wtorek, 27 czerwca 2017

Domowa pizza z salami i pieczarkami



domowa pizza z salami pieczarkami mozzarella kukurydza papryka serem

Pomysł na zrobienie domowej pizzy wziął się stąd, że nigdy nie udało mi się zjeść naprawdę dobrej pizzy gotowej. Mam tu na myśli zarówno pizze zamawiane w pizzeriach jak i te kupowane w sklepach. Poszperałam trochę w internecie jak zrobić ciasto, bo to w pizzy największa trudność i znalazłam kilka wskazówek. Pozostało już tylko przygotowanie pierwszej własnej pizzy. Oto przepis:


Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
30g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1szkl. ciepłego mleka
50ml oliwy lub oleju


Składniki na farsz:
1-2 cebule
1 papryka czerwona
10 dużych pieczarek
salami w plasterkach ok. 150g
ketchup pikantny
ser żółty ok 200g
2 kulki sera mozzarella 
zioła prowansalskie
kukurydza konserwowa
domowa pizza z salami pieczarkami mozzarella kukurydza papryka serem

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzane mieszam z cukrem i drożdżami i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dolewam olej i wsypuję przesianą mąkę i sól. Wszystko wyrabiam rękami i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po ok. godzinie ciasto przekładam na stolnicę i delikatnie rozwałkowuję lub rozciągam rękami żeby uzyskać duży prostokąt. Ciasto przekładam na blachę piekarnikową i jeszcze dopasowuję ciasto do blachy palcami. Przecinam ciasto już na blasze na 2 części żeby się bardziej równomiernie piekło. Ze składników farszu wytapia się sporo tłuszczu i wody i wtedy lepiej spływa i nie wsiąka w ciasto.

Surowe jeszcze ciasto smaruję ketchupem i posypuję obficie ziołami prowansalskimi uprzednio roztartymi w dłoniach. Następnie rozkładam plasterki salami, na to krążki cebuli, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę konserwową i na koniec pieczarki pokrojone w plasterki lub starte na tarce na grubych oczkach. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piekę przez ok. 20min z włączonym termoobiegiem. Po tym czasie wyciągam pizze, rozkładam pokrojony w plasterki ser mozzarella i na to starty żółty ser (ja używam goudy). Wkładam ponownie do piekarnika na kilka minut i gotowe.

Jest to pizza na grubym cieście. Jest doskonała zarówno zaraz po upieczeniu jak i po odgrzaniu np w mikrofali.

SMACZNEGO!!!

domowa pizza z salami pieczarkami mozzarella kukurydza papryka serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz