Pierogi ze szpinakiem i serem feta to świetna propozycja obiadowa i odpoczynek od ciężkich dań mięsnych. Są dobre zaraz po ugotowaniu a jeszcze lepsze po odsmażeniu na masełku. Danie proste i wykwintne zarazem. Mogą posłużyć za danie główne lub za przekąskę. Zdrowie na talerzu. Oto przepis:
Składniki na ciasto:
500g mąki + do podsypywania
1 jajko
250 ml gorącej wody
5 łyżek oleju
szczypta soli
Mąkę przesiewam do miski i zalewam gorącą wodą. Mieszam i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Następnie wbijam jajko i wlewam olej. Następnie wyrabiam ciasto dokładnie i w razie potrzeby podsypuję mąką. Po wyrobieniu kroję na krążki i rozwałkowuję na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawam krążki szklanką i napełniam farszem. Brzegi smaruję wodą żeby się lepiej zlepiały. Po ulepieniu wszystkich pierogów, wstawiam wodę na gaz. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję kilka minut od wypłynięcia.
Składniki na farsz:
300g świeżych liści szpinaku
1 cebula
czosnek granulowany
ok. 150g sera feta
2 łyżki śmietany 18%
Cebulę drobno kroję i przesmażam na maśle na głębokiej patelni lub w garnku. Liście szpinaku rwę na mniejsze kawałki i wrzucam do przesmażonej cebuli. Dodaję śmietanę i duszę aż liście stracą swoją objętość i zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Warto doprawić trochę mocniej bo w czasie gotowania przyprawy "uciekają". Duszę do odparowania płynów. Następnie studzę i dodaję pokruszony ser feta. Tak przygotowanym farszem napełniam pierogi.
Warto doprawić trochę mocniej bo w czasie gotowania przyprawy "uciekają". Duszę do odparowania płynów. Następnie studzę i dodaję pokruszony ser feta. Tak przygotowanym farszem napełniam pierogi.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz