Długo szukałam przepisu idealnego na gofry aż w końcu znalazłam. Z tego przepisu gofry wychodzą naprawdę dobre. Są kruche, ciasto nie jest ani za gęste ani za rzadkie i mają delikatnie waniliowy smak tak jak lubię. Można jej jeść z dowolnymi dodatkami: bitą śmietaną, owocami, z czekoladą lub z dowolnymi posypkami. Świetnie też smakują w wersji podstawowej posypane samym cukrem pudrem. Oto przepis:
Składniki:
2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. oleju
1 cukier waniliowy 32g
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i cukier, wlewam mleko i olej. Na końcu wbijam jajka. Wszystko miksuję na jednolitą masę. Nagrzewam gofrownicę, smaruję ruszta olejem i nakładam ciasto. Piekę kilka minut. Upieczone gofry układam na kratce. Gdy położymy gofry jeden na drugi to stracą chrupkość. Gofry można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami lub innymi dodatkami. Z przepisu wychodzi kilka sztuk.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz