wtorek, 10 sierpnia 2021

Sos do spaghetti z cukinii

Sos do spaghetti z cukinii, sos z cukinii do makaronu, sos z cukinii w sloiki, sos z cukinii na zime, sos z cukinii z cebula i czosnkiem, sos bolonski, sos wloski

Po paru dniach przerwy od przetworów, wracam do Was z nowym przepisem. Tym razem nie będzie to przepis na ogórki, bo te już się kończą, ale za z cukinii, które rośnie jak na drożdżach. Była już w tym roku sałatka z cukinii do słoików i ketchup cukiniowo - pomidorowy. Tym razem zrobiłam więc coś jeszcze innego, a mianowicie sos spaghetti z cukinii. Taki sos robi się trochę podobnie jak ketchup, ale dodaje się tu czosnek i zioła charakterystyczne do sosu bolońskiego. Sos jest łatwy do zrobienia, choć jego przygotowanie trzeba rozłożyć w czasie. Za to w zimę jest jak znalazł do makaronu oraz innych dań. Ja na przykład dodaję go do ryby po grecku (do warzyw), do przygotowania zapiekanek z mięsem itp. Oto przepis:

Składniki:

ok. 5kg cukinii

5-6 cebul

2 łyżki soli kamiennej

1szkl. cukru

1szkl. octu

500g koncentratu pomidorowego w słoiczku

5 ząbków czosnku

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

1 łyżeczka curry

2-3 łyżki ziół prowansalskich

Sos do spaghetti z cukinii, sos z cukinii do makaronu, sos z cukinii w sloiki, sos z cukinii na zime, sos z cukinii z cebula i czosnkiem, sos bolonski, sos wloski


Sposób przygotowania:

Cukinię obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Miąższ który pozostał przepuściłam przez szatkownicę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę i cukinię umieściłam w dużej misce i zasypałam solą. Wymieszałam dokładnie, nakryłam czystą ściereczką i odstawiłam na kilka godzin, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie warzywa razem z powstałym sokiem przełożyłam do garnka i zagotowałam. Gotowałam je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia się rozpadła. Wtedy wsypałam cukier i wlałam ocet. i znów mieszając od czasu do czasu, gotowałam kilkanaście minut. Do sosu dodałam paprykę słodką i ostrą, curry i zioła prowansalskie. Wymieszałam do połączenia. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Znów wszystko wymieszałam do połączenia i gotowałam sos kolejne kilkanaście minut. Po tym czasie sos zestawiłam z ognia i zblendowałam na jednolitą konsystencję. Zblendowany sos od razu nałożyłam do wyparzonych słoików, wytarłam gwinty i zakręciłam. Słoiki pasteryzowałam 10 minut w garnku. Po zapasteryzowaniu odwróciłam je do góry dnem i wystudziłam w tej pozycji. Dopiero jak wystygły odwróciłam je do właściwej pozycji i odstawiłam w chłodne miejsce.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na przetwory z cukinii, np.: ketchup z cukinii i pomidorów (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii i pomidorów), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), czy ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii). Na moim blogu znajdziecie też sporo przepisów na dania z cukinii, takie jak bigos z cukinii, placki oraz przepisów na ciasta z cukinii. Wszystkie przepisy można wyszukać za pomocą lupki.

SMACZNEGO!!!

Sos do spaghetti z cukinii, sos z cukinii do makaronu, sos z cukinii w sloiki, sos z cukinii na zime, sos z cukinii z cebula i czosnkiem, sos bolonski, sos wloski

Sos do spaghetti z cukinii, sos z cukinii do makaronu, sos z cukinii w sloiki, sos z cukinii na zime, sos z cukinii z cebula i czosnkiem, sos bolonski, sos wloski

Sos do spaghetti z cukinii, sos z cukinii do makaronu, sos z cukinii w sloiki, sos z cukinii na zime, sos z cukinii z cebula i czosnkiem, sos bolonski, sos wloski




czwartek, 5 sierpnia 2021

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Dziś zrobiłam sobie małą przyjemność kulinarna i upiekłam ciasto, którego smak chodził za mną, jak to się mówi, od kilku dni. A chodzi o pyszne i wilgotne ciasto z cukinii, posypane na wierzchu jagodami i kruszonką. Takie ciasto, przynajmniej dla mnie, wygląda bardzo apetycznie, tak swojsko i domowo. A, że w ogródku wysyp cukinii, to za sprawą tego ciasta spożytkowałam jej mały procent. Dzieci miały frajdę, bo w deszczowy dzień mogły pomóc mi w kuchni i miały przy tym jakieś zajęcie dla małych rączek. A oto przepis:

Składniki:

5 dużych jaj

1 i 1/3szkl. cukru

1 i 1/3szkl. oleju

3szkl. mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2szkl. startej i odciśniętej cukinii

szczypta soli

ok. 2,5szkl. jagód

mąka do obtoczenia jagód

Kruszonka:

100g masła

180g mąki pszennej tortowej

100g cukru

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto


Sposób przygotowania:

Cukinię obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię przełożyłam na durszlak, posoliłam i odstawiłam na ok. 20 minut. Po tym czasie cukinię odcisnęłam z nadmiaru soku. Jajka w temperaturze pokojowej wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ucierałam do uzyskania jasnego puszystego kremu. Do tak ubitych jajek dolałam powoli olej i zmiksowałam do połączenia. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodawałam po łyżce do ubitych jajek i miksowałam na małych obrotach. Gdy ciasto było jednolite odłożyłam mikser i do ciasta dodałam startą i odciśniętą cukinię i wymieszałam łyżką. Ciasto przelałam do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody oprószyłam mąką i wyłożyłam na wierzch ciasta. Składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i zimne masło przełożyłam do miski i rozcierałam rękami do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam cale ciasto. Ciasto cukiniowe wstawiłam do piekarnika i piekłam około godzinę i 10 minut w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto przestudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie na studziłam na metalowej kratce. Ciasto przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

  Zapraszam do skorzystania z innych przepisów na ciasta z cukinii, np.: piernikowe ciasto z cukinii (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Piernikowe ciasto z cukinii), pomarańczowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Pomarańczowe ciasto z cukinii), cytrynowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowe ciasto z cukinii), czekoladowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto z cukinii), ciasto cukiniowe z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto cukiniowe z wiśniami), czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe).

SMACZNEGO!!!

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto


środa, 4 sierpnia 2021

Sernik z kwaśną śmietaną

Sernik z kwasna smietana, sernik krolewski, sernik w kakaowym ciescie, sernik na kakaowym ciescie, sernik na kruchym ciescie, sernik z polewa, sernik z posypka, sernik na czekoladowym ciescie

Zrobiło się trochę chłodniej, upały narazie odpuściły, więc w wypiekach też zaszła mała zmiana. Lekkie desery na zimno trochę odeszły w cień na rzecz tych cięższych wypieków tradycyjnych. I tak powstał pyszny sernik w kakaowym cieście, z dodatkiem kwaśnej śmietany zarówno w cieście jak i w masie serowej. Sernik bardzo fajny, mało słodki, dość prosty w przygotowaniu i szybki, mimo zagniatania ciasta. Sernik jest raczej z rodzaju tych cięższych, bardziej zbitych, ale nie jest bardzo mokry, gliniasty. Oto przepis:

Ciasto kruche:

ok. 190g mąki pszennej tortowej

ok. 210g mąki krupczatki

2 łyżki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

0,5szkl. cukru pudru

1 cukier waniliowy

3 żółtka

200g masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:

1kg sera wiaderkowego

5 jajek

0,5szkl. kwaśnej śmietany

1szkl. drobnego cukru

1 duży budyń śmietankowy bez cukru (taki na 3/4l mleka, nie standardowo na 0,5l)

1 łyżka mąki pszennej tortowej

opcjonalnie kilka kropel ulubionego olejku do ciast (ja dałam trochę waniliowego)

Polewa:

3 łyżki mleka

75g czekolady deserowej

Sernik z kwasna smietana, sernik krolewski, sernik w kakaowym ciescie, sernik na kakaowym ciescie, sernik na kruchym ciescie, sernik z polewa, sernik z posypka, sernik na czekoladowym ciescie


Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypałam wszystkie składniki sypkie na ciasto, czyli: mąkę pszenną tortową, mąkę krupczatkę, szczyptę soli, kakao, cukier puder i cukier waniliowy. Dodałam żółtka (białka zamroziłam do innego wypieku), pokrojone na kawałki zimne masło i śmietanę. Składniki posiekałam nożem, a następnie zagniotłam szybko ciasto. Ciasto podzieliłam na mniej więcej dwie równe części. Jedną część schowałam do zamrażalki. Drugą rozwałkowałam na prostokąt wielkości blachy, czyli ok. 25x35cm i przeniosłam go do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta wstawiłam do piekarnika na 15 minut w temp. 160 stopni i podpiekłam. W tym czasie przygotowałam masę serową. Ser z wiaderka zmiksowałam z kwaśną śmietaną i cukrem. Następnie do masy dodawałam po jednym jajku i miksowałam do połączenia składników. Na koniec do masy serowej wmieszałam proszek budyniowy, mąkę i olejek waniliowy. Gotową masę przelałam na podpieczony spód. Na wierzch starłam resztę ciasta z zamrażalki. Masa serowa wychodzi bardzo rzadka, więc ciasto może się trochę topić w masie. Trzeba szybko ścierać. Sernik wstawiłam kolejny raz do piekarnika i piekłam go jeszcze godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu przestudziłam go w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce. Wystudzony sernik polałam polewa przygotowaną z czekolady deserowej roztopionej w gorącym mleku (mleko najpierw podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę, po minucie wymieszałam na jednolitą polewę). Sernik schłodziłam w lodówce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na serniki, np.: sernik izaura z galaretką (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik izaura z galaretką), krajanka sernikowa (link: Waniliowe Improwizacje: Krajanka sernikowa), sernik w cieście ucieranym (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik w cieście ucieranym), sernik z mlekiem skondensowanym (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z mlekiem skondensowanym), sernik sypany (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik sypany), łatwy sernik na ciastkach (link: Waniliowe Improwizacje: Łatwy sernik na ciastkach), sernik rosyjski (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką) i inne.

SMACZNEGO!!!

Sernik z kwasna smietana, sernik krolewski, sernik w kakaowym ciescie, sernik na kakaowym ciescie, sernik na kruchym ciescie, sernik z polewa, sernik z posypka, sernik na czekoladowym ciescie

Sernik z kwasna smietana, sernik krolewski, sernik w kakaowym ciescie, sernik na kakaowym ciescie, sernik na kruchym ciescie, sernik z polewa, sernik z posypka, sernik na czekoladowym ciescie

Sernik z kwasna smietana, sernik krolewski, sernik w kakaowym ciescie, sernik na kakaowym ciescie, sernik na kruchym ciescie, sernik z polewa, sernik z posypka, sernik na czekoladowym ciescie


niedziela, 1 sierpnia 2021

Ketchup z cukinii i pomidorów

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki

Sezon na świeże warzywa w pełni, a co za tym idzie sezon na przetwory też w pełni. Ogórki już się kończą, więc teraz pora na przetwory z cukinii i pomidorów. Robiłam już sałatkę z cukinii i warzyw do słoików, a teraz przyszła pora na ketchup z cukinii i pomidorów. Takie ketchup to nie tylko idealny dodatek do frytek, kanapek czy tostów, ale również świetna baza do sosów do makaronu, ryżu czy mięsa. Zimą wystarczy wyciągnąć, odkręcić, podgrzać, dodając ulubione dodatki i pyszny, zdrowy obiad gotowy. Oto przepis:

Składniki:

3,5kg cukinii

2kg dojrzałych pomidorów

1,2kg cebuli

400g przecieru pomidorowego

0,5szkl. soli

1 i 3/4szkl. cukru

1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

3/4szkl. octu

Sposób przygotowania:

Cukinię obieram i usuwam gniazda nasienne. Cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w półplasterki. Dodaję do cukinii. Cukinię z cebulą zasypuję solą i dokładnie mieszam. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 12 godzin. Po tym czasie warzywa odciskam z soku, który puściły i przekładam do garnka. Dodaję pokrojone w kostkę pomidory. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Dodaję cukier i powoli podgrzewam, doprowadzając do zagotowania. Warzywa gotuję około 30 minut, po czym dodaję ocet, przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą w proszku oraz pieprz. Wszystko mieszam i gotuję jeszcze około 10-15 minut. Następnie sos blenduję na jednolitą konsystencję i gorący przekładam do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcam i wstawiam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Słoiki zalewam wodą. Powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut. Po tym czasie wyciągam je i odkręcam do góry dnem. Studzę w tej pozycji i dopiero odwracam do właściwej pozycji i wynoszę w chłodne miejsce. 

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), salatka szwedzka z papryką (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka z papryką), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej).

SMACZNEGO!!!

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki


Ogórki z curry i chili

ogorki z curry i chili, ogorki w zalewie curry, ogorki curry, ogorki z ostra papryka, salatka z ogorkow

Ogórki z curry i chili to kolejny pomysł na przetwory ogórkowe na zimę. Ten przepis jest mniej tradycyjny niż na ogórki kiszone czy konserwowe, trochę zalatuje kuchnią orientalną za sprawą użytych przypraw, ale świetnie sprawdza się na różnego rodzaju okazje. Ogórki przygotowywane w ten sposób są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają wielu składników. Można do nich użyć trochę większych ogórków, bo kroimy je w plasterki. Ja tych ogórków używam nie tylko jako dodatku do obiadu, ale również jako składnik sałatek. Oto przepis:

Składniki:

ogórki gruntowe

0,5 łyżeczki gorczycy do każdego słoika

2 krążki cebuli do każdego słoika

Zalewa:

4szkl. wody

3/4szkl. octu

1,5szkl. cukru

2 łyżki soli

2 łyżki przyprawy curry

0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Ogórki myję i przekładam na durszlak żeby odciekły z wody. Słoiki i przykrywki myję i wyparzam (jak do każdych przetworów). Umyte ogórki kroję w plasterki razem ze skórką. Nie są to takie bardzo cienkie plasterki jak do mizerii, tylko takie ciut grubsze. Pokrojone ogórki nakładam do słoików. Do każdego słoika wsypuję na wierzch gorczycę i wkładam po dwa plasterki cebuli. Wodę, ocet, cukier i sól umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Następnie zalewę zestawiam z ognia i wsypuję curry i chili. Mieszam i zalewam ogórki w słoikach. Słoiki zakręcam i wstawiam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut, po czym od razu wyciągam z wody i odstawiam do góry dnem. W tej pozycji je studzę i dopiero po całkowitym wystygnięciu odkręcam do właściwej pozycji i wynoszę w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), salatka szwedzka z papryką (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka z papryką), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej).

SMACZNEGO!!!

ogorki z curry i chili, ogorki w zalewie curry, ogorki curry, ogorki z ostra papryka, salatka z ogorkow

ogorki z curry i chili, ogorki w zalewie curry, ogorki curry, ogorki z ostra papryka, salatka z ogorkow

ogorki z curry i chili, ogorki w zalewie curry, ogorki curry, ogorki z ostra papryka, salatka z ogorkow


środa, 28 lipca 2021

Sałatka szwedzka z papryką

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime

Miało nie być więcej przetworów ogórkowych w tym roku, ale jednak powstała jeszcze jedna sałatka do słoików. Wczoraj nazbierałam jeszcze kilka kilogramów ogórków w swoim warzywniaku. Większość poszła na ogórki kiszone, ale trochę zostało i żal żeby się zmarnowały. Po szybkim przeglądzie lodówki i spiżarni zdecydowałam się na zrobienie kolejnej sałatki szwedzkiej. Jak już pisałam w poście z przepisem na tą sałatkę, są rożne wersje przepisów, które różnią się nie tylko proporcjami, ale również poszczególnymi składnikami. I tak wersja, którą dziś przygotowałam rożni się znacznie od tej sprzed kilku dni. Dzisiejsza sałatka zawiera w składzie paprykę i koperek i różni się sposobem przygotowania. Oto przepis:

Składniki:

ok. 1,5kg ogórków gruntowych

0,5kg cebuli

25g marchewki

1 papryka czerwona

pęczek koperku

4 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

Zalewa:

1/3szkl. octu

1/3szkl oleju

1/3szkl. cukru

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime


Sposób przygotowania:

Ogórki umyłam i osuszyłam. Odcięłam końcówki i pokroiłam ogórki w plasterki razem ze skórką. Cebule obrałam i pokroiłam w półplasterki. Ogórki i cebulę umieściłam w jednej misce. Zasypałam je solą i dokładnie wymieszałam. Miskę przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie zlałam nadmiar soku, który puściły warzywa. Nie należy ich jednak odciskać, jedynie wylać nadmiar. Marchewki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Paprykę umyłam, pozbawiłam nasion i pokroiłam w paseczki. Marchewkę i paprykę dodałam do ogórków z cebulą. Dodałam też obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Składniki zalewy umieściłam w garnku i mieszając doprowadziłam do zagotowania. Gorącą zalewę wlałam do warzyw, dodałam pieprz i dokładnie wszystko wymieszałam. Sałatkę ponownie nakryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 10 godzin. Po tym czasie sałatkę nałożyłam do wyparzonych słoików i zakręciłam. Sałatkę pasteryzowałam w garnku z wodą przez 15 minut od zagotowania się wody. Przepis zaczerpnęłam ze strony: Sałatka szwedzka wg.przepisu babci Cecylii - przepis - justysia4444 - wielkiezarcie.com, modyfikując go pod swój gust.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej).

SMACZNEGO!!!

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime


wtorek, 27 lipca 2021

Sałatka z cukinii na zimę

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii

 Tą sałatkę po raz pierwszy zrobiłam w zeszłym roku, żeby jakoś spożytkować duże ilości cukinii, które urosły w ogródku. Przepis na nią znalazłam na stronie: Sałatka z cukinii- do słoików - Blog z apetytem. Sałatka tak ładnie wyglądała, że nie mogłam jej nie zrobić. I to była bardzo dobra decyzja, bo sałatka wyszła rewelacyjna. Wszystkim bardzo smakowała. Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić ją ponownie i to od razu w podwójnej ilości. Sałatka oprócz tego, że super smakuje, to również ładnie wygląda, ponieważ robi się ją z dodatkiem kolorowej papryki i marchewki. Jest idealna do mięsnych obiadów i nie tylko. Oto przepis:

Składniki:

4kg cukinii

4 cebule średniej wielkości

4 większe marchewki

1kg papryki (u mnie mix: czerwona, żółta i zielona)

8 płaskich łyżek soli kamiennej 

po jednej łyżeczce oleju na wierzch każdego słoika

Zalewa:

1,5szkl. octu 10%

0,5szkl. wody

ok. 1,5szkl. cukru

15 ziaren pieprzu

15 kulek ziela angielskiego

6 listków laurowych

2 płaskie łyżki gorczycy

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii

Sposób przygotowania:

Cukinie, jeśli są duże i mają twardą skórę, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli są małe i cienkie zostawiamy w całości. Waga 4kg to waga gotowej do starcia cukinii. Ja część cukinii starłam razem ze skórką, a część obierałam, bo były duże. W każdym razie cukinię ścieram na tarce na dużych oczkach, lub przepuszczam przez szatkownicę z podobnym sitkiem. Cebule obieram i kroję w ćwierćplasterki. Dodaję do cukinii i mieszam razem. Warzywa zasypuję solą, mieszam jeszcze raz i pozostawiam na dwie godziny przykryte czystą ściereczką, żeby puściły sok. Po dwóch godzinach warzywa przekładam na durszlak i odciskam z soku. Sok nie będzie potrzebny. Cukinię z cebulą przekładam z powrotem do dużej miski lub garnka i dodaję starte na tarce, a wcześniej obrane marchewki, oraz pokrojone w paseczki papryki, pozbawione wcześniej nasion. Mieszam. W garnku zagotowuję wodę z octem, cukrem, pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i gorczycą. Mieszam przy tym dość często, żeby cukier się rozpuścił i nie przykleił do dna. Gorącą zalewą zalewam warzywa i mieszam dokładnie. Sałatkę znów odstawiam na dwie godziny. Dopiero po tym czasie sałatkę przekładam do wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika nalewam łyżeczkę oleju i zakręcam również wyparzonymi nakrętkami. Słoiki z sałatką z cukinii umieszczam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki od razu wyciągam z garnka i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Następnie odwracam do normalnej pozycji i przenoszę w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii


Sałatka z fasolki szparagowej

Salatka z fasolkiszparagowej, salatka z fasolki w sloikach, salatka z fasolkiszparagowej na zime, fasolka szparagowa w sloikach, fasolka szparagowa z warzywami w sosie pomidorowym

Co roku sadzę w swoim warzywniaku fasolkę szparagową. Bardzo lubimy tradycyjną fasolkę szparagową z bułką tartą i masełkiem. Gdy przychodzi jednak sezon na fasolkę, są jej takie ilości, że dodaję ją do różnych dań, rozdaję rodzinie i jeszcze zostaje. Dlatego w zeszłym roku po raz pierwszy postanowiłam zrobić przetwory na zimę z fasolki szparagowej. Byłam ciekawa jak wyjdą i czy jest sens w ogóle podejmować trud. Okazało się jednak, że nie był to zły pomysł. Szczególnie domownikom i gościom przypadła do gustu sałatka z fasolki szparagowej z papryką, cebulą i marchewką w sosie pomidorowym. Wyszła fajna, wyrazista w smaku. Pasuje jako dodatek do obiadu, czy też jako samodzielna przekąska. Oto przepis:

Składniki:

2kg żółtej fasolki szparagowej

2 duże czerwone papryki

400g cebuli

500g marchewki

350g koncentratu pomidorowego

1szkl. oleju

1/4szkl. octu

6 łyżek cukru

3 płaskie łyżki soli

3-4 listki laurowe

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić ją na mniejsze kawałki. Fasolkę przełożyć do garnka, zalać zimną wodę. Wsypać jedną łyżkę soli i 0,5 łyżeczki cukru. Ugotować fasolkę do miękkości, uważając jednak, aby jej nie rozgotować. Fasolkę odcedzić. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Do garnka wlać olej. Wrzucić cebulę i marchewkę. Dodać pozostałą sól, cukier, listki laurowe i pieprz. Dusić kilkanaście minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy i ocet i wymieszać. Dodać paprykę i odcedzoną fasolkę. Wymieszać i zagotować. Gotową sałatkę nałożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić. Słoiki z sałatką pasteryzować 15 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem i wystudzić. Następnie odwrócić do właściwej pozycji i przenieść w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Salatka z fasolkiszparagowej, salatka z fasolki w sloikach, salatka z fasolkiszparagowej na zime, fasolka szparagowa w sloikach, fasolka szparagowa z warzywami w sosie pomidorowym

Salatka z fasolkiszparagowej, salatka z fasolki w sloikach, salatka z fasolkiszparagowej na zime, fasolka szparagowa w sloikach, fasolka szparagowa z warzywami w sosie pomidorowym


poniedziałek, 26 lipca 2021

Ogórki w zalewie gyros

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow

No i jeszcze jeden przepis na ogórki, chyba ostatni już w tym sezonie, bo ogórki już się powoli u mnie kończą. Na pomysł na taki rodzaj sałatki z ogórków natknęłam się w internecie (Ogórki w zalewie gyros | Kuchnia na Wypasie) i postanowiłam wypróbować go, bo ogórki w tym wydaniu wyglądają bardzo apetycznie i to zdecydowanie moje smaki. Lubię przyprawę gyros i często z niej korzystam. Więc dlaczego nie przyprawić nią ogórków? Proporcje trochę pozmieniałam. Mam nadzieję że wyjdzie pyszna sałatka na zimę. Oto przepis:

Składniki:

ok. 1,5kg ogórków gruntowych

3 marchewki

2-3 papryki czerwone

3 cebule

kilka ząbków czosnku

Zalewa:

0,5szkl. octu

0,5szkl. oleju

0,5szkl. cukru

1 łyżka soli kamiennej

30g przyprawy gyros

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow


Sposób przygotowania:

Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na plasterki razem ze skórką. Papryki oczyszczam z nasion i kroję w małe paski. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Można też pokroić w plasterki. Cebule obieram i kroję w półplasterki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Wszystkie warzywa przekładam do jednej miski i mieszam dokładnie. Składniki zalewy, czyli: olej, ocet, cukier, sól i przyprawę gyros umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewę wlewam do warzyw i mieszam. Miskę nakrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na 5 godzin. Po tym czasie sałatkę nakładam do wyparzonych słoików i zakręcam. Słoiki wstawiam do garnka z wodą. Woda ma sięgać do 3/4 wysokości słoików. Słoiki pasteryzuję 15 minut, wyciągam i odstawiam do góry dnem. W tej pozycji słoiki powinny wystygnąć. Następnie można je odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow


niedziela, 25 lipca 2021

Tort wiśniowy

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka

 Wczoraj były trzecie urodzinki mojej córeczki i z tej okazji przygotowałam dla niej tort. Jako, ze jest sezon na wiśnie, to postawiłam na smak wiśniowy. Tort zrobiłam na kokosowym biszkopcie z samych białek. Przełożyłam go budyniem o smaku wiśniowym, galaretką wiśniową z wiśniami i pianką wiśniową na bazie śmietany śnieżki i galaretki. Tort otynkowałam cienko ubitą śmietaną. Na wierzch położyłam opłatek z motywem z jednej z ulubionych bajek córeczki. Opłatek trochę mi się pomarszczył, ale dzieci i tak były zachwycone. Tort wyszedł smaczny, nie przesłodzony, idealny na letnią pogodę. Oto przepis:

Biszkopt kokosowy:

1,5szkl. białek

1szkl. cukru

45g cukru waniliowego

1,5szk mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5szkl. wiórków kokosowych

125g masła

szczypta soli

opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego

Nasączenie:

sok z cytryny

250ml gorącej wody

1 łyżka cukru

Budyń wiśniowy:

1 budyń wiśniowy bez cukru

2 łyżki cukru

1,5szkl. mleka

100g masła

Galaretka wiśniowa:

2szkl wiśni wydrylowanych

600ml gorącej wody

2 galaretki wiśniowe

Pianka wiśniowa:

150ml zimnego mleka

1 opakowanie śmietany śnieżki

1 galaretka wiśniowa

125ml gorącej wody

Dodatkowo:

3 kubeczki po 200g śmietany 30%

2 śmietan - fixy

1 cukier waniliowy

dowolne ozdoby (u mnie opłatki tortowe, kwiatki waflowe i draże truskawkowe)

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka


Sposób przygotowania:

Przygotowanie tortu rozpoczęłam od upieczenia biszkoptu. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Białka przełożyłam do dużej miski i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany, ciągle miksując wsypywałam powoli cukier zwykły i waniliowy i ubijałam, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam delikatnie. Następnie przesiałam bezpośrednio do piany mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszałam ostrożnie łyżką. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione masło i olejek waniliowy i znów wymieszałam do połączenia składników. Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do suchego patyczka (ok. 40 minut) w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam na metalowej kratce i przekroiłam na trzy blaty.

Gorąca wodę wymieszałam z sokiem z cytryny i cukrem i odstawiłam do wystygnięcia. 1/3 ponczu nasączyłam pierwszy blat biszkoptu ułożony na paterze, w obręczy od tortownicy, w której się piekł.

1szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, ugotowałam gesty budyń. Do gorącego budyniu dodałam masło i mieszałam, aż się rozpuściło i dokładnie połączyło z budyniem. Budyń wyłożyłam na nasączony biszkopt i przykryłam go drugim blatem biszkoptu. Biszkopt znów nasączyłam połową pozostałego ponczu. 

W 600ml gorącej wody rozpuściłam galaretki wiśniowe. Do gorącej galaretki dodałam wydrylowane wiśnie. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną galaretkę wstawiłam do lodówki, żeby zaczęła tężeć i taką tężejącą wyłożyłam na biszkopt. Na galaretce ułożyłam ostatni blat biszkoptu i nasączyłam go resztą ponczu.

Galaretkę wiśniową rozpuściłam w 125ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Śmietanę śnieżkę wsypałam do zimnego mleka i ubijałam przez kilka minut aż powstał puszysty krem. Do ubitej śnieżki wlałam wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na tort. Tort wstawiłam do lodówki, aby wszystkie masy stężały.

Śmietanę 30% przelałam do miski. Wsypałam śmietan - fixy i cukier waniliowy i ubiłam na sztywno. Śmietaną posmarowałam wierzch i boki tortu. Tort udekorowałam opłatkiem cukrowym. Z reszty śmietany zrobiłam rozetki na rancie tortu i poutykałam w nie draże truskawkowe oraz kwiatki waflowe.

SMACZNEGO!!!

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka