sobota, 9 grudnia 2017

Ciasto drożdżowe z marmoladą

Ciasto drozdzowe z marmolada drozdzowiec z dzemem strucla drozdzowa zawijaniec drozdzowy

Ciasto drożdżowe to chyba najbardziej tradycyjne i klasyczne ciasto jakie znam. Piekły je nasze mamy, babcie, prababcie i pewnie jeszcze ich przodkowie. Zna je więc każdy, najczęściej smak ciasta drożdżowego kojarzy się z dzieciństwem, z rodzinnym domem. Dla mnie również jest to taki smak domowy. Co prawda nie pamiętam wypieków mojej babci, ale mama od czasu do czasu piekła drożdżowce w różnej postaci. Czasem był to zwykły drożdżowiec bez żadnych dodatków, czasem zawijany z serem lub z marmoladą, czasem w postaci bułek z jagodami lub serem.
Od czasu do czasu była też strucla makowa. Takie drożdżowe wypieki często jadałam w dzieciństwie z mlekiem lub gorącym kakao. Muszę przyznać że takie upodobanie zostało mi do tej pory. Co prawda ciasto drożdżowe nie należy może do moich ulubionych ciast, bo raczej wolę i piec i jeść serniki lub ciasta z kremami, ale od czasu do czasu również dobrym drożdżowym nie pogardzę. Oto przepis:


Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
ok. 250ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
3/4szkl. cukru
cukier waniliowy 16g
30g masła
3 żółtka
marmolada
Ciasto drozdzowe z marmolada drozdzowiec z dzemem strucla drozdzowa zawijaniec drozdzowy

Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozpuściłam drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Rozczyn pozostawiłam na ok. 15 minut aby zaczął pracować. Masło roztopiłam i pozostawiłam do przestudzenia. Do dużej miski przesiałam mąkę, wsypałam pozostały cukier zwykły i waniliowy.
Następnie wlałam rozczyn, wbiłam 2 żółtka i wlałam masło. Wszystko zagniotłam na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto mniej więcej potroiło objętość przełożyłam je na stolnicę i uformowałam na prostokątny placek. Placek posmarowałam marmoladą i boki złożyłam do środka tworząc kwadrat. Ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach ok. 25x25cm wysmarowanej masłem i dopasowałam je do wymiarów foremki.
Ciasto pozostawiłam jeszcze na ok. 30 minut w blaszce żeby podrosło. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i posypałam delikatnie cukrem. Ciasto piekłam ok. 50 minut.

SMACZNEGO!!!

Ciasto drozdzowe z marmolada drozdzowiec z dzemem strucla drozdzowa zawijaniec drozdzowy

Ciasto drozdzowe z marmolada drozdzowiec z dzemem strucla drozdzowa zawijaniec drozdzowy

Ciasto drozdzowe z marmolada drozdzowiec z dzemem strucla drozdzowa zawijaniec drozdzowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz