sobota, 29 sierpnia 2020

Łaciaty sernik na zimno

laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

Łaciaty sernik na zimno to moja kolejna wariacja na temat sernika na zimno. Tym razem ciasto powstało z serków waniliowych homogenizowanych połączonych z ubitą śmietaną kremówką. Łaciaty, bo masa serowa przeplata się tu z musem brzoskwiniowym. Sernik zrobiony jest na herbatnikach. Oprócz warstwy sernikowej, zrobiłam także warstwę kremu budyniowego. Całość wykończyłam mieszanką kruchych ciasteczek i galaretką. Ciasto powstało z tego co miałam akurat w lodówce, ale efekt przeszedł moje oczekiwania. Powstało pyszne, lekkie ciasto o owocowym smaku. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
600g serka waniliowego homogenizowanego
150ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny (lub inna ilość jaka wg opakowania potrzebna jest na 0,5l płynu)
ok. 3/4kg brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka cytrynowa
1,5szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki tortowej
1 budyń waniliowy
150g masła
ok. 150-200g mieszanki drobnych kruchych ciasteczek
kilkanaście sztuk herbatników
laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie obrałam ze skórki i usunęłam pestki. Miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Dolałam odrobinę wody i dusiłam brzoskwinie kilkanaście minut aż zaczęły się rozpadać. Następnie zblendowałam je na jednolitą masę i gorące wymieszałam z proszkiem galaretki brzoskwiniowej. Mus odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzony mus wstawiłam do lodówki, aby zaczął gęstnieć. Żelatynę rozpuściłam w ok. 170ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Serki przełożyłam do miski. Zimną śmietanę ubiłam na sztywno i wymieszałam z serkami waniliowymi. Do masy wlałam cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę i zmiksowałam do połączenia. Okrągłą tortownicę o średnicy 24cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Na herbatniki wykładałam po łyżce masy serkowej i musu brzoskwiniowego, tworząc takie kleksy/łatki. Powierzchnię lekko wyrównałam i ciasto wstawiłam do lodówki. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam cukier, mąkę i proszek budyniowy i wlałam do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny zmiksowałam z miękkim masłem i powstały krem wyłożyłam na schłodzony sernik. Na kremie budyniowym ułożyłam kruche ciasteczka. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i wystudziłam. Gęstniejącą wylałam na ciasto. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam je przez całą noc. 

SMACZNEGO!!!
laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

sobota, 22 sierpnia 2020

Brzoskwiniowiec bez pieczenia

brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym
Nie wiem jak u was, ale w naszym przydomowym sadzie właśnie dojrzały brzoskwinie. Żeby się nie marnowały, postanowiłam zrobić z nich jakieś pyszne ciasto. Ponieważ chwilowo nie mam piekarnika, to powstało ciasto na zimno/bez pieczenia. Na panujące upały, chyba nawet lepsze niż pieczone. Jest to moje pierwsze ciasto z użyciem świeżych brzoskwiń. Do tej pory korzystałam jedynie z brzoskwiń z puszki do wypieków, ale tym razem postanowiłam to zmienić. Powstało pyszne, choć dość słodkie ciasto na herbatnikach, z masą z mleka w proszku, warstwą brzoskwiniową i galaretką. Oto przepis:

Składniki:
ok. 400g herbatników
ok. 1kg brzoskwiń
3 galaretki o smaku brzoskwiniowym
250g mleka w proszku
3/4szkl. mleka np. 2%
150g masła 
1/4szkl. cukru
2 łyżki soku z cytryny
brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym

Sposób przygotowania:
Tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam na spodzie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową. Można użyć też folii spożywczej przezroczystej. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników. Brzoskwinie obrałam ze skórki, usunęłam pestki, a miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Garnek przykryłam i na małym ogniu dusiłam brzoskwinie aż puściły sok i zrobiły się mięciutkie. Uduszone brzoskwinie zblendowałam na jednolitą masę. Powinno wyjść ok. 2 szklanki musu.
Do tak przygotowanego, gorącego musu brzoskwiniowego wsypałam jedną galaretkę brzoskwiniową w proszku i wymieszałam, żeby się rozpuściła. Mus odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby zgęstniał. Do rondelka wlałam mleko 2%. Wsypałam cukier i dodałam masło. Mleko podgrzewałam, aż masło i cukier się rozpuściły. Następnie odstawiłam do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe zmiksowałam z mlekiem w proszku, dodając je po łyżce. Połowę masy mlecznej wylałam na ciastka i przykryłam drugą warstwą herbatników. Na to wyłożyłam tężejący mus brzoskwiniowy i znów ułożyłam na nim warstwę ciastek.
Na ciastka wylałam drugą połowę masy mlecznej i ułożyłam ostatnią warstwę ciastek. Pozostałe dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Dodałam do niej sok z cytryny i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy zaczęły dość mocno tężeć wyłożyłam je na ciasto. Ciasto odstawiłam na całą noc do lodówki, a następnego dnia pokroiłam na kawałki i zaserwowałam.

SMACZNEGO!!!
brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym

brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym

brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym

piątek, 14 sierpnia 2020

Sernik z galaretką

sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

Dziś mam dla was przepis na sernik z galaretką, ale nie jest to sernik na zimno, tylko sernik pieczony w piekarniku. Dla niektórych pewnie będzie to zaskoczeniem i niecodziennym połączeniem. Ja jednak często spotykam się z takim sernikiem na różnego rodzaju uroczystościach organizowanych w domach weselnych. Z tego co zaobserwowałam, to takie serniki cieszą się dużym wzięciem wśród gości, więc postanowiłam też taki zrobić. Do sernika wykorzystałam ser biały samodzielnie mielony, a na spód dałam herbatniki. Sernik wyszedł fajny, przyjemnie cytrusowy ze świeżym posmakiem. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
750g białego sera półtłustego
200g serka homogenizowanego waniliowego
100ml śmietany 30%
3/4szkl. cukru
3 jaja
1 łyżka masła
1 budyń waniliowy bez cukru
ok. 200g herbatników
1 galaretka o smaku pomarańczowym
1 łyżeczka soku z cytryny
sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego serek waniliowy i dolałam śmietanę (nie ubijałam jej). Wszystko zblendowałam blenderem na jednolitą masę serową. Gdyby masa była zbyt gęsta i nie chciała się blendować, można dolać więcej śmietany. Do przygotowanej masy serowej wsypałam cukier i proszek budyniowy i wymieszałam do połączenia składników. Można do tego użyć łyżki lub miksera na najniższych obrotach. Następnie do masy serowej wmiksowałam miękkie masło, a po nim jajka. Na koniec do masy serowej dodałam sok z cytryny i jeszcze raz wymieszałam. Tortownicę o średnicy ok. 24-25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyszło mi kilkanaście sztuk. Na ciastka przełożyłam masę serową. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Gdy było wystudzone, przygotowałam galaretkę, rozpuszczając ja w ok. 400ml gorącej wody. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia, a gdy była już lekko tężejąca wylałam ją na sernik. Sernik wstawiłam na noc do lodówki i podałam następnego dnia.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: puszysty sernik na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/puszysty-sernik-na-krakersach.html), sernik łaciaty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/sernik-aciaty.html), sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do 
przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

wtorek, 11 sierpnia 2020

Ciasto z połówkami jabłek

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

Sezon na papierówki trwa w najlepsze, więc mam dla was kolejne ciasto z tymi pysznymi jabłkami. Tym razem jest to ciasto, które jeszcze całkiem niedawno było hitem i było często pieczone w polskich domach. Świadczyły o tym chociażby częste posty w mediach społecznościowych i liczne komentarze z zachwytami nad tym ciastem. Ostatnio trochę już zostało zapomniane, ale nie przeze mnie. Mowa o cieście z połówkami jabłek. Ja to ciasto zrobiłam dziś po raz pierwszy, mimo, że tak jak napisałam, jest ono znane już od dłuższego czasu. W końcu doczekało się realizacji spośród setek innych przepisów i pomysłów, które ciągle przybywają. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na to ciasto, bo jest naprawdę pyszne i proste do zrobienia. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, mimo, iż jest robione na zasadzie ciasta kruchego. Papierówki idealnie do niego pasują, są mięciutkie po upieczeniu i słodkie. Całość dopełnia lukier ze śmietany i cukru pudru. Przepis zapożyczyłam ze strony: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/01/ciasto-z-poowkami-jabek.html. A oto on:

Składniki:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
32g cukru waniliowego
250g masła w temp. pokojowej
1 jajko
150g serka homogenizowanego waniliowego
jabłka papierówki lub inne (najlepiej tej samej wielkości, u mnie raczej takie mniejsze, wyszło 12 sztuk)

Lukier:
1szkl. cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

Sposób przygotowania:
Blaszkę wielkości ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę tortową przesiałam do miski. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszałam. Wbiłam jajko. Dodałam masło i serek waniliowy. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i podzieliłam je na dwie równe części. Jedną część ciasta schowałam do lodówki, a drugą rozwałkowałam na prostokąt wielkości blaszki, pomagając sobie mąką. Ciasto nawinęłam na wałek i przeniosłam do blachy. Wyłożyłam nim całe dno blaszki. Jabłka obrałam ze skórki. Przekroiłam na połówki i z każdej połówki jabłka ostrożnie wydrążyłam gniazda nasienne.
Połówki jabłek ułożyłam na cieście, tą wydrążoną stroną do dołu. Drugą część ciasta wyjęłam z lodówki i również podsypując je mąką rozwałkowałam na prostokąt wielkości blachy. Ostrożnie przeniosłam ciasto do blaszki, przykrywając nim jabłka. Ciasto trochę ugniotłam pomiędzy jabłkami. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Powinno być ładnie zarumienione. Śmietanę utarłam z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gęsty biały lukier i posmarowałam nim gorące ciasto, od razu po wyjęciu z piekarnika. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Można je dodatkowo schłodzić w lodówce. Ciasto jest pyszne, miękkie i długo utrzymuje świeżość. Ja swoje przechowywałam w lodowce w pojemniku na ciasto.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na szarlotki, np.: szarlotka z papierówek (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/08/szarlotka-z-papierowek.html), szarlotka kryzysowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/szarlotka-kryzysowa.html), szarlotka z pianką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), szarlotka owsiana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html), szarlotka z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

środa, 5 sierpnia 2020

Ciasto sypane z jabłkami i kakao

ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

Sezon na papierówki w pełni, więc na moim stole zagościło kolejne ciasto z tymi sezonowymi owocami. Tym razem jest to rodzaj szarlotki, ale nieco odmiennej niż tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Zrobiłam szarlotkę sypaną, ale również w nieco innej wersji niż ta popularna szarlotka sypana. Do jednej warstwy bowiem dodałam kakao. W ten sposób ciasto zyskało więcej koloru i ciekawego wyglądu oraz troszkę innego smaku. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. kaszy manny
3/4szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
ok. 170g masła
ok. 1,5kg jabłek np. papierówek
cynamon do smaku
ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

Sposób przygotowania:
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo nasmarowałam masłem. Do miski wsypałam mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia i wszystko wymieszałam. Tą mieszankę podzieliłam na trzy równe części. Pierwszą część składników sypkich wysypałam do przygotowanej tortownicy, tak aby dno było równo przykryte. Jabłka obrałam, pozbawiłam nasion i starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam cynamon do smaku (ok. 1/4 łyżeczki) i wymieszałam. Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do tortownicy. Na jabłka wysypałam równomiernie drugą część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Ciasto piekłam 60 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam w blaszce a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to konieczne. 
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na szarlotki, np.: szarlotka z papierówek (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/08/szarlotka-z-papierowek.html), szarlotka kryzysowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/szarlotka-kryzysowa.html), szarlotka z pianką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), szarlotka owsiana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html), szarlotka z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

sobota, 1 sierpnia 2020

Szarlotka z papierówek

szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

W przydomowym sadzie właśnie dojrzewają papierówki, więc grzechem byłoby nie zrobić z nich pysznego ciasta. Jak jabłka, to jako pierwsze ciasto, na myśl przychodzi oczywiście szarlotka. Ciasto tradycyjne, proste do zrobienia i lubiane przez większość dorosłych i dzieci. Szarlotkę z papierówek zrobiłam na bazie przepisu na szarlotkę siostry Anastazji. Oto przepis:

Składniki:
4szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. cukru
200g masła
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
ok. 2kg papierówek
1 kisiel cytrynowy bez cukru
ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy
cukier puder do oprószenia
szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do dużej miski. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i posiekałam je nożem razem z mąką. Żółtka zmiksowałam z cukrem i śmietaną i dodałam do mąki z masłem. Dosypałam proszek do pieczenia i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta schowałam na godzinę do lodówki, a drugą część ciasta do zamrażalki. Po tym czasie ciasto schłodzone w lodówce rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno i boki blaszki o wymiarach 25x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam kisiel i wymieszałam. Tak przygotowane jabłka wyłożyłam do blaszki wylepionej ciastem i wyrównałam powierzchnię. Jabłka posypałam cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch starłam drugą część ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem posypałam szarlotkę cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na szarlotki, np.: szarlotka kryzysowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/szarlotka-kryzysowa.html), szarlotka z pianką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), szarlotka owsiana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html), szarlotka z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

piątek, 24 lipca 2020

Tort czekoladowo - śmietankowy

tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

Dziś drugie urodzinki mojej kochanej córci, więc grzechem byłoby, gdyby mama nie zrobiła dla niej torcika. Starszy brat z resztą skrupulatnie pilnował i dopytywał już od kilku dni czy zrobimy tort dla jego siostrzyczki. Nie mogłam więc odmówić. Z braku czasu powstał taki szybki i prosty torcik czekoladowo - śmietankowy na bazie kakaowego biszkoptu z białek, kremu budyniowego o smaku śmietankowym i bitej śmietany. Tort prosty smakowo i wizualnie, bo zrobiony z tego co pod ręką, gdzieś pomiędzy przetworami z ogórków i fasolki szparagowej, ale bardzo smaczny. Solenizantka prosiła o dokładkę, więc to najważniejsze. Oto przepis:

Biszkopt:
ok. 250g białek
szczypta soli
0,5szkl. cukru
150g maki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
80g masła

Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
750ml mleka
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
ok. 120g masła

Pozostałe składniki:
300ml śmietany 30%
1,5 opakowania śmietan - fixu
1 plaska łyżeczka cukru waniliowego
kilka kostek gorzkiej czekolady
wiśnie do dekoracji
250ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej, cappuccino, lub inki do nasączenia
tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

Sposób przygotowania:
Masło na biszkopt roztopiłam i odstawiłam do wystygnięcia. Białka w temperaturze pokojowej ubiłam ze szczyptą soli na sztywna pianę. Następnie ciągle miksując, wsypałam cukier i ubijałam piane aż stała się lśniąca. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodałam ją partiami do ubitej piany na przemian z masłem i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt studziłam na metalowej kratce. Po wystygnięciu biszkopt wyjęłam z formy i przekroiłam na 3 równe blaty. 
500ml mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozrobiłam budynie, cukier i mąkę i przelałam mieszankę na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia, po czym zmiksowałam go z miękkim masłem. 
Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu i nasączyłam go kilkoma łyżkami kawy. Na biszkopcie rozsmarowałam ok. 1/3 kremu budyniowego i przykryłam drugim blatem. Znów nasączyłam ciasto kawą i rozsmarowałam kolejną część kremu budyniowego. Na to ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu, wyrównując powierzchnię. Wygładziłam też boki tortu. Tort odstawiłam do lodówki żeby krem zgęstniał. Zimną śmietanę ubiłam z cukrem waniliowym i śmietan - fixami na sztywny krem. Połową śmietany posmarowałam wierzch tortu, a resztę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnęłam rozetki na wierzchu tortu dookoła. Czekoladę starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam środek tortu. Przed podaniem tort udekorowałam wiśniami.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na torty, np.: łatwy tort truskawkowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/atwy-tort-truskawkowy.html), tort oreo (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-oreo.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), tort jagodowo - kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-jagodowo-kokosowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!
tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

czwartek, 16 lipca 2020

Ciastka roladki z dżemem

ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka

Ostatnio dość często robiąc coś słodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem. Takie ciastka są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, dość szybko stygną, wiec nie trzeba długo czekać na zjedzenie. Dodatkowo ładnie wyglądają na talerzu. Oto przepis:

Składniki:
3szkl. maki pszennej tortowej
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5szkl. cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
150g masła
dżem (u mnie dżem rabarbarowy)
ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodałam dwa cale jajka i jedno żółtko, kwaśną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 7mm. Przy jednym brzegu ciasta nałożyłam wzdłuż porcję dżemu i lekko go rozsmarowałam. Ciasto zwinęłam dwukrotnie w cienką roladkę i odcięłam ją od reszty ciasta. Roladkę pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki i poukładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztą rozwałkowanego ciasta postąpiłam analogicznie, nakładając przy brzegu dżem i zwijając w roladkę. Przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na kruche ciastka, np.: kruche babeczki z kajmakiem i budyniem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/07/kruche-babeczki-z-kajmakiem-i-budyniem.html), kruche rogaliki z dżemem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/07/kruche-rogaliki-z-dzemem.html), ciastka budyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/ciastka-budyniowe.html), czekoladowe ciastka maszynkowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/czekoladowe-ciastka-maszynkowe.html), ciastka spiralki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-spiralki.html).

SMACZNEGO!!!

ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka
ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka


ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastkaciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka

sobota, 11 lipca 2020

Kruche babeczki z kajmakiem i budyniem

kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami
 Babeczki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są one trochę pracochłonne, ale za to bardzo wdzięczne jako produkt. Ładnie wyglądają na stole, a za sprawą różnych dodatków można nadać im za każdym razem inny smak. Najbardziej tradycyjna wersja babeczek to chyba babeczki z bitą śmietaną i owocami. Ja dziś jednak postawiłam na trochę cięższy i słodszy smak i zrobiłam babeczki z masą kajmakową/krówkową, orzeszkami ziemnymi i kremem budyniowym. Takie babeczki to pyszne małe, słodkie co nieco do kawy czy herbaty. Oto przepis:

Składniki na kruche babeczki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 żółtka
1/3szkl. cukru pudru
100g zimnego masła
szczypta soli

Nadzienie:
ok. 0,5 puszki masy kajmakowej/krówkowej
kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych)
1,5szkl. mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
100g miękkiego masła
kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieściłam w misce i zagniotłam z nich dość szybko jednolite ciasto. W razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam szklanką kółka i wylepiałam nimi foremki do babeczek. Ciasto po wylepieniu nakłuwałam widelcem. Tak przygotowane foremki z babeczkami ustawiłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu babeczki wyjęłam na metalową kratkę, przestudziłam, a następnie wyjęłam z foremek.
1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Puszkę z masą kajmakowa umieściłam na kilka minut w gorącej wodzie. Po tym czasie masę dobrze wymieszałam i przełożyłam do rękawa cukierniczego. Małe porcje masy krówkowej wyciskałam na dno każdej kruchej babeczki. Masę można nakładać również łyżeczką. W masę krówkową poutykałam połówki orzeszków ziemnych. Krem budyniowy także przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i przy jego pomocy udekorowałam kremem babeczki. Wierzch babeczek można dodatkowo posypać startą czekoladą lub dowolną posypką.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na kruche babeczki, np.: babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), babeczki z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/babeczki-z-truskawkami.html), babeczki orzechowo - kawowe z podwójnym kremem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/babeczki-orzechowo-kawowe-z-podwojnym.html), kruche babeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-babeczki-z-serem.html), babeczki z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/babeczki-z-budyniem.html), babeczki orzechowo - kakaowe z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-cisteczka-babeczki-muszelki.html).

SMACZNEGO!!!
kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami

kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami

kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami

czwartek, 9 lipca 2020

Kruche rogaliki z dżemem

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

Bardzo lubię robić różne ciasteczka i rogaliki. Jest przy nich trochę więcej pracy niż przy cieście na dużą blachę, ale ta praca daje mi dużo radości i odstresowuje. Takie rogaliki to bardzo fajna forma deseru, który można wziąć na szybko w rękę i zjeść w domu, na spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami czy świeżymi owocami. Za każdym razem można więc uzyskać inny efekt smakowy. Takie rogaliki też bardzo ładnie wyglądają na stole. Ja dziś zrobiłam moje rogaliki z dżemem rabarbarowym domowej roboty. Wyszły bardzo smaczne i szybko znikały. Oto przepis:

Składniki:
3szkl. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
3/4szkl. cukru pudru
200g masła
50g smalcu
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 
dżem (u mnie rabarbarowy domowej roboty)
cukier puder do oprószenia
kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do większej miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków), pokrojone na plasterki zimne masło, pokrojony na kawałki smalec i śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczce dżemu i zwijałam trójkąty w rogaliki. Uformowane rogaliki przekładałam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu rogaliki przełożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na rogaliki, np.: rogaliki francuskie z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-rogaliki-z-jabkiem.html), rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-pofrancuskie-z-makiem-i.html), rogaliki serowe z dżemem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-serowe-z-dzemem.html), naleśnikowe rogaliki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html).

SMACZNEGO!!!
kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu