Tort porzeczkowo - ananasowy powstał na drugie urodzinki mojego synka. Jest to tort na cytrynowo - śmietankowym biszkopcie, nasączony zalewą z ananasa z puszki połączoną z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Krem jest na bazie bitej śmietany i serka mascarpone z pokrojonym w kostkę ananasem z puszki.
Blaty biszkoptu są posmarowane domowym dżemem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku i nadania kwaskowatości. Torcik ozdobiłam bitą śmietaną, kolorowymi posypkami i cukierkami oraz figurkami z masy cukrowej. Ozdoby nie są może oszałamiające ale mi efekt końcowy przypadł do gustu. Mam nadzieję że wam też się spodoba. Oto przepis:
Biszkopt:
5jajek
0,5szkl. cukru zwykłego
15g cukru cytrynowego
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel zapachu śmietankowego
Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka utarłam z cukrem zwykłym i cukrem
cytrynowym na jasny krem. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam do oddzielnej
miseczki i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Do utartych z cukrem
żółtek dodałam połowę ubitej piany i połowę mąki i zmiksowałam.
Następnie dodałam resztę piany i resztę mąki oraz kilka kropel zapachu
cytrynowego do ciasta i ponownie zmiksowałam na małych obrotach do
połączenia się składników.
Ciasto przelałam do okrągłej tortownicy o
średnicy ok. 21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do
tzw. suchego patyczka w temperaturze 170 stopni + termoobieg. Zajęło mi
to ok. 30min. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam. Po upieczeniu
biszkopt wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce. Gdy był
zimny, zdjęłam obręcz tortownicy i przekroiłam biszkopt na 3 równe
blaty.
zalewa z ananasa z puszki
sok z połowy cytryny
ok. 100ml wody
Ananasa z puszki odsączyłam z zalewy. Zalewę połączyłam z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz ok. 100ml przegotowanej wody. Wszystko wymieszałam.
Krem:
330ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
1 mały cukier waniliowy 16g
plastry ananasa z puszki
dżem z czarnej porzeczki
Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i ubijałam na najwyższych obrotach miksera aż śmietana zrobiła się sztywna. Następnie dodałam serek mascarpone i zmiksowałam do połączenia składników. Odsączone plastry ananasa z puszki pokroiłam w drobną kostkę i wsypałam do kremu. Dokładnie wymieszałam.
Wierzch i boki tortu:
330ml śmietany 30%1 łyżeczka cukru pudru
odrobina niebieskiego barwnika
kolorowe cukierki
posypki cukrowe
figurki z masy cukrowej
Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier puder i ubiłam mikserem na sztywny krem. Krem podzieliłam na pół. Do jednej połowy dodałam odrobinę niebieskiego barwnika i dokładnie wymieszałam aż krem uzyskał pożądany odcień. Niebieski krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Złożenie tortu:
1 blat biszkoptu - 1/3 ponczu - połowa dżemu - połowa kremu ananasowego -
drugi blat biszkoptu - 1/3 ponczu - druga połowa dżemu - druga połowa
kremu ananasowego - trzeci blat biszkoptu - 1/3 ponczu. Boki i wierzch
posmarowałam ubitą śmietaną bez barwnika. Z niebieskiego kremu zrobiłam rozetki na
rancie tortu dookoła. Tort ozdobiłam kolorowymi cukierkami, posypkami cukrowymi i figurkami z masy cukrowej.