To już kolejny przepis na gofry na moim blogu. Tym razem postanowiłam zrobić gofry owsiane. Byłam ciekawa jak smakują.
Wcześniej robiłam placki owsiane (przepis na moim blogu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/placki-owsiane-z-bananem.html) i przypadły mi do gustu, więc stwierdziłam, że gofry będą jeszcze lepsze. Poza tym akurat dziś jest okropna deszczowa pogoda (mimo, że to środek lata) więc uznałam, że gofry z czekoladą będą świetne na poprawę humoru. Oto przepis:
Wcześniej robiłam placki owsiane (przepis na moim blogu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/placki-owsiane-z-bananem.html) i przypadły mi do gustu, więc stwierdziłam, że gofry będą jeszcze lepsze. Poza tym akurat dziś jest okropna deszczowa pogoda (mimo, że to środek lata) więc uznałam, że gofry z czekoladą będą świetne na poprawę humoru. Oto przepis:
Składniki na 6 gofrów:
0,5szkl. płatków owsianych górskich
1,5szkl. mleka do ugotowania płatków + 0,5szkl. do ciasta na gofry
1 jajko
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego lnu
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy 16g
4 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki śmietany 30%
kilka kropel aromatu śmietankowego do ciasta
2 dojrzałe banany
1 tabliczka mlecznej czekolady + 2 łyżki mleka do jej rozpuszczenia
cukier puder do opruszenia
Sposób przygotowania:
1,5 szklanki mleka zagotowałam, wsypałam do niego płatki owsiane i gotowałam ok. 10min, aż płatki będą miękkie i podwoją swoją objętość. Odstawiłam pod przykryciem aż wystygły. Następnie chłodne płatki przełożyłam do większej miski i zblendowałam. Dodałam do nich łyżkę lnu, mąkę, proszek do pieczenia i cukry. Następnie wbiłam jajko i wlałam mleko, olej i śmietanę. Na końcu dodałam aromat śmietankowy.
Wszystko krótko zmiksowałam do połączenia składników. Gofry piekłam w rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut. Upieczone gofry układałam na kratce metalowej. Banana pokroiłam w plasterki i poukładałam na gofrach. Posypałam gofry cukrem pudrem. Czekoladę mleczną połamałam na kawałki i umieściłam w rondelku. Wlałam 2 łyżki mleka i rozpuściłam czekoladę. Rozpuszczoną czekoladą udekorowałam gofry. Jeśli ktoś woli mniej słodkie gofry to radzę użyć gorzkiej lub deserowej czekolady.
SMACZNEGO!!!Wszystko krótko zmiksowałam do połączenia składników. Gofry piekłam w rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut. Upieczone gofry układałam na kratce metalowej. Banana pokroiłam w plasterki i poukładałam na gofrach. Posypałam gofry cukrem pudrem. Czekoladę mleczną połamałam na kawałki i umieściłam w rondelku. Wlałam 2 łyżki mleka i rozpuściłam czekoladę. Rozpuszczoną czekoladą udekorowałam gofry. Jeśli ktoś woli mniej słodkie gofry to radzę użyć gorzkiej lub deserowej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz