczka (ok. 40min).
I masa budyniowa:
1 duży budyń waniliowy Delecta
2 szkl. mleka
5 łyżek cukru
100-150g masła
100g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Budyń ugotowałam na 2 szkl. mleka i odstawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucierałam chwilę mikserem a następnie dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Na końcu wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam.
Budyń ugotowałam na 2 szkl. mleka i odstawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucierałam chwilę mikserem a następnie dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Na końcu wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam.
II masa straciatella:
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 opakowanie serka mascarpone
1 mały cukier waniliowy 16g
1 czekolada mleczna 100g
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę ubiłam z śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywną masę. Dodałam serek mascarpone i wymieszałam. Do masy wrzuciłam startą na wiórki czekoladę i ponownie wymieszałam.
Do nasączenia:
Syrop z brzoskwiń z puszki
ok. 1-2 łyżek soku z cytryny
pół szklanki przegotowanej wody
Wszystko wymieszałam razem, jeżeli jest mało słodkie można trochę dosłodzić cukrem.
Biszkopt przekroiłam na 3 części. Pierwszy blat nasączyłam i posmarowałam masą budyniową. Przykryłam kolejnym blatem, nasączyłam i posmarowałam masą śmietanową. Przykryłam ostatnim blatem ciasta i nasączyłam.
Do dekoracji:
0,5l śmietany 30%
2 śmietan-fixy
posypki do ciasta Dekorada
1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
Śmietanę ubiłam jak powyżej. Posmarowałam nią wierzch i boki ciasta. Resztę śmietany przełożyłam do rękawa cukierniczego i zrobiłam wzór na rancie tortu. Na wierzchu ułożyłam napis i zrobiłam pisanki z kuleczek. Dodatkowo położyłam kilka plasterków brzoskwiń.
Resztę kuleczek powtykałam we wzór na rancie tortu a posypkę mango rozsypała między napisem. Boki obsypałam startą na tarce czekoladą.
Resztę kuleczek powtykałam we wzór na rancie tortu a posypkę mango rozsypała między napisem. Boki obsypałam startą na tarce czekoladą.
POLECAM!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz