czwartek, 29 czerwca 2017

Domowe pesto z rukoli z parmezanem

domowe pesto z rukoli z parmezanem pestkami slonecznika w sloiku

Zawsze myślałam, że pesto robi się jedynie z bazylii. Zebrałam jednak w moim warzywniaku sporo rukoli i nie wiedziałam do czego ją wykorzystać. Poszperałam trochę w internecie w poszukiwaniu inspiracji na potrawę z tą rośliną i znalazłam m.in. przepisy na rukolę.
Jak zwykle posłużyły one jedynie jako baza do mojego przepisu, bo jak zwykle nie miałam wszystkich potrzebnych składników. Coś zastąpiłam, coś pominęłam i jest. Składniki podam w przybliżeniu bo nie odmierzałam ich na gramy tylko dodawałam "na oko".


Składniki:
ok. 3 garście rukoli
20-30g parmezanu
garść pestek ze słonecznika
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
sok z cytryny


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczałam w blenderze i miksowałam. Robiłam to partiami bo rukola ma sporą objętość i ciężko byłoby wszystko naraz zmieścić w kielichu blendera. W trakcie próbowałam i w razie potrzeby doprawiałam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pesto może posłużyć jako sos do makaronu domowego ( tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowy-makaron-jajeczny-do-rosou.html) lub pasta do kanapek czy tostów.

SMACZNEGO!!!
domowe pesto z rukoli parmezanu i pestek slonecznika do makaronu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz