czwartek, 16 sierpnia 2018

Budyniowy przekładaniec z galaretką


budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach



To ciasto to kolejny pomysł na zastosowanie budyniu i kremu budyniowego, który ubóstwiam. Tym razem krem budyniowy połączyłam z herbatnikami i galaretką. Użyłam trzech smaków budyni: wiśniowego, czekoladowego i waniliowego. Wyszło bardzo fajne, kolorowe ciasto, któremu nadałam nazwę budyniowy przekładaniec.
Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, ani nadzwyczajnych zdolności cukierniczych. Natomiast bardzo ładnie się prezentuje, jest tanie i wychodzi spora porcja. Zachęcam do wypróbowania, a oto przepis:



Składniki:
1 budyń wiśniowy na 3/4l leka
1 budyń czekoladowy na 3/4l mleka
1 budyń waniliowy na 3/4l mleka
1,5l zimnego mleka
9 łyżek cukru
3 czubate łyżki miękkiego masła
ok. 7 paczek herbatników
1 galaretka truskawkowa
budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach

Sposób przygotowania:
Kwadratową tortownicę o wymiarach ok. 24x24cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy ułożyłam herbatniki, jeden przy drugim, docinając ciastka aby ładnie wypełniły dno. Mleko podzieliłam na 3 równe części po 0,5 litra. Z pierwszej porcji 0,5l mleka odlałam 0,5 szklanki i rozmieszałam w nim proszek budyniowy wiśniowy i 3 łyżki cukru. Resztę mleka zagotowałam.
Na gotujące się mleko wlałam rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotowałam budyń aż zgęstniał. Budyń przelałam do salaterki i odstawiłam do wystudzenia. Z drugiej części mleka również odlałam 0,5 szklanki i rozmieszałam w nim budyń czekoladowy i kolejne 3 łyżki mleka. Resztę mleka zagotowałam i wlałam do niego rozrobiony budyń czekoladowy. Ugotowałam go jak poprzedni i odstawiłam do wystudzenia. W ostatniej części mleka ugotowałam budyń waniliowy według tych samych zasad co dwa pozostałe budynie. Gdy budynie były wystudzone każdy z nich zmiksowałam oddzielnie z czubatą łyżką miękkiego masła na gładki jednolity krem. Jako pierwszy do tortownicy wyłożyłam krem wiśniowy.
Na nim ułożyłam drugą warstwę herbatników. Jako drugi wyłożyłam krem czekoladowy, który przykryłam trzecią warstwą herbatników. Jako ostatni wyłożyłam krem waniliowy i przykryłam go ostatnią warstwą ciastek. Galaretkę truskawkową rozpuściłam według wskazówek na opakowaniu w 2 szklankach gorącej wody i odstawiłam ją do całkowitego wystygnięcia. Gdy galaretka zaczęła tężeć wylałam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc w lodówce.

SMACZNEGO!!!

budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach

budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach

budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach

6 komentarzy:

  1. mogą być biszkopty? czy za delikatne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam na biszkoptach. Myślę że powinno być ok, ale ja akurat wolę smakowo herbatniki, no i wtedy warstwy są bardziej widoczne, równe.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, są takie budynie z Delecty, nazywają się Duży budyń i przygotowuje się je w 3/4l mleka a nie 0,5l. W tym przepisie każdy taki duży budyń gotuje się w 0,5l mleka żeby był bardziej gęsty

      Usuń
  3. Może być fajne i smaczne ciacho, dziś pieklam szarlotkę z budyniową pianką ale po niedzieli wypróbuję Pani ciacho

    OdpowiedzUsuń