Zawsze myślałam, że pesto robi się jedynie z bazylii. Zebrałam jednak w moim warzywniaku sporo rukoli i nie wiedziałam do czego ją wykorzystać. Poszperałam trochę w internecie w poszukiwaniu inspiracji na potrawę z tą rośliną i znalazłam m.in. przepisy na rukolę.
Jak zwykle posłużyły one jedynie jako baza do mojego przepisu, bo jak zwykle nie miałam wszystkich potrzebnych składników. Coś zastąpiłam, coś pominęłam i jest. Składniki podam w przybliżeniu bo nie odmierzałam ich na gramy tylko dodawałam "na oko".
Jak zwykle posłużyły one jedynie jako baza do mojego przepisu, bo jak zwykle nie miałam wszystkich potrzebnych składników. Coś zastąpiłam, coś pominęłam i jest. Składniki podam w przybliżeniu bo nie odmierzałam ich na gramy tylko dodawałam "na oko".
Składniki:
ok. 3 garście rukoli
20-30g parmezanu
garść pestek ze słonecznika
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczałam w blenderze i miksowałam. Robiłam to partiami bo rukola ma sporą objętość i ciężko byłoby wszystko naraz zmieścić w kielichu blendera. W trakcie próbowałam i w razie potrzeby doprawiałam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pesto może posłużyć jako sos do makaronu domowego ( tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowy-makaron-jajeczny-do-rosou.html) lub pasta do kanapek czy tostów.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz