A to kolejna odsłona ciasteczek orzechowych z poprzedniego przepisu, zmieniłam dekoracje i posypki. Drugi pomysł na te babeczki znajdziecie tutaj: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-orzechowo-kakaowe-babeczki.html. Część ciastek oblałam czekoladą mleczną. Babeczki udekorowałam posypkami delecty Dekorada (kuleczki zbożowe czekoladowe i różowe), inne posypałam wiórkami kokosowymi a jeszcze inne startą czekoladą.
W ten sposób nadałam ciasteczkom różne nuty smakowe, a na talerzu nie było tak nudno. Poza tym ciasteczka przygotowywałam na przyjęcie, na którym były dzieci i chciałam żeby było ciekawiej. Tak jak myślałam dzieciaki sięgały po te babeczki w pierwszej kolejności.
W ten sposób nadałam ciasteczkom różne nuty smakowe, a na talerzu nie było tak nudno. Poza tym ciasteczka przygotowywałam na przyjęcie, na którym były dzieci i chciałam żeby było ciekawiej. Tak jak myślałam dzieciaki sięgały po te babeczki w pierwszej kolejności.
Składniki:
1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
1,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
1 szkl. cukru
150 g zimnego masła lub margaryny
2 żółtka
2 łyżki kakao
Do
miski przesiewam mąkę, wsypuję orzechy, cukier, kakao, wbijam żółtka i
kawałki masła. Szybko zagniatam na jednolite ciasto. Wkładam do lodówki,
żeby się schłodziło. Po ok. 2-3 godzinach ciasto wyciągam i wyklejam
nim natłuszczone foremki do babeczek i muszelek.
Wstawiam do piekarnika i piekę ok min. w stopniach z termoobiegiem. Czas pieczenia trzeba kontrolować bo każdy piekarnik inaczej piecze. Nie można dopuścić do przypalenia. P upieczeniu studzę ciastka na kratce. Gdy lekko przestygną wyciągam z foremek.
Wstawiam do piekarnika i piekę ok min. w stopniach z termoobiegiem. Czas pieczenia trzeba kontrolować bo każdy piekarnik inaczej piecze. Nie można dopuścić do przypalenia. P upieczeniu studzę ciastka na kratce. Gdy lekko przestygną wyciągam z foremek.
Krem budyniowy:
1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy Delecta
2 szkl. mleka
5 łyżek cukru
100-150g masła
dżem porzeczkowy
Do ozdoby:
posypki dekoracyjne
czekolada mleczna
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Budyń
gotuję na 2 szkl. mleka i odstawiam do ostygnięcia. Miękkie masło
ucieram chwilę mikserem a następnie dodaję po łyżce zimny budyń. Gotowy
krem przekładam do rękawa cukierniczego z tylką/końcówką w kształcie
gwiazdy otwartej.
Trochę kremu zostawiam i dodaję do niego barwnik spożywczy. Połowę muszelek napełniam przygotowanym kremem, a drugą połowę dżemem. Muszelki składam (połówka z budyniem z połówką z dżemem). Do korpusów babeczek kładę na dno małą łyżeczkę (taką od filiżanki) dżemu i dopełniam kremem budyniowym.
Babeczki ozdobiłam mleczną czekoladą i posypkami dekoracyjnymi oraz wiórkami. Muszelki oblałam całe czekoladą mleczną roztopioną w kąpieli wodnej.
Trochę kremu zostawiam i dodaję do niego barwnik spożywczy. Połowę muszelek napełniam przygotowanym kremem, a drugą połowę dżemem. Muszelki składam (połówka z budyniem z połówką z dżemem). Do korpusów babeczek kładę na dno małą łyżeczkę (taką od filiżanki) dżemu i dopełniam kremem budyniowym.
Babeczki ozdobiłam mleczną czekoladą i posypkami dekoracyjnymi oraz wiórkami. Muszelki oblałam całe czekoladą mleczną roztopioną w kąpieli wodnej.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz