poniedziałek, 13 listopada 2017

Karkówka gotowana na kanapki

Karkowka gotowana na kanapki domowy baleron do chleba domowa wedlina gotowana


Karkówka gotowana to już kolejna wędlina w moim repertuarze. Zaczęłam od karkówki pieczonej i boczku pieczonego (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html). Potem wypróbowałam przepis na szynkę gotowaną (tu znajdziecie link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szynka-gotowana.html). Ten drugi przepis mi tak podpasował, że postanowiłam teraz podobną metodą zrobić karkówkę czyli baleron.
Postanowiłam jednak trochę poeksperymentować i dodałam więcej przypraw i zamarynowałam wcześniej mięso. Baleronik wyszedł pierwsza klasa, mięciutki, delikatny, różowiutki w środku i pikantny z zewnątrz, więc na pewno będę go jeszcze robić. Przy najbliższej okazji jednak chciałabym wypróbować schab. Jestem ciekawa jak wyjdzie bo generalnie schab to najbardziej suche mięso z wieprzowiny. O efektach na pewno was poinformuję. A oto przepis na karkówkę:


Składniki:
ok. 1kg karkówki
papryka słodka i ostra w proszku
ok. 0,5 łyżki czosnku granulowanego
olej
2 duże ząbki czosnku
100g soli
niecała łyżka pieprzu czarnego mielonego
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka majeranku
Karkowka gotowana na kanapki domowy baleron do chleba domowa wedlina gotowana

Sposób przygotowania:
Karkówkę posmarowałam dokładnie olejem, a następnie posypałam z każdej strony papryką słodką w proszku, czosnkiem granulowanym i papryką ostrą. Papryki słodkiej nie żałowałam, dałam jej tyle żeby cały kawałek mięsa był czerwony od niej. Papryki ostrej dałam taką większą szczyptę.
Tak przygotowane mięso przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjęłam, obwiązałam sznurkiem bawełnianym (takim specjalnym do wędzenia) i przełożyłam do garnka. Nalałam wody tak aby przykryła całkowicie mięso. Do garnka wsypałam majeranek, sól i pieprz. Wrzuciłam ziele angielskie, czosnek w ząbkach i listki laurowe. Garnek ustawiłam na gazie. Mięso gotowałam na niewielkim gazie ok. 15 minut od momentu gdy woda zawrzała. Następnie gaz wyłączyłam i zostawiłam mięso w zalewie aż zupełnie ostygło, czyli na ok. 10godzin.
Po tym czasie garnek ponownie ustawiłam na gazie i zagotowałam mięso. Gotowałam ponownie 15 minut i ponownie pozostawiłam mięso w zalewie do całkowitego wystudzenia. Gdy zalewa była zimna, wyciągnęłam mięso i zostawiłam na kilkanaście minut na metalowej kratce, żeby zalewa odciekła. Potem mięso zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam do lodówki żeby się schłodziło, tak na ok. 20 godzinki. Po tym czasie zdjęłam sznurek i pokroiłam na plasterki. 

SMACZNEGO!!!

Karkowka gotowana na kanapki domowy baleron do chleba domowa wedlina gotowana

Karkowka gotowana na kanapki domowy baleron do chleba domowa wedlina gotowana

Karkowka gotowana na kanapki domowy baleron do chleba domowa wedlina gotowana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz