Bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki, naleśniki, racuszki... Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych przepisów na potwierdzenie tej tezy. Dziś postanowiłam przygotować placuszki z dyni, ale nie takie tradycyjne jak zawsze robiłam z dyni surowej tartej na tarce, ale z dyni pieczonej. Wczoraj przy okazji pieczenia schabu, upiekłam od razu połowę dyni.
Taką pieczoną dynię można wykorzystać na różne sposoby: na zupę, do różnych ciast, pączków lub właśnie placków. Placuszki na bazie pure z dyni i dodatkowo serka homogenizowanego waniliowego wydawały mi się bardziej delikatne i puszyste. I miałam dziś bardziej ochotę właśnie na takie placki. Nie znaczy to jednak że racuszki z tartej dyni są niesmaczne. Na nie też przyjdzie jeszcze pora, ale nie dziś. A oto przepis na moje placuszki na bazie pure z dyni i serka waniliowego:
Taką pieczoną dynię można wykorzystać na różne sposoby: na zupę, do różnych ciast, pączków lub właśnie placków. Placuszki na bazie pure z dyni i dodatkowo serka homogenizowanego waniliowego wydawały mi się bardziej delikatne i puszyste. I miałam dziś bardziej ochotę właśnie na takie placki. Nie znaczy to jednak że racuszki z tartej dyni są niesmaczne. Na nie też przyjdzie jeszcze pora, ale nie dziś. A oto przepis na moje placuszki na bazie pure z dyni i serka waniliowego: