Sernik to jedno z najbardziej popularnych i lubianych ciast w naszych domach. Robimy go na co dzień, na niedzielę i oczywiście na każde święta. Wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez sernika. Wielu z nas też ciągle poszukuje tego idealnego przepisu na sernik. Ciężko podać taki przepis bo ile osób tyle smaków. Ja dziś zrobiłam sernik śmietankowy na kakaowych herbatnikach, oblany gorzką czekoladą. To chyba pierwszy sernik, który wyszedł mi taki równy i nie zapadł się na środku po upieczeniu. Smakowo też wyszedł fajny, więc polecam. Może ktoś skorzysta na święta. Oto przepis:
Składniki:
ok. 30 kakaowych herbatników
1kg sera wiaderkowego
6 małych jajek
1szkl. cukru
0,5szkl. mleka
duży budyń śmietankowy 60g na 3/4l mleka bez cukru
2 łyżki kaszy manny
100g masła
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
szczypta przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Składniki na sernik wcześniej wyjęłam z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Chodzi tu głównie o jajka i masło, które musi być miękkie.
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasto obok siebie kakaowe herbatniki, docinając je w razie potrzeby do wielkości formy. Jajka wybiłam do miski. Wsypałam cukier i ubijałam je przez ok. 2-3 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Następnie do jajek dodałam ser i miękkie masło i zmiksowałam wszystko do połączenia. W mleku rozprowadziłam budyń i kaszę manną i przelałam do masy serowej. Zmiksowałam krótko do połączenia i przelałam ostrożnie masę serową na herbatniki, uważając aby nie podeszły do góry.
Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 70 minut w temperaturze 160 stopni. Około 30 minut przed końcem pieczenia obkroiłam ranty sernika nożem. Po upieczeniu pozostawiłam sernik na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero go wyjęłam. Studziłam sernik w blaszce na metalowej kratce. Wystudzony sernik polałam czekoladą. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Dosypałam przyprawę do piernika i mieszałam do rozpuszczenia. Czekoladą polałam sernik i wstawiłam go do lodówki, aby polewa zastygła.
Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 70 minut w temperaturze 160 stopni. Około 30 minut przed końcem pieczenia obkroiłam ranty sernika nożem. Po upieczeniu pozostawiłam sernik na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero go wyjęłam. Studziłam sernik w blaszce na metalowej kratce. Wystudzony sernik polałam czekoladą. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Dosypałam przyprawę do piernika i mieszałam do rozpuszczenia. Czekoladą polałam sernik i wstawiłam go do lodówki, aby polewa zastygła.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.