czwartek, 31 grudnia 2020

Babka hrabina

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

Sylwester i Nowy Rok to czas zabawy, dobrego jedzenia, a w tym również słodkości. Za chwilę zaczyna się karnawał, a więc również kolejna dawka słodkości, pączków i faworków. Póki co jednak trzeba pożegnać stary rok i powitać nowy. Przy tej okazji część z nas robi podsumowania tego co było, wspomina wydarzenia minionego roku. Część robi również postanowienia na przyszły rok. Aby te rozmyślania umilić i osłodzić, oraz godnie przywitać Nowy rok przygotowałam kolejne pyszne ciasto - babkę hrabinę, bo tak się ona nazywa. Przy okazji również składam wszystkim swoim czytelnikom serdeczne życzenia, aby ten przyszły rok był lepszy od poprzedniego. Oto przepis:

Składniki:

1,5szkl. mąki pszennej tortowej (250g)

ok. 1/3szkl. mąki ziemniaczanej (50g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jaj

200g masła

0,5szkl. cukru (125g)

1 łyżeczka olejku cytrynowego lub pomarańczowego do ciast

150g czekolady mlecznej lub gorzkiej

5 łyżek śmietany 30%

Polewa:

100g czekolady

4 łyżki śmietany 30%

kolorowa posypka

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski


Sposób przygotowania:

Masło i jaja do tego ciasta należy wyjęłam wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i rozmiksowałam je. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wsypywałam powoli cukier. Masło ucierałam z cukrem, aż zrobiła się jasna i puszysta masa, a cukier przestał chrzęścić. Następnie, również nie przerywając miksowania, wbijałam po jednym jajku i miksowałam po każdym do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiałam do osobnej miski i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki sypkie dodałam porcjami do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olejek i jeszcze raz wymieszałam. Gotowe ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Powinno to zająć ok. 50-60minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło, wyjęłam je z formy, odkleiłam papier, ale go nie usuwałam. Babkę pokroiłam (na papierze)wzdłuż na 5 pasów mniej więcej tej samej szerokości. 5 łyżek śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej po połowie. Może być sama mleczna lub sama gorzka. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Czekoladą smarowałam każdy pasek ciasta i sklejałam z następnym. Ciasto trzeba złożyć ponownie tak, aby wyglądała jak początku. Babkę razem z papierem ponownie przełożyłam do blaszki, w której się piekła i wstawiłam do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gdy babka się ścisnęła, przygotowałam polewę. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam i wymieszałam. Polewą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Wierzch dodatkowo posypałam posypką cukrową. Babkę można pokroić po zastygnięciu polewy. Taka babka jest idealna na każdą okazję. Wbrew pozorom jest łatwa do zrobienia i ładnie wygląda. Polecam. Do zrobienia tej babki zainspirował mnie przepis ze strony: Babka Hrabina – Smaki na talerzu.

SMACZNEGO!!!

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski


środa, 30 grudnia 2020

Łatwy sernik na ciastkach

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy


Za chwilę Sylwester, więc postanowiłam upiec jakieś ciasto. Sylwester często kojarzy się nam z szampańską zabawą, wystrzałowym klimatem, z pompą i uginającymi się od jedzenia stołami. Na tych stołach oprócz różnych przystawek i dań na gorąco, obowiązkowo powinny znaleźć się jakieś pyszne ciasta i desery. U mnie co prawda może niezbyt wystrzałowe ciasto, bo tylko i aż sernik. Klasyk, który również gości na wszelkiego typu imprezach okolicznościowych. Tylko, bo wiadomo, sernik to przeważnie ciasto raczej skromne z wyglądu, bez żadnych kremów, przekładek i kombinacji. Aż, bo dobry sernik, przynajmniej dla mnie, jest najlepszym wśród ciast. Dziś u mnie sernik łatwy i w miarę szybki do zrobienia. Bez ciasta na spodzie, a w zamian za to na ciastkach: markizach i margaretkach. Sernik puszysty i delikatny, który wychodzi równy i nie zapada się. Oto przepis:

Składniki:

1kg sera z wiaderka

200g serka homogenizowanego waniliowego

5 jaj

1szkl. cukru

125g masła

50ml śmietany 30%

3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej

1 budyń śmietankowy

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

ulubione ciastka (u mnie mini markizy i kruche z marmoladą)

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy


Sposób przygotowania:

Kwadratową tortownicę o wymiarach 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając brzegi w obręcz tortownicy. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Jajka i masło wyjęłam z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka zmiksowałam z cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Następnie, dalej ucierając dodałam mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Gdy ciasto było jednolite, dalej miksując, już na małych obrotach, dodawałam po łyżce ser biały. Gdy ser się połączył z resztą składników, dodałam serek waniliowy i śmietanę 30% (bez jej ubijania). Do masy serowej wmieszałam jeszcze budyń w proszku. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam drewnianą łyżką do masy serowej. Przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy na ciastka. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam godzinę w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Na ok. 10-15 minut przed końcem pieczenia sernik lekko wysunęłam z piekarnika i obkroiłam jego brzegi, aby oddzielić je od ścian blachy. W ten sposób sernik nie zapadnie się na środku i będzie równy. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku i studziłam go przez kilkadziesiąt minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjęłam go i studziłam dalej na metalowej kratce. Przed podaniem sernik można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki, np.: sernik rosyjski (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach), sernik łaciaty (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik łaciaty) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy


poniedziałek, 28 grudnia 2020

Szarlotka ekspresowa

szarlotka ekspresowa szarlotka last minute szarlotka na kruchym ciescie szarlotka sypana szarlotka z kruszonka szarlotka swiateczna

 

Szarlotka to ulubione ciasto mojego synka, więc co jakiś czas gości w naszym domu, bo czego mama nie zrobi dla swoich dzieci... Szarlotki nie zabrakło również na tegoroczne Święta. Tym razem przygotowałam szarlotkę ekspresową, bo robiłam ją dosłownie w ostatniej chwili, tak na szybko. Nazwałam ją ekspresową ponieważ naprawdę szybko się ją robi. Po pierwsze ciasta nie trzeba długo zagniatać, chłodzić w lodówce, ani mrozić. Nie trzeba go wałkować czy trzeć na tarce. Wystarczy zagnieść na, jak ja to nazywam, okruchy i wysypać do blachy. Po drugie użyłam gotowych smażonych jabłek ze słoika, które przygotowałam sobie w sezonie letnio - jesiennym. Mimo, że robiona na szybko, to wyszła bardzo smaczna i nawet lepsza od tych ciast, którym poświęciłam więcej czasu. Oto przepis:

Składniki:

2,5szkl. mąki pszennej tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3/4szkl. cukru

150g masła

3 żółtka

2 słoiki smażonych/prażonych jabłek (każdy słoik o pojemności 900ml)

cynamon do smaku

1 budyń śmietankowy

cukier puder do oprószenia ciasta

szarlotka ekspresowa szarlotka last minute szarlotka na kruchym ciescie szarlotka sypana szarlotka z kruszonka szarlotka swiateczna


Sposób przygotowania:

Do większej miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszałam. Dodałam żółtka i pokrojone na kawałki zimne masło. Podane składniki zagniotłam tylko do połączenia, do powstania takich okruchów podobnych do kruszonki. Trochę więcej niż połowę tego ciasta wysypałam do blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równo rozprowadziłam po blaszce i ugniotłam palcami. Jabłka ze słoika przełożyłam do miski. Dodałam trochę cynamonu do smaku i budyń w proszku. Dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowane ciasto. Jabłka posypałam resztą ciasta. Szarlotkę wstawiłam do piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce, a przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na szarlotki, np.: szarlotka z papierówek (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/08/szarlotka-z-papierowek.html), szarlotka kryzysowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/szarlotka-kryzysowa.html), szarlotka z pianką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), szarlotka owsiana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html), szarlotka z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html) i inne, szarlotka krucho - biszkoptowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/10/szarlotka-krucho-biszkoptowa.html).

SMACZNEGO!!!

szarlotka ekspresowa szarlotka last minute szarlotka na kruchym ciescie szarlotka sypana szarlotka z kruszonka szarlotka swiateczna

szarlotka ekspresowa szarlotka last minute szarlotka na kruchym ciescie szarlotka sypana szarlotka z kruszonka szarlotka swiateczna

szarlotka ekspresowa szarlotka last minute szarlotka na kruchym ciescie szarlotka sypana szarlotka z kruszonka szarlotka swiateczna


środa, 23 grudnia 2020

Ciasto świąteczne

ciasto swiateczne ciasto piernikowe piernik last minute szybki piernik piernik z wisniami jablkami orzechami ciasto z wisniami ciasto z jablkami ciasto z orzechami

 

Ciasto świąteczne to moja wariacja na temat piernika. Nie jest to prawdziwy piernik długodojrzewający, który musi leżakować kilka tygodni. Jest to takie ciasto piernikowe czy też jak to się teraz mówi - piernik last minute. Ciasto zrobiłam z dodatkiem jabłek, drylowanych wiśni i wyłuskanych orzechów włoskich. Całość polałam polewą czekoladową. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego bardzo aromatyczne za sprawą przyprawy piernikowej. Jest w sam raz słodkie. Słodycz czekolady fajnie balansuje z kwaskowatością wiśni i jabłek. Polecam to ciasto, zwłaszcza tym bardziej zapracowanym, bo szybko się je robi. Oto przepis:

Składniki:

4 jajka

1,5szkl. mąki pszennej tortowej

3/4szkl. cukru

3 łyżki miodu sztucznego

200g masła

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

1 szklanka wydrylowanych wiśni

2 jabłka

garść orzechów włoskich

Polewa:

5 łyżek śmietany 30 %

100g czekolady mlecznej lub gorzkiej

20g białej czekolady

ciasto swiateczne ciasto piernikowe piernik last minute szybki piernik piernik z wisniami jablkami orzechami ciasto z wisniami ciasto z jablkami ciasto z orzechami


Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i rozmiksowałam. Następnie dodawałam po jednym żółtku i po każdym miksowałam do połączenia składników. Do utartego masła z żółtkami dosypałam cukier, dodałam miód i ponownie ucierałam do połączenia się składników. Mąkę przesiałam i w oddzielnej misce wymieszałam z sodą,  proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Mieszankę wmieszałam do masy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam do masy, mieszając drewnianą łyżką. Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam w mniejsze kawałki. Wiśnie wydrylowane odsączyłam z soku. Orzechy połamałam na mniejsze kawałki. Wszystkie wymienione dodatki dodałam do ciasta i ostrożnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do blachy o wymiarach 250x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piekłam około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Po chwili wymieszałam wszystko na jednolitą polewę i posmarowałam wierzch ciasta. Odczekałam aż czekolada zastygnie. Pozostałą jedną łyżkę śmietany podgrzałam i rozpuściłam w niej białą czekoladę. Przełożyłam ją do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na cieście wzór kratki. Ciasto można kroić po zastygnięciu polewy.

SMACZNEGO!!!

ciasto swiateczne ciasto piernikowe piernik last minute szybki piernik piernik z wisniami jablkami orzechami ciasto z wisniami ciasto z jablkami ciasto z orzechami

ciasto swiateczne ciasto piernikowe piernik last minute szybki piernik piernik z wisniami jablkami orzechami ciasto z wisniami ciasto z jablkami ciasto z orzechami

ciasto swiateczne ciasto piernikowe piernik last minute szybki piernik piernik z wisniami jablkami orzechami ciasto z wisniami ciasto z jablkami ciasto z orzechami


Sernik rosyjski

sernik rosyjski sernik na rzechowym spodzie sernik na orzechowym ciescie ciasto z orzechow laskowych sernik orzechowy sernik na kruchym ciescie puszysty sernik sernik ze smietana sernik z kremowka delikatny sernik sernik puszek sernik z sera z wiaderka

 

Sernik to ciasto, które obowiązkowo gości na moim stole w każde święta i nie tylko. Przepisów na serniki jest wiele. Ja mam już kilka swoich sprawdzonych, ale lubię ciągle próbować czegoś nowego. W tym roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam więc przygotować sernik, jakiego jeszcze nie piekłam. Kiedyś gdzieś w internecie natknęłam się na sernik rosyjski, który był zrobiony na cieście z dodatkiem orzechów laskowych. Wtedy akurat nie miałam orzechów, bo było poza sezonem, więc zrobienie sernika odłożyłam na stosowny moment. Ten moment nadszedł właśnie teraz. Miałam zapas orzechów laskowych z przydomowego sadu, a że orzechy kojarzą mi się nie tylko z jesienią, ale również ze świątecznymi smakami, to postanowiłam właśnie zastosować ten przepis. Sernik rosyjski to bardzo puszysty i delikatny sernik, w którym do masy serowej dodaje się ubitą śmietankę. Ja oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam, posiłkowałam się przepisem ze strony: Sernik rosyjski - Burczy w brzuszku, ale sernik rzeczywiście wyszedł obłędny, tak jak się spodziewałam. Oto przepis:

Orzechowy spód:

3/4szkl. zmielonych orzechów laskowych

1szkl. mąki pszennej tortowej

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100g miękkiego masła

szczypta gałki muszkatołowej

Masa serowa:

1kg sera (użyłam sera z wiaderka)

300ml śmietany 30%

1szkl. cukru

6 jaj

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

szczypta soli

sernik rosyjski sernik na rzechowym spodzie sernik na orzechowym ciescie ciasto z orzechow laskowych sernik orzechowy sernik na kruchym ciescie puszysty sernik sernik ze smietana sernik z kremowka delikatny sernik sernik puszek sernik z sera z wiaderka


Sposób przygotowania:

Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodałam zmielone orzechy laskowe i miękkie masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Kwadratową tortownicę o wymiarach 26x26cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i wylepiłam ją przygotowanym ciastem. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je przez 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu Ciasto wyjęłam i odstawiłam, żeby przestygło. Ser przełożyłam do większej miski i zmiksowałam go z cukrem. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka natomiast dodawałam po jednym do sera zmiksowanego z cukrem. Następnie do sera wmieszałam proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam w oddzielnej misce na sztywny krem i dodałam ją do masy serowej. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę drewnianą łyżką. Masę wyłożyłam na podpieczony spód. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i sernik piekłam jeszcze przez godzinę. Na około 15 minut przed końcem pieczenia uchyliłam drzwiczki i lekko wysunęłam blachę z ciastem z piekarnika. Brzegi ciasta obkroiłam nożem żeby oddzielić je od ścian tortownicy. W ten sposób sernik się nie zapadnie na środku. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na kilkanaście minut, a następnie wyjęłam na metalową kratkę. Po wystudzeniu sernik można dodatkowo schłodzić w lodówce. Przed podaniem sernik oprószyłam delikatnie cukrem pudrem. Sernik jest przepyszny. Spód fajnie chrupie, natomiast masa serowa jest niezwykle puszysta i delikatna. Sernik pęka w czasie pieczenia, ale się nie zapada na środku. Polecam.

SMACZNEGO!!!

sernik rosyjski sernik na rzechowym spodzie sernik na orzechowym ciescie ciasto z orzechow laskowych sernik orzechowy sernik na kruchym ciescie puszysty sernik sernik ze smietana sernik z kremowka delikatny sernik sernik puszek sernik z sera z wiaderka

sernik rosyjski sernik na rzechowym spodzie sernik na orzechowym ciescie ciasto z orzechow laskowych sernik orzechowy sernik na kruchym ciescie puszysty sernik sernik ze smietana sernik z kremowka delikatny sernik sernik puszek sernik z sera z wiaderka

sernik rosyjski sernik na rzechowym spodzie sernik na orzechowym ciescie ciasto z orzechow laskowych sernik orzechowy sernik na kruchym ciescie puszysty sernik sernik ze smietana sernik z kremowka delikatny sernik sernik puszek sernik z sera z wiaderka

sernik rosyjski sernik na rzechowym spodzie sernik na orzechowym ciescie ciasto z orzechow laskowych sernik orzechowy sernik na kruchym ciescie puszysty sernik sernik ze smietana sernik z kremowka delikatny sernik sernik puszek sernik z sera z wiaderka


niedziela, 20 grudnia 2020

Ciasto kajmakowo - jabłkowe


ciasto kajmakowo jablkowe ciasto krowkowe szarlotka kajmakowa szarlotka bez pieczenia kajmakowiec krowka jablkowa ciasto na krakersach ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne

Dawno nie było u mnie ciasta bez pieczenia, więc postanowiłam takie zrobić. Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy szarlotka, czy kajmakowiec, czy krówka jabłkowa, czy jeszcze inaczej. W końcu nadałam mu bardzo dyplomatyczną i ogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa, mus jabłkowy wymieszany z galaretką oraz krem budyniowy. Całość wieńczy polewa z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich i słonecznika. Bałam się, że ciasto wyjdzie bardzo słodkie z uwagi na kajmak, ale wcale takie nie jest. Słodycz kajmaku równoważy kwaskowatość jabłek i gorzka czekolada. Specjalnie też zamiast herbatników użyłam krakersów, aby ograniczyć cukier. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a do tego pięknie wygląda po pokrojeniu. Do ego wcale nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne, więc same zalety. Oto przepis:

Składniki:

ok. 2,5 paczki krakersów solonych (ok. 440g łącznie)

1 puszka masy kajmakowej (460g)

3szkl. musu jabłkowego/prażonych jabłek (u mnie domowy)

1 galaretka o smaku cytrynowym

1 duży budyń 64g (taki na 3/4l mleka)

3 łyżki cukru do budyniu

1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej

500ml mleka

100g miękkiego masła


Polewa:

4 łyżki śmietany 30%

100g gorzkiej czekolady

kilka orzechów włoskich

1 łyżka ziaren słonecznika

ciasto kajmakowo jablkowe ciasto krowkowe szarlotka kajmakowa szarlotka bez pieczenia kajmakowiec krowka jablkowa ciasto na krakersach ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne


Sposób przygotowania:

Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Bogi formy dodatkowo owinęłam folią spożywczą, aby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę krakersów, docinając je w razie potrzeby do wymiarów blachy. Puszkę z masą kajmakową włożyłam na kilkanaście minut do bardzo gorącej wody, aby lepiej się rozsmarowała. Połowę masy kajmakowej wyłożyłam na krakersy i dokładnie rozsmarowałam. Na tym ułożyłam drugą warstwę krakersów. Mus jabłkowy przełożyłam do garnka i podgrzewałam na małym ogniu. Gdy jabłka zaczęły bulgotać, wyłączyłam gaz i wsypałam do jabłek galaretkę. Dokładnie wymieszałam, aby galaretka się rozpuściła. Połowę jabłek wyłożyłam na ciasto i równomiernie rozprowadziłam na ciastkach. Na jabłkach ułożyłam kolejną, trzecią już warstwę krakersów. Następnie wyłożyłam drugą połowę masy kajmakowej, znów krakersy i resztę jabłek. Na jabłkach ułożyłam kolejną warstwę krakersów. Ciasto przykryłam i odstawiłam żeby przestygło. 1,5 szklanki mleka zagotowałam. W 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszek budyniowy, mąkę i cukier. Zawiesinę budyniową wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń przykryłam folią aluminiową, tak aby stykała się z budyniem. W ten sposób na budyniu nie powstanie kożuch. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem. Tak powstały krem wyłożyłam na ciasto. Na wierzchu ułożyłam ostatnią już warstwę krakersów. Śmietanę podgrzałam nie gotując jej. Do gorącej śmietany wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam ok. 2 minuty i dokładnie wymieszałam. Polewą posmarowałam ciasto. Wierzch posypałam wyłuskanymi kawałkami orzechów włoskich i ziarnami słonecznika uprzednio podprażonymi na suchej patelni. Gotowe ciasto wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc. 

SMACZNEGO!!!

ciasto kajmakowo jablkowe ciasto krowkowe szarlotka kajmakowa szarlotka bez pieczenia kajmakowiec krowka jablkowa ciasto na krakersach ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne

ciasto kajmakowo jablkowe ciasto krowkowe szarlotka kajmakowa szarlotka bez pieczenia kajmakowiec krowka jablkowa ciasto na krakersach ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne

ciasto kajmakowo jablkowe ciasto krowkowe szarlotka kajmakowa szarlotka bez pieczenia kajmakowiec krowka jablkowa ciasto na krakersach ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne

ciasto kajmakowo jablkowe ciasto krowkowe szarlotka kajmakowa szarlotka bez pieczenia kajmakowiec krowka jablkowa ciasto na krakersach ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne


środa, 16 grudnia 2020

Pierniczki

Pierniczki pierniki pierniczki z lukrem pierniczki z czekolada pierniczki lukrowane ciastka piernikowe ciastka korzenne latwe pierniczki szybkie pierniki pierniczki swiateczne

 Pierniczki to ciasta, które są bardzo charakterystyczne dla Świąt Bożego Narodzenia. W sklepach oczywiście kupujemy je całym rokiem, ale sami przygotowujemy przeważnie dopiero w grudniu. Takie domowe oczywiście smakują trochę inaczej niż kupne, ale wcale nie gorzej. Robienie pierniczków zdecydowanie wprowadza magiczną atmosferę i przybliża do Świąt. Pierniczki to świetna okazja do spędzenia czasu w kuchni całą rodziną, a zwłaszcza z dziećmi, które mogą wykazać się przy wycinaniu kształtów, a potem przy dekorowaniu. Ja te właśnie pierniczki przygotowywałam wspólnie z dwójką moich dzieciaczków (4 i 2 latka). Może nie są doskonałe, ale dla mnie najpiękniejsze bo przygotowane przez ich małe rączki, z małą pomocą mamy oczywiście. Oto przepis:

Składniki:

500g mąki pszennej tortowej

150g cukru pudru

1 łyżeczka sody spożywczej

1 łyżeczka kakao

1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej

0,5 łyżeczki cynamonu

125g miodu sztucznego

125g miękkiego masła

1 jajko


Do ozdoby:

lukier (sok z cytryny + cukier puder)

polewa czekoladowa (100g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%)

kolorowe posypki

Pierniczki pierniki pierniczki z lukrem pierniczki z czekolada pierniczki lukrowane ciastka piernikowe ciastka korzenne latwe pierniczki szybkie pierniki pierniczki swiateczne

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski. Dodałam sodę, kakao, cukier puder, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie wymieszałam składniki. Następnie dodałam miód, jedno całe jajko oraz miękkie masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie równe części i schowałam na ok. 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie pierwszą część ciasta wyjęłam i rozwałkowałam na stolnicy na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta różnymi foremkami wycinaliśmy (a właściwie dzieci wycinały, ja tylko zagniatałam i wałkowałam) pierniczki i układałam je na blaszce z wyposażenia piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Pierniczki piekłam ok. 10 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciastka od razu wyjmowałam i przekładałam na metalową kratkę, gdzie sobie stygły. Po upieczeniu pierwszej części pierników, zabrałam się za drugą część ciasta, postępując identycznie jak z pierwszą. Gdy pierniczki wystygły rozpoczęliśmy dekorowanie. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam ok 2 minuty i wymieszałam ją na jednolitą polewę. Czekoladą posmarowaliśmy połowę pierniczków, używając do tego pędzelka silikonowego. Polane ciastka dzieci posypywały posypkami cukrowymi. Około jedną łyżeczkę soku z cytryny utarłam z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Lukier przełożyłam do foliowego rękawa cukierniczego, odcięłam końcówkę i polukrowaliśmy drugą część pierniczków. Gotowe pierniczki odstawiłam żeby polewy zastygły. Pierniczki są miękkie i pachnące. 

SMACZNEGO!!!

Pierniczki pierniki pierniczki z lukrem pierniczki z czekolada pierniczki lukrowane ciastka piernikowe ciastka korzenne latwe pierniczki szybkie pierniki pierniczki swiateczne

Pierniczki pierniki pierniczki z lukrem pierniczki z czekolada pierniczki lukrowane ciastka piernikowe ciastka korzenne latwe pierniczki szybkie pierniki pierniczki swiateczne

Pierniczki pierniki pierniczki z lukrem pierniczki z czekolada pierniczki lukrowane ciastka piernikowe ciastka korzenne latwe pierniczki szybkie pierniki pierniczki swiateczne

Pierniczki pierniki pierniczki z lukrem pierniczki z czekolada pierniczki lukrowane ciastka piernikowe ciastka korzenne latwe pierniczki szybkie pierniki pierniczki swiateczne

Pierniczki pierniki pierniczki z lukrem pierniczki z czekolada pierniczki lukrowane ciastka piernikowe ciastka korzenne latwe pierniczki szybkie pierniki pierniczki swiateczne

Pierniczki pierniki pierniczki z lukrem pierniczki z czekolada pierniczki lukrowane ciastka piernikowe ciastka korzenne latwe pierniczki szybkie pierniki pierniczki swiateczne


czwartek, 10 grudnia 2020

Wieniec drożdżowy z makiem

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

Dużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jedno z przysłów mówi, że na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast czy też potraw z makiem, bo mak to tak ogólnie mówiąc, symbol bogactwa i dobrobytu. W mojej rodzinie potrawy z makiem typu kluski, łazanki czy inne takie się nie pojawiają. Za to obowiązkowo musi być makowiec. Tradycyjną struclę makową niewiele osób potrafi dobrze upiec. Ja też jeszcze się na nią nie porywam, ale nie wykluczam że kiedyś podejmę wyzwanie. Tymczasem dziś postanowiłam sobie zafundować mały przedsmak Świąt i przygotowałam wieniec drożdżowy z makiem. Jej przygotowanie właściwie też wymaga trochę zdolności manualnych, ale wydaje mi się że jest łatwiejsze do wykonania niż taka rolada makowa z prawdziwego zdarzenia. Przepis na wieniec zaczerpnęłam ze strony: Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec | Moja Delicja. Oto on:

Składniki:

500g + 1 łyżka mąki pszennej tortowej

50g + 1 łyżka cukru

1 cukier waniliowy

25g świeżych drożdży

250ml mleka

100g masła

1 jajko

1 żółtko

ok. 400g masy makowej z bakaliami (domowej roboty lub gotowej z puszki)

1 łyżka kaszy manny

Lukier:

sok z połowy cytryny

cukier puder

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

Sposób przygotowania:

80g masła przełożyłam do rondelka i roztopiłam. Odstawiłam żeby przestygło. Mleko lekko podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki. Wlałam 125ml ciepłego mleka i rozmieszałam żeby nie było grudek. Tak przygotowany zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby ruszył i trochę urósł. Do dużej miski wsypałam 500g mąki tortowej. Wsypałam 50g cukru i cukier waniliowy. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko. Wlałam resztę ciepłego mleka oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu wlałam wyrośnięty zaczyn. Wszystko zaczęłam wyrabiać. Można to robić rękami lub mikserem z hakami. Ja ciasto wyrabiałam ręcznie, podsypując je w razie potrzeby odrobiną mąki. Gdy zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski zakończyłam wyrabianie. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam je bawełnianą ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30x50cm i grubości ok. 0,5cm. Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową. Masę oprószyłam kaszą manną. Ciasto zwinęłam w roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałą roladę/rulon przeniosłam na blachę z wyposażenia wyłożoną papierem do pieczenia i na blaszce przekroiłam ją wzdłuż na dwie połowy. Obydwa pasy ciasta przeplatałam ze sobą na przemian tworząc niby warkocz. Obydwa końce tego warkocza połączyłam razem formując całe ciasto w kształt wieńca/koła. Pozostałe masło roztopiłam i posmarowałam nim ciasto z wierzchu. Wieniec przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 25minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Teraz czas na lukier. Cytrynę wymasowałam. Z połowy cytryny wycisnęłam sok. Do soku dodawałam po łyżce cukier puder i ucierałam żeby nie było grudek. Lukier powinien być dość gęsty i śnieżnobiały. Lukrem posmarowałam wieniec. Gdy lukier zastygnie, ciasto jest gotowe do podania. Jest bardzo mięciutkie i puszyste. Maku może nie jest zbyt dużo, ale ciasto jest naprawdę smaczne. 

SMACZNEGO!!!

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka


wtorek, 1 grudnia 2020

Wuzetka

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana


Zauważyłam, że ostatnio przygotowując słodkie wypieki, wracam do klasycznych przepisów, takich które pamiętam z dzieciństwa, i które są nawet jeszcze starsze. Dziś jeden z takich przepisów, a mianowicie ciasto wuzetka. Historia tego ciasta sięga lat czterdziestych dwudziestego wieku. Prawdopodobnie powstała na cześć słynnej warszawskiej trasy W-Z, choć zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast, także i tu przepisy na wykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie jest to czekoladowy biszkopt przełożony dość grubą warstwą bitej śmietany i polany czekoladą. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć rozetek z bitej śmietany. A oto wuzetka w mojej wersji:

Biszkopt:

4 duże jaja

ok. 150g cukru

200g masła

200g mąki pszennej tortowej

40g budyniu śmietankowego bez cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżeczki kakao

ok. 0,5szkl mleka


Krem:

800ml śmietany 30%

2 śmietan-fixy

32g cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

kilka łyżek frużeliny wiśniowej (może być też dżem wiśniowy)

ok. 200ml zaparzonej i posłodzonej kawy rozpuszczalnej 


Polewa:

100g mlecznej czekolady

30g gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana


Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od przygotowania biszkoptu. Miękkie masło przełożyłam do miski. Rozmiksowałam je trochę, aż nabrało trochę puszystości, a następnie nadal miksując dosypałam cukier i ucierałam aż się rozpuścił. Następnie dodawałam do masy dodawałam po jednym jajku i miksowałam do połączenia składników. W osobnej misce wymieszałam przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Mieszankę przesypałam do masy maślano -jajecznej i wymieszałam łyżką. Na koniec do masy dolałam mleko i ponownie wymieszałam. Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Ciasto piekłam w temperaturze 150 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Następnie wyjęłam z formy i przekroiłam na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta włożyłam z powrotem do blaszki i nasączyłam połową zaparzonej kawy. Następnie ciasto posmarowałam frużeliną wiśniową. Żelatynę rozpuściłam w ok. 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiłam do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. sypałam do niej śmietan - fixy, cukier waniliowy i cukier puder. Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania dość gęstej/sztywnej konsystencji. Około 2 łyżki śmietany odłożyłam do dekoracji. Do pozostałej ubitej śmietany, ciągle miksując, wlałam cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Tak przygotowany krem wyłożyłam na ciasto i przykryłam je drugim blatem. Drugi blat ciasta również nasączyłam pozostałą kawą. Ciasto wstawiłam do lodówki na około 2-3 godziny żeby się schłodziło, a następnie przygotowałam polewę. Mleko podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Po ok. 2 minutach wszystko dokładnie wymieszałam i posmarowałam wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki, aby polewa zastygła. Pozostałą śmietanę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki. Za jego pomocą wycisnęłam rozetki na wierzchu ciasta, równo je rozmieszczając, aby po pokrojeniu na kawałki na środku każdego kawałka znajdowała się taka rozetka. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je najwcześniej na drugi dzień po przygotowaniu.


SMACZNEGO!!!

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana