piątek, 30 czerwca 2017

Rurki z ciasta półfrancuskiego z kremem budyniowym waniliowym, orzechowym i kokosowym

ciastka rurki z kremem budyniowym waniliowym kokosowym a'la raffaello orzechowym

Rurki z kremem to bardzo dobry deser, który przy okazji pięknie się prezentuje. Zawsze gdy zrobię takie rurki dla gości, robią one furorę. Czasem pada nawet pytanie czy są kupne. Myślę, że można to uznać za komplement. Przygotowanie takich rurek jest trochę pracochłonne, ale warto czasem się trochę pomęczyć. Trzeba mieć do ich wykonania specjalne blaszane foremki. Ja zakupiłam takie przez internet bo w lokalnych sklepach takich nie znalazłam. Rurki które są przedstawione na zdjęciach robiłam na tych dużych foremkach o długości ok. 12cm. Oto przepis:


Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
250g masła
250ml śmietany 18%
1 cukier waniliowy


Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję plasterki masła, śmietanę i zagniatam. Masło i śmietana muszą być schłodzone. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, wkładam je do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto kroję na kawałki i wałkuję na grubość ok. 2mm. Rozwałkowane ciasto kroję na paski o szerokości 2-3cm. Paski z ciasta nawijam na foremki zaczynając od cieńszego brzegu foremki. Jak wyglądają te foremki możecie zobaczyć w zakładce "Moje pomoce kuchenne" (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/p/moje-pomoce-kuchenne.html). Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min w temp. 170 stopni z włączonym termoobiegiem.

Rurki można napełniać dowolnymi kremami. Ja najczęściej robię krem budyniowy tradycyjny waniliowy lub śmietankowy.
ciastka rurki z kremem budyniowym waniliowym kokosowym a'la raffaello orzechowym

Składniki na krem budyniowy:
1 duży budyń Delecta waniliowy lub śmietankowy na 3/4l mleka
0,5 litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
100-150g masła


Sposób przygotowania:
Budyń gotuję na mleku wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka o jedną szklankę. Do proszku budyniowego dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę cukru więcej niż jest podane na opakowaniu budyniu. Budyń musi wyjść dość gęsty. Ugotowany budyń studzę. Z lodówki wyciągam masło. Miękkie masło ucieram chwilę mikserem i dodaję do niego partiami wystudzony budyń. Tak przygotowanym kremem napełniam rurki. Napełnione rurki wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem obsypuję cukrem-pudrem

Robiłam też rurki z kremem orzechowym. Do tego kremu wystarczy tylko 3 składniki.
pół puszki masy kajmakowej o smaku orzechowym, 100 g masła, łyżka kakao.Wszystko razem zmiksowałam i gotowe. Krem wychodzi dość słodki dlatego można zwiększyć ilość kakao.

Gdy chcę mieć krem kokosowy to do budyniu dodaję niecałą szklankę wiórków kokosowych. Wiórki wsypuję do mleka i gotuję. Do zagotowanego mleka z kokosem dodaję rozrobiony proszek budyniowy i dalej postępuję tak jak w przypadku zwykłego kremu budyniowego. Żeby rurki były jeszcze bardziej kokosowe polewam je białą czekoladą i obtaczam w wiórkach kokosowych. Wtedy wychodzą w smaku podobne do Raffaello. Są pyszne.

SMACZNEGO!!!
ciastka rurki z kremem budyniowym waniliowym kokosowym a'la raffaello orzechowymciastka rurki z kremem budyniowym waniliowym kokosowym a'la raffaello orzechowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz