poniedziałek, 29 listopada 2021

Ciasto dyskoteka (kryształek)

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany

Specjalnie dla moich dzieciaczków przygotowałam dziś ciasto o wdzięcznej nazwie "dyskoteka" lub "kryształek". Jest to biszkopt kakaowy/czekoladowy przełożony masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. Wierzch ozdobiłam dodatkowo gorzką czekoladą i kolorową posypką cukrową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na co dzień oraz na imprezy, zwłaszcza imprezy dla dzieci, bo jest bardzo kolorowe. Jeszcze się też nie spotkałam, aby komuś nie smakowało. Oto przepis:

Biszkopt:

5 jajek

4 łyżki mąki pszennej tortowej

4 łyżki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

3 galaretki w różnych kolorach (np. żółtka, zielona i czerwona)

500ml śmietany 30%

2 śmietan - fixy

1 mały cukier waniliowy

3 łyżeczki żelatyny

150ml wody

Polewa:

4 łyżki śmietany 30%

100g gorzkiej czekolady

posypka cukrowa

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od zrobienia galaretek. Każdą galaretkę wsypałam do osobnej miseczki i rozpuściłam każdą w 250ml wrzątku. Galaretki odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki do stężenia. Można je przygotować wieczorem dzień przed przygotowaniem ciasta, aby przez noc dobrze stężały. Następnie każdą z galaretek wyjęłam z miseczki i pokroiłam w kostkę. 

Jajka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywałam powoli cukier. Pianę miksowałam, aż cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i po dodaniu każdego z nich miksowałam pianę do połączenia składników. Mąkę wymieszałam z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie wsypałam do masy jajecznej i wymieszałam do połączenia składników (tak aby nie było grudek). Ciasto przelałam do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam na metalowej kratce, po czym zdjęłam rant i przekroiłam ciasto na dwa blaty. Jeden blat zostawiłam w tortownicy i zapięłam ponownie rant.

Żelatynę wsypałam do rondelka, zalałam zimną wodą i odstawiłam do napęcznienia. Następnie ustawiłam na bardzo małym ogniu i podgrzewałam, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiłam do wystygnięcia. Należy jednak jej pilnować, aby nie zgęstniała. Zimną śmietanę przelałam do miski. Wsypałam cukier waniliowy i śmietan - fixy i ubiłam ją mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany, miksując na małych obrotach, wlałam powoli wystudzoną płynną żelatynę. Gdy masa była jednolita wsypałam do niej pokrojone galaretki i wymieszałam łyżką. Masę wyłożyłam na biszkopt do tortownicy i przykryłam ją drugim blatem biszkoptu dociskając, aby ciasto się skleiło. 

4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutę i wymieszałam wszystko na jednolitą polewę. Polewą polałam wierzch ciasta i posypałam kolorową posypką. Ciasto wstawiłam do lodówki aby stężało.

SMACZNEGO!!!

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany


Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany


sobota, 13 listopada 2021

Sernik na orzechowym spodzie

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

 Na moim blogu chyba najwięcej przepisów znajdziecie na serniki. Jak już wielokrotnie pisałam to moje ulubione ciasta i za każdym razem można go upiec w inny sposób, aby nie było nudno. Dziś kolejny przepis na pyszny sernik, tym razem jest to sernik na orzechowym spodzie. Spód wychodzi fajny i chrupiący, przyjemnie orzechowy w smaku. Masa serowa jest natomiast delikatna, lekko puszysta i kremowa. Całość posypałam cukrem pudrem, ale można również polać czekoladą. Oto przepis:

Spod orzechowy:

ok. 110g miękkiego masła

1szkl. zmielonych orzechów włoskich

1szkl. mąki tortowej

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

Masa serowa:

1kg sera z wiaderka

6 jaj

100g miękkiego masła

3/4szkl. cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

120ml śmietany 30%

szczypta soli

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

Sposób przygotowania:

Miękkie masło (110g) przełożyłam do miski i lekko zmiksowałam mikserem. Dodałam zmielone orzechy włoskie i ponownie zmiksowałam. Następnie wsypałam mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Ciasto nie będzie ścisłe jak kruche, tylko raczej powinno się trochę kleić a trochę rozsypywać. Nie wiem jak to dokładnie ująć. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy o wymiarach 25x35cm i równomiernie rozłożyłam a następnie lekko ugniotłam. Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam 15 minut w 180 stopniach. 

Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka umieściłam w misce i zmiksowałam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Do masy jajecznej dodawałam łyżką ser i miksowałam jedynie do połączenia składników. Następnie dodałam budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksowałam do połączenia. W oddzielnej misce ubiłam zimną śmietanę kremówkę i dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wymieszałam masę łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i również dodałam do masy serowej. Ponownie wymieszałam masę delikatnie drewnianą łyżką i wyłożyłam na podpieczony spód. Sernik ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam go jeszcze 55 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu sernik przestudziłam przy uchylonych drzwiczkach a następnie wyjęłam na metalową kratkę. Przed podaniem sernik posypałam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny


piątek, 12 listopada 2021

Tort z kremem truskawkowym

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Ten tort zrobiłam już jakiś czas temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać żeby wstawić przepis. Dziś znalazłam chwilę, aby to zrobić, bo torcik jest bardzo smaczny i warto podzielić się przepisem. Do tego jest łatwy do zrobienia, więc nawet początkujący domowi cukiernicy powinni sobie z nim poradzić. Tort zrobiłam na jasnym biszkopcie, z kremem o smaku truskawkowym na bazie mleka skondensowanego i galaretki. Torcik ozdobiłam serduszkami z galaretki i groszkami/drażami truskawkowymi. Oto przepis:

Biszkopt:

4 duże jajka

0,5szkl. cukru

1/3szkl. mąki tortowej

1/3szkl. mąki ziemniaczanej

szczypta soli

kilka kropel olejku cytrynowego do ciast lub soku z cytryny

Krem:

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

4 galaretki truskawkowe

1-2 łyżki dżemu truskawkowego

330ml śmietany 30%

1 śmietan - fix

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 paczka draży truskawkowych

Poncz:

sok z połowy cytryny

3/4szkl. przegotowanej wody

cukier do osłodzenia

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypałam powoli cukier i ubijałam dalej, aż cukier się rozpuścił. Następnie, ciągle miksując, dodawałam do piany po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Wsypałam ją do masy jajecznej i wymieszałam do połączenia. Ciasto przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm i piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam i przekroiłam na trzy równe blaty.

Sok z cytryny wymieszałam z gorącą wodą i około łyżeczką cukru. Wystudziłam. Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze i zapięłam obręcz tortownicy. Biszkopt nasączyłam 1/3 ponczu. 

Dwie galaretki truskawkowe rozpuściłam w dwóch szklankach (razem 500ml) gorącej wody. Odstawiłam je do wystygnięcia. Mleko skondensowane przelałam do miski i spieniłam mikserem. Do mleka wlałam powoli wystudzoną galaretkę i miksowałam razem aż mleko z galaretką zamieniło się w puszystą masę. Na koniec masę zmiksowałam z dżemem. Połowę masy wyłożyłam na nasączony biszkopt i przykryłam go drugim biszkoptem. Ponownie nasączyłam i wyłożyłam resztę kremu. Ułożyłam trzeci biszkopt i nasączyłam go resztą ponczu. Tort schowałam do lodówki aby masa stężała. 

Po kilku godzinach wyjęłam tort z lodówki i ostrożnie zdjęłam obręcz tortownicy. Zimną śmietanę ubiłam ze śmietan - fixem i cukrem waniliowym na sztywno i posmarowałam nią wierzch i boki tortu. Zrobiłam również małe rozetki dookoła tortu. Tort ponownie wstawiłam do lodówki. 

Pozostałe 2 galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Galaretkę przelałam do płaskich naczyń tak aby warstwa galaretki miała ok. 0,5cm. Galaretkę wstawiłam do lodówki do stężenia. Ze stężałej galaretki wycinałam foremką serduszka i ostrożnie podwadzałam aby się odkleiły od naczynia. Tak przygotowane serduszka przykleiłam na wierzchu i bokach tortu dociskając je do śmietany. Na rozetkach ułożyłam dodatkowo draże truskawkowe. 

SMACZNEGO!!!

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy


poniedziałek, 25 października 2021

Chatka Puchatka

Chatka Puchatka, ciasto chatka baby jagi, domek baby jagi, psia buda, ciasto z bialego sera, ciasto z twarogu, ciasto na zimno, ciasto bez pieczenia


Ciasto, które tym razem zrobiłam to ciasto bez pieczenia, czy też deser na zimno na bazie białego sera i herbatników. Nosi on wiele nazw, między innymi: chatka Puchatka, chatka Baby Jagi, psia buda, domek Baby Jagi i inne. Mi osobiście najbardziej spodobała się nazwa :Chatka Puchatka" i taką też będę się posługiwała. Podobnie jak nazw, również przepisów na to ciasto jest wiele. Są one bardzo podobne, ale różnią się pewnymi szczegółami. Jedne są z galaretką, inne bez, jedne mają w składzie jajka inne nie, mają inne proporcje składników itp. Ja osobiście zrobiłam to ciast bez jajek i z dodatkiem galaretki. Ciasto wyszło pyszne, tak jak się tego spodziewałam, choć nie do końca wyszedł mi taki kształt jaki ta chatka powinna mieć. Ciasto w oryginale jest w kształcie trójkąta, u mnie wyszło czworokątne, ponieważ trochę źle rozłożyłam proporcje masy serowej. Następnym razem będzie lepiej, a tymczasem i tak dzielę się z wami przepisem, bo naprawdę warto. Oto on: 

Składniki:

ok. 30 herbatników

1 galaretka truskawkowa

300ml gorącej wody

500g sra białego półtłustego

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

110g masła

1 łyżka ciemnego kakao

Polewa:

3 łyżki śmietany 30%

100g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Chatka Puchatka, ciasto chatka baby jagi, domek baby jagi, psia buda, ciasto z bialego sera, ciasto z twarogu, ciasto na zimno, ciasto bez pieczenia


Sposób przygotowania:

Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 300ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylałam do płaskiego naczynia i schowałam do lodówki do stężenia. Ser biały i masło wyjęłam z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Ser biały zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Można również zblendować blenderem. Zmielony ser zmiksowałam z miękkim masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mniej więcej jedną trzecią masy odłożyłam i wymieszałam z kakao. Na tacy rozłożyłam płat folii aluminiowej. Ułożyłam na niej trzy rzędey herbatników, po 5 herbatników w każdym rzędzie. Herbatniki posmarowałam masą serową kakaową. Na masie kakaowej ułożyłam znów herbatniki, zachowując ten sam układ co na spodzie ciasta. Teraz na środkowym pasie herbatników ułożyłam cienką warstwę masy serowej jasnej. Stężałą galaretkę pokroiłam na paski ok. 1,5x1,5cm. Na pasie masy serowej ułożyłam pasek galaretki. Na galaretkę wyłożyłam resztę białej masy. Pomagając sobie folią aluminiową podniosłam boczne pasy herbatników starając się złożyć ciasto w trójkąt. U mnie masy białej było trochę za dużo i nie dałam rady zrobić trójkąta, więc nagięłam boki tyle ile się dało, a na wierzchu domku ułożyłam dodatkową warstwę herbatników. Ciasto pozostawiłam zawinięte w folię i schowałam do lodówki do stężenia. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Tak przygotowaną polewa posmarowałam wierzch i boki ciasta i znów odstawiłam ciasto do lodówki. U mnie spędziło w niej całą noc. Przez ten czas czekolada zastygła, a herbatniki zmiękły od masy.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na bazie białego sera, np.: serowe tiramisu (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Serowe tiramisu), chatka puchatka z gotowanym serem (link: Waniliowe Improwizacje: Chatka puchatka z gotowanym serem), orzechowy sernik gotowany z rodzynkami (link: Waniliowe Improwizacje: Orzechowy sernik gotowany z rodzynkami), sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie), sernik gotowany z musem truskawkowym (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik gotowany z musem truskawkowym), sernik gotowany waniliowo - czekoladowy (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik gotowany), serowo - wiśniowa fantazja (link: Waniliowe Improwizacje: Serowo - wiśniowa fantazja).

SMACZNEGO!!!

Chatka Puchatka, ciasto chatka baby jagi, domek baby jagi, psia buda, ciasto z bialego sera, ciasto z twarogu, ciasto na zimno, ciasto bez pieczenia

Chatka Puchatka, ciasto chatka baby jagi, domek baby jagi, psia buda, ciasto z bialego sera, ciasto z twarogu, ciasto na zimno, ciasto bez pieczenia

Chatka Puchatka, ciasto chatka baby jagi, domek baby jagi, psia buda, ciasto z bialego sera, ciasto z twarogu, ciasto na zimno, ciasto bez pieczenia


czwartek, 14 października 2021

Sernik z makiem

Sernik z makiem, seromakowiec, sernikomakowiec, ciasto z makiem i serem, sernik na kruchych ciastkach, sernik z czekolada, sernik z oczkiem

Dziś jedno z moich ulubionych ciast, czyli sernik. Ale nie taki zwykły, klasyczny, tylko trochę urozmaicony, a mianowicie sernik w połączeniu z masą makową. Trochę taki seromakowiec, ale z przewagą sernika. Ciasto powstało jak to się mówi "na spontanie". Miałam ogromną ochotę na jakieś dobre ciasto i po szybkim przeglądzie lodówki i spiżarni, wybór padł na sernik z makiem. Zrobiłam go na kruchych ciastkach z marmoladą i polałam czekoladą. Dla mnie takie ciasto to strzał w dziesiątkę, przynajmniej o tej porze roku i przy takiej pogodzie. Oto przepis:

Składniki:

ok. 600g kruchych ciastek z marmoladą (można użyć innych ulubionych)

1,25kg sera (u mnie 1kg z wiaderka i 250g sera białego w kostce)

6 jaj

100g masła

1szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy

kilka kropel olejku pomarańczowego do ciast

ok. 3 łyżki masy makowej z bakaliami

szczypta soli

Polewa:

3 łyżki śmietany 30%

100g czekolady

Sernik z makiem, seromakowiec, sernikomakowiec, ciasto z makiem i serem, sernik na kruchych ciastkach, sernik z czekolada, sernik z oczkiem

Sposób przygotowania:

Jajka i masło wyjęłam wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym. Następnie zmiksowałam z miękkim masłem i proszkiem budyniowym. Dodałam ser biały i ser z wiaderka porcjami i miksowałam do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodałam olejek pomarańczowy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jedną czubatą łyżkę ubitej piany odłożyłam, a resztę wmieszałam delikatnie drewnianą łyżką do masy serowej. Trzy łyżki gotowej masy serowej wymieszałam z masą makową oraz odłożoną pianą z białek. Prostokątną tortownicę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam kruche ciastka z marmoladą. Na nie wyłożyłam masę serową. Masę makową przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (może być inna z otworem ok. 0,5-0,8mm). Za pomocą rękawa wycisnęłam paski z masy makowej. Przy wyciskaniu masy wbijałam końcówkę w masę serową, tak aby masa makowa była bardziej zatopiona w serze niż żeby była na wierzchu. Można ją również nałożyć łyżką tworząc kleksy pomiędzy serem lub rozsmarować na wierzchu jeśli nie macie rękawa z końcówką, tylko efekt wizualny będzie inny. Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. godzinę w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu sernik przestudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Po ok. minucie wszystko wymieszałam do utworzenia się jednolitej polewy. Polewą posmarowałam wierzch ciasta. Sernik schłodziłam w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Sernik z makiem, seromakowiec, sernikomakowiec, ciasto z makiem i serem, sernik na kruchych ciastkach, sernik z czekolada, sernik z oczkiem

Sernik z makiem, seromakowiec, sernikomakowiec, ciasto z makiem i serem, sernik na kruchych ciastkach, sernik z czekolada, sernik z oczkiem

Sernik z makiem, seromakowiec, sernikomakowiec, ciasto z makiem i serem, sernik na kruchych ciastkach, sernik z czekolada, sernik z oczkiem

Sernik z makiem, seromakowiec, sernikomakowiec, ciasto z makiem i serem, sernik na kruchych ciastkach, sernik z czekolada, sernik z oczkiem


poniedziałek, 11 października 2021

Szybkie ciasto z jabłkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

 

Sezon na jabłka w pełni, w końcu mamy jesień. Chcąc wykorzystać trochę jabłek z przydomowego ogrodu, postanowiłam zrobić kolejne ciasto z jabłkami. Nie chciałam robić tradycyjnej szarlotki, wolałam coś mniej pracochłonnego. Poza tym miałam ochotę na mocno wilgotne ciasto naszpikowane owocami. Postawiłam więc na zwykłe ciasto ucierane na oleju z kawałkami jabłek. Zrobiłam je w podłużnej foremce ćwibakówce, ale oczywiście można zrobić w innej. Oto przepis:

Składniki:

3 większe jajka

3/4szkl. cukru

1 cukier waniliowy

0,5szkl. oleju

1,5szkl. mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny

3-4 kwaskowe jabłka

cukier puder do posypania

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Sposób przygotowania:

Jajka w temperaturze pokojowej wybiłam do miski miksera i utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Do utartych jajek cienkim strumieniem wlałam olej i zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam ją do masy jajecznej i zmiksowałam na najniższych obrotach miksera. Na koniec dolałam sok z cytryny i również zmiksowałam do połączenia. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki. Jabłka wrzuciłam do ciasta i ostrożnie wymieszałam. Formę ćwibakówkę o długości 35cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 50 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem i pokroiłam na plastry.

Zapraszam do zerknięcia na inne przepisy na ciasta z jabłkami, np.: jabłecznik zaparzany (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Jabłecznik zaparzany), babka cytrynowa z jabłkami (link: Waniliowe Improwizacje: Gotowana babka cytrynowa z jabłkami), sernik z jabłkiem i kruszonką (link:Waniliowe Improwizacje: Sernik z jabłkiem i kruszonką), ciasto orzechowe z jabłkami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto orzechowe z jabłkami) i inne.

SMACZNEGO!!!

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami

Szybkie ciasto z jablkami, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane z owocami, proste ciasto, ciasto na co dzien, ciasto na weekend, ciasto z jablkami, babka z jablkami


sobota, 9 października 2021

Czekoladowe ciasto na białkach z colą

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend

Znowu nazbierało mi się białek, więc postanowiłam je wykorzystać i upiec jakieś pyszne ciasto na weekend. Ciast z białek na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo, robiłam już biszkopty, babki zebry itp. Dziś dla urozmaicenia zrobiłam czekoladowe ciasto z białek z coca colą. Bardzo lubię ciasta z samych białek bo wychodzą delikatne i wilgotne. Można je wykorzystać również jako bazę do tortów lub przekładać dowolnymi kremami. A oto przepis na dzisiejsze ciasto:

Składniki:

ok. 320g białek

3/4szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1,5szkl. mąki pszennej tortowej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

0,5szkl. oleju

0,5szkl. coca coli/pepsi

1 czubata łyżka gorzkiego kakao

szczypta soli

Polewa:

2-3 łyżki mleka

kilka kostek gorzkiej czekolady

60g mlecznej czekolady

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend

Sposób przygotowania:

Białka umieściłam w misie miksera. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywno. Do ubitej piany, dalej miksując, wsypywałam cukier zwykły i waniliowy i miksowałam aż piana zrobiła się lśniąca. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszankę wsypałam do ubitej piany i wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Kolejno wmiksowałam do ciasta olej i coca colę. Gotowe ciasto przelałam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce wyszło ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam, a następnie polałam czekoladą roztopioną w gorącym mleku i posypałam kolorową posypką. Gdy polewa zastygła, pokroiłam ciasto na kawałki.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z białek, np.: zebra na białkach (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Zebra na białkach), babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Babka na białkach), cytrynowa babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na białkach), rolada z białek (link: Waniliowe Improwizacje: Rolada z białek), pączki z białek (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek), kokosanki (link: Waniliowe Improwizacje: Kokosanki), biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach), piegusek (link: Waniliowe Improwizacje: Piegusek).

SMACZNEGO!!!

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend

Czekoladowe ciasto na bialkach z cola, ciasto z coca cola, ciasto z pepsi, murzynek, murzynek na bialkach, ciasto z bialek, szybkie ciasto na weekend




piątek, 1 października 2021

Ciasto krówka bananowa

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach

Oj już bardzo dawno nie robiłam żadnego ciasta bez pieczenia. Dlatego postanowiłam nadrobić zaległości w tym temacie, a przy okazji wykorzystać trochę zapasów ze spiżarni. Postawiłam na ciasto krówka bananowa. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony: Ciasto krówka bananowa na krakersach (gotujzcukiereczkiem.pl), zmieniając pewne szczegóły. Ciasto krówka bananowa to wbrew pozorom bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, mimo że składa się z kilku warstw. Wychodzi dość słodkie, ale naprawdę smaczne. Jest dość podobne do popularnego 3bita, ale wzbogacone o owoce. Oto przepis:

Masa budyniowa:

1l mleka

250g masła

3/4szkl. cukru

1 jajko

1szkl. mąki pszennej tortowej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1 budyń waniliowy bez cukru

Masa śmietanowa:

500g śmietany 30%

2 łyżki (raczej płaskie) cukru pudru

10g żelatyny

1/4szkl. gorącej wody

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

4-5 bananów

ok. 125g krakersów solonych (ok. 25szt)

ok. 25szt. herbatników kakaowych

ok.40g czekolady gorzkiej

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach


Sposób przygotowania:

Prostokątną tortownicę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki dodatkowo zabezpieczyłam folią aluminiową. Na dnie formy ułożyłam herbatniki kakaowe. 2,5 szklanki mleka zagotowałam z masłem i cukrem. Pozostałe mleko zmiksowałam z jajkiem, budyniem waniliowym, mąką tortową i ziemniaczaną. Mieszankę cienkim strumieniem wlałam do gotującego się mleka i ciągle mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń wyłożyłam na herbatniki i równo rozsmarowałam. Na budyniu ułożyłam krakersy solone. Ciasto obciążyłam drewnianą deską do krojenia aby ciastka nie odchodziły i odstawiłam na czas przygotowania kolejnych warstw. Żelatynę zalałam gorącą wodą i odstawiłam na kilka minut do napęcznienia. Dopiero wówczas ją wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia i odstawiłam do przestygnięcia. Puszkę z masą kajmakową umieściłam w garnku z gorącą wodą i pozostawiłam tak na kilkanaście minut, aby masa się rozgrzała i lepiej rozsmarowała na cieście. Po tym czasie puszkę wyjęłam z wody, otworzyłam, masę dokładnie wymieszałam łyżką i dopiero rozsmarowałam na krakersach. Banany obrałam ze skóry i pokroiłam na plasterki/półplasterki. Ułożyłam je na masie kajmakowej. Zimną śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlałam bardzo cienkim strumieniem letnią żelatynę, miksując przy tym cały czas na małych obrotach. Masę śmietanową rozsmarowałam na bananach. Czekoladę gorzką starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nią wierzch ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc (można krócej).

SMACZNEGO!!!

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach

Ciasto krowka bananowa, krowka bananowa bez pieczenia, ciasto krowka bez pieczenia, ciasto z bananami, ciasto z masa kajmakowa, ciasto na zimno, ciasto z budyniem, domowy budyn, ciasto na herbatnikach krakersach



sobota, 25 września 2021

Jabłecznik ucierany

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

No i nastała jesień, a w raz z nią chłodniejsze i krótsze dni, niższe temperatury powietrza itp. Przekłada się to również na zmiany w wypiekach. U mnie zawsze jesienią królują szarlotki i ciasta z orzechami. Najbardziej kojarzą mi się one z tą porą roku, no i jest akurat sezon na te owoce, więc siłą rzeczy sięgam po nie w kuchni. Dziś więc zrobiłam ciasto z użyciem jabłek. Tym razem nie zrobiłam jednak tradycyjnej szarlotki, a jabłecznik/szarlotkę na cieście ucieranym. Robiłam je o raz pierwszy i skorzystałam z przepisu ze strony: jabłecznik ucierany - PrzyslijPrzepis.pl. Muszę przyznać, że taki jabłecznik bardzo przypadł mi do gustu. Ciasto wyszło bardzo puszyste i mięciutkie, przełożone musem jabłkowym domowej roboty stanowi pyszny deser. Oto przepis:

Ciasto:

7 mniejszych jajek

3/4szkl. cukru

32g cukru waniliowego

5 łyżek mleka

0,5szkl. oleju

250 mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

ok. 1,5kg jabłek

2-3 łyżki cukru

szczypta cynamonu

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1/3szkl. zimnej wody + 2 łyżki

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od uprażenia jabłek. Dlatego też jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki wody, cukier i cynamon. Prażymy, mieszając co jakiś czas aż jabłka się zagotują i zaczną rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1/3szkl. zimnej wody i wlewamy do uprażonych jabłek. Mieszamy i zagotowujemy. Gdy jabłka się zagęszczą, wyłączamy gaz i odstawiamy mus do przestygnięcia. 

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Następnie wybijamy je do miski. Wsypujemy cukier zwykły i waniliowy i ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy olej i mleko i ucieramy dalej do połączenia składników. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy do blachy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy, wykładamy na nie uprażone jabłka i wylewamy resztę ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Ja dodatkowo schłodziłam jeszcze w lodówce. Przed podaniem ciasto dekorujemy cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!!!

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci