piątek, 30 czerwca 2017

Ciastka cisteczka babeczki muszelki orzechowo-kakaowe

ciastka babeczki rurki orzechowe z kremem budyniowym posypkami czekolada ciasto kruche korpusy do babeczek muszelki

A to kolejna odsłona ciasteczek orzechowych z poprzedniego przepisu, zmieniłam dekoracje i posypki. Drugi pomysł na te babeczki znajdziecie tutaj: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-orzechowo-kakaowe-babeczki.html. Część ciastek oblałam czekoladą mleczną. Babeczki udekorowałam posypkami delecty Dekorada (kuleczki zbożowe czekoladowe i różowe), inne posypałam wiórkami kokosowymi a jeszcze inne startą czekoladą.
W ten sposób nadałam ciasteczkom różne nuty smakowe, a na talerzu nie było tak nudno. Poza tym ciasteczka przygotowywałam na przyjęcie, na którym były dzieci i chciałam żeby było ciekawiej. Tak jak myślałam dzieciaki sięgały po te babeczki w pierwszej kolejności.



 Składniki:
1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
1,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
1 szkl. cukru
150 g zimnego masła lub margaryny
2 żółtka
2 łyżki kakao

ciastka babeczki rurki orzechowe z kremem budyniowym posypkami czekolada ciasto kruche korpusy do babeczek muszelki
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewam mąkę, wsypuję orzechy, cukier, kakao, wbijam żółtka i kawałki masła. Szybko zagniatam na jednolite ciasto. Wkładam do lodówki, żeby się schłodziło. Po ok. 2-3 godzinach ciasto wyciągam i wyklejam nim natłuszczone foremki do babeczek i muszelek.
Wstawiam do piekarnika i piekę ok min. w  stopniach z termoobiegiem. Czas pieczenia trzeba kontrolować bo każdy piekarnik inaczej piecze. Nie można dopuścić do przypalenia. P upieczeniu studzę ciastka na kratce. Gdy lekko przestygną wyciągam z foremek.


Krem budyniowy:
1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy Delecta
2 szkl. mleka
5 łyżek cukru
100-150g masła
dżem porzeczkowy


Do ozdoby:
posypki dekoracyjne
czekolada mleczna
wiórki kokosowe


Sposób przygotowania:
Budyń gotuję na 2 szkl. mleka i odstawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucieram chwilę mikserem a następnie dodaję po łyżce zimny budyń. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego z tylką/końcówką w kształcie gwiazdy otwartej.
Trochę kremu zostawiam i dodaję do niego barwnik spożywczy.  Połowę muszelek napełniam przygotowanym kremem, a drugą połowę dżemem. Muszelki składam (połówka z budyniem z połówką  z dżemem). Do korpusów babeczek kładę na dno małą łyżeczkę (taką od filiżanki) dżemu  i dopełniam kremem budyniowym.
Babeczki ozdobiłam mleczną czekoladą i posypkami dekoracyjnymi oraz wiórkami. Muszelki oblałam całe czekoladą mleczną roztopioną w kąpieli wodnej.

SMACZNEGO!!!

ciastka babeczki rurki orzechowe z kremem budyniowym posypkami czekolada ciasto kruche korpusy do babeczek muszelki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz