poniedziałek, 27 listopada 2017

Mleczne ciasto z mikrofali

mleczne ciasto z mikrofali ciasto z mikrofalowki szybkie ciasto w trzy minuty puszyste ciasto smietankowe

O zaletach wypieków z kuchenki mikrofalowej pisałam już wielokrotnie przy okazji innych przepisów. Podkreślałam że są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Nie wymagają wielu składników, ani użycia miksera czy innych sprzętów.
Ciasta zawsze się udają jeśli pilnuje się czasu pieczenia, wychodzą pulchne i miękkie. Dobrze wyrastają i nie opadają po wyjęciu z kuchenki. No i można je jeść na ciepło zaraz po upieczeniu nie czekając na to aż wystygną. Nawet niektóre z tych ciast na ciepło są lepsze niż na zimno. Zauważyłam że po schłodzeniu ciasta z mikrofali trochę obsychają. Nie wszystkie, ale niektóre tak. Porcje tych wypieków są niewielkie, więc można zjeść na raz lub na dwa razy. Można takie ciastka przygotować w kubeczku i jeść łyżeczką lub przygotować w większej foremce. Niestety zwykłe metalowe foremki się do tego nie nadają.
Muszą to być foremki szklane lub silikonowe albo specjalne plastikowe miski przeznaczone do użytku w mikrofali. Oto przepis:
mleczne ciasto z mikrofali ciasto z mikrofalowki szybkie ciasto w trzy minuty puszyste ciasto smietankowe

Składniki:
6 płaskich łyżek mąki pszennej tortowej
2 pełne łyżki cukru pudru
3 pełne łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
4 łyżki oleju
5 łyżek mleka
kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast
cukier puder do oprószenia
margaryna do wysmarowania formy
mąka do wysypania formy
mleczne ciasto z mikrofali ciasto z mikrofalowki szybkie ciasto w trzy minuty puszyste ciasto smietankowe

Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszałam wszystkie składniki sypkie czyli mąkę, cukier puder, mleko w proszku i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepałam jajka widelcem. Do jajek dolałam olej i mleko i dokładnie wymieszałam.
Składniki mokre przelałam do składników sypkich i dokładnie wymieszałam łyżką. Na koniec do ciasta wmieszałam aromat śmietankowy. Szklaną salaterkę wysmarowałam margaryną i wysypałam mąką. Ciasto przelałam do salaterki i wstawiłam do mikrofali. Piekłam ciasto ok. 3 minuty na najwyższej mocy mikrofalówki (u mnie ok. 700-800W) sprawdzając co jakiś czas patyczkiem czy już jest dobre. Po wyjęciu ciasta z mikrofali wyjęłam je na talerz i oprószyłam cukrem pudrem. Ciasto podałam na ciepło.


Zapraszam też do zapoznania się z innymi moimi przepisami na wypieki z mikrofali: muffinki piernikowe z marmoladą (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), mini serniczek waniliowy (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-serniczek-waniliowy.html), ekspresowy murzynek z marmoladą (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html) i szybkie ciasto waniliowe (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szybkie-ciasto-z-mikrofali.html)

SMACZNEGO!!!

mleczne ciasto z mikrofali ciasto z mikrofalowki szybkie ciasto w trzy minuty puszyste ciasto smietankowe

mleczne ciasto z mikrofali ciasto z mikrofalowki szybkie ciasto w trzy minuty puszyste ciasto smietankowe

mleczne ciasto z mikrofali ciasto z mikrofalowki szybkie ciasto w trzy minuty puszyste ciasto smietankowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz