Sernik gotowany to ciasto, które znam z dzieciństwa. Pierwszy raz jadłam je u mojej cioci jak byłam jeszcze w jednej z pierwszych klas podstawówki i tak strasznie mi zasmakowało, że prosiłam ją żeby mi je robiła za każdym razem jak do niej przyjeżdżałam. Potem wzięłam od niej przepis i to ciasto zagościło na dobre również w moim domu. Sernik gotowany to ciasto łączące w sobie smaki sernika i ciasta na zimno.
Jest w miarę szybkie w przygotowaniu i łatwe. No i tańsze niż przygotowanie tradycyjnego sernika pieczonego, bo nie marnujemy prądu. Przepisów na sernik gotowany jest dużo i każdy choć podobny to trochę inny. jedni robią go na cieście pieczonym, inni na ciastkach. Można robić sernik dwuwarstwowy z kakao lub cały biały, waniliowy lub cytrusowy w smaku. Można go przygotować z budyniami lub zagęszczać mąką ziemniaczaną. Ja zawsze robię z mojego przepisu od cioci. Innych nie próbowałam więc nie wiem czy wychodzą lepsze czy gorsze. Jedyną modyfikacją w oryginalnym przepisie jaką zrobiłam to była zamiana mąki ziemniaczanej na budynie.
Kiedyś robiło się ten sernik z prawdziwego mielonego twarogu, który był ściślejszy i bardziej suchy, a dziś robi się przeważnie z sera wiaderkowego, który jest dużo rzadszy więc trzeba dawać więcej skrobi żeby ciasto nie wyszło rzadkie. Oto mój przepis:
Składniki:
1 kg sera wiaderkowego
1 margaryna
4 jajka
1szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1szkl. mleka
2 budynie waniliowe
2 budynie czekoladowe
ok. 300g herbatników
Na polewę:
1,5 tabliczki czekolady (u mnie jedna czekolada mleczna i pół gorzkiej)
kilka łyżek mleka
Sposób przygotowania:
Margarynę wrzuciłam do garnka i roztopiłam. Do lekko przestudzonej margaryny dodałam ser i dokładnie wymieszałam. Jajka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym i dodałam do masy serowej. Dokładnie wymieszałam a następnie zagotowałam masę. Gdy masa serowa zaczęła bulgotać podzieliłam ją na dwie równe części.
Do jednej części dodałam 2 budynie waniliowe rozmieszane w pół szklanki mleka i podgrzewałam mieszając cały czas aż masa zgęstniała. Tortownicę kwadratową wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyłam jedną warstwę herbatników i wylałam na nią jasną masę serową. Wyłożyłam na to drugą warstwę herbatników. Do drugiej części masy serowej dodałam dwa budynie czekoladowe wymieszane w pół szklanki mleka i również podgrzewałam, cały czas mieszając do zgęstnienia masy. Ciemną masę wylałam na ciastka i przykryłam ostatnią warstwą herbatników.
Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Gdy ciasto przestygło zrobiłam polewę. Czekolady połamałam i wrzuciłam do rondelka. Zalałam kilkoma łyżkami mleka i podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta to można dolać jeszcze trochę mleka. Polewą posmarowałam wierzch ciasta. Tortownicę przykryłam folią aluminiową i wstawiłam sernik na całą noc do lodówki.
Do jednej części dodałam 2 budynie waniliowe rozmieszane w pół szklanki mleka i podgrzewałam mieszając cały czas aż masa zgęstniała. Tortownicę kwadratową wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyłam jedną warstwę herbatników i wylałam na nią jasną masę serową. Wyłożyłam na to drugą warstwę herbatników. Do drugiej części masy serowej dodałam dwa budynie czekoladowe wymieszane w pół szklanki mleka i również podgrzewałam, cały czas mieszając do zgęstnienia masy. Ciemną masę wylałam na ciastka i przykryłam ostatnią warstwą herbatników.
Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Gdy ciasto przestygło zrobiłam polewę. Czekolady połamałam i wrzuciłam do rondelka. Zalałam kilkoma łyżkami mleka i podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta to można dolać jeszcze trochę mleka. Polewą posmarowałam wierzch ciasta. Tortownicę przykryłam folią aluminiową i wstawiłam sernik na całą noc do lodówki.
SMACZNEGO!!!
wspanialy robilam dawno temu ale przepis gdzies zginąl ciesze sie ze znow mam na swieta bedzie bo jest WSPANIALY Wesolych Swiat zycze
OdpowiedzUsuńJeden z najstarszych serników jakie jadłam.
OdpowiedzUsuńA jakie wiary blaszki?
OdpowiedzUsuń25x25cm
UsuńDziękuję bardzo
OdpowiedzUsuńCzy budynie powinny być bez cukru?
OdpowiedzUsuńtak, bez cukru
UsuńCzy ten sernik można jeść w ciazy?
OdpowiedzUsuńCzy można go jesc w ciazy?
OdpowiedzUsuń