niedziela, 21 lutego 2021

Oponki drożdżowe

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

 

Co prawda karnawał i Tłusty Czwartek już za nami, ale u mnie jeszcze typowo karnawałowe wypieki, bo oponki drożdżowe, które można też nazwać donatami, czy po prostu pączkami z dziurką. Takie oponki można zrobić z takiego samego ciasta jak pączki, po prostu nadajemy im inny kształt i nie dodajemy nadzienia. Oponki drożdżowe z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Można je po usmażeniu posypać cukrem pudrem jak ja lub polać lukrem, bądź czekoladą. Z podanej porcji wyszło mi kilkanaście sztuk oponek plus małe pączuszki powstałe z wyciętych środków z oponek. Ilość jednak będzie zależała od wielkości foremki, którą użyjemy do wycinania kształtów. Ja zrobiłam część oponek w kształcie kwiatków, a część w tradycyjnym okrągłym kształcie. Oto przepis:

Składniki:

25g świeżych drożdży

1 płaska łyżka cukru zwykłego

1 mały cukier waniliowy (16g)

1,5szkl. mąki pszennej tortowej + 1 płaska łyżka

0,5szkl. ciepłego mleka

2-3 żółtka (użyłam 3 z mniejszych jaj)

50g masła

2 łyżki spirytusu

1 łyżka soku z cytryny

olej do smażenia

cukier puder do posypania

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty


Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier zwykły i płaską łyżkę mąki. Wlałam około połowę ciepłego mleka i rozmieszałam dokładnie. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopiłam w rondelku masło i odstawiłam je do przestygnięcia. Do miski miksera wsypałam resztę mąki oraz cukier waniliowy. Dodałam żółtka, resztę mleka, sok z cytryny i spirytus. Dodałam wyrośnięty zaczyn. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli przestudzone masło i dalej miksując, wyrabiałam ciasto hakami kilka minut, aż ciasto zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Powinno w tym czasie minimum podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowałam na niezbyt cienki placek o grubości ok. 7-8mm. Foremką wycinałam z ciasta kwiatki lub krążki, a małym kieliszkiem dodatkowo dziurki w środku. Uformowane oponki odkładałam na stolnicę. Przykryłam je ściereczką i pozostawiłam jeszcze na ok. 30 minut. W garnku rozgrzałam olej. Powinien mieć temperaturę ok. 175-180 stopni. Na rozgrzany olej wkładałam partiami oponki i smażyłam na brązowy kolor z obu stron. Usmażyłam również te małe wycięte środki z ciasta. Powstały z nich małe mini pączusie. Usmażone oponki wykładałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestygnięciu oponki obtoczyłam w cukrze pudrze.

Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki z białek (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek), cynamonowe gniazdka (link: Waniliowe Improwizacje: Cynamonowe gniazdka), pączki z serków wiejskich (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z serków wiejskich), pączki z ziemniakami (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z ziemniakami), pączki kryzysowe (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki kryzysowe), oponki serowe (link: Waniliowe Improwizacje: Oponki serowe), mini pączki z serka mascarpone (link: Waniliowe Improwizacje: Mini pączki z serka mascarpone), tradycyjne pączki z marmoladą (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z marmoladą) i inne.

SMACZNEGO!!!

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty


sobota, 6 lutego 2021

Sernik z mlekiem skondensowanym

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka

 Jak już wiele razy pisałam, sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Uważam, że sernik jest idealny na każdą okazję, jak i bez okazji. I wcale nie musi być nudny, bo można go zrobić na przeróżne sposoby, otrzymując za każdym razem inny smak i wygląd. Ja dziś zdecydowałam się na sernik na ciastkach, dokładnie na kakaowych herbatnikach, z masą serową z dodatkiem mleka skondensowanego niesłodzonego i z budyniem kokosowym. Sernik wyszedł bardzo delikatny i puszysty. Do tego nie jest bardzo pracochłonny. Oto przepis:

Składniki:

1kg sera z wiaderka

5 jaj

3/4szkl. cukru

100g masła

125ml mleka skondensowanego niesłodzonego

1 budyń bez cukru o smaku kokosowym

2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej

szczypta soli

ok. 15szt. kakaowych herbatników

kilka jasnych kruchych ciastek

1 czubata łyżka zmielonych orzechów laskowych

cukier puder do posypania

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka

Sposób przygotowania:

Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam kakaowe herbatniki, docinając je do wymiarów formy. Jajka ogrzałam do temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Masło stopiłam i odstawiłam do przestygnięcia. Żółtka przełożyłam do miski miksera. Dosypałam cukier i zaczęłam ucierać. W trakcie ucierania dolałam mleko skondensowane niesłodzone. W tym momencie warto osłonić mikser ściereczką lub ręcznikiem papierowym bo masa będzie rzadka i może chlapać. Gdy składniki się połączyły dodałam budyń w proszku i mąkę pszenną tortową. Następnie dolałam przestudzone masło.  Ponownie wszystko zmiksowałam. Następnie do tak utartej masy dodawałam po łyżce ser i miksowałam aż składniki się połączyły. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy serowej i wymieszałam drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Wierzch posypałam rozdrobnionymi ciastkami kruchymi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik piekłam godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, blachę wysunęłam i obkroiłam brzegi ciasta, oddzielając je od ścian tortownicy. W ten sposób sernik nie zapadnie się na środku. Sernik pozostawiłam do przestygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę. Gdy wystygł dodatkowo schłodziłam go w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem sernik oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki, np.: Sernik sypany (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik sypany), łatwy sernik na ciastkach (link: Waniliowe Improwizacje: Łatwy sernik na ciastkach), sernik rosyjski (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach), sernik na ciemnym cieście (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na ciemnym cieście) i inne.

SMACZNEGO!!!

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka


piątek, 22 stycznia 2021

Babka zebra orzechowa

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych


Po ostatnich wypiekach karnawałowych, dziś coś z innej beczki, ale również tradycyjnie. Mianowicie babka zebra z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Babka z typu piaskowych, na oleju, więc nie jest sucha. Babka pięknie pachnąca za sprawą orzechów. Dodatkowo polana czekoladą mleczną z orzeszkami arachidowymi. Takie ciasto jest idealne do codziennej kawy czy herbaty, ale dla mnie może być i od święta. Oto przepis:

Składniki:

4 jajka

1szkl. mąki pszennej tortowej

0,5szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao naturalnego

3/4szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1szkl. oleju

5 łyżek zmielonych orzechów laskowych

1 łyżka mleka

Polewa:

3 łyżki śmietany 30%

90g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych


Sposób przygotowania:

Składniki na babkę wyjęłam wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną puszystą masę. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę mąki dodawałam partiami do utartych jajek i mieszałam do połączenia. Można to robić łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie do ciasta dolałam powoli olej, miksując przy tym ciasto mikserem. Na koniec do ciasta dodałam zmielone orzechy laskowe i znów zmiksowałam do połączenia. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam kakao i mleko i wymieszałam. Formę keksówkę (o wymiarach 12x30cm lub 12x35cm) posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wylewałam na środek łyżkę ciasta jasnego i ciemnego i tak do skończenia obydwu rodzajów ciasta. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto do suchego patyczka (ok. 50-60min) w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Po około 2 minutach czekoladę wymieszałam i posmarowałam nią wierzch i boki ciasta. Gdy polewa zastygnie, babkę można pokroić i podać.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na babki, np.: babka hrabina (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Babka hrabina), czekoladowa babka z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowa babka z wiśniami), babka zebra z kisielem (link: Waniliowe Improwizacje: Babka zebra z kisielem), cytrynowa babka na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na oleju), dwukolorowa babka gotowana (link: Waniliowe Improwizacje: Dwukolorowa babka gotowana), babka piaskowa na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Babka piaskowa na oleju) i inne.

SMACZNEGO!!!

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych


niedziela, 17 stycznia 2021

Faworki

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal


Karnawał w pełni, więc w większości domów pewnie na stołach królują tradycyjne karnawałowe słodkości, czyli pączki lub faworki. U mnie ostatnio były pączki z białek (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek), więc tym razem postanowiłam zrobić faworki. Faworki zwane również chruścikami czy chrustami to przysmak, który znam od dziecka. Nigdy ich jeszcze nie robiłam samodzielnie, kiedyś jedynie pomagałam mamie w ich przygotowywaniu. Dziś jednak postanowiłam zrobić niespodziankę rodzicom i przygotowałam dla nich faworki. Muszę przyznać, że mimo iż robione pierwszy raz, to wyszły bardzo smaczne, napowietrzone, kruche i delikatne zarazem. Oto przepis:

Składniki:

1,5szkl. mąki pszennej tortowej

2 żółtka

2 łyżki spirytusu

ok. 100ml śmietany 30%

cukier puder do posypania

olej do smażenia


Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal


Sposób przygotowania:

Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dodałam spirytus i dwa żółtka. Białka zamroziłam na przyszłość. Przydadzą się do innego wypieku. Wlałam śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto wyrabiałam ok. 10 minut ręcznie, następnie wałkiem do ciasta ubijałam to ciasto kolejne 10 minut. Gdy ciasto się mocno rozpłaszczało, zwijałam je i znów ubijałam. Gotowe ciasto włożyłam do miski, przykryłam ściereczką bawełnianą i odstawiłam na 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzieliłam na kilka kawałków. Każdy kawałek wałkowałam bardzo cienko na stolnicy. Im cieniej tym lepiej. Ja wałkowałam do momentu, aż przez ciasto zaczynała lekko prześwitywać stolnica. Ciasto kroiłam radełkiem na paski o wymiarach ok. 3x15cm. W środku każdego paska robiłam nożem nacięcie. Jeden koniec ciasta przewijałam przez to nacięcie i tak powstałe faworki odkładałam na stolnicę. W dużym szerokim garnku rozgrzałam olej. Na gorący olej wkładałam faworki i smażyłam je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu faworki wyjmowałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Gdy przestygły obtoczyłam je w cukrze pudrze. Faworki są pyszne zarówno po przygotowaniu, jak i na drugi czy trzeci dzień. Z podanych proporcji wychodzi kilkadziesiąt sztuk faworków.

SMACZNEGO!!!

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal


czwartek, 14 stycznia 2021

Pączki z białek


paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem

Karnawał to od strony kulinarnej okres pączków i faworków. Często z ich smażenia zostaje sporo białek, które nie bardzo wiemy jak spożytkować. Można je oczywiście zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie, ale również można z nich zrobić pyszne pączki. Pewnie niektórzy się tu zdziwią, bo tradycyjnie pączki i faworki robi się na samych żółtkach lub całych jajkach. Pączki na białkach są bardzo smaczne i jedząc je nikt się nie domyśli że brak w nich żółtek. Są równie puszyste, miękkie i delikatne. Jedyne co, to są trochę jaśniejsze w środku, w sensie mniej żółte. Takie pączki można nadziewać przed lub po usmażeniu. Te pączki mają też taką zaletę, że nie wchłaniają tłuszczu podczas smażenia i nim nie nasiąkają. Oto przepis:

Składniki:

50g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

1 mały cukier waniliowy

ok. 3 szklanki mąki pszennej tortowej

3/4szkl. ciepłego mleka

3 łyżki oleju

4 białka

szczypta soli

2 łyżki spirytusu

marmolada do nadziewania

cukier puder do obtoczenia pączków

olej do smażenia

paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem


Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam do nich jedną łyżkę cukru zwykłego i jedną łyżkę mąki. Dolałam ciepłe mleko i dokładnie wszystko rozmieszałam na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypałam dwie szklanki mąki oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Natłuszczonymi dłońmi wstępnie zagniotłam składniki na ciasto. Biała ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam je do zarobionego ciasta. Teraz ciasto miksowałam mikserem z hakami aż powstała jednolita klejąca masa. Do tej masy dosypałam resztę mąki, dodałam spirytus i znów natłuszczonymi dłońmi zaczęłam wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można podsypać ciasto mąką, ale nie za dużo żeby ciasto nie wyszło twarde. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je czystą bawełnianą ściereczką i dostawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na dość gruby placek bo ok. 2cm grubości. Z ciasta wykrawałam krążki. Na każdy krążek ciasta nakładałam po łyżeczce marmolady i brzegi zlepiałam razem tworząc okrągłe pączki. Pączki odkładałam łączeniem do dołu na stolnicę oprószoną mąką. Pączki pozostawiłam na ok. 15 minut, by trochę podrosły, a w tym czasie w szerokim garnku rozgrzałam olej. Na gorący olej wkładałam pączki i smażyłam je z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone pączki wykładałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Gdy pączki przestygły, obtoczyłam je w cukrze pudrze. Można je również polukrować lub udekorować czekoladą.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki na mące krupczatce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/paczki-na-mace-krupczatce.html), pączki kryzysowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!

paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem

paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem

paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem


poniedziałek, 11 stycznia 2021

Sernik sypany

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

 Sernik jest dobry na wszystko i na każdą okazję. Dlatego zawsze wtedy gdy nie wiem co upiec, to przeważnie kończy się sernikiem. Przerobiłam już wiele przepisów na serniki, więc mam już swoje typy smakowe. Muszę nieskromnie przyznać, że nabrałam już też sporej wprawy w ich pieczeniu. Od jakiegoś czasu już mi się nie zapadają i wychodzą równiutkie. Dziś postanowiłam przetestować kolejny przepis na sernik, tym razem sypany. Jest to sernik na cieście sypanym, podobnym jak do szarlotki sypanej, w którym miesza się mąkę, kaszę manną i cukier. Ciasto po upieczeniu wychodzi lekko chrupiące. Ciekawie też wygląda. W smaku taki sernik jest fenomenalny. Przepis znalazłam na stronie: Sernik z sypanym ciastem - PrzyslijPrzepis.pl, ale trochę go zmodyfikowałam. Oto moja wersja przepisu:

Masa serowa:

1,5kg sera z wiaderka

200g miękkiego masła

6 jaj

3/4szkl. cukru pudru

olejek waniliowy

1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto, czyli: mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i budyń w proszku wsypałam do miski. Dodałam pokrojone na kawałki masło w temperaturze pokojowej. Wszystko ugniatałam rękami, aż masło rozetrze się i wymiesza ze składnikami suchymi. Prostokątną tortownicę o wymiarach 24x34cm, wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz. Papier dodatkowo posmarowałam masłem. Do tak przygotowanej blachy wysypałam ok. 3/4 ciasta i wyrównałam, aby było rozsypane równomiernie. Ser zmiksowałam z masłem i cukrem pudrem i żółtkami. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej wymieszałam proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dodałam olejek waniliowy. Na koniec drewnianą łyżką wmieszałam ubitą pianę z białek. Masę serową przełożyłam do blachy. Wierzch posypałam odłożona resztą ciasta. Sernik piekłam godzinę i 10 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia obkroiłam brzegi sernika nożem żeby sernik się nie zapadł. Sernik studzilam na metalowej kratce przykryty ściereczką.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki, np.: sernik rosyjski (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach), sernik łaciaty (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik łaciaty), łatwy sernik na ciastkach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/12/atwy-sernik-na-ciastkach.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka


sobota, 9 stycznia 2021

Sernik warzony

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego

Dziś mam dla was przepis na sernik o tajemniczej nazwie "sernik warzony". Jest to stary przepis, o którym zapomniałam na długie lata. Kiedyś dość często go robiłam, bo jest bardzo smaczny, choć jest przy nim troszkę roboty. Ale czasem warto. A mowa o serniku na zimno, który robi się z własnoręcznie przygotowanego/uwarzonego sera z mleka, jajek i śmietany. Taki ser następnie uciera się z masłem i cukrem. Taki sernik na zimno smakuje zupełnie inaczej niż serniki z sera z wiaderka czy serków homogenizowanych. Jest zbity, ciężki, lekko maślany w smaku. Świetnie się kroi i ładnie wygląda. Z powodzeniem mógłby udawać sernik pieczony ze względu na swoją konsystencję. Taki ser nadaje się również jako masa do innych ciast. Ja dziś zrobiłam tradycyjną wersję na ciastkach i z galaretką, bo dawno takiej nie było. Oto przepis:

Składniki:

2l mleka (użyłam 2%, ale najlepsze jest mleko tłuste)

500ml śmietany 18%

5 jajek

0,5szkl. cukru pudru

200g masła

sok z cytryny lub olejek cytrynowy

ulubione ciastka na spód

2 galaretki (u mnie truskawkowe)

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego


Sposób przygotowania:

Mleko przelałam do dużego garnka i zagotowałam. Śmietanę w tym czasie zmiksowałam z jajkami na jednolitą konsystencję i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając mleko podgrzewałam przez kilkanaście minut, aż oddzielił się ser i serwatka. Mleko nie powinno się gotować, a jedynie podgrzewać. Ser przecedziłam przez drobne sito i odstawiłam do przestygnięcia. Leciutko ciepły ser zblendowałam na jednolitą masę. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem na jasny krem. Następnie do masła, ciągle miksując, dodawałam po łyżce zblendowany ser. Na koniec ser "doprawiłam sokiem z cytryny. Tortownicę o średnicy 26cm (można użyć mniejszej) wyłożyłam  papierem do pieczenia. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Użyłam różnych: herbatników, markiz, pierniczków. Na ciastka wyłożyłam przygotowaną masę i wyrównałam powierzchnię. Ciasto odstawiłam do lodówki. W tym czasie przygotowałam galaretki według instrukcji na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Lekko tężejące wylałam na ciasto. Sernik znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Już po kilku godzinach ciasto można wyjąć i zajadać.

SMACZNEGO!!!

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego


czwartek, 31 grudnia 2020

Babka hrabina

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

Sylwester i Nowy Rok to czas zabawy, dobrego jedzenia, a w tym również słodkości. Za chwilę zaczyna się karnawał, a więc również kolejna dawka słodkości, pączków i faworków. Póki co jednak trzeba pożegnać stary rok i powitać nowy. Przy tej okazji część z nas robi podsumowania tego co było, wspomina wydarzenia minionego roku. Część robi również postanowienia na przyszły rok. Aby te rozmyślania umilić i osłodzić, oraz godnie przywitać Nowy rok przygotowałam kolejne pyszne ciasto - babkę hrabinę, bo tak się ona nazywa. Przy okazji również składam wszystkim swoim czytelnikom serdeczne życzenia, aby ten przyszły rok był lepszy od poprzedniego. Oto przepis:

Składniki:

1,5szkl. mąki pszennej tortowej (250g)

ok. 1/3szkl. mąki ziemniaczanej (50g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jaj

200g masła

0,5szkl. cukru (125g)

1 łyżeczka olejku cytrynowego lub pomarańczowego do ciast

150g czekolady mlecznej lub gorzkiej

5 łyżek śmietany 30%

Polewa:

100g czekolady

4 łyżki śmietany 30%

kolorowa posypka

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski


Sposób przygotowania:

Masło i jaja do tego ciasta należy wyjęłam wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i rozmiksowałam je. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wsypywałam powoli cukier. Masło ucierałam z cukrem, aż zrobiła się jasna i puszysta masa, a cukier przestał chrzęścić. Następnie, również nie przerywając miksowania, wbijałam po jednym jajku i miksowałam po każdym do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiałam do osobnej miski i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki sypkie dodałam porcjami do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olejek i jeszcze raz wymieszałam. Gotowe ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Powinno to zająć ok. 50-60minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło, wyjęłam je z formy, odkleiłam papier, ale go nie usuwałam. Babkę pokroiłam (na papierze)wzdłuż na 5 pasów mniej więcej tej samej szerokości. 5 łyżek śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej po połowie. Może być sama mleczna lub sama gorzka. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Czekoladą smarowałam każdy pasek ciasta i sklejałam z następnym. Ciasto trzeba złożyć ponownie tak, aby wyglądała jak początku. Babkę razem z papierem ponownie przełożyłam do blaszki, w której się piekła i wstawiłam do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gdy babka się ścisnęła, przygotowałam polewę. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam i wymieszałam. Polewą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Wierzch dodatkowo posypałam posypką cukrową. Babkę można pokroić po zastygnięciu polewy. Taka babka jest idealna na każdą okazję. Wbrew pozorom jest łatwa do zrobienia i ładnie wygląda. Polecam. Do zrobienia tej babki zainspirował mnie przepis ze strony: Babka Hrabina – Smaki na talerzu.

SMACZNEGO!!!

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski

babka hrabina babka z czekolada babka cytrynowa babka pomaranczowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka piaskowa babka w paski


środa, 30 grudnia 2020

Łatwy sernik na ciastkach

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy


Za chwilę Sylwester, więc postanowiłam upiec jakieś ciasto. Sylwester często kojarzy się nam z szampańską zabawą, wystrzałowym klimatem, z pompą i uginającymi się od jedzenia stołami. Na tych stołach oprócz różnych przystawek i dań na gorąco, obowiązkowo powinny znaleźć się jakieś pyszne ciasta i desery. U mnie co prawda może niezbyt wystrzałowe ciasto, bo tylko i aż sernik. Klasyk, który również gości na wszelkiego typu imprezach okolicznościowych. Tylko, bo wiadomo, sernik to przeważnie ciasto raczej skromne z wyglądu, bez żadnych kremów, przekładek i kombinacji. Aż, bo dobry sernik, przynajmniej dla mnie, jest najlepszym wśród ciast. Dziś u mnie sernik łatwy i w miarę szybki do zrobienia. Bez ciasta na spodzie, a w zamian za to na ciastkach: markizach i margaretkach. Sernik puszysty i delikatny, który wychodzi równy i nie zapada się. Oto przepis:

Składniki:

1kg sera z wiaderka

200g serka homogenizowanego waniliowego

5 jaj

1szkl. cukru

125g masła

50ml śmietany 30%

3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej

1 budyń śmietankowy

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

ulubione ciastka (u mnie mini markizy i kruche z marmoladą)

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy


Sposób przygotowania:

Kwadratową tortownicę o wymiarach 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając brzegi w obręcz tortownicy. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Jajka i masło wyjęłam z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka zmiksowałam z cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Następnie, dalej ucierając dodałam mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Gdy ciasto było jednolite, dalej miksując, już na małych obrotach, dodawałam po łyżce ser biały. Gdy ser się połączył z resztą składników, dodałam serek waniliowy i śmietanę 30% (bez jej ubijania). Do masy serowej wmieszałam jeszcze budyń w proszku. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam drewnianą łyżką do masy serowej. Przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy na ciastka. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam godzinę w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Na ok. 10-15 minut przed końcem pieczenia sernik lekko wysunęłam z piekarnika i obkroiłam jego brzegi, aby oddzielić je od ścian blachy. W ten sposób sernik nie zapadnie się na środku i będzie równy. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku i studziłam go przez kilkadziesiąt minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjęłam go i studziłam dalej na metalowej kratce. Przed podaniem sernik można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki, np.: sernik rosyjski (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach), sernik łaciaty (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik łaciaty) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy

latwy sernik na ciastkach sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik kremowy sernik z sera z wiaderka sernik puszysty sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z serkiem homogenizowanym sernik z serkiem waniliowym sernik smietankowy sernik waniliowy