Wielkanoc za około miesiąc, więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Wiadomo, jak Wielkanoc, to przede wszystkim babki, mazurki i serniki. Ja dziś postanowiłam wypróbować przepis na babkę zaparzaną. Przepis na nią mam już od dłuższego czasu w swoim notesie. Nawet nie pamiętam skąd go wzięłam, ale od dawna mnie intrygował. Zawsze jednak zostawiałam go na potem bo w międzyczasie coś innego wchodziło na tapetę. Dziś jednak miałam ochotę na coś bardzo prostego, klasycznego i w końcu upiekłam wspomnianą babkę. Oto przepis:
Składniki:
1szkl. mleka
100g masła
4 jajka
1szkl. cukru
1 duży cukier waniliowy
2szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolny aromat do ciasta (u mnie kilka kropel śmietankowego)
Sposób przygotowania:
Mleko i masło umieściłam w rondelku. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam do rozpuszczenia masła i zagotowania się mleka. Jajka wybiłam do miski. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy. Jajka ucierałam z cukrem do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie zmniejszyłam obroty miksera na minimalne i do ubitych jajek wlałam cienkim strumieniem gorące mleko z masłem. Po wlaniu całego mleka masa będzie rzadka i może chlapać, warto więc zabezpieczyć miskę. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypałam do masy jajecznej. Dodałam olejek śmietankowy. Ciasto zmiksowałam do połączenia składników. Gotowe ciasto przelałam do silikonowej formy do babki. Babkę piekłam około 55 minut w temperaturze 170 stopni, przy czym nie nagrzewałam wcześniej piekarnika. Po upieczeniu, ciasto wyjęłam na metalową kratkę i studziłam w formie. Dopiero gdy wystygło wyjęłam babkę na talerz. Babkę można udekorować czekoladą lub lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Dla mnie jednak babka była wystarczająco słodka więc pozostawiłam ja bez niczego.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na babki, np.: cytrynowa babka na białkach (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na białkach), trójkolorowa babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Babka na białkach), gotowana babka zebra (link: Waniliowe Improwizacje: Babka gotowana zebra), babka hrabina (link: Waniliowe Improwizacje: Babka hrabina), babka piaskowa (link: Waniliowe Improwizacje: Babka piaskowa dwukolorowa), babka cytrynowo - pomarańczowa (link: Waniliowe Improwizacje: Babka cytrynowo - pomarańczowa) i inne.
SMACZNEGO!!!