wtorek, 1 sierpnia 2017

Gotowana babka cytrynowa


babka gotowana babka cytrynowa babka bez pieczenia babka z garnka

Babka gotowana to ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Jadłam je zaledwie raz lub dwa, bo robiła je tylko moja ciocia. Używała do tego specjalnej formy metalowej, w której gotowała babkę na kuchence gazowej. Nie pamiętam już dokładnie jego smaku, ale pamiętam, że bardzo ładnie się prezentowała. Babka była wysoka i smukła, węższa niż te robione w tradycyjnych foremkach do pieczenia babek.
Pewnie ta babka pozostałaby tylko wspomnieniem z dzieciństwa gdyby nie moja siostra, która ostatnio rzuciła mi wyzwanie przygotowania tego ciasta. Zawsze myślałam, że bez tej specjalnej formy nie będzie to możliwe, a zakup takiej foremki nie bardzo się opłacał bo to koszt ok. 40zł!!! Poczytałam trochę i okazało się że babkę można ugotować w zwykłej foremce wstawionej do dużego garnka. No i stało się, podjęłam wyzwanie choć nie do końca wierzyłam, że się uda. Efekt jednak mile mnie zaskoczył i prezentuję go poniżej. Oto przepis:
babka gotowana cytrynowa cukier puder

Składniki:
250g masła roślinnego
150g cukru
1 cukier waniliowy 16g
5 jajek
160g mąki ziemniaczanej
130g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
babka gotowana cytrynowa cukier puder

Sposób przygotowania:
Miękkie masło przełożyłam do miski miksera. Miksując na najwyższych obrotach, ucierałam masło dodając powoli cukier i cukier waniliowy. Gdy masło zbielało i nabrało puszystości, ciągle miksując wbijałam do masy po jednym jajku. Mąkę ziemniaczaną i tortową przesiałam do osobnej miski i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wmieszałam do masy maślano-jajecznej.
Na końcu dodałam sok i skórkę z cytryny i wymieszałam. Cytrynę należy wcześniej sparzyć i dopiero otrzeć skórkę. Ciasto przełożyłam do sylikonowej formy do babki. Najlepiej by forma nie miała komina lub jeżeli go posiada to żeby komin był zamknięty, czyli żeby nie było dziury w środku. Inaczej woda może dostać się do ciasta. Można ewentualnie pokombinować i taki "dziurawy" komin okręcić szczelnie folią przed przełożeniem ciasta. 

babka gotowana cytrynowa cukier puderbabka gotowana cytrynowa cukier puder

Formę z ciastem przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do garnka. Nalałam wody tak, aby sięgała do trzech czwartych wysokości formy z ciastem, przykryłam garnek pokrywką  i ustawiłam na gazie. Gotowałam ciasto pod przykryciem 80min. od chwili zagotowania się wody. Po tym czasie wyłączyłam gaz, zdjęłam pokrywkę i pozostawiłam formę w wodzie na kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu zdjęłam folię aluminiową z formy i pozostawiłam formę w wodzie na kolejne 10 minut. Dopiero po tym czasie wyjęłam formę z ciastem z wody i wystudziłam. Gdy ciasto przestygło wyjęłam je z formy.
Przed podaniem oprószyłam babkę cukrem pudrem, ale można też polać ją lukrem lub białą czekoladą bo ciasto nie wychodzi bardzo słodkie. Babka z tego przepisu wyszła wilgotna i całkiem smaczna. Idealnie nadaje się do kawy lub herbaty. Upiekła się idealnie, nie było zakalca, nic się nie przypaliło, ani nie przemiękło. Jedynie w niektórych miejscach skórka z babki trochę się oddzieliła od ciasta i została na foremce. Można to jednak zatuszować za pomocą cukru pudru lub polewy.

SMACZNEGO!!!

babka gotowana cytrynowa cukier puder

babka gotowana babka cytrynowa babka bez pieczenia babka z garnka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz