poniedziałek, 11 października 2021

Szybkie ciasto z jabłkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

 

Sezon na jabłka w pełni, w końcu mamy jesień. Chcąc wykorzystać trochę jabłek z przydomowego ogrodu, postanowiłam zrobić kolejne ciasto z jabłkami. Nie chciałam robić tradycyjnej szarlotki, wolałam coś mniej pracochłonnego. Poza tym miałam ochotę na mocno wilgotne ciasto naszpikowane owocami. Postawiłam więc na zwykłe ciasto ucierane na oleju z kawałkami jabłek. Zrobiłam je w podłużnej foremce ćwibakówce, ale oczywiście można zrobić w innej. Oto przepis:

Składniki:

3 większe jajka

3/4szkl. cukru

1 cukier waniliowy

0,5szkl. oleju

1,5szkl. mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny

3-4 kwaskowe jabłka

cukier puder do posypania

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Sposób przygotowania:

Jajka w temperaturze pokojowej wybiłam do miski miksera i utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Do utartych jajek cienkim strumieniem wlałam olej i zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam ją do masy jajecznej i zmiksowałam na najniższych obrotach miksera. Na koniec dolałam sok z cytryny i również zmiksowałam do połączenia. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki. Jabłka wrzuciłam do ciasta i ostrożnie wymieszałam. Formę ćwibakówkę o długości 35cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 50 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem i pokroiłam na plastry.

Zapraszam do zerknięcia na inne przepisy na ciasta z jabłkami, np.: jabłecznik zaparzany (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Jabłecznik zaparzany), babka cytrynowa z jabłkami (link: Waniliowe Improwizacje: Gotowana babka cytrynowa z jabłkami), sernik z jabłkiem i kruszonką (link:Waniliowe Improwizacje: Sernik z jabłkiem i kruszonką), ciasto orzechowe z jabłkami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto orzechowe z jabłkami) i inne.

SMACZNEGO!!!

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami


sobota, 9 października 2021

Czekoladowe ciasto na białkach z colą

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend

Znowu nazbierało mi się białek, więc postanowiłam je wykorzystać i upiec jakieś pyszne ciasto na weekend. Ciast z białek na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo, robiłam już biszkopty, babki zebry itp. Dziś dla urozmaicenia zrobiłam czekoladowe ciasto z białek z coca colą. Bardzo lubię ciasta z samych białek bo wychodzą delikatne i wilgotne. Można je wykorzystać również jako bazę do tortów lub przekładać dowolnymi kremami. A oto przepis na dzisiejsze ciasto:

Składniki:

ok. 320g białek

3/4szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1,5szkl. mąki pszennej tortowej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

0,5szkl. oleju

0,5szkl. coca coli/pepsi

1 czubata łyżka gorzkiego kakao

szczypta soli

Polewa:

2-3 łyżki mleka

kilka kostek gorzkiej czekolady

60g mlecznej czekolady

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend

Sposób przygotowania:

Białka umieściłam w misie miksera. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywno. Do ubitej piany, dalej miksując, wsypywałam cukier zwykły i waniliowy i miksowałam aż piana zrobiła się lśniąca. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszankę wsypałam do ubitej piany i wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Kolejno wmiksowałam do ciasta olej i coca colę. Gotowe ciasto przelałam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce wyszło ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam, a następnie polałam czekoladą roztopioną w gorącym mleku i posypałam kolorową posypką. Gdy polewa zastygła, pokroiłam ciasto na kawałki.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z białek, np.: zebra na białkach (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Zebra na białkach), babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Babka na białkach), cytrynowa babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na białkach), rolada z białek (link: Waniliowe Improwizacje: Rolada z białek), pączki z białek (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek), kokosanki (link: Waniliowe Improwizacje: Kokosanki), biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach), piegusek (link: Waniliowe Improwizacje: Piegusek).

SMACZNEGO!!!

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend




piątek, 1 października 2021

Ciasto krówka bananowa

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach

Oj już bardzo dawno nie robiłam żadnego ciasta bez pieczenia. Dlatego postanowiłam nadrobić zaległości w tym temacie, a przy okazji wykorzystać trochę zapasów ze spiżarni. Postawiłam na ciasto krówka bananowa. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony: Ciasto krówka bananowa na krakersach (gotujzcukiereczkiem.pl), zmieniając pewne szczegóły. Ciasto krówka bananowa to wbrew pozorom bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, mimo że składa się z kilku warstw. Wychodzi dość słodkie, ale naprawdę smaczne. Jest dość podobne do popularnego 3bita, ale wzbogacone o owoce. Oto przepis:

Masa budyniowa:

1l mleka

250g masła

3/4szkl. cukru

1 jajko

1szkl. mąki pszennej tortowej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1 budyń waniliowy bez cukru

Masa śmietanowa:

500g śmietany 30%

2 łyżki (raczej płaskie) cukru pudru

10g żelatyny

1/4szkl. gorącej wody

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

4-5 bananów

ok. 125g krakersów solonych (ok. 25szt)

ok. 25szt. herbatników kakaowych

ok.40g czekolady gorzkiej

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach


Sposób przygotowania:

Prostokątną tortownicę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki dodatkowo zabezpieczyłam folią aluminiową. Na dnie formy ułożyłam herbatniki kakaowe. 2,5 szklanki mleka zagotowałam z masłem i cukrem. Pozostałe mleko zmiksowałam z jajkiem, budyniem waniliowym, mąką tortową i ziemniaczaną. Mieszankę cienkim strumieniem wlałam do gotującego się mleka i ciągle mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń wyłożyłam na herbatniki i równo rozsmarowałam. Na budyniu ułożyłam krakersy solone. Ciasto obciążyłam drewnianą deską do krojenia aby ciastka nie odchodziły i odstawiłam na czas przygotowania kolejnych warstw. Żelatynę zalałam gorącą wodą i odstawiłam na kilka minut do napęcznienia. Dopiero wówczas ją wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia i odstawiłam do przestygnięcia. Puszkę z masą kajmakową umieściłam w garnku z gorącą wodą i pozostawiłam tak na kilkanaście minut, aby masa się rozgrzała i lepiej rozsmarowała na cieście. Po tym czasie puszkę wyjęłam z wody, otworzyłam, masę dokładnie wymieszałam łyżką i dopiero rozsmarowałam na krakersach. Banany obrałam ze skóry i pokroiłam na plasterki/półplasterki. Ułożyłam je na masie kajmakowej. Zimną śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlałam bardzo cienkim strumieniem letnią żelatynę, miksując przy tym cały czas na małych obrotach. Masę śmietanową rozsmarowałam na bananach. Czekoladę gorzką starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nią wierzch ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc (można krócej).

SMACZNEGO!!!

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach



sobota, 25 września 2021

Jabłecznik ucierany

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

No i nastała jesień, a w raz z nią chłodniejsze i krótsze dni, niższe temperatury powietrza itp. Przekłada się to również na zmiany w wypiekach. U mnie zawsze jesienią królują szarlotki i ciasta z orzechami. Najbardziej kojarzą mi się one z tą porą roku, no i jest akurat sezon na te owoce, więc siłą rzeczy sięgam po nie w kuchni. Dziś więc zrobiłam ciasto z użyciem jabłek. Tym razem nie zrobiłam jednak tradycyjnej szarlotki, a jabłecznik/szarlotkę na cieście ucieranym. Robiłam je o raz pierwszy i skorzystałam z przepisu ze strony: jabłecznik ucierany - PrzyslijPrzepis.pl. Muszę przyznać, że taki jabłecznik bardzo przypadł mi do gustu. Ciasto wyszło bardzo puszyste i mięciutkie, przełożone musem jabłkowym domowej roboty stanowi pyszny deser. Oto przepis:

Ciasto:

7 mniejszych jajek

3/4szkl. cukru

32g cukru waniliowego

5 łyżek mleka

0,5szkl. oleju

250 mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

ok. 1,5kg jabłek

2-3 łyżki cukru

szczypta cynamonu

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1/3szkl. zimnej wody + 2 łyżki

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od uprażenia jabłek. Dlatego też jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki wody, cukier i cynamon. Prażymy, mieszając co jakiś czas aż jabłka się zagotują i zaczną rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1/3szkl. zimnej wody i wlewamy do uprażonych jabłek. Mieszamy i zagotowujemy. Gdy jabłka się zagęszczą, wyłączamy gaz i odstawiamy mus do przestygnięcia. 

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Następnie wybijamy je do miski. Wsypujemy cukier zwykły i waniliowy i ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy olej i mleko i ucieramy dalej do połączenia składników. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy do blachy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy, wykładamy na nie uprażone jabłka i wylewamy resztę ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Ja dodatkowo schłodziłam jeszcze w lodówce. Przed podaniem ciasto dekorujemy cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!!!

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci


środa, 15 września 2021

Fale Dunaju z jabłkami

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta

 Ostatnio mam mało czasu na pieczenie, a jak już coś upiekę to długo się zbieram żeby dodać przepis na bloga. Chyba złapałam jakieś przesilenie, lub po prostu to natłok obowiązków. Ale tym przepisem postanowiłam się z wami podzielić pomimo wszelkich przeciwności. To ciasto to powrót do przeszłości, zarówno mojej, jak i pewnie większości z was. A chodzi o ciasto o pięknej nazwie "Fale Dunaju". Jest to ciasto ucierane, dwukolorowe, z zatopionymi w nim owocami, z kremem budyniowym na domowym budyniu i z czekoladą. Ciasto bardzo ładnie wygląda i super smakuje. Bardzo się cieszę, że odświeżyłam sobie ten przepis. Zaczerpnęłam go ze strony: Fale Dunaju – Smaki na talerzu. Oto on:

Składniki na ciasto:

250g miękkiego masła

180g cukru pudru

6-7 jaj (ja dałam 7 mniejszych)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300g mąki pszennej tortowej

2 łyżki mleka

1 płaska łyżka kakao

kilka jabłek

Krem budyniowy:

500ml mleka

4 żółtka

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej tortowej

45g cukru waniliowego

0,5szkl. cukru kryształu

200g miękkiego masła

Polewa:

100g czekolady (u mnie 60g mlecznej i 40g gorzkiej)

4 łyżki śmietany 30%

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki. Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem do białości. Następnie dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dodawałam do masy maślano - jajecznej, miksując przy tym na małych obrotach. Dolałam do ciasta mleko i zmiksowałam do połączenia składników. Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i wymieszałam wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam do blachy i równo rozprowadziłam. Do reszty ciasta dodałam kakao i wymieszałam do połączenia. Ciemne ciasto rozsmarowałam równomiernie na jasnym. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne. Jabłka pokroiłam na mniejsze kawałki i poutykałam je równomiernie w ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce.

Z pół litra mleka odlałam 0,5 szklanki i rozprowadziłam w nim żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową. Resztę mleka zagotowałam z cukrem kryształem i waniliowym. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszankę i cały czas mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksowałam i dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Krem miksowałam, aż stal się jednolity bez grudek. Gotowy krem rozsmarowałam na cieście. Ciasto schłodziłam w lodówce. Gdy krem zesztywniał, przygotowałam polewę. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą polewę. Polewą posmarowałam ciasto i ponownie odstawiłam je do lodówki, aż czekolada zastygła. 

SMACZNEGO!!!

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta


wtorek, 31 sierpnia 2021

Karpatka z galaretką

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci

 Na pożegnanie wakacji postanowiłam zrobić dzieciakom małą przyjemność i upiekłam karpatkę. Jako, że dzieci lubią galaretkę, to zrobiłam bogatszą wersję karpatki, wzbogacając ją o warstwę galaretki. Ja użyłam truskawkowej, ale oczywiście można użyć każdego innego smaku. Karpatka zniknęła w mgnieniu oka, wiec na pewno była smaczna. Do tego ładnie i bardziej kolorowo wyglądała. Zainspirowałam się przepisem ze strony: Karpatka - przepis (domowe-wypieki.pl), ale trochę go wzbogaciłam. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

1szkl. wody

150g masła

1szkl. mąki pszennej tortowej

5 jajek

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

Składniki na krem:

3szkl. mleka (750ml)

175g miękkiego masła

3/4szkl. cukru

1 cukier waniliowy

4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa

400ml gorącej wody

cukier puder do posypania

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci


Sposób przygotowania:

Przygotowanie karpatki zaczynam od ciasta. Wodę i masło umieszczam w garnku i podgrzewając doprowadzam do zagotowania się. Zestawiam na chwilę garnek z gazu, wsypuję mąkę i energicznie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek znów ustawiam na minimalnym gazie i podgrzewam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścian garnka. Wyłączam gaz i odstawiam ciasto do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbijam po jednym jajku i miksuję do połączenia składników. Na koniec dodaję sól i proszek do pieczenia i miksuję jeszcze kilka chwil. Blachę z wyposażenia piekarnika smaruję masłem i wysypuję mąką pszenną. Można też użyć dwój blach prostokątnych lub kwadratowych jednakowej wielkości. Ciasto rozprowadzam po całej blasze nie wygładzając go, a wręcz przeciwnie robiąc łyżką takie jakby zadziory, żeby powstały góry w trakcie pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę je ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ciasto studzę na kratce. Wystudzone przekrajam na dwie równe części. 

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ja do lodówki aby zaczęła tężeć. Tężejącą wykładam na jedną część ciasta, głównie w te doły. Ciasto wstawiam do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem zwykłym i waniliowym. Pozostałe mleko miksuję z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną na jednolitą masę. Masę wlewam do gotującego się mleka z cukrem i energicznie mieszając, gotuję budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję na puch i dodaję do niego po łyżce wystudzony budyń. Miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Krem wykładam na tą część ciasta z galaretką i nakrywam drugą częścią ciasta, lekko ją dociskając. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki, aby krem się schłodził. Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na tradycyjna karpatkę (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Karpatka) oraz na karpatkę z musem truskawkowym (link: Waniliowe Improwizacje: Karpatka z musem truskawkowym). A jeśli macie mało czasu, to polecam przepis na szybką napoleonkę na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Napoleonka na krakersach), lub napolonkę na cieście francuskim (link: Waniliowe Improwizacje: Napoleonka na cieście francuskim).

SMACZNEGO!!!

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci


wtorek, 24 sierpnia 2021

Tarta ze śliwkami

Tarta ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze slwikami, ciasto kruche z budyniem i sliwkami i galaretka, tarta z owocami, tarta z budyniem

Pomiędzy ostatnimi przetworami z cukinii znalazłam trochę czasu, aby upiec jakieś ciasto dla moich gości. A że sezon teraz na śliwki, to postanowiłam zrobić tartę śliwkową. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu tart, bo robiłam je może z dwa razy w życiu, więc może efekt wizualny nie jest powalający, ale za to smakiem nadrabia. Zrobiłam najzwyklejszą, standardową wersję tarty, czyli kruche ciasto, budyń, owoce i galaretka. Oto przepis:

Składniki na ciasto kruche:

250g mąki pszennej tortowej

125g cukru pudru

125g zimnego masła

1 żółtko

1 małe jajko

1 łyżka soku z cytryny

3 krople olejku pomarańczowego

Składniki na nadzienie:

1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4l mleka)

1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej

3 łyżki cukru

2 i 3/4szkl. mleka

300-400g śliwek

1 galaretka przeźroczysta

450ml gorącej wody

Tarta ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze slwikami, ciasto kruche z budyniem i sliwkami i galaretka, tarta z owocami, tarta z budyniem

Sposób przygotowania:

W misce umieściłam składniki na kruche ciasto, czyli: mąkę, cukier puder, pokrojone na plasterki zimne masło, żółtko, jajko, sok z cytryny i olejek pomarańczowy. Składniki posiekałam nożem, a następnie zagniotłam szybko luźne ciasto. Ciasto wstawiłam na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam na okrągły placek i przeniosłam je do formy na tartę. Użyłam formy silikonowej, więc nie natłuszczałam jej dodatkowo. Spód można podpiec około 10 minut przed nałożeniem nadzienia, wtedy mamy pewność że nie rozmięknie od budyniu. Ja jednak zaryzykowałam i nie podpiekałam go. Wyszedł równie dobry. Formę z ciastem ponownie wstawiłam do lodówki na czas przygotowania budyniu. 2 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając doprowadziłam budyń do zagotowania i zgęstnienia. Budyń odstawiłam na kilka minut do przestygnięcia, a w tym czasie przygotowałam śliwki. Umyłam je, osuszyłam i wypestkowałam. Można też użyć śliwek mrożonych. Wtedy należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sicie. Ugotowany budyń wyłożyłam na przygotowany spód. Na budyniu ułożyłam połówki śliwek. Tartę wstawiłam do piekarnika i piekłam ją około 45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Galaretkę przeźroczystą rozpuściłam w 450ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wylałam na tartę. Ciasto schłodziłam w lodówce. Gdy galaretka zastygnie można pokroić na kawałki.

SMACZNEGO!!!

Tarta ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze slwikami, ciasto kruche z budyniem i sliwkami i galaretka, tarta z owocami, tarta z budyniem

Tarta ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze slwikami, ciasto kruche z budyniem i sliwkami i galaretka, tarta z owocami, tarta z budyniem

Tarta ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze slwikami, ciasto kruche z budyniem i sliwkami i galaretka, tarta z owocami, tarta z budyniem



Dżem z cukinii

Dzem z cukinii, dzem z kabaczka, przetwory z cukinii, dzem agrestowy z cukinii, dzem z cukinii z galaretka agrestowa, dzem cytrynowo agrestowy

Sezon na cukinię trwa nadal. Przygotowałam już w tym roku spore zapasy cukiniowych przetworów i to jeszcze nie koniec. Mam dziś kolejny pomysł na cukinię i jej wykorzystanie. Tym razem pyszny dżem z cukinii z dodatkiem galaretki i soku z cytryny. Szybki i łatwy sposób na domowy dżem, który będzie jak znalazł do pieczywa, naleśników czy ciast. A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że nie zrobiłam żadnego dżemu z owoców, a zrobiłam z warzywa. No ale tak wyszło. Oto przepis:

Składniki:

1,5kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu)

4 łyżki wody

5-6 łyżek soku z cytryny

250g cukru

1 galaretka agrestowa

Dzem z cukinii, dzem z kabaczka, przetwory z cukinii, dzem agrestowy z cukinii, dzem z cukinii z galaretka agrestowa, dzem cytrynowo agrestowy


Sposób przygotowania:

Cukinie obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Po obraniu powinno zostać 1,5kg cukinii. Tak przygotowaną cukinię starłam na tarce na grubych oczkach. Można też użyć szatkownicy. Starta cukinię przełożyłam do garnka. Dodałam cztery łyżki wody i ustawiłam garnek na gazie. Mieszając co jakiś czas, doprowadziłam cukinię do zagotowania. Zmniejszyłam ogień na minimalny i dusiłam ją pod przykryciem ok. 20-25 minut. Po tym czasie cukinię zblendowalam na jednolity mus. Dosypałam cukier i dodałam sok z cytryny. Wsypałam suchą galaretkę i dokładnie wszystko wymieszałam. Cukinię dusiłam kolejne 20-25 minut po czym przelałam ją do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręciłam i zapasteryzowałam w garnku. Czas pasteryzacji to ok. 15 minut od zagotowania się wody. Po zapasteryzowaniu słoiki odstawiłam do góry dnem by w tej pozycji wystygły i dopiero potem odwróciłam do właściwej pozycji i odstawiłam w chłodne miejsce. Z pasteryzacji można zrezygnować, jeśli dżem ma być zjedzony w krótkim czasie po przygotowaniu. Jeśli ma być na zimę pasteryzacja jest potrzebna. Korzystałam z przepisu: Dżem z cukinii - Justyna Dragan.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na przetwory z cukinii, np.: sos słodko - kwaśny z cukinii (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sos słodko - kwaśny z cukinii), sos do spaghetti z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Sos do spaghetti z cukinii), ketchup z cukinii i pomidorów (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii i pomidorów), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), cukinia jak ananas (link: Waniliowe Improwizacje: Cukinia jak ananas), ananaski z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ananaski z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Dzem z cukinii, dzem z kabaczka, przetwory z cukinii, dzem agrestowy z cukinii, dzem z cukinii z galaretka agrestowa, dzem cytrynowo agrestowy

Dzem z cukinii, dzem z kabaczka, przetwory z cukinii, dzem agrestowy z cukinii, dzem z cukinii z galaretka agrestowa, dzem cytrynowo agrestowy


wtorek, 17 sierpnia 2021

Ananaski z cukinii

Ananaski z cukinii, cukinia jak ananas, cukinia ala ananas, cukinia w zalewie, cukinia na slodko, cukinia na zime, cukinia marynowana, cukinia w sloikach

Dziś z samego rana zrobiłam kolejną porcję tak zwanych ananasków z cukinii. Dwa dni temu tez robiłam podobne, ale trochę inną metodą i bez goździków. Tym razem zrobiłam ananaski na drugi sposób. Niedługo chyba cukinia będzie mi się śniła po nocach, bo robię z niej przetwory co drugi dzień lub nawet codziennie. Ale szkoda, żeby się zmarnowała, skoro w zimę też fajnie jest wyjąć coś smacznego. Takie ananaski można wykorzystać na wiele sposobów, dodając je do ciast i deserów, do sałatek, do dań głównych lub jako samodzielną przekąskę. Oto przepis:

Składniki:

ok. 4,5kg cukinii (waga przed obraniem)

3 łyżeczki kwasku cytrynowego

45g cukru waniliowego

1kg cukru kryształu

4 goździki

1,5l wody

Ananaski z cukinii, cukinia jak ananas, cukinia ala ananas, cukinia w zalewie, cukinia na slodko, cukinia na zime, cukinia marynowana, cukinia w sloikach

Sposób przygotowania:

1,5 litra wody zagotowałam z kwaskiem cytrynowym i odstawiłam do wystygnięcia. Cukinie obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę. Cukinię zalałam zimną wodą z kwaskiem, przykryłam ręcznikiem kuchennym i odstawiłam na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie cukinię odcedziłam na sicie z zalewy, nie pozbywając się jednak zalewy. Zalewę przelałam z powrotem do garnka. Dodałam do niej cukier kryształ, cukier waniliowy i goździki. Zalewę zagotowałam i włożyłam do niej odcedzona wcześniej cukinię. Wszystko razem ponownie zagotowałam i od momentu zagotowania, gotowałam cukinię ok. 5 minut. Powinna być miękka ale nie rozgotowana. Ugotowaną cukinię przełożyłam do wyparzonych słoików i szczelnie zakręciłam. Słoiki z cukinią a'la ananas następnie zapasteryzowałam w garnku. Pasteryzowałam je 15 minut od zagotowania. Po tym czasie wyjęłam słoiki i odwróciłam do góry dnem by w tej pozycji wystygły. Dopiero po całkowitym wystygnięciu odwróciłam słoiki do właściwej pozycji i wyniosłam w chłodne miejsce. Przepis pochodzi ze strony: Cukinia a la ananas | (mprzepisy.pl), zwiększyłam jednak ilość cukinii.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na przetwory z cukinii, np.: sos słodko - kwaśny z cukinii (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sos słodko - kwaśny z cukinii), sos do spaghetti z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Sos do spaghetti z cukinii), ketchup z cukinii i pomidorów (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii i pomidorów), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), cukinia jak ananas (link: Waniliowe Improwizacje: Cukinia jak ananas).

SMACZNEGO!!!

Ananaski z cukinii, cukinia jak ananas, cukinia ala ananas, cukinia w zalewie, cukinia na slodko, cukinia na zime, cukinia marynowana, cukinia w sloikach

Ananaski z cukinii, cukinia jak ananas, cukinia ala ananas, cukinia w zalewie, cukinia na slodko, cukinia na zime, cukinia marynowana, cukinia w sloikach


poniedziałek, 16 sierpnia 2021

Cukinia jak ananas

Cukinia jak ananas, ananaski z cukinii, cukinia w zalewie, cukinia marynowana, cukinia na slodko, cukinia w sloikach na zime, cukinia w slodkiej zalewie

Ponieważ cukinia obrodziła, z resztą jak co roku, to postanowiłam zrobić z niej kolejne słoiki na zimę. Tym razem nie sałatka, ani ketchup czy sos. To wszystko już było. Tym razem zrobiłam cukinię na słodko, smakującą jak ananas konserwowy. Taka cukinia to świetny dodatek do ciast, deserów, ale również do sałatek, czy mięs zamiast surówki. Przepis, z którego korzystałam jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Nie licząc czasu który cukinia stoi zasypana w cukrze. W każdym razie może trochę rozłożony w czasie, ale wymagający mało wysiłku z naszej strony. Korzystałam z tego przepisu: ananasy z cukinii | Domowy Smak Jedzenia .pl. Jutro jeszcze zrobię podobne ananaski ale z goździkami. A oto przepis na dzisiejszą cukinię:

Składniki:

2,5kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)

2 łyżeczki kwasku cytrynowego

4 łyżeczki cukru waniliowego

800g cukru

Cukinia jak ananas, ananaski z cukinii, cukinia w zalewie, cukinia marynowana, cukinia na slodko, cukinia w sloikach na zime, cukinia w slodkiej zalewie

Sposób przygotowania:

Do tego przepisu potrzebujemy cukinii większych, dojrzałych. Takie cukinie obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Pokrojoną cukinię posypujemy kwaskiem cytrynowym, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z cukinią przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Cukinia w tym czasie puści dużo soku. W między czasie należy przemieszać cukinię kilka razy. Po upływie tych 12 godzin cukinię razem z wytworzonym sokiem przelewamy do garnka i zagotowujemy. Cukinię gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Powinna być miękka ale nie rozgotowana. Po ugotowaniu cukinię razem z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy kilka minut w garnku z wodą, wyłożonym na dnie ściereczką.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na przetwory z cukinii, np.: sos słodko - kwaśny z cukinii (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sos słodko - kwaśny z cukinii), sos do spaghetti z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Sos do spaghetti z cukinii), ketchup z cukinii i pomidorów (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii i pomidorów), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę).

SMACZNEGO!!!

Cukinia jak ananas, ananaski z cukinii, cukinia w zalewie, cukinia marynowana, cukinia na slodko, cukinia w sloikach na zime, cukinia w slodkiej zalewie

Cukinia jak ananas, ananaski z cukinii, cukinia w zalewie, cukinia marynowana, cukinia na slodko, cukinia w sloikach na zime, cukinia w slodkiej zalewie

Cukinia jak ananas, ananaski z cukinii, cukinia w zalewie, cukinia marynowana, cukinia na slodko, cukinia w sloikach na zime, cukinia w slodkiej zalewie