Rurki z kremem to bardzo dobry deser, który przy okazji pięknie się prezentuje. Zawsze gdy zrobię takie rurki dla gości, robią one furorę. Czasem pada nawet pytanie czy są kupne. Myślę, że można to uznać za komplement. Przygotowanie takich rurek jest trochę pracochłonne, ale warto czasem się trochę pomęczyć. Trzeba mieć do ich wykonania specjalne blaszane foremki. Ja zakupiłam takie przez internet bo w lokalnych sklepach takich nie znalazłam. Rurki które są przedstawione na zdjęciach robiłam na tych dużych foremkach o długości ok. 12cm. Oto przepis:
Kulinaria to moja pasja. To coś co pozwala mi się odstresować i oderwać od codzienności. Lubię improwizować i wymyślać coś nowego. Przepisy zawsze modyfikuję i dodaję coś od siebie. Postanowiłam stworzyć tego bloga, żeby podzielić się z wami moją pasją. Mam nadzieję, że każdy znajdzie u mnie coś dla siebie.
piątek, 24 stycznia 2025
Rurki z kremem karpatkowym
czwartek, 16 stycznia 2025
Sernik na kruchym cieście
Ostatnio mam fazę pieczenia serników. Zaczęło się jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia i tak co tydzień sernik. Co prawda robię go w różnych odsłonach, więc chyba dlatego jeszcze się nam nie przejadł. Po serii bardziej wymyślnych serników, dziś typowy klasyk czyli sernik na kruchym cieście z dodatkiem dżemu do smaku. Oto przepis:
Ciasto kruche:
3szkl mąki pszennej tortowej
0,5 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
200g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
Kilka łyżeczek ulubionego dżemu
Szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, zaczynając od produktów sypkich rakuch jak mąką, cukry, proszek do pieczenia, sól. Potem dodać żółtka (białka zostawiamy do masy serowej), pokrojone na plasterki zimne masło I śmietanę. Ciasto zagnieść szybko w jednolitą całość i podzielić na dwie części. Jedna na spód powinna być większa na wierzch mniejszą. Ta mniejszą część zamrozić. Większą rozwałkować na wielkość blaszki czyli ok. 25x35cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia I przełożyć do niej ciasto. Spod podpieczony 15 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć i posmarować dżemem.
Masa serowa:
1kg sera mielonego lub z wiaderka
2 jajka
4 białka pozostałe z ciasta
100g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
3/4szkl cukru
1 duży budyń śmietankowy (64g)
Z całych jajek oddzielić żółtka I utrzeć je z masłem I cukrami na jasną masę. Do masy dodawać partiami ser i miksować do połączenia składników. Wsypać proszek budyniowy I wymieszać. W oddzielnej misce ubić wszystkie pozostałe białka (łącznie 6 sztuk) na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć równomiernie na earce drugą część ciasta. Sernik piec około godzinę w temperaturze 170 stopni. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
niedziela, 12 stycznia 2025
Sernik złota rosa
Sernik złota rosa to od jakiegoś czasu jeden z najpopularniejszych rodzajów sernika. Ja robiłam go już kilkukrotnie, ale jakoś nie wstawiłam nigdy przepisu, więc dziś już się zmobilizowałam żeby to nadrobić. Sernik jest naprawdę pyszny, więc nie dziwię się że jest tak popularny. Wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia I zawsze wychodzi. Oto przepis:
Ciasto kruche:
2szkl mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru kryształu
200g zimnego masła
3 żółtka
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. Dodać żółtka I pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Gdyby było zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Zagniecione ciasto uformować w kulę a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości trochę większej niż blaszka tak aby ciasto wyscielalo nie tylko dno blachy ale też zachodziło na boki. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia I wyłożyć ciasto.
Masa serowa:
2 całe jajka
4 żółtka
1szkl cukru kryształu
2 budynie śmietankowe
1kg sera mielonego lub z wiaderka
0,5szkl oleju
1,5szkl. mleka
Do miski miksera wbić całe jajka oraz żółtka. Wsypać cukier i ubić na jasną masę. Dodać budynie w proszku, olej I mleko I zmiksować ostrożnie do połączenia składników. Następnie miksując na małych obrotach wmikować partiami ser. Masa powinna być dość rzadka. Masę przelać do blachy z przygotowanym ciastem. Sernik wstawić do piekarnika I piec ok. 45-50minut w temperaturze 170 stopni.
Beza:
7 białek pozostałych z ciasta i masy serowej
0,5szkl cukru kryształu
Szczyptą soli
Pod koniec pieczenia sernika należy przygotowac beze. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek wsypać partiami cukier i ubijać aż piana będzie gęsta i lśniącą. Pianę wyłożyć delikatnie na upieczony sernik, wierzch wyrównać lub zrobić jakiś wzór. Sernik wstawić jeszcze na 15 minut do piekarnika I piec go w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu przestudzić w uchylonym piekarniku I dopiero wyjąć. W miarę stygnięcia ciasta na wierzchu powinna zacząć się pojawiać rosa czyli złote kropelki.
SMACZNEGO!
niedziela, 5 stycznia 2025
Sernik kaprys
Jutro Święto Trzech Króli, dziś niedziela, więc u mnie nie może się obejść bez pysznego ciasta. Tym ciastem jest sernik, ale w niecodziennej odsłonie. Nie jest to taki tradycyjny sernik na kruchym cieście, tylko sernik z serii odwracanych, które ostatnio bardzo polubiłam. Taki sernik jest lżejszy bo jest na biszkopcie, łatwo się go robi I nie trzeba zagniatać ciasta. Dziś mój sernik wzbogaciłam o masę śmietanowa o smaku truskawkowym. Dzięki niej sernik pięknie wygląda I pysznie smakuje. Oto przepis:
Masa serowa:
2 całe jaja
4 żółtka
1kg sera z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 duży budyń śmietankowy (64g)
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru kryształu
Skladniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Całe jaja oraz żółtka umieścić w misce miksera. Wsypać cukier kryształ I waniliowy I ubijać na jasną puszystą masę. Dalej miksując na niskich obrotach dodawać po łyżce ser. Gdy składniki się połączą dodać budyń w proszku I wymieszać. Następnie dolac olej I mleko i znów wymieszać. Masę serową przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia I odstawić na parę minut.
Biszkopt z białek:
4 białka (pozostałe z masy serowej)
Szczyptą soli
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Ok. 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier waniliowy i kryształ i zmiksować do połączenia składników. Wlac olej i znów krótko zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do piany. Ciasto rozprowadzić na masie serowej. Jest to trochę trudne bo masą serową jest rzadka a ciasta jest mało. Najlepiej wyłożyć porcję ciasta łyżka w różnych miejscach blachy i delikatnie rozsmarować. Ciasto wstawić do piekarnika I piec 70 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu sernik przestudzić w uchylonym piekarniku i dopiero wyjąć na blat. Gdy sernik ostygnie całkowicie przełożyć go na tacę odwracając go do góry nogami.
Masa śmietanowa:
500ml schłodzonej śmietany 30%
2 galaretki truskawkowy
200ml gorącej wody
Galaretki wsupac do miski i zalac 200ml goracej wody. Mieszac az proszek sie zupenie rozpusci. Odstawić do wystygnięcia ale nie dopuścić do stężenia. Zimną śmietanę przelać do wysokiego naczynia I ubijać mikserem stopniowo zwiększając obroty, aż śmietana zrobi się sztywna. Zmniejszyć obroty miksera I cienkim strumieniem wlac wystudzoną galaretkę. Zmiksować aby się dobrze pokaczyla ze śmietaną. Tężejącą masę śmietanową wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch wyrównać lub zrobić wzorki. Ciasto schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO!
czwartek, 26 grudnia 2024
Sernik odwracany
Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
2 jajka
4 żółtka
1 cukier waniliowy
3/4 szkl cukru
100g miękkiego masła
1 duży budyń śmietankowy
Jajka I żółtka umieścić w misce miksera. Wsypać cukier zwykły I waniliowy I ucierać na jasną puszystą masę. Dodać miękkie masło I znowu ucierać do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera I dodawać partiami ser z wiaderka. Gdy skladniki się połącza wmieszać do masy serowej budyń w proszku. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania biszkoptu.
Biszkopt kakaowo - orzechowy:
4 białka pozostałe z masy serowej
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej tortowej
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
5 łyżek oleju
Z dwóch całych jajek oddzielić jabłka I razem z czterema białkami pozostałymi z masy serowej, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier waniliowy I cukier kryształ I zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Dodac 2 żółtka i zmiksować do połączenia składników. Wlac olej i zmow zmiksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać I wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao I zmielonymi orzechami. Mieszankę wsypać do masy jajecznej I wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć delikatnie na masę serową i równomiernie rozprowadzić. Ciasto piec ok. 70 minut w temperaturze 165 stopni. Wystudzić. Po ostudzeniu ciasto odwrócić do góry nogami aby biszkopt był spodem ciasta. Można polać czekoladą.
SMACZNEGO!!!
wtorek, 24 grudnia 2024
Orzeszki z kremem orzechowym
Składniki na skorupki:
Ok. 500g mąki pszennej tortowej
200g zimnego masła
6 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy I proszek do pieczenia. Dodać żółtka, pokrojone na plasterki zimne masło I śmietanę. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta odrywać małe porcję i formować z nich nieduże kulki. Kulki wkładać do nagrzanego opiekacza do orzeszków lub specjalnej patelni żeliwnej. Piec do zrumienienia. Czas pieczenia będzie zależny od rodzaju urządzenia. U mnie było to ok. 2-3 minuty. Upieczone skorupki wyjmować ostrożnie na tace, uważając aby ich nie pokruszyć. Skorupki stwardnieją po wystudzeniu. Skorupki można po wystudzeniu przechowywać w puszce lub pudełku przez kilka dni i dopiero nadziewać.
Składniki na krem:
500ml mleka 3,2%
1 opakowanie cukru waniliowego
Ok. 2 łyżki mąki pszennej tortowej
Ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 plaskich łyżek cukru pudru
200g miękkiego masła
4-5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki wódki
300ml mleka wlać do garnka z grubym dnem. Dodać cukier waniliowy I podgrzewając doprowadzić do zagotowania. W pozostałym zimnym mleku rozmieszać mąkę tortową I ziemniaczaną I wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć folią aluminiową i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem do całkowitego połączenia składników. Następnie dalej miksując dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy masa będzie już jednolita i gładka, dodać zmielonych orzechy i wódkę. Zmiksować do połączenia. Kremem smarować skorupki i sklejać po dwie razem tworząc ciastka w kształcie orzeszków. Ciastka odstawić w chłodne miejsce. Najlepsze są na drugi dzień jak skorupki lekko zmiękną od kremu.
SMACZNEGO!!!
niedziela, 15 grudnia 2024
Sernik odwrócony (na biszkopcie)
Myślałam, że zrobiłam już każdy rodzaj sernika, ale okazuje się że nie. Jeszcze nie jadlam i nie piekłam sernika na biszkopcie. Jest to sernik robiony trochę na odwrót bo najpierw do blaszki wylewa się masę serową, a dopiero na nią ciasto biszkoptowe. Po upieczeniu ciasto odwraca się do góry nogami i wygląda jakby był to tradycyjne sernik. Oto przepis:
Masa serowa:
1kg sera dwukrotnie mielonego lub sera z wiaderka
2 całe jajka
4 żółtka
1 cukier waniliowy
3/4 szkl cukru
1 duży budyń śmietankowy (63g)
0,5 szkl oleju
3/4 szkl mleka
Jajka i żółtka w temperaturze pokojowej umieściłam w misce miksera. Wsypałam cukier waniliowy I cukier zwykły i ucierałam na najwyższych obrotach na jasną puszystą masę. Do tak ubitych jajek dodałam ser (użyłam wiaderkowego) i zmiksowałam do połączenia składników. Następnie dolałam olej, mleko i Wsypałam proszek budyniowy. Znów wszystko zmiksowalam do połączenia. Masę serową przelałam do prostokątnej blachy o wymiarach ok 25x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki oleju
5 łyżek mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam że szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier kryształ i waniliowy i dalej ucierałam aż cukier się rozpuścił. Następnie dodawałam po jednym żółtku I miksowałam do połączenia składników. Wlałam olej I Znów zmiksowalam do połączenia. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia I wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Mieszankę mąki wsypałam do utartej masy jajecznej i delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia składników. Ciasto wyłożyłam delikatnie łyżką na masę serową, uważając by się nie zapadło w ser. Lekko wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ciasto do piekarnika. Sernik piekłam 70 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzilam na kratce, a po wystudzeniu wyjęłam je z formy przewracając je do góry nogami, tak aby to Biszkopt był na spodzie. Ciasto polałam czekoladą.
Smacznego!!!
sobota, 30 listopada 2024
Ciasto piernikowo - serowe
Co prawda jest dopiero ostatni dzień listopada, ale wokół jest już tyle nawiązań do Świąt Bożego Narodzenia, że i u mnie w kuchni już zagościło ciasto świąteczne. Miałam mały problem jak je nazwać, bo jest to połączenie sernika gotowanego z piernikiem, a raczej ciastem piernikowym, bo zrobionym podobnie do tradycyjnego murzynka. Ostatecznie zdecydowałam się na nazwę ciasto piernikowe- serowe. Jak zwał tak zwał, ważne że jest smaczne. Oto orzepis:
Ciasto piernikowe:
250g masła
1,5szkl cukru kryształu
3 łyżki kakao
1,5 szkl mleka
3szkl mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
Masło umieściłam w garnku z grubszym dnem i roztopilam je, podgrzewając na małym ogniu. Dosupalam cukier i kakao I mieszając, dalej podgrzewałam, aż cukier się roztopił. Masę odstawiłam do przesygniecia, a następnie wymieszałam z mlekiem. Do oddzielnej miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Do mąki wlałam masę kakaową i wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Następnie do ciasta wbijałam kolejno po jednym jajku i miksowałam do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelałam do blachy o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto przestudzilam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Wystudzonej ciasto wyjęłam z blaszki i przekroiłam na trzy blaty.
Masa serowa:
200g masła
1szkl cukru pudru
1kg sera z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
4 jajka
2 budynie śmietankowe bez cukru
10 łyżek mleka
Masło przełożyłam do garnka i na małym ogniu roztopilam. Wsypałam cukier puder i dokladnie wymieszałam. Dalej podgrzewając, do masła dodałam ser z wiaderka i wymieszałam dokładnie rózgą. Następnie o masy serowej wbijałam po jednym jajku I mieszałam za każdym razem do połączenia składników. Masę serową podgrzewałam aż była gorąca ale nie powinna się zagotować. Wtedy dodałam do niej budynie rozmieszane w mleku. Masę serową podgrzewałam mieszając aż zgęstniała. W blaszce umieściłam pierwszy blat ciasta, wyłożyłam na niego połowę mady serowej. Przykryłam drugim blatem, lekko dociskając go i wyłożyłam drugą część masy serowej. Nałożyłam ostatni wierzchni blat ciasta, docisnęłam i odstawiłam ciasto do wystygnięcia.
Polewa:
125g mlecznej czekolady
4 łyżki śmietany 30%
Do rondelka wlałam zimną śmietanę i podgrzałam ją. Do gorącej śmietany wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiłam ją na chwilę I dopiero wymieszałam na jednolitą polewę. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu w lodówce przez noc.
Smacznego!!!
niedziela, 24 listopada 2024
Cytrynowiec
Co prawda jesień kojarzy się może z cięższymi ciastami typu sernik czy szarlotka z cynamonem, ale mimo to u mnie zagościło lekkie orzeźwiające ciasto cytrynowe. Zrobiłam je z prostego powodu, a mianowicie nadmiaru cytryn które kupiłam i nie chciałam by się zepsuły. Ciasto jest naprawdę mocno cytrynowe, bo każda z warstw jest w tym smaku. Moim gościom bardzo smakowało, więc wypiek zaliczam do jak najbardziej udanych. Oto przepis:
Biszkopt:
4 duże jajka
0,5szkl cukru kryształu
3/4szkl mąki pszennej tortowej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast
Poncz do nasączenia biszkoptu:
0,5szkl przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
Masa budyniowa:
300ml przegotowanej wystudzonej wody
100ml soku z cytryny
200g cukru kryształu
2 budynie waniliowe
200g masła
Masa śmietanowa:
500ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
1 plaska lyzka cukru pudru
1 galaretką cytrynowa
250ml wrzątku
Dodatkowo:
Ok. 30szt herbatników
Lukier:
3/4szkl cukru pudru
kilka łyżeczek soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypać powoli cukier I miksować aż piana zrobiła się błyszcząca. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać I wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek I wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do prostokątnej blachy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (ok 20-25min). Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.
style="text-align: justify;">0,5 szklanki gorącej wody wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i cukrem. Wystudzić. Przygotowanym ponczem nasączyłam biszkopt.
200ml wody oraz 100ml soku z cytryny umieścić w garnku. Wsypać cukier. Podgrzewając, mieszać aż cukier się rozpusci. W 100ml pozostałej wody rozmieszać proszki budyniowe. Wlać na gotującą się wodę cytrynową. Mieszając energicznie, gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło miksować kilka minut aż nabierze puszystości. Następnie dodawać po lyżce wystudzony budyń cytrynowy. Miksować do uzyskania kremu o jednolitej gładkiej konsystencji bez grudek. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt i wyrównać powierzchnię.
Galaretkę cytrynową rozmieszać w 250ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawać partiami tężejącą galaretkę i miksować do połączenia. Masę wyłożyć na krem budyniowy i wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gesty biały lukier. Sok najlepiej dodawać partiami aby lukier nie wyszedł za rządki. Lukrem posmarować wierzch ciasta i ponownie odstawić do lodówki. Ciasto najlepiej podawać następnego dnia.
Smacznego!
niedziela, 17 listopada 2024
Rogaliki krucho - drożdżowe
Co prawda już po Dniu Świętego Marcina, ale na pyszne rogaliki zawsze jest pora, więc dziś rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą. Już kiedyś wstawiłam przepis na podobny wypiek, a mianowicie smalcowki z serem. One też były z ciasta krucho - drożdżowego ale na smalcu. Dziś tradycyjnie, bez żadnych modyfikacji rogaliki. Można je zrobić z różnymi nadzieniami, ja akurat miałam pod ręką marmoladę. Oto przepis:
Składniki:
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego najlepiej greckiego
Ok. 500g mąki pszennej tortowej
2 opakowania cukru waniliowego
200g zimnego masła
2 jajka
Marmolada do nadziewania
Cukier puder do oproszenia
Sposób przygotowania:
Przygotowanie rogalików zaczęłam od zrobienia zaczynu drożdżowego. Śmietanę wstawiłam do miski z gorącą wodą, aby ją ogrzać. Do ciepłej śmietany wkruszyłam drożdże i dodałam łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaczyn odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, dodałam szczyptę soli oraz pokrojone na plasterki zimne masło. Wbiłam jajka i wlałam wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam jednolite elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski, przykryłam i wstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzieliłam na cztery równe części. Każdą część ciasta walkowalam na okrągły placek o grubości 2-3mm. Następnie taki placek kroiłam na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu każdego trójkąta kładłam niecałą łyżeczkę marmolady I zwijałam w rogaliki. Rogaliki piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu rogaliki wystudziłam na kratce i przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Ciasto z kisielem
Ostatnio wzięło mnie na wspomnienia kulinarne i gdy piekę jakieś ciasto, to sięgam po takie przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Niedawno były rolady biszkoptowe ze śmietaną i galaretką, a dziś ciasto z kisielem. Co prawda nie mam tego oryginalnego przepisu, z którego korzystała moja mama, ale ten jest na pewno podobny. Ciasto w każdym razie wychodzi smaczne, a jest bardzo proste w przygotowaniu. Dzięki kisielowi zyskuje fajnego smaku i aromatu. Oto przepis:
Składniki:
2,5szkl mąki pszennej tortowej
3/4szkl cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1szkl. oleju
3/szkl wody przegotowanej i wystudzonej
3 łyżki kakao
1 opakowanie kisielu bez cukru o dowolnym smaku(u mnie kiwi)
3 łyżki mąki pszennej tortowej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera I ubiłam z cukrem kryształem i waniliowym na puszystą masę. 3 szklanki mąki pszennej tortowej przesiałam z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski i wymieszałam. Do ubitych jajek wsypywałam naprzemiennie porcję mąki z proszkiem, 2-3 łyżki oleju i wody, aż do skończenia składników i miksowałam ciasto na niskich obrotach. Gdy ciasto było jednolite podzieliłam je na 3 równe części. Najlepiej rozlać je do trzech jednakowych misek lub słoikow. Do pierwszej porcji ciasta dodałam 3 łyżki mąki pszennej tortowej i dokladnie wymieszałam. Do drugiej części ciasta dodałam kisiel w proszku, a do trzeciej kakao. Blaszkę okrągłą o średnicy ok. 25cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką pszenną. Na dno blachy wyłożyłam ciasto ciemne z kakao, na nie wyłożyłam ciasto jasne z mąką a na sam wierzch wylałam ciasto z dodatkiem kisielu. Można ciasto przemieszać w formie widelcem lub patyczkiem do szaszlykow żeby powstały wzory. Ciasto piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia czy ciasto nie jest surowe. Po upieczeniu ciasto przestudzilam w uchylonym piekarniku, a następnie wyjęłam na metalową kratkę. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.