wtorek, 29 sierpnia 2017

Makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo-serowym

makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo-serowym sos z serkow topionych

Podobne danie zjadłam kiedyś w restauracji, w której pracowałam. Nie było to danie z karty dla gości, ale danie przygotowane przez naszych kucharzy na obiad dla pracowników. Jadłam coś takiego wtedy pierwszy raz i bardzo mi smakowało. Dokładnie nie wiem jaki był przepis na tamtą potrawę, ale uzyskałam bardzo podobny smak. Z tego co pamiętam, w oryginale była przygotowana z ryżem, a ja postanowiłam przyrządzić ją z makaronem spaghietti.
Na przygotowanie domowego makaronu, na który przepis znajdziecie na moim blogu pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowy-makaron-jajeczny-do-rosou.html niestety zabrakło mi dziś czasu, ale byłby on tu idealny. Sam sos dzięki dodaniu serków topionych jest bardzo kremowy i delikatny w smaku. Dodatkowo nie trzeba go zagęszczać mąką. Poza tym danie to jest fajną alternatywą dla typowego spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Oto przepis:
makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo-serowym sos z serkow topionych

Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
kilka pieczarek
1 mała cebula
200ml śmietany 18%
2 serki topione o smaku gouda po 100g każdy
sól, pieprz
majeranek
koperek
1 łyżka masła
ok. 1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
makaron spaghetti
starty żółty ser (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Pieczarki obrałam i pokroiłam na małe kawałki. W garnku roztopiłam masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam cebulę i pieczarki. Dusiłam kilkanaście minut. Gdyby pieczarki puściły mało soku, można dolać trochę wody, aby się nie przypaliło. Do podduszonych pieczarek dolałam śmietanę i dobrze wymieszałam żeby się nie zważyła. Można ją wcześniej zahartować sosem. Sos doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem. Poddusiłam kolejne kilka minut. W między czasie umyłam pierś z kurczaka i pokroiłam ją w kostkę. Mięso doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam z mąką. Na patelni rozgrzałam ok. 2-3 łyżki oleju i na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam mięso.
Smażyłam kilka minut do zrumienienia. Przesmażone mięso przełożyłam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie mięso przełożyłam do garnka z sosem pieczarkowym, chwilę poddusiłam i dołożyłam serki topione. Podgrzewałam do całkowitego rozpuszczenia serków. 
W osobnym garnku zagotowałam wodę. Na osolony wrzątek wrzuciłam makaron i gotowałam wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wyłożyłam na talerz. Polałam sosem pieczarkowo-serowym i posypałam odrobiną startego żółtego sera.

SMACZNEGO!!!

makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo-serowym sos z serkow topionych

























makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo-serowym sos z serkow topionych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz