niedziela, 24 września 2017

Banany w cieście



banany w ciescie nalesnikowym nalesniki z bananami owoce w ciescie

Ostatnio ciągle mam ochotę na naleśniki. Ale ile można jeść to samo? Żeby nie było nudno, postanowiłam tym razem przygotować trochę inną wersję naleśników. Dołożyłam owoce, a konkretnie banany, bo akurat takie miałam w domu i wyszedł z tego pyszny deser.
Moja miłość do naleśników trwa od najmłodszych lat. Uwielbiam je pod każdą postacią: z samym cukrem, z dżemem lub, marmoladą, z jagodami świeżymi lub ze słoika, ze świeżymi truskawkami, z serem (na naleśniki z serem znajdziecie już u mnie przepis pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), z jabłkami... Natomiast w restauracji, w której pracowałam jako kelnerka, w karcie mieliśmy jako deser płonące owoce. Były to różne owoce: banan, ananas, jabłko w cieście podobnym do naleśnikowego.
Były one smażone we fryturze, a następnie polewane miodem i alkoholem i podpalane. Ja moich bananów nie podpalałam, a podałam je tylko z cukrem pudrem, ale trochę w smaku przypominały mi te z dawnej pracy dlatego o nich wspomniałam. Oto przepis:

sobota, 23 września 2017

Marchewka z groszkiem

marchewka z groszkiem salatka na cieplo salatka z marchewki i groszku marchewka z groszkiem na maselku marchewka z groszkiem duszona

Marchewka z groszkiem to pyszny dodatek do obiadu. Lubię ją za łagodny i nieskomplikowany smak i piękne kolory. Taką sałatkę na ciepło podaję przede wszystkim z daniami z kurczaka, a przede wszystkim z pieczonymi udkami z kurczaka i opiekanymi ziemniaczkami. Taki zestaw pasuje mi najbardziej. Ale oczywiście marchewkę z groszkiem można podać do innych mięs duszonych, pieczonych czy smażonych. Ja osobiście bardzo lubię jeść tą sałatkę jako samodzielną przekąskę, więc zawsze robię jej więcej, żeby coś zostało z obiadu. Przygotowywania tego dodatku nauczyłam się sama, kierując się wyłącznie intuicją.
U mnie w domu rodzinnym mama nigdy takiej marchewki nie przyrządzała. Nie wiem więc czy robię ją według tradycyjnego przepisu, ale taka bardzo mi smakuje, więc nie będę tego zmieniać. Czasem dodaję jakąś przyprawę żeby trochę przełamać smak, a czasem robię ją tylko z solą i pieprzem. Oto mój przepis:

czwartek, 21 września 2017

Placek z kaszy manny z morelami

placek ciasto z kaszy manny z morelami ciasto jogurtowe ciasto z jogurtu ciasto z owocami


Jakoś tak mnie naszła ochota na domowe ciasto, takie wilgotne, cytrynowe z owocami. Akurat trwa sezon na morele, więc dodałam jedno do drugiego i postanowiłam upiec mój pierwszy placek z morelami.
Zdecydowałam się na przygotowanie ciasta z kaszy manny na bazie jogurtu i śmietany. Już raz robiłam ciasto z kaszy (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html) i wyszło bardzo dobre. Było mokre w środku i można je było przechowywać kilka dni bez utraty tej wilgotności. Tym razem postanowiłam zrobić podobne ciasto i dołożyć owoce - świeże morele.
Ciasto wyszło fajne w smaku, bardzo szybko je przygotowałam, krótko się piekło, więc same zalety. Ciasto jest dobre lekko ciepłe, a jeszcze lepsze po schłodzeniu. Podałam je posypane cukrem pudrem, bo morele nadały trochę kwaskowatości.
Moim zdaniem bardzo fajne ciacho na co dzień jak i na weekend, idealne do kawy czy herbaty.  Oto dokładny przepis:

Pierogi z soczewicą i warzywami

pierogi z soczewica i warzywami pierogi smazone pierogi wegetarianskie pierogi jarskie pierogi warzywne

Ostatnio każdy dzień to nowy przepis z wykorzystaniem soczewicy. Zauważyłam, że mam takie fazy na jakiś produkt i przygotowuję go na różne sposoby w ciągu kilku dni następujących po sobie. Czasem jest to spowodowane ochotą na konkretne jedzenie, czasem chęcią wyczyszczenia zapasów, a czasem jeszcze czym innym. Tym razem zachęcona smakiem pasztetu z soczewicy, który robiłam wczoraj (przepis na pasztet znajdziecie tutaj: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/pasztet-z-soczewicy.html), postanowiłam pójść krok dalej i tym razem przygotować pierogi z soczewicy.
Początkowo myślałam o pierogach z pieca, ale nie miałam drożdży więc pozostałam przy tradycyjnych pierogach gotowanych a następnie obsmażanych na masełku. Pierogi wyszły bardzo smaczne, myślę że kiedyś zdecyduję się jeszcze na wersję pieczoną. Tak jak już wspomniałam farsz do tych pierogów zrobiłam bardzo podobnie jak masę na pasztet. Oto dokładny przepis:

środa, 20 września 2017

Pasztet z soczewicy

pasztet z soczewicy pasztet jarzynowy pasztet warzywny pasztet z warzyw


Dziś chciałam wam zaprezentować kolejną potrawę na bazie soczewicy. Wczoraj zamieściłam przepis na krokiety z farszem z pieczarek i soczewicy (tu go znajdziecie: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/krokiety-z-soczewica-i-pieczarkami.html), z dziś mam dla was przepis na pasztet jarzynowy z soczewicy. Kolejne danie jarskie, wegetariańskie, ale zdrowe bo na bazie zielonej soczewicy, która jak już pisałam zawiera dużo cennych wartości odżywczych, w tym dużo białka i może zastępować mięso (oczywiście w ramach rozsądku, nie polecam w żadnym wypadku rezygnacji z mięsa). Właściwie nie pamiętam w jaki sposób dowiedziałam się o soczewicy. Wydaje mi się, że miała tu udział moja siostra. W każdym razie robiłam już na bazie soczewicy różne potrawy i muszę przyznać, że bardzo mi smakowały. Z zamiarem zrobienia pasztetu z soczewicy nosiłam się bardzo długo. Kiedyś jadłam taki pasztet kupiony w ekologicznym sklepie i bardzo mi smakował. Postanowiłam więc kiedyś odtworzyć ten smak, ale zeszło się z tym aż do tej pory.

wtorek, 19 września 2017

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

krokiety nalesniki z pieczarkami z soczewica wegetarianskie krokiety warzywne krokiety krokiety z warzywami

Krokiety to nic innego jak naleśniki z dowolnym farszem, opanierowane w jajku i w bułce tartej. Można je robić z mięsem, z kapustą i grzybami, z samymi pieczarkami, z pieczarkami i soczewicą lub w innym dowolnym nadzieniem. Takie krokiety to świetny dodatek do szklanki barszczyku czerwonego lub innej zupy. Ale mogą stanowić również samodzielne danie. Krokiety, które wam dziś prezentuję to dani-e bezmięsne, które świetnie sprawdzi się również jako danie postne czy wigilijne. Ja takie krokiety robię przeważnie w sezonie jesienno-zimowym, bo to dość ciężkie i sycące danie mimo, że bezmięsne.
Do farszu oprócz pieczarek dodaję soczewicę, która jest może mało znanym produktem, ale bardzo smacznym i zdrowym. Zawiera dużo białka i innych składników odżywczych i może zastępować w diecie mięso. W połączeniu z pieczarkami i przesmażoną cebulką, bardzo fajnie smakuje. Oto dokładny przepis na krokiety:

poniedziałek, 18 września 2017

Placki ziemniaczane (z gotowanych ziemniaków)

placki ziemniaczane racuchy kozy placki z gotowanych ziemniakow

Właściwie nie wiem jak te placki się nazywają. Słyszałam określenie kozy, ale chyba to jakaś nazwa regionalna, która nie jest powszechnie znana. U mnie w domu te placki były po prostu nazywane plackami z ciasta na kopytka lub plackami z gotowanych ziemniaków. Początkowo myślałam, że robi się je tylko u mnie w domu, ale jak się okazało, w rodzinie mojego męża też są przyrządzane. Z jakiego regionu się wywodzą - nie wiem, ale pewne jest to że bardzo mi smakują, więc postanowiłam podzielić się z wami przepisem. Te placki to bardzo fajna propozycja dla wykorzystania ziemniaków, które zostaną nam z obiadu. W ten sposób będziemy mieć ciepły podwieczorek lub kolację i do tego nie trzeba będzie wyrzucać jedzenia. Można powiedzieć, że te placuszki to prostsza i szybsza wersja popularnych kopytek, czyli klusek z gotowanych ziemniaków.

sobota, 16 września 2017

Tort śmietanowo - malinowy z czekoladową koronką

tort smietankowo malinowy z czekoladowa koronka marcepanowe roze koronka plotek z czekolady tort z malinami tort z bita smietana


Ten tort powstał na prośbę mojej koleżanki, która chciała zrobić niespodziankę rodzicom i w ten sposób uczcić trzydziestą trzecią rocznicę ich ślubu. Nie dostałam żadnych wytycznych co do smaku i wyglądu tortu, miałam się zdać wyłącznie na swoją fantazję. Jako że był to pierwszy tort, który robiłam na zamówienie dla kogoś spoza rodziny, to tym bardziej chciałam się wykazać. Zależało mi na tym by tort nie tylko dobrze smakował, ale również pięknie się prezentował.

piątek, 15 września 2017

Surówka z kapusty kiszonej z majonezem

surowkasalatka z kapusty kiszonej z majonezem


Surówka z kapusty kiszonej to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych w sezonie jesienno-zimowym. Lubię ją za jej wyrazisty słono-kwaśny smak. Dodatkowo kapusta kiszona ma wiele cennych właściwości zdrowotnych więc warto po nią sięgać. Tradycyjna wersja tej sałatki przewiduje dodanie do kapusty jedynie oliwy. Dla mnie jednak taka wersja była zbyt mdła więc pewnego dnia dodałam do niej odrobinę majonezu i surówka nabrała zupełnie innego smaku.
Od tej pory przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Dziś dodatkowo zdecydowałam się dodać również przesmażoną cebulkę i efekt również bardzo mi posmakował. Przy okazji dodam, że kapusty nie płuczę przed zrobieniem surówki, bo wolę jak jest dobrze kwaśna i słona. Oto dokładny przepis:

czwartek, 14 września 2017

Sernik na zimno złamane serce

sernik na zimno ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretką sernik truskawkowy ciasto serce zlamane serce


Sernik na zimno to chyba jedno z najczęściej przeze mnie robionych ciast. Jest szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo ładnie się prezentuje. Moja rodzina je uwielbia. Poza tym za sprawą różnych dodatków takich jak owoce sezonowe, różne smaki galaretek czy różne ciastka, możemy za każdym razem uzyskać nieco inny efekt, bez modyfikacji przepisu bazowego.
Ale równocześnie możemy też za każdym razem przygotowywać sernik wg innego przepisu np. robiąc go na bazie samych serków waniliowych i galaretki, na bazie sera sernikowego i śmietany kremówki, na bazie mleka skondensowanego (wtedy uzyskamy sernik piankowy), z dodatkiem serka mascarpone itd. Jeżeli natomiast mamy mniej czasu lub obawiamy się, że coś nam może nie wyjść, to możemy skorzystać z gotowego sernika w proszku który wystarczy zmiksować z mlekiem lub z mlekiem i serkami waniliowymi. Ja również czasem z takich korzystam, bo w 5 minut można wyczarować smaczny deser i to zaledwie za ok. 4-5zł.
Ja tym razem zdecydowałam się na sernik na bazie sera sernikowego i śmietanki. Postanowiłam też zrobić go w tortownicy w kształcie serca, dzięki czemu uzyskałam fajny efekt wizualny. Taki sernik będzie świetnym deserem np. na Walentynki, na rocznicę ślubu czy na Dzień Matki. Ale oczywiście na co dzień też można sprawić sobie taką przyjemność. Oto przepis:

środa, 13 września 2017

Kopytka

kopytka kluski kluseczki z gotowanych ziemniakow kluski ziemniacane

Kopytka, czyli pyszne kluseczki z gotowanych ziemniaków, które zna i lubi każdy z nas. Ja je nawet uwielbiam, ale ja w ogóle uwielbiam wszelkie mączne potrawy, w tym kluski, makarony, knedle, pierogi itd.
Kopytka lubię nie tylko za ich smak, ale również na to, że można je zaserwować na wiele sposobów. Mogą robić za samodzielne danie podane jedynie ze skwarkami, lub białym serem. Można podawać s sosami np. pieczarkowym, a także mogą stanowić dodatek do mięs duszonych, smażonych, gotowanych. Są świetną alternatywą, gdy znudzą nam się tradycyjne gotowane ziemniaki, kasza lub ryż. No i kolejna zaleta - można je przechowywać kilka dni i bardzo łatwo odgrzać na masełku.

wtorek, 12 września 2017

Rolada z mięsa mielonego w boczku

rolada klops zraz roladka z miesa mielonego rolada z farszem pieczarkowym

Kiedyś widziałam zdjęcia podobnej rolady w internecie i pomyślałam, że warto kiedyś coś takiego przyrządzić. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego dania, więc pomyślałam, że będzie to miłe urozmaicenie dla naszego obiadowego menu. Akurat dziś nadarzyła się okazja ponieważ robiłam pulpeciki mięsne dla mojego synka na obiad (przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpeciki-miesne-kulki-dla-dzieci.html) i zostało mi mięsa. Roladę owinęłam plastrami boczku, żeby mięso miało fajny aromat i chrupiący wierzch.
Do środka rolady postanowiłam dać uduszone pieczarki i żółty ser. Zdecydowałam się na ser żółty wędzony, żeby nawiązać smakiem i zapachem do wędzonego boczku, który był na zewnątrz rolady. Zastanawiałam się czy rolady usmażyć na patelni czy upiec w piekarniku. Problem jednak rozwiązał się sam. Po zwinięciu rolad okazało się, że są dość grube i istniało ryzyko, że na patelni nie usmażą się równomiernie, tzn. z wierzchu się przypalą a w środku pozostaną surowe. Dodatkowo do środka dałam pieczarki duszone zamiast surowych żeby to ryzyko również wyeliminować. Oto przepis:

poniedziałek, 11 września 2017

Mini quesadilla z boczkiem z tostera

mini quesadilla, tortilla z boczkiem tortilla z tostera, pizza z tostera quesadilla z opiekacza kanapki z tortilli przekaska z tortilli wrapy


Do zrobienia tej potrawy zmusiły mnie okoliczności. W domu zabrakło pieczywa i nie było z czego zrobić kanapek. Postanowiłam więc zrobić mini quesadille czyli warstwowe tosty z tortilli. Jak już niektórzy pewnie zauważyli jestem fanką tych pszennych placków i często je wykorzystuję do różnych dań.
Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów z ich użyciem, np. pizza na spodzie z tortilli: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html, quesadilla z wieprzowiną: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/quesadilla-z-wieprzowina.html, tortilla z kurczakiem z tostera: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/tortilla-z-kurczakiem-z-tostera.html, grillowana tortilla pełnoziarnista z kurczakiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/grillowana-tortilla-penoziarnista-z.html, czy tortille z sałatką gyros: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/tortille-z-saatka-gyros.html.

niedziela, 10 września 2017

Ciastka pieczarki

ciastka ciasteczka pieczarki ciastka grzybki

Ciastka pieczarki to bardzo specyficzne ciastka, raczej dla osób lubiących mało słodkie wypieki. Specyficzne bo smakują trochę jak słodkawy piasek i taką też mają teksturę. Są bardzo delikatne i kruche, ale nie kruche w tradycyjnym znaczeniu, tylko kruche bo się łatwo rozsypują przy gryzieniu.
Zdecydowałam się je zrobić, bo pięknie się prezentują i do złudzenia przypominają prawdziwe grzyby - pieczarki. Poza tym inne blogierki i autorki przepisów bardzo je zachwalały jako pyszne, bardzo delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka. Ciastka rzeczywiście wyszły przepiękne i wyglądem robiły wrażenie.
Dodatkowo bardzo szybko się je robi i nie wymagają wielu składników. Ale jeśli chodzi o smak to mnie nie zachwycił. Przede wszystkim wyszły za mało słodkie. Ich konsystencja też mi nie podpasowała, były zbyt miałkie i zbyt mączne w smaku. Ciastka z tego przepisu to raczej dla mnie dekoracja niż smaczny deser. Może kiedyś ciastka o takim kształcie, ale z innego ciasta. Mimo wszystko podaję przepis, bo może komuś przypadną do smaku. Oto przepis:

czwartek, 7 września 2017

Babka na zimno z malinami

babka na zimno kolorowa babka sernik na zimno ciasto na zimno ciasto z malinami ciasto z galaretka sernik z serkow waniliowychbabka na zimno kolorowa babka sernik na zimno ciasto na zimno ciasto z malinami ciasto z galaretka sernik z serkow waniliowych


Ze zrobieniem babki na zimno nosiłam się już jakiś czas. Kiedyś w internecie zobaczyłam zdjęcie podobnej i zachwyciła mnie swoim wyglądem. Taka babka to świetna forma na zrobienie tradycyjnego sernika na zimno w innym ciekawszym kształcie. Bardzo fajnie wygląda, jeśli dodamy do niej świeże owoce. Ja się zdecydowałam na zrobienie takiej babki właśnie ze względu na to, że uzbierałam trochę malin na podwórku i chciałam je w fajny sposób wykorzystać. Początkowo chciałam zrobić tradycyjny sernik na zimno, taki z torebki i do galaretki na wierzch dodać zebrane maliny, ale bałam się że masa sernikowa poprzylepia mi się do formy, bo nie jest dostatecznie zbita i gładka. Zdecydowałam się więc na zrobienie a'la sernika z samych serków waniliowych, jogurtu i galaretki.

środa, 6 września 2017

Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym

zrazy zraziki roladki schabowe w sosie pieczarkowym w sosie wlasnym


Zrazy kojarzą mi się głównie z wołowiną, ale ja dziś postanowiłam przygotować je ze schabu. Schab wydaje mi się szybszy w obróbce, a poza tym nie miałam ochoty na tradycyjne kotlety schabowe. Postanowiłam więc zrobić roladki z warzywami i serem w środku, duszone w sosie trochę własnym i trochę pieczarkowym. Takie mięso wydało mi się idealne do klusek śląskich, które planowałam zrobić jako dodatek do moich zrazików (tu znajdziecie na nie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kluski-slaskie.html) i do sałatki z buraczków (przepis pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/saatka-z-czerwonych-buraczkow-do-obiadu.html).
Jak już pisałam w innych postach, taki zestaw to dla mnie połączenie idealne i często robię takie obiady, zwłaszcza jesienią czy zimą. Często takie jedzenie podawane jest na wszelkiego rodzaju przyjęciach jak wesela, chrzciny czy komunie w lokalach. I chyba na jednej z takich uroczystości zjadłam je po raz pierwszy. U mnie w domu rodzinnym raczej takie połączenie nie było praktykowane, a szkoda. Oto przepis na zrazy:

Kluski śląskie

kluski śląskie pyzy kluski z dziurka kluski do miesa i surowki kopytka kluseczki


Kluski śląskie to zdecydowanie smak mojego rodzinnego domu i dzieciństwa. Mama często robiła różne kluski, a ja je uwielbiałam w każdej postaci. Teraz gdy jestem dorosła i mam już swój własny dom, często odtwarzam smaki dzieciństwa. Może mój synek będzie miał taki sam sentyment do dań mącznych co ja i też będzie je kojarzył ze mną i z domem. Narazie jest jeszcze zamały i nie jada takich rzeczy, co najwyżej próbuje odrobinę, ale mój mąż też bardzo lubi takie jedzenie więc chętnie mu je gotuję. Jeżeli chodzi o kluski śląskie to są dwie szkoły odnośnie sposobu ich przygotowania.
Przepis oryginalny mówi, że kluski takie przygotowuje się tylko z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Druga szkoła natomiast dodaje do przepisu jajka. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej szkoły. Uważam, że kluski śląskie z jajkami mają lepszy smak i ładniejszy kolor. Z resztą moja mama też przygotowuje je wg tego drugiego przepisu, więc może dlatego też moja skłonność. Takie kluski są idealne jako dodatek do mięsa. Najbardziej je lubię z pieczenią lub mięsem duszonym w sosie. Ale często też odgrzewam je na drugi dzień na masełku i podaję jako samodzielne danie np. z białym serem. Oto przepis:

wtorek, 5 września 2017

Sałatka z czerwonych buraczków do obiadu

salatka z buraczkow surowka z burakow salatka surowka do obiadu salatka z papryka i cebula

W zeszłym roku moja mama zrobiła pyszną sałatkę z czerwonych buraczków do słoików na zimę. Była to sałatka z papryką czerwoną i cebulą w zalewie z octu wody i oleju. Sałatka tak bardzo mi posmakowała, że gdy skończyły się już mamine zapasy, postanowiłam odtworzyć ten smak i przygotować podobną sałatkę z gotowanych buraczków, taką do zjedzenia od razu bez wekowania w słoiki. Wiadomo, smak nie wyszedł identyczny ale zbliżony do oryginału. Mi osobiście taka sałatka bardzo smakuje, zdecydowanie bardziej niż tradycyjne buraczki zasmażane. A gdy nadchodzą jesienne dni bardzo chętnie ją przygotowuję.
Najczęściej podaję ją jako dodatek do mięsa duszonego, gotowanego, pieczonego lub mięsa z sosu obok klusek śląskich lub kopytek. Dla mnie taki tercet: kluski + mięso + sałatka z buraczków to połączenie idealne. I mimo, że lubię nowoczesną kuchnię i odkrywanie nowych smaków, to takie tradycyjne receptury też często wykorzystuję. Oto przepis:

poniedziałek, 4 września 2017

Węgierskie knedle z białego sera

knedle kluski pampuchy knedle serowe knedle z kaszy manny knedle z konfitura

Bardzo lubię dania mączne, czyli wszelkiego rodzaju kluski, makarony, naleśniki, zwłaszcza w wersji na słodko. Nie chcę jednak jeść cały czas tego samego i szukam ciągle nowych przepisów na takie dania. Często po prostu robię przegląd lodówki i po przeanalizowaniu jej zawartości decyduję się na konkretną potrawę. Tak było i tym razem. Miałam nadmiar białego sera i nie chciałam żeby się zmarnował. Myślałam o usmażeniu placuszków serowych,ale zdecydowałam się na knedle węgierskie. Zawsze chętnie próbuję dań z różnych kuchni, a kuchnia węgierska wydaje mi się bardzo smaczna.

niedziela, 3 września 2017

Sernik bez sera

sernik bez sera sernik z jogurtu naturalnego ciasto z jogurtu jogurtowe

Sernik bez sera? Tak to możliwe. Też trochę niedowierzałam jak pierwszy raz zetknęłam się z przepisem na to ciasto na stronie Winiary.pl. Sernik pięknie prezentował się na zdjęciu, zupełnie jak z prawdziwego sera dlatego postanowiłam go upiec. Poza tym miałam w lodówce spory zapas jogurtów naturalnych Zott primo, które otrzymałam do przetestowania w kampanii Panelu TRND i chciałam je w fajny sposób spożytkować.
Część użyłam do jogurtowej zebry na zimno (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/jogurtowa-zebra.html), część do ciasta z kaszy manny (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html) a resztę postanowiłam przeznaczyć na ten sernik.
Jako, że to ciasto robiłam pierwszy raz postanowiłam nie odbiegać za bardzo od oryginalnego przepisu. Jedyną modyfikacją była rezygnacja z pieczenia ciasta nad naczyniem z wodą. Zrobiłam to ponieważ piekłam jednocześnie dwa różne ciasta i bałam się że to drugie nie wyjdzie jeśli wstawię naczynie z wodą do piekarnika. Poza tym dodałam od siebie polewę na sernik z białej czekolady i wiórków kokosowych. Ciasto wyszło mi bardzo słodkie, więc jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki to radzę zmniejszyć trochę ilość cukru podaną w przepisie lub zrezygnować z polewy. A oto przepis:

sobota, 2 września 2017

Ciasto z kaszy manny i jogurtu

ciasto z kaszy manny i jogurtu ciasto jogurtowe keks babka ciasto wilgotne mokre

I kolejny przepis do kolekcji przepisów z kaszy manny. Jakoś ostatnio upodobałam sobie ten produkt, a zwłaszcza desery z jego udziałem. Jestem zaskoczona ile potraw można przygotować z kaszy manny i jak smaczne one wychodzą.
Do tej pory robiłam już ciastka (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciasto na zimno (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), knedle (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html). Z resztą wszystkie potrawy na bazie kaszy manny znajdziecie w kategorii zbiorczej pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/z%20kaszy%20manny.
Tym razem postanowiłam upiec ciasto, ale trochę inne...oszukane... bo bez mąki. Zastanawiałam się czy to wyjdzie, ale nie mogłam się powstrzymać. I bardzo dobrze, bo wyszło przepyszne, wilgotne w środku tak jak lubię i jak pachniało... Poezja. Oto przepis:

piątek, 1 września 2017

Fasolka szparagowa owijana boczkiem

roladki z fasolki roladki z boczkiem ruloniki zrazy fasolka szparagowa w boczku przekąska z fasolki i boczku
roladki z fasolki roladki z boczkiem ruloniki zrazy fasolka szparagowa w boczku przekąska z fasolki i boczku

U mnie dalej trwa sezon na fasolkę szparagową. Zasadziłam jej w tym roku naprawdę sporo, a poza tym dobrze obrodziła. W efekcie mam cały zamrażalnik fasolowych zapasów i do tego co kilka dni robię jakieś potrawy z jej wykorzystaniem.
Żeby jednak nie było nudno staram się wymyślać różne sposoby na jej przygotowanie. Była już fasolka na masełku, była sałatka, zapiekanka, zupa... Z resztą wszystkie potrawy z fasolki zebrałam w jednym miejscu na moim blogu. Znajdziecie je pod tym linkiem:

czwartek, 31 sierpnia 2017

Roladki drobiowe w boczku

roladki drobiowe z kurczaka z warzywami zawijane w boczek  kurczak w plastrach boczku kieszonki drobiowe zrazy drobiowe z kurczaka

Często robię potrawy z kurczaka, a zwłaszcza z piersi kurczaka. Mięso jest bardzo łatwe i szybkie w obróbce, bardzo krótko się smaży czy piecze no i  można z niego przygotować bardzo dużo różnych potraw. Można zrobić tradycyjne kotlety jak schabowe, można zrobić sos do makaronu czy ryżu, różne kieszonki z farszem, kąski drobiowe, szaszłyki itd. Ja dziś postanowiłam przygotować roladki drobiowe owijane boczkiem. Dawno ich nie robiłam, więc była świetna okazja by odświeżyć sobie ich smak. Roladki są bardzo wdzięcznym daniem, bo można do środka włożyć dowolne dodatki (różne warzywa, ser) i za każdym razem uzyskać nieco inny smak.
Takie roladki są soczyste i pyszne. Prezentują się bardzo ładnie, więc można je podać zarówno na obiad na co dzień jak i od święta. Oto przepis:

wtorek, 29 sierpnia 2017

Makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo-serowym

makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo-serowym sos z serkow topionych

Podobne danie zjadłam kiedyś w restauracji, w której pracowałam. Nie było to danie z karty dla gości, ale danie przygotowane przez naszych kucharzy na obiad dla pracowników. Jadłam coś takiego wtedy pierwszy raz i bardzo mi smakowało. Dokładnie nie wiem jaki był przepis na tamtą potrawę, ale uzyskałam bardzo podobny smak. Z tego co pamiętam, w oryginale była przygotowana z ryżem, a ja postanowiłam przyrządzić ją z makaronem spaghietti.
Na przygotowanie domowego makaronu, na który przepis znajdziecie na moim blogu pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowy-makaron-jajeczny-do-rosou.html niestety zabrakło mi dziś czasu, ale byłby on tu idealny. Sam sos dzięki dodaniu serków topionych jest bardzo kremowy i delikatny w smaku. Dodatkowo nie trzeba go zagęszczać mąką. Poza tym danie to jest fajną alternatywą dla typowego spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Oto przepis:

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Taco tacos kukurydziane z mięsem mielonym


taco tacos tortille z miesem mielonym z farszem miescym meksykanskie placki danie

Mamy poniedziałek, a więc nowy tydzień. Jeśli nowy tydzień, to nowe pomysły i ... nowe smaki. Tym razem na tapecie kuchnia meksykańska i meksykańskie taco/tacos czyli placki kukurydziane wypełnione mięsno-warzywnym farszem. Skąd pomysł? Chyba stąd, że miałam w lodówce dwie kolby kukurydzy i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić.
Na taką tradycyjną kukurydzę gotowaną i podaną z masłem nie miałam ochoty, więc stwierdziłam, że trzeba z niej zrobić coś innego bo szkoda żeby się zmarnowała. Nie lubię wyrzucać jedzenia. Myślałam o plackach, naleśnikach lub jakichś kulkach kukurydzianych, ale wszystko wydawało mi się trochę jałowe i bez smaku. Wtedy pomyślałam o tacos. No tak zjadłoby się, ale przeglądając przepisy na taco, wszędzie było napisane, że robi się je z mąki kukurydzianej, a nie z gotowanej kukurydzy. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie improwizowała.