niedziela, 26 stycznia 2020

Sałatka z prażoną cebulką

salatka z prazona cebulka salatka warstwowa z cebulka prazona kurczakiem makaronem i warzywami salatka ze smazonym kurczakiem salatka makaronowa

Dziś mam dla was kolejny przepis na sałatkę. Ja zrobiłam ją w formie sałatki warstwowej, ale oczywiście można wszystkie składniki wymieszać razem. Sałatkę zrobiłam ze smażonym kurczakiem, makaronem oraz warzywami. Całość wykończyłam prażoną cebulką. Sałatka może nietypowa, ale smaczna i trochę inna. Zachęcam do wypróbowania. Oto przepis:

Składniki:
mała pojedyncza pierś z kurczaka
kawałek kapusty pekińskiej (ok. 2 liście)
0,5 puszki kukurydzy
100g makaronu np. kokardki
3-4 łyżki prażonej cebulki (u mnie domowej roboty, przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html)
4 łyżki majonezu
przyprawa gyros
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Makaron ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Następnie go odcedziłam i wystudziłam. Kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Wymieszałam je z przyprawą gyros i usmażyłam na niedużej ilości oleju. Usmażone mięso wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym i wystudziłam. Z liści kapusty pekińskiej wykroiłam białe części, a zielone drobno poszatkowałam i wrzuciłam na dno szklanej salaterki. Kapustę posmarowałam połową majonezu i wyłożyłam wystudzonego kurczaka. Następnie wyłożyłam równomiernie odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Wystudzony makaron pokroiłam na mniejsze kawałki i wyłożyłam na kukurydzę. Posmarowałam go resztą majonezu. Wierzch sałatki posypałam domową prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html). Sałatkę przed podaniem schłodziłam w lodówce.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!
salatka z prazona cebulka salatka warstwowa z cebulka prazona kurczakiem makaronem i warzywami salatka ze smazonym kurczakiem salatka makaronowa

salatka z prazona cebulka salatka warstwowa z cebulka prazona kurczakiem makaronem i warzywami salatka ze smazonym kurczakiem salatka makaronowa

salatka z prazona cebulka salatka warstwowa z cebulka prazona kurczakiem makaronem i warzywami salatka ze smazonym kurczakiem salatka makaronowa

sobota, 25 stycznia 2020

Domowa prażona cebulka

domowa prazona cebulka prazona cebula cebulka z patelni cebulka prazona do hotdogowk zapiekanek

Prażona cebulka to smaczny chrupiący dodatek, którym często posypywane są np. zapiekanki w budkach ulicznych. Taka cebulka dodaje fajnego smaku i charakteru potrawom. Taką cebulkę można kupić w tej chwili w każdym supermarkecie, ale można też zrobić domową bez żadnych konserwantów czy sztucznych dodatków. Wystarczy kilka składników i ten pyszny dodatek gotowy. Prażoną cebulkę można zrobić w większej ilości i przechowywać w słoiku w lodówce. Oto przepis:

Składniki:
1 duża cebula
1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 1/3 łyżeczki soli
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam ją do miski i posoliłam. Dosypałam mąkę i dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam cebulę. Zmniejszyłam ogień i smażyłam cebulkę, mieszając co jakiś czas, aż się ładnie zezłociła i zrobiła chrupiąca. Smażenie zajęło mi ok. 15 minut lub może trochę dłużej. Usmażoną cebulkę wyłożyłam na talerz nakryty ręcznikami papierowymi i rozłożyłam ją równomiernie żeby odsączyć ją z tłuszczu. Pozostawiłam ją tak do wystygnięcia, a następnie przełożyłam do słoika i schowałam do lodówki. Taką cebulkę można wykorzystać do posypania zapiekanek, hotdogów czy sałatki.

SMACZNEGO!!!
domowa prazona cebulka prazona cebula cebulka z patelni cebulka prazona do hotdogowk zapiekanek

Domowe hotdogi z warzywami

domowe hotdogi z warzywami mini hotdogi hotdogi z prazona cebulka hotdogi z parowka domowy fastfood

Kto z nas nie lubi zjeść czasem jakiegoś fast food'a? No właśnie, chyba nie ma takiej osoby. Nie muszą to być od razu hamburgery czy pizza, ale nawet hotdoga czy zapiekanki. Najczęściej sięgamy po nie przy okazji zakupów w centrach handlowych, w podróży na stacjach benzynowych, czy na wycieczkach w miejscowościach turystycznych. Ale również w każdym mieście czy małym miasteczku roi się od budek z kebabami, zapiekankami itp. Ale żeby zjeść jedzenie w tym stylu wcale nie musimy ruszać się z domu, a przygotować je samemu. Ja nawet wolę tą opcję, bo wtedy wiem co jem, wiem jak to jest przygotowane i z jakich składników. Takie domowe fast food'y może nie są aż tak smaczne i piękne, ale chyba trochę zdrowsze. Ja dziś zrobiłam domowe hotdogi z warzywami. Wyszły naprawdę smaczne, więc polecam. Oto przepis:


Składniki:
2 bułki sznytki
2 parówki
2 plasterki sera żółtego
1 duży liść kapusty pekińskiej
1 ogórek konserwowy
1 ogórek kiszony
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
ok. 2 łyżki ketchupu pikantnego
ok. 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie domowej roboty, tu link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html)


Sposób przygotowania:
Bułki sznytki nacięłam na wierzchu wzdłuż bułki i wycięłam z każdej strony po ok. 0,5cm skórki oraz trochę miękkiego środka. Ogórki pokroiłam w półplasterki. Z kapusty pekińskiej wykroiłam białą część, a resztę liścia drobno poszatkowałam. Parówki wrzuciłam do wody i podgrzałam. W tym czasie bułki w środku posmarowałam musztardą. Nałożyłam do środka po połowie kapusty pekińskiej. Na niej ułożyłam po plasterku sera żółtego, a na nim gorące parówki. Parówki trochę przycięłam, żeby za dużo nie wystawały, a odcięte części przekroiłam wzdłuż na dwie połówki i dołożyłam do hotdoga. Wzdłuż parówek w bułce po jednej stronie ułożyłam plasterki ogórka konserwowego, a po drugiej ogórka kiszonego. Wierzch hotdogów polałam ketchupem i posypałam prażoną cebulką. 

SMACZNEGO!!!
domowe hotdogi z warzywami mini hotdogi hotdogi z prazona cebulka hotdogi z parowka domowy fastfood

domowe hotdogi z warzywami mini hotdogi hotdogi z prazona cebulka hotdogi z parowka domowy fastfood

domowe hotdogi z warzywami mini hotdogi hotdogi z prazona cebulka hotdogi z parowka domowy fastfood

Babka na białkach

babka na bialkach babka trzykolorowa babka trojkolorowa babka wilgotna babka zebra babka marmurkowa babka waniliowo piernikowo czekoladowa babka z czekolada

babka na bialkach babka trzykolorowa babka trojkolorowa babka wilgotna babka zebra babka marmurkowa babka waniliowo piernikowo czekoladowa babka z czekolada

Jeśli zostało wam sporo białek z pączków lub faworków i nie wiecie co z nimi zrobić, to zapraszam po przepis na pyszną babkę marmurkową na białkach. Mi właśnie nazbierało się trochę białek, więc postanowiłam upiec z nich jakieś pyszne ciasto. Od kilku dni miałam smak na ciasto marmurkowe, takie tradycyjne, bez udziwnień, żadnych kremów, tylko z polewą czekoladową, takie pyszne i wilgotne. Postanowiłam więc połączyć te dwa fakty i upiekłam dziś z rana babkę marmurkową na białkach. Miało być bez udziwnień, ale oczywiście się nie obyło. Babkę zrobiłam w trzech kolorach i co za tym idzie, trzech smakach. Babka wyszła naprawdę piękna w przekroju, taka jak zaplanowałam, choć może na zdjęciu tego dokładnie nie widać. Babkę polałam czekoladą. Jest jeszcze ciepła, ale nie mogłam wytrzymać i już ją rozkroiłam. Oto przepis:

Składniki:
250g białek (czyli ok. 6-7 białek)
szczypta soli
1szkl. cukru drobnego
1 cukier waniliowy
2szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. oleju
0,5szkl. mleka
2 łyżeczki naturalnego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:
3 łyżki śmietany 30%
50g czekolady (u mnie mleczna i gorzka po połowie)
babka na bialkach babka trzykolorowa babka trojkolorowa babka wilgotna babka zebra babka marmurkowa babka waniliowo piernikowo czekoladowa babka z czekolada

Sposób przygotowania:
Białka przełożyłam do miski. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Do piany powoli dodawałam cukier kryształ i waniliowy, nie przerywając miksowania. Pianę miksowałam, aż zrobiła się lśniąca, a cukier się rozpuścił. Mąkę odmierzyłam i przesiałam z proszkiem do pieczenia do innej miski. Następnie partiami dodałam mąkę do piany i mieszałam łyżką do połączenia składników. Gdy mąka się połączyła z białkami, dodałam olej i znów wymieszałam do połączenia. Na koniec dolałam mleko i znów wymieszałam ciasto do połączenia składników. Wymieszane ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao i wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Do drugiej części dodałam przyprawę do piernika i też dokładnie wymieszałam. Trzecią pozostawiłam białą i nie dodawałam do niej żadnych dodatków. Do formy silikonowej na babkę nakładałam w dwóch miejscach na przeciwko siebie po łyżce ciasta jasnego, potem piernikowego i na koniec kakaowego i tak do wyczerpania całego ciasta. Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 170 stopni. W moim piekarniku trwało to ok. 45 minut. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam i ciasto piekłam bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie na kratce, przykryte ściereczką. Gdy przestygło wyjęłam babkę na talerz. śmietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam babkę i odstawiłam, aby czekolada zastygła.
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki, np.: babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!
babka na bialkach babka trzykolorowa babka trojkolorowa babka wilgotna babka zebra babka marmurkowa babka waniliowo piernikowo czekoladowa babka z czekolada

babka na bialkach babka trzykolorowa babka trojkolorowa babka wilgotna babka zebra babka marmurkowa babka waniliowo piernikowo czekoladowa babka z czekolada

babka na bialkach babka trzykolorowa babka trojkolorowa babka wilgotna babka zebra babka marmurkowa babka waniliowo piernikowo czekoladowa babka z czekolada

babka na bialkach babka trzykolorowa babka trojkolorowa babka wilgotna babka zebra babka marmurkowa babka waniliowo piernikowo czekoladowa babka z czekolada

babka na bialkach babka trzykolorowa babka trojkolorowa babka wilgotna babka zebra babka marmurkowa babka waniliowo piernikowo czekoladowa babka z czekolada

babka na bialkach babka trzykolorowa babka trojkolorowa babka wilgotna babka zebra babka marmurkowa babka waniliowo piernikowo czekoladowa babka z czekolada

Pieczona biała kiełbasa

pieczona biala kielbasa biala kielbasa pieczona w cebuli i piwie biala kielbasa na pikantnie biala kielbasa z piekarnika biala kielbasa na wielkanoc biala kielbasa pieczona z cebula i piwem

Pieczona biała kiełbasa to pyszne danie, które z reguły przygotowujemy na Wielkanoc. Jednak nikt nam oczywiście nie zabroni jej przygotować również na co dzień. Ja dziś proponuję wam przepis na taką pyszną białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie. Do tego dania użyłam dobrej swojskiej białej kiełbasy, więc wyszło naprawdę pysznie, pikantnie, tak jak lubię. Oto przepis:

Składniki:
2kg białej kiełbasy
4 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
250ml jasnego piwa
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cebule obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam cebulę. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Dodałam go na patelnię do zrumienionej cebuli. Chwilę przesmażyłam je razem, po czym dodałam musztardę i podlałam piwem. Przyprawiłam wszystko roztartym majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszałam i dusiłam sos kilka minut. Następnie sos przełożyłam do naczynia żaroodpornego i odstawiłam do przestygnięcia. Do chłodnego sosu włożyłam kawałki białej kiełbasy. Naczynie przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia kiełbasę wstawiłam do piekarnika i piekłam je 40 minut w temp. 180 stopni, po czym kiełbaski przekręciłam na drugą stronę i znów piekłam ok 40 minut. Kiełbaskę podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!!!
pieczona biala kielbasa biala kielbasa pieczona w cebuli i piwie biala kielbasa na pikantnie biala kielbasa z piekarnika biala kielbasa na wielkanoc biala kielbasa pieczona z cebula i piwem

piątek, 24 stycznia 2020

Biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach

biszkopt orzechowo kakaowy na bialkach ciasto z bialek biszkopt do tortu biszkopt orzechowy wilgotny biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto czekoladowo orzechowe

Karnawał trwa w najlepsze, a wraz z nim sezon na wszelkiego rodzaju pączki, oponki i faworki. Najlepsze pączki czy faworki są na samych żółtkach. W niektórych przepisach każą użyć ich nawet 10 lub więcej. Często powstaje więc pytanie co zrobić z pozostającymi białkami. Ja zbieram zawsze pozostające mi z różnych wypieków białka do jednego pojemnika i je zamrażam. Gdy uzbiera mi się już jakaś konkretna ilość, wtedy robię jakiś wypiek z samych białek. Dziś właśnie mam dla was przepis na biszkopt orzechowo - kakaowy z samych białek w ilości dziesięciu sztuk. Taki biszkopt jest idealny do tortów czy do ciast z kremem. Ale również może stanowić samodzielne ciasto. Wystarczy go oblać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Ten biszkopt jest bowiem sam w sobie wilgotny za sprawą orzechów i bardzo smaczny. Oto przepis:

Składniki:
10 białek
1szkl. drobnego cukru
1 cukier waniliowy
260g zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Białka w temperaturze pokojowej przełożyłam do miski miksera. Dodałam do nich szczyptę soli i na najwyższych obrotach miksera ubiłam je na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany wsypywałam partiami cukier i miksowałam dalej, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła lśniąca. W oddzielnej misce wymieszałam razem zmielone orzechy włoskie, mąkę tortową, proszek do pieczenia, kakao i bułkę tartą. Tą mieszankę powoli wsypywałam do piany i mieszałam do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz i tym samym wykładając jedynie dno formy. Do przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Biszkopt piekłam do suchego patyczka, czyli w praktyce ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam w formie do wystygnięcia. Studziłam je na metalowej kratce przykryte ściereczką. Jak wspomniałam na początku biszkopt jest idealny do tortów. Można go z łatwością przekroić na 3 ładne blaty. Można też przełożyć go tylko jedną masą, lub polać jedynie czekoladą, bo sam w sobie jest pyszny i wilgotny.

SMACZNEGO!!!

Pałki z kurczaka pieczone w ketchuie i cebuli

palki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli kurczak pieczony w ketchupie kurczak z piekarnika

Pałki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli to mój kolejny pomysł na smacznego pieczonego kurczaka. Jest to sposób na szybki i tani obiad, z bardzo małym nakładem pracy. Wystarczy kilka składników i piekarnik. Oto przepis:

Składniki:
8 pałek z kurczaka
przyprawa gyros lub do kurczaka
ok. 2 łyżeczki czosnku granulowanego
3-4 łyżki ketchupu pikantnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
sól

Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek z kurczaka natarłam delikatnie solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą gyros. Następnie mięso polałam sosem sojowym i posmarowałam ketchupem. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki i obłożyłam nią pałki. Czosnek obrałam, pokroiłam na plasterki i posypałam nim mięso. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin do zamarynowania. Jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten krok. Po zamarynowaniu, kurczaka wstawiłam do piekarnika i piekłam pod folią aluminiową ok. godzinę w temp. 180 stopni. Takie pałki można podać z ryżem, frytkami czy opiekanymi ziemniaczkami.

SMACZNEGO!!!
palki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli kurczak pieczony w ketchupie kurczak z piekarnika

Mini chlebki z patelni

mini chlebki z patelni bulki drozdzowe z patelni bulki bez pieczenia szybkie pieczywo domowe domowe bulki domowy chleb

Mini chlebki z patelni to pomysł na szybkie i smaczne pieczywo bez użycia piekarnika. Bułeczki czy też mini chlebki są mięciutkie i puszyste. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale oczywiście również po wystygnięciu są smaczne. Takie chlebki można wykorzystać tradycyjnie do kanapek z serem czy wędliną, można je podać z masełkiem czosnkowym, pastą lub zamiast chlebka pita użyć do domowego kebaba. U mnie kilka poszło od razu po usmażeniu bez żadnych dodatków. Ja te chlebki zrobiłam w małych rozmiarach, ale można użyć większej foremki, lub zrobić je w innym fantazyjnym kształcie. Oto przepis:

Składniki:
10g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1/4szkl. ciepłego mleka
1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
ok. 1szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier i łyżeczkę mąki i wlałam ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam sól. Dolałam oliwę, jogurt i wyrośnięty zaczyn. Rękami wyrobiłam elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 0,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyłam na blat podsypany mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,5cm. Z ciasta kubkiem wykroiłam kółka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam ją cienko olejem. Ułożyłam chlebki. Patelnię przykryłam i na bardzo małym ogniu smażyłam chlebki pod przykryciem, aż spód się ładnie przyrumienił. Wtedy przekręciłam je na drugą stronę i tak samo usmażyłam pod przykryciem. Chlebki powinny ładnie wyrosnąć na patelni. Usmażone chlebki wyłożyłam do koszyka na pieczywo wyłożonego serwetką papierową i tą serwetką je okryłam żeby nie obsychały, ale też żeby nie straciły zbyt szybko chrupkości.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!
mini chlebki z patelni bulki drozdzowe z patelni bulki bez pieczenia szybkie pieczywo domowe domowe bulki domowy chleb

mini chlebki z patelni bulki drozdzowe z patelni bulki bez pieczenia szybkie pieczywo domowe domowe bulki domowy chleb

Biszkopt czekoladowy

biszkopt czekoladowy biszkopt kakaowy ciemny biszkopt do tortu torta do ciasta

Biszkopt to ciasto, które teoretycznie jest bardzo proste do zrobienia, ale wbrew pozorom nie wszystkim wychodzi. Czasem opadnie w trakcie pieczenia, czasem w ogóle nie wyrośnie, a czasem wyjdzie zakalec. Ja szczerze mówiąc nigdy takich problemów nie miałam. Mam kilka swoich sprawdzonych przepisów na biszkopty jasne, ciemne czy orzechowe i z nich korzystam w swoich wypiekach. Zawsze wyjmuję wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Z jajek oddzielam białka od żółtek i każde ubijam osobno. No i zawsze korzystam z dobrych wiejskich jajek. Oto przepis na biszkopt czekoladowy:

Składniki:
5 jajek
150g mąki pszennej tortowej
170g cukru drobnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Tak jak wspomniałam na wstępie, składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o jajka, które przechowujemy w lodówce. Ja jajka wyjmuję na kilka godzin przed pieczeniem. Z jajek oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywnej piany powoli wsypuję cukier i ubijam pianę dalej, aż zrobi się błyszcząca i lśniąca, a cukier się rozpuści i nie będzie chrzęścił. Do tak ubitej piany dodaję po jednym żółtku i miksuję, już na mniejszych obrotach, aż żółtko połączy się z pianą. Do osobnej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszam ją z kakao. Mieszankę powoli dodaję do masy jajecznej i mieszam łyżką do połączenia. Nie może być grudek nie rozmieszanej mąki. Tortownicę o średnicy ok. 20cm wykładam papierem do pieczenia i wpuszczam go w obręcz, tak aby przykrywał tylko dno tortownicy. Do formy przelewam przygotowane ciasto i wstawiam ją do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piekę do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce powinno to trwać ok. 30-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z piekarnika i studzę w formie na metalowej kratce, przykryty ściereczką. Gdy wystygnie, brzegi lekko obkrawam nożem i zdejmuję obręcz. Taki biszkopt można przekroić na 3 placki. Jest idealny do tortu lub do innego ciasta z kremem. Biszkopt jest puszysty i delikatny. 

SMACZNEGO!!!
biszkopt czekoladowy biszkopt kakaowy ciemny biszkopt do tortu torta do ciasta

Zupa szczawiowa z kurczakiem

zupa szczawiowa z kurczakiem szczawiowa na kurczaku zupa szczawiowa z jajkiem zupa szczawiowa na swiezym szczawiu szczawiowa ze swiezymi liscmi szczawiu

Zupa szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup, choć pewnie nie każdy ją lubi za jej specyficzny smak. Taką zupę można ugotować ze świeżych liści szczawiu w sezonie letnim, w pozostałych porach roku na szczawiu ze słoika, który również możemy przygotować sami latem. Ja dziś chciałam wam zaprezentować przepis na taką zupę na świeżych liściach. Zrobiłam ją jeszcze latem, ale jakoś nie było okazji żeby dodać przepis. Oto on:

Składniki:
4 udka z kurczaka (dałam bez skóry)
ok. 500g świeżych liści szczawiu lub 1 słoiczek szczawiu
kilka większych ziemniaków
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki i koperku
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
ok. 6 łyżek śmietany 30%
3 płaskie łyżki kaszy manny
3 jajka 
masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka umyłam i włożyłam do garnka. Ziemniaki obrałam, opłukałam i dodałam do garnka z mięsem. Marchewki i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora oczyściłam i drobno pokroiłam. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i przesmażyłam na nim przygotowane warzywa. Gdy się zezłociły przełożyłam je do garnka. Do warzyw i mięsa dolałam ok. 2 litry wody. Włożyłam przyprawy i posiekaną natkę pietruszki i koperku. Wszystko zagotowałam, zmniejszyłam ogień i na małym gazie gotowałam zupę, aż ziemniaki były miękkie. W międzyczasie opłukałam liście szczawiu i drobno je posiekałam. Szczaw dodałam do zupy na koniec, gdy tak jak już napisałam ziemniaki były miękkie. Gdy dodamy go wcześniej, ziemniaki się nie dogotują, a będą twarde. Po dodaniu szczawiu zupę gotowałam ok. 15 minut, po czym dolałam śmietanę i kaszę manną i znów gotowałam ok. 15 minut. Zupa powinna się w tym czasie wyraźnie zgęścić. Ilość kaszy i śmietany należy dostosować do swoich preferencji smakowych i gęstości zupy. Na koniec do zupy wbiłam jajka i gotowałam ją do momentu, gdy jajka były dobrze ścięte. Gotową zupę można rozlać na talerze.

SMACZNEGO!!!
zupa szczawiowa z kurczakiem szczawiowa na kurczaku zupa szczawiowa z jajkiem zupa szczawiowa na swiezym szczawiu szczawiowa ze swiezymi liscmi szczawiu

czwartek, 23 stycznia 2020

Chrupiące gofry budyniowe

chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

Gofry to przysmak, który uwielbiają dzieci i dorośli. Najczęściej jemy je podczas wakacji nad morzem. Z budek z goframi pachnie na odległość, aż ciężko przejść obojętnie. Jednak pyszne gofry możemy w łatwy sposób przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników, które z reguły każdy posiada w swojej kuchni, i ten pyszny deser lub nawet posiłek mamy gotowy. Ja dziś przygotowałam gofry z dodatkiem budyniu śmietankowego w proszku. Wyszły pyszne i chrupiące. Nie potrzeba do nich wcale drogiej i wymyślnej gofrownicy. Wystarczy najtańsza z marketu, a gofry i tak wyjdą chrupiące. Oto przepis:

Składniki:
1 jajko
3 łyżeczki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1szkl. + 1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szkl. mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam w misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną płytkę. Gofry piekłam po kilka minut, aż zrobiły się ładne i rumiane. Czas pieczenia zależy oczywiście od rodzaju i mocy gofrownicy. Upieczone gofry wykładałam na metalową kratkę, wtedy nabierają dodatkowej chrupkości. Przed podaniem gofry oprószyłam cukrem pudrem, ale można je podać z innymi słodkimi dodatkami.
Zachęcam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na gofry, np.: gofry z serka wiejskiego (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/gofry-z-serka-wiejskiego.html), gofry drożdżowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/gofry-drozdzowe-z-wisniami.html), gofry twarogowe (link do przepisu:  http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/gofry-twarogowe.html), gofry owsiane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/gofry-owsiane-z-bananami-i-czekolada.html), gofry waniliowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/gofry-idealne-pyszne-chrupiace-waniliowe.html), gofry z malinami i bitą śmietaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/jak-juz-pisaam-na-moim-blogu-gofry.html).


SMACZNEGO!!!
chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

środa, 22 stycznia 2020

Gulasz wieprzowy z fasolą i papryką

gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa


Dziś mam dla was przepis na pyszny gulasz wieprzowy ze schabu, z dodatkiem fasoli, marchewki, cebuli i kolorowej papryki. Gulasz zrobiłam w sosie pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny, sycący i rozgrzewający. W sam raz na jesienno - zimową pogodę. Ten gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem czy pieczywem. Wszystko według gustu. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,5kg schabu
2 cebule
2 marchewki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
250g fasoli jaś
ok. 300ml przecieru pomidorowego z kartonu
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Fasolę wsypałam do miski i zalałam ok. 2 szklankami zimnej wody. Pozostawiłam ją tak na całą noc do namoczenia. Fasola w tym czasie napęcznieje i wchłonie większość wody. Następnego dnia rano fasolę przelałam do garnka. Dolałam jeszcze szklankę wody i ustawiłam na gazie, żeby się zagotowała. Zmniejszyłam gaz i gotowałam ją na wolnym ogniu. W tym czasie umyłam i osuszyłam mięso wieprzowe. Pokroiłam je w kostkę i wymieszałam z mąką pszenną. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam mięso. Smażyłam je na rumiany kolor i przełożyłam do gotującej się fasoli w garnku. Mięso smażyłam w dwóch partiach bo nie miałam wystarczająco dużej patelni. Cebule obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przesmażyłam ją na pozostałym z mięsa oleju i również dołożyłam do garnka. Papryki umyłam, usunęłam nasiona, pokroiłam je w paseczki i również przesmażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zeszkloną paprykę przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam, pokroiłam w półplasterki i dodałam do reszty składników. Patelnię popłukałam wodą i dolałam ją do garnka z gulaszem. Dolałam jeszcze przecier pomidorowy. Dodałam natkę pietruszki. Przecisnęłam przez praskę czosnek i dosypałam przyprawy: listki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ziołowy, paprykę w proszku i sól do smaku. Wszystko dusiłam do czasu, aż mięso i fasola były miękkie. Gulasz można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki, ryż, pieczywo itp.

SMACZNEGO!!!
gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa

gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa

gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa

Gęsta zupa zacierkowa

gesta zupa zacierkowa zupa jarzynowa z zacierkami zupa na miesie wieprzowym rozgrzewajaca tresciwa zupa zupa jak gulasz

Jesienią i zimą często gotuję gęste zupy, takie treściwe i rozgrzewające. Takie zupy robię na mięsie wieprzowym i wtedy często stanowią one główne danie obiadowe, a nie tylko pierwsze z dań. Podaję je ze świeżym i chrupiącym pieczywem lub dodatkowo z grzankami. Takie zupy często zagęszczam zacierkami pszennymi domowej roboty. Taka potrawa będzie więc nawet dla niektórych potrawką czy już prawie gulaszem. Dziś właśnie przepis na taką gęstą zupę zacierkową na mięsie wieprzowym. Oto on:

Składniki:
ok. 600g szynki wieprzowej
5 marchewek
2 pietruszki
1/4 selera
1 cebula
6-7 dużych ziemniaków
zielona część pora
natka pietruszki
koperek
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilkanaście kulek pieprzu czarnego
sól do smaku
1 łyżka majeranku
3 łyżki śmietany 30%
masło do smażenia

Zacierki:
8 łyżek mąki pszennej
2 jajka

Sposób przygotowania:
Mięso pokroiłam na kilka mniejszych kawałków, ale nie w drobną kostkę. Mięso obsmażyłam na złoty kolor na maśle i przełożyłam do garnka. Marchewki, pietruszki i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora umyłam i drobno pokroiłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Wszystkie warzywa przełożyłam na patelnię i zezłociłam na maśle, po czym przełożyłam do garnka z mięsem. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka. DO garnka wlałam ok. 2 litry wody. Dodałam przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki i koperku. Zupę zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i na małym ogniu zupę powoli gotowałam. Do miski wsypałam mąkę pszenną i szczyptę soli. Wbiłam jajka i zagniotłam z tego ciasto. nie musi być idealnie zagniecione, ale powinno trzymać się kupy. Ciasto starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do zupy. Gotowałam wszystko razem ok. godziny. Dodałam śmietanę i gotowałam jeszcze jakieś 15 minut. Zupę podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!!!
gesta zupa zacierkowa zupa jarzynowa z zacierkami zupa na miesie wieprzowym rozgrzewajaca tresciwa zupa zupa jak gulasz