sobota, 25 października 2025

Ciasto wiśniowa królewna

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami


Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem na pyszne ciasto. Ostatnio zauważyłam że najbardziej podobają się Wam ciasta przekladane/warstwowe z różnymi kremami, galaretkami etc., wiec dziś kolejne z tej serii. Jest to ciasto na ciemnym kakaowym biszkopcie przekładane budyniem I kremem czekoladowym, z dodatkiem dżemu wiśniowego i dobrze nasączony. Ciasto mięciutkie, wilgotne, nie przesłodzone i poprostu pyszne. Oto przepis:

Biszkopt kakaowy:

6 dużych jaj

Szczypta soli

0,5szkl cukru kryształu 

2 opakowania cukru waniliowego (łącznie 32g)

8 łyżek oleju 

200g mąki pszennej tortowej 

1 płaska łyżka budyniu w proszku (o smaku waniliowy, śmietankowym lub czekoladowym)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 płaskie łyżki ciemnego kakao 

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodałam partiami cukier kryształ I waniliowy I ubijałam do jego rozpuszczenia. Zmniejszyłam obroty miksera I dodawałam po jednym żółtku. Gdy piana zrobiła się jednolitą, dolałam okej i znów zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę przesialam z kakao, budyniem I proszkiem do pieczenia. Wsypałam do masy jajecznej I wymieszałam dokładnie łyżką. Ciasto przelałam do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. U mnie zajęło to ok. 30 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i przekroiłam na 3 blaty. Pierwszy spodni blat biszkoptu ułożyłam spowrotem w tortownicy. Pozostałe przykryłam ściereczką i odłożyłam na bok.

Nasaczenie pierwsze:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

2 łyżeczki cukru

250ml wrzątku 

1 łyżka wódki 

Kawę I cukier wymieszałam w gorącej wodzie. Wystudziłam I wymieszałam z wódką. Połową naparu nasączyłam blat biszkoptu ułożony w tortownicy.

Krem budyniowy:

2 budynie bez cukru o smaku śmietankowym

1 łyżka mąki pszennej tortowej 

5 łyżek cukru

100g masła 

750ml mleka

500ml zimnego mleka zagotowałam z masłem. W pozostałym mleku rozmieszalam budynie, Mąkę I cukier. Wlałam na gotujące się mleko z masłem I mieszając ciągle, gotowałam do zgęstnienia. Gorący budyń wylałam na biszkopt przygotowany w tortownicy. Przykryłam drugim blatem biszkoptu i nasączyłam go resztą naparu kawowego. Odstawiłam ciasto do wystygnięcia.

Krem czekoladowy:

600ml śmietany 30%

2 smietan-fixy

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka ciemnego kakao 

Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Do śmietany dodałam smietan-fixy i przesiałam do niej cukier puder I kakao. Śmietanę ubijałam najpierw na mniejszych obrotach, stopniowo je zwiększając aż do uzyskania gęstego kremu.

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu wiśniowego 

Gdy ciasto w tortownicy wystygło, posmarowałam jego wierzch dżemem wiśniowym. Na dżemie rozsmarowałam krem czekoladowy. Wszystko Przykryłam ostatnim blatem.

Nasączenie drugie:

150ml kompotu wiśniowego

1 łyżka wódki 

Kompot wymieszałam z wódką i nasączyłam ostatni biszkopt w tortownicy, będący wierzchem ciasta.

Polewa czekoladowa:

4 łyżki śmietany 30%

125g czekolady deserowej

Wiórki kokosowe do posypania

Śmietanę wlałam do rondelka I podgrzałam aż do zagotowania. Wrzuciłam czekoladę połamaną na kawałki I odstawiłam na ok minute. Po tym czasie wymieszałam wszystko do uzyskania jednolitej polewy czekoladowej, która posmarowałam wierzch ciasta. Dodatkowo posypałam ciasto Wiórki kokosowymi. Ciasto Odstawiłam do lodówki na całą noc do schłodzenia.

Smacznego!!!

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami



niedziela, 5 października 2025

Sernik gotowany z kajmakiem i galaretką


Sernik gotowany z kajmakiem i galaretka sernik gotowany z masa kajmakowa sernik gotowany z galaretka sernik gotowany na hefbatnikach sernik goyowany na ciastkach sernik bez pieczenia szybki sernik


To ciasto powstało wczoraj spontanicznie, bez wcześniejszych planów. Jego przygotowanie zajęło niewiele czasu, a efekt wyszedł bardzo smaczny. Serniki gotowane robię od czasu do czasu, więc na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów na to ciasto. Za każdym razem bowiem staram się zrobić go w innej wersji. Dziś sernik gotowany na herbatnikach, z masą kajmakową I galaretką. Oto przepis:

Masą serowa:

200g masła 

1kg sera 3-krotnie zmielonego lub z wiaderka

3 jaja

1szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy

0,5szkl zimnego mleka

100g budyniu w proszku bez cukru o smaku śmietankowym

Dodatkowo:

Ok. 75sztuk herbatników typu petitki 

Ok. 300g masy kajmakowej 

3 galaretki o dowolnym smaku

5,5szkl gorącej wody 

Sposób przygotowania:

Tortownicę prostokątną o wymiarach ok 25x35cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Odstawić na czas przygotowania masy serowej. W garnku z grubym dnem roztopił masło na małym ogniu. Dodać masę serową i dokładnie wymieszać. Zestawić z palnika. Jajka zmiksować z cukrem kryształem I waniliowym. Nie trzeba dlugo miksować, tylko do połączenia. Masę jajeczną przelać do masy serowej I dobrze wymieszać. Ustawić spowrotem na gazie i mieszając podgrzewać aż masą będzie gorąca i pojawią się pierwsze bąbelki. W zimnym mleku rozmieszać proszek budyniowy I wlać do masy serowej. Ciągle mieszając, gotować masę do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na herbatniki w tortownicy. Na wierzchu masy serowej ułożyć drugą warstwę herbatników. Obciążyć drewnianą deską żeby herbatniki nie wstały. Masę kajmakową umieścić w garnku z gorącą wodą na co najmniej kilkanaście minut. Następnie masę kajmakową wyłożyć na ciastka i równomiernie rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Ciasto odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i również odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wystudzone ciasto. Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO!!!

Sernik gotowany z kajmakiem i galaretka sernik gotowany z masa kajmakowa sernik gotowany z galaretka sernik gotowany na hefbatnikach sernik goyowany na ciastkach sernik bez pieczenia szybki sernik

Sernik gotowany z kajmakiem i galaretka sernik gotowany z masa kajmakowa sernik gotowany z galaretka sernik gotowany na hefbatnikach sernik goyowany na ciastkach sernik bez pieczenia szybki sernik

Sernik gotowany z kajmakiem i galaretka sernik gotowany z masa kajmakowa sernik gotowany z galaretka sernik gotowany na hefbatnikach sernik goyowany na ciastkach sernik bez pieczenia szybki sernik


sobota, 27 września 2025

Ciasto rusałka

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne


Dziś mam dla Was przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie rusałka. Jest to ciasto na jasnym biszkopcie, z kremem budyniowym, wkładką z herbatników i masy kajmakową oraz z galaretką. Ciasto jest z jednej strony słodkie a z drugiej orzeźwiające. Bardzo dobrze się kroi, ładnie wygląda, nic tylko zajadać. Oto przepis:

Biszkopt:

6 jaj

1szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

Szczypta soli

1szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce miksera I że szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli wdypac cukier kryształ I waniliowy I ubijać do rozpuszczenia. Następnie dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mieszankę mąki wsypać do masy jajecznej I wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę na ciasto i wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. U mnie zajęło to ok 25min. Biszkopt wystudzić I przekroić na 2 blaty.

Nasączenie:

300ml gorącej wody 

Sok z połowy cytryny 

1 łyżka cukru kryształu 

Do gorącej wody dodać sok z cytryny I cukier. Mieszac do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do wystygnięcia.

Krem budyniowy:

60g budyniu w proszku (ja użyłam jedna torebkę budyniu na 0,5l mleka i jedna torebkę budyniu na 0,76l mleka)

1 łyżka mąki pszennej tortowej 

6 łyżek cukru kryształu 

4,5szkl mleka

200g masła 

3,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy, Mąkę I cukier. Wlać na gotujące się mleko I mieszając gotować do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować i fidawac po łyżce wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Pozostałe składniki:

Ok. 50-60szt herbatników typu petitki

ok. 300g masy kajmakowej

2 galaretki zielone (u mnie o smaku zidlonego jabłuszka)

Pierwszy blat ciasta ułożyć z powrotem w blaszce I nasączyć połową ponczu cytrynowego. Wyłożyć połowę kremu budyniowego. Na kremie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową. Żeby łatwiej się rozsmarowywala puszkę z masą należy umieścić na kilkanaście minut w gorącej wodzie. Na masie kajmakowej ułożyć drugą warstwę ciastek. Rozsmarować drugą część masy budyniowej. Ułożyć drugi blat ciasta i nasączyć go resztą ponczu. Odstawić ciasto do lodówki. Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki do stężenia. Dość mocno ściętą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto ponownie schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne


sobota, 20 września 2025

Ciasto królowa nocy

Ciasto krolowa nocy ciasto biszkoptowe ciasto z masa kajmakowa ciasto ze smietana i galaretka biszkopt czekoladowy ciasto na swieta przyjecie


Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto, z wielu wartstw, takie na wypasie. Od dawna miałam już na nie ochotę, ale zawsze brakowało czasu na wykonanie. Tym razem jednak się spięłam i jest. Ciasto królowa nocy na ciemnym biszkopcie nasączonych kawą, z kremem śmietankowym, masą kajmakową i galaretką. Oto przepis:

Biszkopt kakaowy:

5 dużych jaj

3/4szkl cukru

5 łyżek oleju

1szkl mąki pszennej tortowej 

3 płaskie łyżki ciemnego kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypać powoli cukier I miksować aż piana będzie błyszcząca a cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera I dodawać po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą dodać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia I kakao. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Prostokątną blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec ok. 25min w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić I przekroić na 2 blaty.

Nasączenie:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

2 łyżeczki cukru 

300ml gorącej wody

Z podanych składników zaparzyć kawę i odstawić do wystygnięcia.

Krem śmietanowy:

800ml śmietany 30%

2 śmietan-fixy

1 cukier waniliowy

1 łyżka cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Wsypać śmietan-fixy i cukier waniliowy I zacząć ubijać. W trakcie ubijania dodać cukier puder. Ubijać aż śmietana będzie gęsta. 

Dodatkowo:

Ok. 50-60szt herbatników typu petitki 

Ok. 300g masy kajmakową

3 galaretki (najlepiej wiśniowe)

Jeden blat ciasta jlozyc w blaszce I nasączyć połową zaparzonej kawy. Rozsmarować połowę śmietany. Na śmietanie ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Na ciastkach rozsmarować masę kajmakową. Żeby się lepiej rozprowadzila, puszkę z masą należy na kilkanaście minut umieścić s gorącej wodzie. Na masie kajmakową ułożyć drugą warstwę ciastek. Wyłożyć drugą część masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć go pozostałą kawą. Odstawić ciasto do lodówki. Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki wrzątku. Odstawić do wystygnięcia a  następnie schować do lodówki. Gdy galaretką będzie już dość mocno ściętą, wyłożyć na ciasto. Jeśli wylejemy zbyt rzadka galaretkę to wsiąknie w biszkopt. Ciasto najlepiej podawać następnego dnia po przygotowaniu.

SMACZNEGO!!!

Ciasto krolowa nocy ciasto biszkoptowe ciasto z masa kajmakowa ciasto ze smietana i galaretka biszkopt czekoladowy ciasto na swieta przyjecie

Ciasto krolowa nocy ciasto biszkoptowe ciasto z masa kajmakowa ciasto ze smietana i galaretka biszkopt czekoladowy ciasto na swieta przyjecie

Ciasto krolowa nocy ciasto biszkoptowe ciasto z masa kajmakowa ciasto ze smietana i galaretka biszkopt czekoladowy ciasto na swieta przyjecie

Ciasto krolowa nocy ciasto biszkoptowe ciasto z masa kajmakowa ciasto ze smietana i galaretka biszkopt czekoladowy ciasto na swieta przyjecie



piątek, 19 września 2025

Sernik królewski

Sernik krolewski sernik na giemnym ciescie sernik na krùchym ciescie sernik na kakaowym spodzie sernik swiateczny

Tego sernika dlugo przedstawiać nie trzeba, bo już od jakiegoś czasu jest dość popularny. Przepisy różnią się od siebie pewnymi szczegółami, ale zasada jest jedną, kakaowe ciasto i kremowa masa serowa. Dla mnie to jeden z lepszych serników. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

500g mąki pszennej tortowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 cukier waniliowy 

3/4szkl cukru kryształu 

3 łyżki ciemnego kakao

200g masła 

2 żółtka (białka będą potrzebne do masy serowej)

2 łyżki śmietany 18%

Do miski wsypać mąkę,  proszek do pieczenia, cukier kryształ I waniliowy oraz kakao. Dodać żółtka, śmietanę I pokrojone na plasterki zimne masło. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciadto podzielić na 2 części. Jedna powinna być trochę większą a druga mniejszą. Obie części ciasta schować do zamrażalnika na ok. 30 min. Prostokątną blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć nz dno blachy. Rozłożyć równomiernie. Odstawić na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

1kg sera w wiaderka

170g miękkiego masła 

4 żółtka 

6 białek 

1szkl cukry kryształu 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Kilka kropel olejku waniliowego do ciast

Szczypta soli 

W misce utrzeć miękkie masło z żółtkami i cukrem. Następnie dodawać partiami ser. Dodać mąkę ziemniaczaną I olejek waniliowy I wymieszać do połączenia składników. W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę I delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę  wyłożyć na strte do blachy ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą mniejszą część ciasta. Sernik piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

SMACZNEGO!!!

Sernik krolewski sernik na giemnym ciescie sernik na krùchym ciescie sernik na kakaowym spodzie sernik swiateczny

Sernik krolewski sernik na giemnym ciescie sernik na krùchym ciescie sernik na kakaowym spodzie sernik swiateczny

Sernik krolewski sernik na giemnym ciescie sernik na krùchym ciescie sernik na kakaowym spodzie sernik swiateczny

Sernik krolewski sernik na giemnym ciescie sernik na krùchym ciescie sernik na kakaowym spodzie sernik swiateczny




poniedziałek, 14 lipca 2025

Sernik z morelami

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami


Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym razem wykorzystałam morele. Po serii ciast ucieranych, postanowiłam zrobić małą odmianę i przygotowałam sernik. Taki tradycyjny na kruchym cieście. Oto przepis:

Kruche ciasto:

3szkl mąki pszennej tortowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

3/4szkl cukru

2 opakowania cukru waniliowego (32g łącznie)

200g masła 

3 żółtka 

1 całe jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany 

Masa serowa:

1kg sera w wiaderka

3 jajka

150g miękkiego masła

3/szkl cukru pudru

1 duży budyń śmietankowy (63g)

Dodatkowo:

Ok. 400g moreli

Sposób przygotowania:

Przygotowanie sernika należy oczywiście rozpocząć od zrobienia ciasta. W tym celu w misce należy umieścić mąkę tortową, cukier zwykły I waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na plasterki zimne masło, żółtka oraz całe jajko oraz kwasną śmietanę. Wszystko zagnieść w jednolite ciasto I podzielić je na 2 części: jedną większą i jedną mniejszą część. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Większą rozwałkować na prostokąt wielkości blachy ok. 25x35cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia I odstawić na czas przygotowania masy serowej.

W misce miksera umieścić miękkie masło, cukier puder I jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą konsystencję. Dodać budyń w proszku oraz ser z wiaderka I ponownie zmiksować do połączenia składników. Masę serową wylać na przygotowane ciasto. Morele otwierać, wyjmować pestki i układać na masę serową skórką do spodu. Ja dodatkowo połówki moreli pokroiłam na ćwiartki ale można dać całe połówki. Na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach drugą część ciasta schłodzoną w zamrażalnika. Sernik piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce, można schłodzić dodatkowo w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami


wtorek, 8 lipca 2025

Ciasto porzeczkowe

Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami


Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie owoce, jakie się da. Tym razem przyszła pora na porzeczki. Z części ugotowałam kompot, pyszny swoją drogą, czesc zamroziłam na zimę, a z reszty zrobiłam ciasto. Ciasto bardzo wilgotne, na maslance, z kruszonką. Już wielokrotnie korzystałam z tego przepisu, zmieniając jedynie owoce lub rezygnując z kruszonki. Oto on:

Składniki na ciasto:

4 duże jaja

1 i 1/3szkl cukru kryształu 

2 małe opakowania cukru waniliowego 

200ml oleju

350ml maślanki naturalnej 

3 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ok. 4-5szkl. porzeczek

2 opakowania kisielu z cukrem (użyłam smak truskawkowy)

Kruszonka:

8 łyżek mąki pszennej tortowej 

3 łyżki cukru kryształu 

2 opakowania cukru waniliowego 

120g masła 

Sposób przygotowania:

Porzeczki (u mnie mix bialych, czerwonych i czarnych) należy umyć i osuszyć na durszlaku. Odstawić na czas przygotowania ciasta. Jajka utrzeć z cukrem kryształem I waniliowym na puszystą jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera I wlać cienkim strumieniem olej I maślankę. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wmieszać do masy jajecznej. Można zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do blachy o wymiarach ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej porzeczki wymieszać z kisielem w proszku I wyłożyć równomiernie na cieście. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać rękami do uzyskania konsystencji okruchów/strzępków ciasta. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika I piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika I dopiero wyjąć. Podawać po ostygnieciu. 

Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami
Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami

środa, 25 czerwca 2025

Babeczki z bitą śmietaną i owocami

Babeczki z bita smietana i owocami kruche babeczki z kremem babeczki z truskawkami babeczki na slodko

Babeczki to chyba kultowy wypiek. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Idealne na raz, bez konieczności używania talerzyka czy widelca. A za sprawą różnorodnych dodatków, które można zastosować jako wypełnienie babeczki, za każdym razem można uzyskać inny smak i wygląd. Ja dziś zrobiłam babeczki kruche z bitą śmietaną I owocami. Oto przepis:

Składniki na korpusy babeczek:

250g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek

4 żółtka 

200g cukru pudru

500g mąki pszennej tortowej 

Szczypta soli 

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka jaj. Białka, które zostaną można zamrozić. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto. Ciasto schłodzić pół godziny w lodówce. Następnie wyjąć I rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4mm. Szklanką wycinać z ciasta kółka i wylepiać nimi foremki do babeczek uprzednio posmarowane masłem. Ciasto w foremkach ponaklowac widelcem I wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Powinno to zająć ok. 20min. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika I przestudzić w foremkach. Następnie ostrożnie wyjąć. 

Nadzienie:

500ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietany fixy (można użyć zwykły lub różowy dla ładniejszego koloru)

Dowolne owoce świeże np. truskawki, maliny, borówki lub brzoskwinie z puszki

Vobrze schłodzoną śmietanę wlać do wysokiej miski I zacząć ubijać mikserem, zwiększając stopniowo obroty. W trakcie ubijania dodać smietan fixy i cukier puder. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i napełnić korpusy babeczek. Owoce umyć osuszyć, jeśli trzeba pokroić na kawałki I poukładać na śmietanie. Można też udelorowac babeczki listkami mięty lub pokrojoną w kostkę galaretką. Babeczki schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Babeczki z bita smietana i owocami kruche babeczki z kremem babeczki z truskawkami babeczki na slodko

Babeczki z bita smietana i owocami kruche babeczki z kremem babeczki z truskawkami babeczki na slodko


wtorek, 24 czerwca 2025

Ciasto z czereśniami na maślance

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami


Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają. Truskawki się powoli kończą, ale za to teraz czas na pyszne czereśnie. W tym roku mam ich sporo, więc postanowiłam upiec z nich ciasto. Postawiłam na klasykę I zrobiłam ciasto ucierane na maślance i z kruszonką na wierzchu. Ciasto wyszło wyśmienite, wysokie, piękne i naprawdę pyszne. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

4 duże jaja

1 i 1/3szkl cukru kryształu 

2 małe opakowania cukru waniliowego 

200ml oleju

350ml maślanki naturalnej 

3 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ok. 1kg czeresni

1 opakowanie kisielu z cukrem (użyłam smak malinowy)

Kruszonka:

8 łyżek mąki pszennej tortowej 

3 łyżki cukru kryształu 

2 opakowania cukru waniliowego 

120g masła 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od obróbki czeresni. Owoce należy umyć, osuszyć I wypestkować. Odstawić na czas przygotowania ciasta. Jajka utrzeć z cukrem kryształem I waniliowym na puszystą jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera I wlać cienkim strumieniem olej I maślankę. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wmieszać do masy jajecznej. Można zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do blachy o wymiarach ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej czeresnie wymieszać z kisielem w proszku I wyłożyć równomiernie na cieście. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać rękami do uzyskania konsystencji okruchów/strzępków ciasta. Kruszonką posypać czeresnie na ciescie. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika I piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika I dopiero wyjąć. Podawać po ostygnieciu. 

SMACZNEGO!!!

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami



sobota, 14 czerwca 2025

Sernik sezonowy

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami


Korzystając z sezonu na truskawki, postanowiłam upieczeniu na weekend ciasto z tymi pysznymi owocami. Wybrałam sernik, który pewnie większości przychodzi na myśl jako pierwszy, gdy chodzi o desery z truskawkami. Ja jednak nie zrobiłam sernika na zimno, a sernik pieczony z truskawkami i galaretką. Zdecydowałam się na szybki sernik na spodzie z herbatników, który też będzie lżejszy od sernikabna kruchym spodzie. Jak dla mnie ciasto było strzałem w dziesiątkę na dzisiejsza piękną pogodę. Oto przepis:

Składniki:

2-3 paczki herbatników (ponad 20szt.)

1kg sera z wiaderka 

5 jaj

3/4szkl cukru kryształu 

32g cukru waniliowego 

1 duży budyń śmietankowy (64g)

100g miękkiego masła 

Szczypta soli 

2 galaretki o smaku truskawkowym 

Świeże truskawki

Sposób przygotowania:

Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć herbatniki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z miękkim maxlem, cukrem zwykłym I waniliowym na jasną masę. Wsypać proszek budyniowy I ponownie zmiksować. Następnie miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce ser wiaderkowy. Miksować do połączenia składników. Na koniec masę serową wymieszać delikatnie łyżką z ubitą pianą z białek. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Piec sernik około godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu sernik przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Galaretki rozpuścić w 3,5szkl gorącej wody. Odstawić dk wystygnięcia. Truskawki opłukać i osuszyć. Odciąć szypułki. Truskawki kroić na połówki i układać na wierzchu sernika. Na truskawki wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Sernik schłodzić w lodówce minimum kilka godzin.

SMACZNEGO!!!

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami


piątek, 6 czerwca 2025

Beza z musem truskawkowym

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana


 Beza - moja pierwsza w życiu upieczoną przeze mnie własnoręcznie. Do tej pory jedynie jadłam bezy, tym razem postanowiłam się z nią zmierzyć. Od razu mówię, że nie wyszła idealna bo nie mam jeszcze wprawy, ale jest smaczna więc dzielę się przepisem. Oto on:

Składniki na bezę:

6 białek 

300g cukru kryształu

1 łyżki mąki ziemniaczanej 

3 łyżeczki soku z cytryny

Szczyptą soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypywać porcjami cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Piana powinna się zrobić błyszcząca, gęsta I trochę klejąca. Dodać mąkę ziemniaczaną I sok z cytryny I zmiksować do połączenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na środku okrąg o średnicy 25-26cm. Wyłożyć na ten okrąg pianę. Boki wyrównać szpatułka zagarniając pianę do góry. Beze wstawić do nagrzanego piekarnika I piec ok. 60 min w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu pozostawić beze w piekarniku bez uchylania drzwiczek i suszyć ją tak 2 godziny. Dopiero wtedy wyjąć z piekarnika I ostrożnie przełoży z papieru na paterę.

Mus truskawkowy:

Ok. 400g truskawek (użyłam mrozonych)

1 galaretka truskawkowa

Truskawki przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody na dno i podgrzewać aż się rozmrożą i zagotują. Zblendowac. Jesli musu wyjdzie mniej niż 2szkl (szklanki o pojemności 250ml) to dolac wody. Do gorącego musu wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Gdy musu będzie już prawie całkowicie ścięty, wyłożyć na beze. 

Krem:

250g serka mascarpone 

250ml zimnej śmietany 30%

1 opakowanie cukru waniliowego 

1 łyżeczka cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Połączyć z serkiem mascarpone. Krem wyłożyć na mus. Ja użyłam do tego szprycy żeby wierzch bezy ładniej wyglądał. Beze chłodzić w lodówce przed podaniem. 

SMACZEGO!!!

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana