sobota, 17 marca 2018

Sałatka grillowa

sałatka grillowa surowka grillowa surowka z kiszonymi ogorkami salatka z kiszonym ogorkiem salatka z olejem salatka do grilla

Ta surówka czy też sałatka to bardzo fajna propozycja do grillowanego mięsa zwłaszcza karkówki czy kiełbaski. Jest wyrazista w smaku, lekko kwaśna dzięki ogórkom i pikantna dzięki cebuli i przyprawom. Ja jednak dziś podałam ją do steków z karkówki smażonych na patelni. Niestety o tej porze roku grilla na zewnątrz nie da rady zrobić. Surówka jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Nie wymaga użycia wyrafinowanych składników więc ma same zalety. Oto przepis:

Składniki:
3 nieduże ogórki kiszone
0,5 małej papryki czerwonej
0,5 pomidora
1/4 cebuli
2 gałązki koperku
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone pokroiłam w półplasterki i przełożyłam na sito żeby trochę odsączyć je z nadmiaru soku. paprykę umyłam i pokroiłam w paseczki. Pomidora umyłam i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Wszystkie warzywa wrzuciłam do jednej miski. Dodałam posiekany koperek. Doprawiłam surówkę solą i pieprzem i wlałam 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Można też podawać od razu. Tak jak pisałam na wstępie, surówka jest najlepsza do mięsa grillowanego lub innego dobrze przyprawionego. 
Zapraszam też do odwiedzenia moich pozostałych przepisów na surówki, które znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/sur%C3%B3wki

SMACZNEGO!!!

sałatka grillowa surowka grillowa surowka z kiszonymi ogorkami salatka z kiszonym ogorkiem salatka z olejem salatka do grilla

sałatka grillowa surowka grillowa surowka z kiszonymi ogorkami salatka z kiszonym ogorkiem salatka z olejem salatka do grilla

piątek, 16 marca 2018

Zupka rybna dla dzieci

zupka rybna dla dzieci zupa z dorsza papka dla dzieci zdrowa zupa obiadek dla dziecka obiadek dla niemowlaka rybka dla niemowlaka

Ostatnio na różnych forach i grupach kulinarnych na portalach społecznościowych zauważyłam że dużo mam pyta o potrawy dla małych dzieci i niemowląt. Czasem chodzi o sposoby na małych niejadków, a czasem po prostu o zdrowe i smaczne jedzenie dla naszych pociech. Sama jestem mamą dwulatka i z doświadczenia wiem, że nie wszystko może dzieciom smakować a mamie może czasem zabraknąć pomysłu na smaczny posiłek. Nie wszystkie mamy tez wiedzą co i w jakich proporcjach można dzieciom podać. Często spotykam się z określeniami że dzieci od początku powinny jeść to samo co dorośli ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić, przynajmniej nie przy mojej raczej pikantnej kuchni. Dlatego postanowiłam podsunąć mamom kilka pomysłów jak i z czego ugotować smaczną zupkę, czy papkę dla dziecka. Oto jeden z nich - zupka rybna z warzywami. Oto przepis:

Składniki:
ok. 200g filetów z dorsza bez skóry
1 duża marchewka
0,5 korzenia pietruszki
2 ziemniaki
kawałek zielonej części pora
ćwiartka papryki czerwonej
1 łyżka masła
mąka pszenna do panierowania ryby
olej do smażenia
sól
szczypta papryki słodkiej w proszku
szczypta majeranku
2 łyżki kaszy manny
2 gałązki koperku
2-3 łyżki przecieru/sosu pomidorowego z kartonika
zupka rybna dla dzieci zupa z dorsza papka dla dzieci zdrowa zupa obiadek dla dziecka obiadek dla niemowlaka rybka dla niemowlaka

Sposób przygotowania:
Rybę umyłam, osuszyłam i opanierowałam w mące pszennej. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam na nim rybę. Usmażyłam z obu stron i wyjęłam na talerz. Rozdrobniłam widelcem na mniejsze kawałki i odstawiłam. Marchewkę i pietruszkę obrałam, umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w trochę grubszą kostkę. Pora umyłam i pokroiłam na drobniutkie kawałki. Paprykę umyłam, wydrążyłam gniazdo nasienne i ćwiartkę papryki pokroiłam w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka. Nalałam tyle wody aby tylko pokryła warzywa. Włożyłam do zupy płaską łyżkę masła i zagotowałam. Gotowałam do czasu aż warzywa były miękkie. Następnie dodałam do zupy rozdrobnioną rybę i posiekany koperek. Dolałam przecier pomidorowy i doprawiłam szczyptą soli, papryki i majeranku. Wsypałam kaszę manną i gotowałam kilkanaście minut aż zupa zgęstniała. Zupę można zblendować na gładki krem jeśli ma być dla mniejszych dzieci lub zostawić w takiej postaci. Gorącą zupę można rozlać do wyparzonych słoiczków i zawekować wtedy obiadek będzie na kilka razy. Mi wyszły 4 porcje zupki dla dziecka, ale to zależy ile pociecha je. Zupę można też bardziej doprawić i zwiększyć proporcje i wtedy może być również dla dorosłych.

SMACZNEGO!!!

zupka rybna dla dzieci zupa z dorsza papka dla dzieci zdrowa zupa obiadek dla dziecka obiadek dla niemowlaka rybka dla niemowlaka

Placki z serka wiejskiego

placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

Dziś obiad był połączony z deserem, bo był na słodko w postaci pysznych placków czy też racuszków z serka wiejskiego. Takie placuszki są bardzo smaczne, delikatne w smaku i pożywne. Są fajną propozycją dla dzieci i dorosłych. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, jogurtem czy śmietaną, z czekoladą, syropem klonowym - jak kto woli. Placuszki są najlepsze na gorąco, ale na zimno też fajnie smakują. Robi się je bardzo szybko, smaży się je też błyskawicznie, więc to też fajny pomysł gdy nie mamy zbyt dużo czasu na stanie przy tzw. garach. Oto przepis:

Składniki:
1 serek wiejski 200g razem ze śmietanką
2 małe jajka
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mleka
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka cukru zwykłego
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
ulubione dodatki u mnie cukier puder i domowy dżem z czerwonej porzeczki
placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

Sposób przygotowania:
Serek wiejski przełożyłam do miski i rozgniotłam trochę widelcem. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka wrzuciłam do serka, a białka do oddzielnej miseczki. Do miski z serkiem wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy i wlałam mleko. Mikserem zmiksowałam krótko składniki do ich połączenia. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie delikatnie wmieszałam do ciasta. Na patelni naleśnikowej rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nakładałam ciasto na rozgrzany tłuszcz, po jednej łyżce na placek. Placuszki trochę puchną w trakcie smażenia. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na ręcznik papierowy żeby trochę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem placuszki oprószyłam cukrem pudrem. Dodatkowo podałam je z kwaskowatym dżemem domowym z czerwonej porzeczki. Z podanych składników wyszło mi ok. 20 placuszków.
Zapraszam również do zapoznania się z przepisami na inne placki np.: placki z serka waniliowego (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/placki-z-serka-waniliowego.html), placki dyniowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/placki-z-dyni-na-sodko.html) czy placki owsiano - bananowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/placki-owsiane-z-bananem.html). 

SMACZNEGO!!!

placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

środa, 14 marca 2018

Babka budyniowa

babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

Babka budyniowa to kolejna w moim repertuarze deserowym babka gotowana. Tym razem postanowiłam ją zrobić na budyniach o smaku waniliowym i czekoladowym. Bardzo lubię babki gotowane bo wychodzą bardzo smaczne, mają fajną lekko wilgotną konsystencję no i się nie przypalają. Dzięki gotowaniu w wodzie nie są suche. Równomiernie wyrastają i ładnie odchodzą od formy. Ta babka będzie świetną propozycją na wielkanocny stół. Ja swoją babkę dodatkowo polałam polewą z czekolady z orzechami. Oto przepis:
babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

Składniki:
1 margaryna
50ml śmietany 30%
5 jajek
1szkl. cukru
20g cukru waniliowego

1szkl. mąki pszennej tortowej
2 budynie waniliowe po 40g
2 budynie czekoladowe po 40g
2 płaskie łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Polewa:
1 czekolada z orzechami (takimi drobnymi a nie całymi)
5 kostek czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1 łyżeczka margaryny
babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do zrobienia ciasta wyjęłam wcześniej żeby nabrały temperatury pokojowej. Chodzi tu o jajka, margarynę i śmietankę. Margarynę wrzuciłam do miski miksera i rozmiksowałam. Dolałam śmietankę i miksowałam dalej aż margaryna nabrała puszystości. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka dodawałam pojedynczo do margaryny miksując po każdym aż ładnie się połączy z margaryną.
Gdy wszystkie żółtka miałam zmiksowane, wsypałam do masy szklankę cukru i miksowałam kolejne kilka minut aż cukier się ładnie rozetrze z margaryną. Następnie wsypałam proszki budyniowe i wymieszałam masę łyżką a następnie mikserem. Gdy od razu użyjecie miksera będziecie mieć chmurę pyłu budyniowego w powietrzu. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miseczki. Do mąki dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Następnie mąkę dodałam partiami do ciasta i wymieszałam też najpierw łyżką a potem mikserem. Na koniec dodać zapach waniliowy.
Białka ubiłam w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do ciasta przy użyciu łyżki. Formę silikonową do babki wysmarowałam margaryną i obsypałam kaszą manną. Ciasto przelałam do formy i wyrównałam powierzchnię. Foremkę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości foremki. Garnek przykryłam i ustawiłam na gazie. Gdy woda się zagotowała, zmniejszyłam płomień i na wolnym ogniu gotowałam babkę przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjęłam formę z garnka i zdjęłam folię. Babkę przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystudzenia. Gdy babka ostygła wyjęłam ją z formy i udekorowałam. Czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do rondelka. Dolałam mleko i dodałam margarynę i rozpuściłam wszystko. Czekoladą posmarowałam babkę i udekorowałam różnymi posypkami.

Zapraszam również do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na babki gotowane: babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!

babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

niedziela, 11 marca 2018

Sałatka z selerem konserwowym

salatka z selerem konserwowym salatka z selerem ze sloika kolorowa salatka warzywna salatka z porem papryka kukurydza fasola czerwona salatka wielkanocna

Jak już chyba kiedyś pisałam w jednym z postów, ciągle wypróbowuję nowe sałatki, bo te tradycyjne typu jarzynowa czy gyros już się trochę przejadły. Tym razem postanowiłam wypróbować sałatkę z selerem konserwowym. Sporo słyszałam pochwał na temat sałatek zarówno z selera surowego jak i z selera konserwowego więc chciałam się przekonać osobiście czy to prawda. Przyznam się że nigdy nie używałam i nie jadłam selera ze słoika, natomiast za selerem surowym to już w ogóle nie przepadam. Lubię jednak wypróbowywać nowe smaki więc podjęłam wyzwanie. Muszę przyznać że sałatka wyszła przepyszna. Będzie idealna do świątecznego jajka czy pieczonej wędliny na Wielkanoc. Oto przepis:

Składniki:
1 słoik selera konserwowego 340g bez zalewy 180g
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
6 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
biała część pora
sól, pieprz
3-4 łyżki majonezu
salatka z selerem konserwowym salatka z selerem ze sloika kolorowa salatka warzywna salatka z porem papryka kukurydza fasola czerwona salatka wielkanocna

Sposób przygotowania:
Selera, kukurydzę i fasolę przełożyłam na durszlak żeby odsączyć je z zalewy. Gdy odciekły przełożyłam je do miski. Selera można pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe pokroiłam w kosteczkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wrzuciłam je do miski. Paprykę umyłam, oczyściłam z nasion i pokroiłam w taką samą kostkę jak ogórka. Również dodałam do miski z pozostałymi warzywami. Pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałeczki. Dorzuciłam do miski. Warzywa doprawiłam solą i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Wymieszałam wszystko z majonezem. Sałatkę wstawiłam do lodówki żeby się przegryzła i dobrze schłodziła. Jeśli wolicie sałatki bardziej treściwe, to można dodać wędzonego lub smażonego kurczaka pokrojonego w kostkę lub szynkę konserwową i żółty ser. 

SMACZNEGO!!!

salatka z selerem konserwowym salatka z selerem ze sloika kolorowa salatka warzywna salatka z porem papryka kukurydza fasola czerwona salatka wielkanocna

salatka z selerem konserwowym salatka z selerem ze sloika kolorowa salatka warzywna salatka z porem papryka kukurydza fasola czerwona salatka wielkanocna

Zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

Zupa pieczarkowa to jedna z zup których nie lubiłam w dzieciństwie. Teraz jako dorosła osoba chętnie ją gotuję i zjadam. Teraz bardzo mi smakuje. No cóż... do niektórych smaków chyba trzeba dorosnąć. Dziś moją zupę pieczarkową ugotowałam na kurczaku, ze wszystkimi warzywami i na końcu zabieliłam słodką śmietanką. Taka zupka jest pyszna i idealna na chłodne dni. Podana ze świeżym pieczywem to idealne pierwsze danie na co dzień i od święta. Oto przepis:


Składniki:
500g pieczarek
5-6 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
pół pora
1 duża cebula
3 pałki z kurczaka
listek laurowy

3-4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
majeranek
sól, pieprz czarny mielony
czosnek granulowany
łyżka masła
ok. 150ml śmietanki 30%
1 łyżka kaszy manny
zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka umyłam i włożyłam do garnka. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grubszą kostkę, dołożyłam do mięsa. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Pora umyłam i pokroiłam w paseczki. Warzywa wrzuciłam do garnka. Nalałam tyle wody aby tylko przykryła to co w garnku. Wrzuciłam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i zagotowałam.
Gdy zupa zaczęła bulgotać zmniejszyłam ogień i gotowałam aż warzywa i mięso zmiękną. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Pieczarki obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni roztopiłam masło. Zeszkliłam na nim cebulę, a następnie dodałam pokrojone pieczarki. Podsmażyłam i doprawiłam solą, pieprzem mielonym, roztartym majerankiem i czosnkiem granulowanym. Pieczarki z cebulą dodałam do zupy.
Wsypałam łyżkę kaszy manny żeby zupa była bardziej gęsta i kleista. Zupę gotowałam następne 15-20 minut, a następnie zaprawiłam ją słodką śmietanką. Śmietanę wlewałam cienkim strumieniem bezpośrednio do garnka mieszając przy tym zupę łyżką. Zupę zaprawioną śmietaną gotowałam jeszcze jakieś 15-20 minut. Na koniec doprawiłam zupę solą i pieprzem. Pałki z kurczaka wyłowiłam z zupy. Mięso oddzieliłam od kości, trochę rozdrobniłam i włożyłam z powrotem do garnka. Zupę podałam ze świeżym pieczywem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na zupy na przykład zupę ogórkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/zupa-ogorkowa.html), zupę pomidorową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/zupa-pomidorowa.html), zupę fasolową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/zupa-fasolowa.html), krupnik (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/krupnik-z-wkadka.html) oraz inne.

SMACZNEGO!!!

zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

sobota, 10 marca 2018

Sernik na zimno z kisielem jagodowym

sernik na zimno z kisielem jagodowym sernik cytrynowy z jagodami sernik na spodzie z musli sernik fit ciasto na zimno

Sernik na zimno z kisielem jagodowym to ciasto które powstało po przeglądzie szafek i lodówki. Trochę takie ciasto - czyszczenie zapasów. Ale muszę przyznać że efekt smakowy wyszedł bardzo fajny. W ogóle ciasto wyszło trochę w wersji fit, bo jest z samych zdrowych produktów. Spód zrobiony jest z musli. Masa serowa to biały ser połączony z serkiem waniliowym i galaretką, a wierzch to kisiel jagodowy z domowych powideł jagodowych.
Ciasto nie jest przesłodzone, dodałam jedynie łyżeczkę cukru pudru i parę kostek czekolady. Reszta słodyczy pochodzi z galaretki i kisielu. Ciasto jest łatwe do zrobienia. Jest lekkie. Porcja jest mała (ciasto zrobione w keksówce), więc jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego to nie trzeba robić dużej blachy ciasta. Oto przepis:


Składniki:
1,5szkl. rozdrobnionego musli typu crunchy
6 kostek gorzkiej czekolady
70g margaryny
250g białego sera zmielonego (najlepiej takiego na sernik)
20g serka waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
1 galaretka cytrynowa z pianką
2 płaskie łyżeczki żelatyny
ok. 300ml konfitury z jagód/domowego gęstego kompotu
2 kisiele o smaku owoców leśnych na 175ml wody każdy

Sposób przygotowania:
Musli wsypałam do miski. Margarynę roztopiłam w rondelku i wlałam do musli. Czekoladę rozpuściłam w mikrofali i również dodałam do musli. Wymieszałam wszystko aż składniki się trochę posklejały. Formę keksówkę wyłożyłam folią spożywczą przezroczystą. no wylepiłam wymieszanym musli i wstawiłam foremkę do lodówki żeby spód stwardniał.
Biały ser zmiksowałam z serkiem waniliowym i cukrem pudrem. Galaretkę wsypałam do miseczki. Dodałam żelatynę i wymieszałam. Zalałam je ok. 3/4 szklanki gorącej wody i mieszałam aż proszek się dobrze rozpuścił. Odstawiłam galaretkę do wystudzenia. Gdy była chłodna zmiksowałam galaretkę z masą serową. Masę przelałam na schłodzony spód. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do lodówki żeby masa stężała. Konfiturę z jagód czy też kompot (ciężko mi to nazwać, bo na konfiturę jagody za rzadkie, a na kompot trochę za gęste) przelałam do małego garnka i zagotowałam.
Gy się zagotowały, zdjęłam jagody z ognia i wsypałam kisiele. Wymieszałam aż kisiel się rozpuścił i odstawiłam do wystygnięcia. Zimny kisiel przełożyłam na masę serową i ponownie wstawiłam do lodówki. Chłodziłam kilka godzin, a następnie wyjęłam ciasto z formy i pokroiłam. 

SMACZNEGO!!!

sernik na zimno z kisielem jagodowym sernik cytrynowy z jagodami sernik na spodzie z musli sernik fit ciasto na zimno

sernik na zimno z kisielem jagodowym sernik cytrynowy z jagodami sernik na spodzie z musli sernik fit ciasto na zimno

czwartek, 8 marca 2018

Schabowe z serem i ziołami

schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

Kotlety schabowe to nasza potrawa narodowa, nasza tradycja. Są bardzo smaczne i właściwie można je podać zarówno na co dzień jak i od święta. Jednak od czasu do czasu, zwłaszcza gdy je często jadamy, trochę nam się nudzą. Dlatego dziś postanowiłam zrobić schabowe w nowej odsłonie. Właściwie nie jest to jakaś zupełna fanaberia i wariacja na temat mięsa schabowego, a raczej małe urozmaicenie.
Mianowicie zrobiłam schabowe nadziewane serem, szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki i odrobiną majonezu. Opanierowałam je tak jak tradycyjne schabowe i usmażyłam, ale można byłoby je zrobić również w wersji bez panierki w piekarniku na przykład w sosie pieczarkowym. Kto wie, może następnym razem tak spróbuję. Oto przepis na schabowe w dzisiejszym wydaniu:


Składniki:
5 grubszych plastrów schabu (ok. 1-1,5cm grubości)
3-4 łyżki majonezu
natka pietruszki
natka koperku
szczypiorek
ok. 150g sera żółtego
sól, pieprz czarny mielony i pieprz ziołowy
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
olej do smażenia
schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

Sposób przygotowania:
Każdy plaster schabu umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Rozbiłam je na cienkie duże kotlety. Kotlety oprószyłam solą i czarnym pieprzem. Ser żółty starłam na tarce. Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek (tak po kilka gałązek każdego) posiekałam drobno i wymieszałam ze sobą. Każdy kotlet kładłam na talerzu. Smarowałam go cienko majonezem i posypywałam mieszanką ziół. Następnie jedną połowę kotleta posypywałam startym żółtym serem i tą częścią nie posypaną przykrywałam część posypaną, czyli składałam kotlet na pół. Brzegi spinałam wykałaczkami. Wierzch kieszonki oprószyłam pieprzem ziołowym.
Gdy wszystkie kotlety miałam nafaszerowane, zabrałam się do opanierowania. Rozbiłam i roztrzepałam widelcem 2 jajka. Każdą kieszonkę schabową obtaczałam najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju i smażyłam na nim kieszonki schabowe z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Kotlety po usmażeniu wykładałam na ręcznik papierowy. Podałam je z ugotowanymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustą, ale świetnym dodatkiem będzie tu także mizeria lub każda inna surówka.

SMACZNEGO!!!

schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

niedziela, 4 marca 2018

Naleśniki z mięsem

nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

Naleśniki z mięsem to mój pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Można je oczywiście przyrządzić również z mięsem specjalnie przygotowanym do naleśników, ale u mnie dziś z mięsem drobiowym. Ponieważ rosół ugotowałam na wiejskiej ekologicznej kurze, której mięso nie jest tak miękkie i rozpadające się jak np. na kupnych udkach, to postanowiłam to mięso zmielić. Poza tym takie ugotowane mięso jest trochę bez smaku, więc można je przerobić na farsz do naleśników. Po odpowiednim doprawieniu wychodzi fajne drugie danie po zupie. Oto przepis:
nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

Składniki na naleśniki:
2szkl. maki pszennej tortowej
2 jajka
1szkl. mleka
1szkl. wody
szczypta soli


Składniki na farsz:
ugotowane mięso z piersi kury + z 2 pałek (z rosołu)
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego pora
1 duża cebula
sól, pieprz czarny i ziołowy
1 łyżka majonezu
szczypta majeranku
olej do smażenia
ok. 150 g żółtego sera
nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę i szczyptę soli. Wbiłam jajka i wlałam mleko. Zmiksowałam do połączenia. Następnie dalej miksując dolewałam wodę aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji ciasta. Naleśniki smażyłam na patelni naleśnikowej na niewielkiej ilości oleju. Ciasto nalewałam chochelką do zupy (o taka moja miarka). Naleśników mocno nie wypiekałam, bo potem jeszcze będą obsmażane po zwinięciu z farszem. 

Ugotowane mięso z rosołu zmieliłam w maszynce do mielenia. Zmieliłam także marchewki, pietruszkę i pora. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Przesmażyłam ją na oleju i dodałam do mięsa. Farsz wymieszałam z majonezem i doprawiłam przyprawami: solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz majerankiem. Ser starłam na tarce. 

Na każdym naleśniki rozsmarowywałam farsz i posypywałam serem a następnie zwijałam go w roladkę zwijając brzegi do środka. Po zwinięciu wszystkich naleśników obsmażyłam je na maśle na patelni. Można też zapiec w piekarniku. Naleśniki można też opanierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej i usmażyć. Wtedy uzyskamy krokiety.

SMACZNEGO!!!

nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

piątek, 2 marca 2018

Mini serniczki

mini serniczki babeczki serowe babeczki z masa serowa muffinkiz serem muffinki serowe serniczki na ciasteczkowym spodzie

Mini serniczki to idealna propozycja gdy najdzie was na coś słodkiego. Są szybkie i łatwe do zrobienia. Zarówno przygotowanie jak i samo pieczenie trwa dość krótko i nie wymaga skomplikowanych czynności. Porcja słodkości też jest niewielka więc znikną zanim minie ochota i nic się nie zmarnuje. Moje serniczki zrobiłam na kruchym ciasteczkowym spodzie. Słodycz sera przełamałam kwaskowatym smakiem dżemu porzeczkowego, którego dałam po odrobinie na wierzch. Oto dokładny przepis:


Składniki na ciasteczkowy spód:
ok. 60g ciastek (u mnie herbatniki i ciastka kruche maszynkowe)
1 łyżeczka kakao
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
 

Składniki na masę serową:
250g białego sera
1 jajko
20g cukru waniliowego
czubata łyżka cukru pudru
1 budyń waniliowy bez cukru
dżem z czerwonej porzeczki
cukier puder do oprószenia po upieczeniu
mini serniczki babeczki serowe babeczki z masa serowa muffinkiz serem muffinki serowe serniczki na ciasteczkowym spodzie

Sposób przygotowania:
Ciastka zmieliłam. Można też drobniutko pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Do pokruszonych ciastek wsypałam kakao i wymieszałam. Masło  roztopiłam w rondelku i przelałam do ciastek. Dolałam łyżkę mleka i wymieszałam ręką żeby wszystko się posklejało. W razie potrzeby można dodać więcej ciastek gdyby masa była za rzadka lub więcej mleka gdyby była zbyt sypka. Foremkę silikonową do muffinek wyłożyłam papilotkami. Na dnie każdej papilotki rozłożyłam ciasteczkową kruszonkę i docisnęłam wyrównując powierzchnię. 

Ser zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Do sera wsypałam cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajko i zmiksowałam krótko mikserem do połączenia składników. Na koniec wsypałam proszek budyniowy i dokładnie wymieszałam. Masę serową przełożyłam do rękawa cukierniczego i za jego pomocą napełniłam papilotki serem. Na wierzch każdego mini serniczka nałożyłam odrobinę dżemu porzeczkowego. Serniczki wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekarnika nie rozgrzewałam. Po upieczeniu serniczki wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Następnie wstawiłam do lodówki by jeszcze lepiej się schłodziły. Przed podaniem zdjęłam papilotki i posypałam serniczki cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi 7 mini serniczków.

SMACZNEGO!!!

mini serniczki babeczki serowe babeczki z masa serowa muffinkiz serem muffinki serowe serniczki na ciasteczkowym spodzie

























mini serniczki babeczki serowe babeczki z masa serowa muffinkiz serem muffinki serowe serniczki na ciasteczkowym spodzie

środa, 28 lutego 2018

Kotlety mielone drobiowe

kotlety mielone drobiowe kotlety mielone z piersi kurczaka kotleciki

Nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad. W lodówce było tylko mięso drobiowe, ale nie miałam ochoty na typowe kotlety w panierce. Makarony z kurczakiem też się przejadły. Postanowiłam więc zrobić mielone drobiowe. Zawsze można je później wykorzystać również jako kotlety do domowych burgerów. Mielone z kurczaka są delikatniejsze i mniej wyraziste w smaku niż tradycyjne mielone wieprzowe, można więc smakowo podkręcić je różnymi przyprawami. ja jednak z tymi przyprawami nie przesadzałam bo w domu jest małe dziecko. Dodałam tylko te bardziej podstawowe, do tego cebulka, czosnek i majonez z musztardą. Oto przepis:


Składniki:
ok. 500g mięsa z piersi kurczaka
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz czarny i ziołowy
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
kotlety mielone drobiowe kotlety mielone z piersi kurczaka kotleciki


Sposób przygotowania:
Mięso zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa na najgrubszym sitku. Do mięsa wbiłam jajko. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kostkę (można ją także zmielić). Cebulę dołożyłam do mięsa. Przecisnęłam przez praskę ząbek czosnku. Dodałam przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, musztardę i majonez. Wsypałam bułkę tartą i wymieszałam wszystko ręką na jednolitą masę. W razie potrzeby można dodać więcej bułki tartej, ale im więcej bułki tym bardziej suche i wiórowate będą kotlety.
Z masy mięsnej odrywałam porcje ciasta i formowałam z nich kotlety. Panierowałam je w mące pszennej i kładłam na rozgrzany olej. Smażyłam po kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego złotobrązowego koloru. Usmażone kotlety wykładałam na ręcznik papierowy. Kotlety podałam tradycyjnie z ugotowanymi ziemniakami i jarzynką na ciepło, na którą przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/jarzynka-do-obiadu.html

SMACZNEGO!!!

kotlety mielone drobiowe kotlety mielone z piersi kurczaka kotleciki

kotlety mielone drobiowe kotlety mielone z piersi kurczaka kotleciki

Tortille pszenne - placki

domowe tortille pszenne placki tortilli

Zawsze kupowałam gotowe tortille i przygotowywałam z nich różne potrawy. Stwierdziłam jednak, że skoro wykorzystuję je w kuchni tak często, to może spróbuję je zrobić sama. Akurat dziś miałam ochotę na quesadille, a nie miałam tortilli kupnych, więc postanowiłam, że zrobię własne. Składniki potrzebne do ich przygotowania chyba każdy ma zawsze w domu bo to tylko mąką, oliwa i woda. Tortille robi się bardzo szybko i są bardzo smaczne. Smak jest trochę inny jak tych kupnych. Mi najbardziej przypomina smak placków pieczonych w dzieciństwie na fajerze kuchni kaflowej. Były to placki z ciasta na domowy makaron. Wygląd tortilli też jest trochę inny. Są bardziej pofalowane, bo podczas smażenia robią się bąble, ciasto puchnie mimo że jest rozwałkowane bardzo cienko. Moim zdaniem tortille domowe wygrywają. Oto przepis:

Składniki:
ok. 2,5szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
220ml wody
5 łyżek oleju
0,5 łyżeczki soli
domowe tortille pszenne placki tortilli

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do dużej miski. Wlałam wodę i olej. Dosypałam sól  i zagniotłam elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki gdyby ciasto było zbyt kleiste. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste ale nie powinno się kleić do rąk. Zagniecione ciasto uformowałam w kulę, nakryłam folią aluminiową żeby nie obsychało i odstawiłam na pół godziny by odpoczęło. Po 30 minutach ciasto trochę spłaszczyłam i pokroiłam na 8 trójkątnych części jak pizzę. Każdą taką część ciasta formowałam w kulkę zawijając brzegi ciasta pod spód. Taką kulkę podsypywałam trochę mąką i wałkowałam na cienki placek o kształcie koła. Placek powinien być wielkości patelni na której ma być smażony. Ja smażyłam placki na patelni do naleśników bez używania tłuszczu. Smażyć należy z obu stron aż placki się przyrumienią. Gdy ciasto zacznie dostawać bąbli należy przewrócić na drugą stronę. Można te bąble spłaszczać łopatką żeby tortille równo się przysmażyły. Placki wykładałam na talerz i przykrywałam wilgotną ściereczką żeby nie obsychały. Tortille można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni lub zamrozić. Można je wykorzystać do wielu dań, na które pomysły znajdziecie na moim blogu np. quesadilla (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/quesadilla-z-kurczakiem.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html) czy tortille z sałatką gyros (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/tortille-z-saatka-gyros.html).

SMACZNEGO!!! 

domowe tortille pszenne placki tortilli

domowe tortille pszenne placki tortilli