Podobne danie zjadłam kiedyś w restauracji, w której pracowałam. Nie było to danie z karty dla gości, ale danie przygotowane przez naszych kucharzy na obiad dla pracowników. Jadłam coś takiego wtedy pierwszy raz i bardzo mi smakowało. Dokładnie nie wiem jaki był przepis na tamtą potrawę, ale uzyskałam bardzo podobny smak. Z tego co pamiętam, w oryginale była przygotowana z ryżem, a ja postanowiłam przyrządzić ją z makaronem spaghietti.
Na przygotowanie domowego makaronu, na który przepis znajdziecie na moim blogu pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowy-makaron-jajeczny-do-rosou.html niestety zabrakło mi dziś czasu, ale byłby on tu idealny. Sam sos dzięki dodaniu serków topionych jest bardzo kremowy i delikatny w smaku. Dodatkowo nie trzeba go zagęszczać mąką. Poza tym danie to jest fajną alternatywą dla typowego spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Oto przepis:
Na przygotowanie domowego makaronu, na który przepis znajdziecie na moim blogu pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowy-makaron-jajeczny-do-rosou.html niestety zabrakło mi dziś czasu, ale byłby on tu idealny. Sam sos dzięki dodaniu serków topionych jest bardzo kremowy i delikatny w smaku. Dodatkowo nie trzeba go zagęszczać mąką. Poza tym danie to jest fajną alternatywą dla typowego spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Oto przepis:
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
kilka pieczarek
1 mała cebula
200ml śmietany 18%
2 serki topione o smaku gouda po 100g każdy
sól, pieprz
majeranek
koperek
1 łyżka masła
ok. 1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
makaron spaghetti
starty żółty ser (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Pieczarki obrałam i pokroiłam na małe kawałki. W garnku roztopiłam masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam cebulę i pieczarki. Dusiłam kilkanaście minut. Gdyby pieczarki puściły mało soku, można dolać trochę wody, aby się nie przypaliło. Do podduszonych pieczarek dolałam śmietanę i dobrze wymieszałam żeby się nie zważyła. Można ją wcześniej zahartować sosem. Sos doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem. Poddusiłam kolejne kilka minut. W między czasie umyłam pierś z kurczaka i pokroiłam ją w kostkę. Mięso doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam z mąką. Na patelni rozgrzałam ok. 2-3 łyżki oleju i na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam mięso.
Smażyłam kilka minut do zrumienienia. Przesmażone mięso przełożyłam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie mięso przełożyłam do garnka z sosem pieczarkowym, chwilę poddusiłam i dołożyłam serki topione. Podgrzewałam do całkowitego rozpuszczenia serków.
Smażyłam kilka minut do zrumienienia. Przesmażone mięso przełożyłam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie mięso przełożyłam do garnka z sosem pieczarkowym, chwilę poddusiłam i dołożyłam serki topione. Podgrzewałam do całkowitego rozpuszczenia serków.
W osobnym garnku zagotowałam wodę. Na osolony wrzątek wrzuciłam makaron i gotowałam wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wyłożyłam na talerz. Polałam sosem pieczarkowo-serowym i posypałam odrobiną startego żółtego sera.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz