wtorek, 21 listopada 2017

Boczek gotowany

Boczek gotowany rolada z boczku boczek rolowany boczek na zimno do kanapek domowa wedlina boczek z przyprawami boczek w przyprawach
Boczek to bardzo fajny rodzaj mięsa. Można go przyrządzić na różne sposoby, oraz wykorzystać go do przygotowania różnych innych potraw. Boczek kojarzy się na pierwszy rzut oka z męskimi smakami bo jest tłusty i treściwy, a mężczyźni często lubią dobrze i tłusto zjeść. Oczywiście nie wszyscy, ale duża część mężczyzn oraz kobiet, przynajmniej w moim otoczeniu zajada się boczkiem.
Najbardziej lubiany jest w postaci pieczonej, z chrupiącą skórką na wierzchu. Jednak na taki boczek znajdziecie już przepis na moim blogu (pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html) więc tym razem postanowiłam zrobić boczek gotowany. Skłoniły mnie do tego również ostatnie moje wędliny gotowane: karkówka gotowana (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html) i szynka gotowana (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szynka-gotowana.html). Takie boczki gotowane pamiętam też z dzieciństwa.
Mama od czasu do czasu gotowała taki kawał boczku ale w trochę inny sposób niż ja dziś. Ja postanowiłam zrobić z mojego kawałka boczku roladę i obwiązać ją sznurkiem. Dałam też więcej przypraw bo ja bardzo lubię jak wszystko jest bardziej pikantne i wyraziste w smaku. Oto przepis:
Boczek gotowany rolada z boczku boczek rolowany boczek na zimno do kanapek domowa wedlina boczek z przyprawami boczek w przyprawach

Składniki:
kawałek boczku najlepiej cienki i chudy bez skóry u mnie o wadze ok. 1kg
ok. 4 łyżki soli
0,5 łyżki pieprzu czarnego mielonego
ok. 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki czosnku granulowanego
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 duży listek laurowy
5-6 ziaren ziela angielskiego
Boczek gotowany rolada z boczku boczek rolowany boczek na zimno do kanapek domowa wedlina boczek z przyprawami boczek w przyprawach

Sposób przygotowania:
Boczek umyłam, osuszyłam i obsypałam majerankiem, czosnkiem granulowanym i papryką. Z podanych proporcji soli i pieprzu w liście składników odjęłam tyle aby obsypać dobrze mięso z każdej strony a resztę przypraw zostawiłam do wywaru. Następnie mięso zwinęłam w roladę i obwiązałam ciasno sznurkiem bawełnianym do wędzenia mięs. Mięso ułożyłam w dużym garnku, zalałam wodą tak aby całe było przykryte.
Do wody wrzuciłam listek laurowy i ziele angielskie. Wsypałam pozostałą sól, pieprz mielony i pieprz. Do garnka włożyłam też obrane ząbki czosnku oraz obraną cebulę przekrojoną na pół. Garnek ustawiłam na gazie. Boczek gotowałam 1 godzinę i 15 minut na małym płomieniu. Po ugotowaniu mięso zostawiłam w wywarze do wystudzenia ( u mnie na całą noc). Zimne mięso wyjęłam na metalową kratkę i pozostawiłam na ok. 30 minut aby odciekła zalewa, a potem zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki. Można też od razu pokroić na plastry i zjeść np. z musztardą. Boczek wyszedł bardzo mięciutki i smaczny, wprost rozpływał się w ustach.

SMACZNEGO!!!

Boczek gotowany rolada z boczku boczek rolowany boczek na zimno do kanapek domowa wedlina boczek z przyprawami boczek w przyprawach

Boczek gotowany rolada z boczku boczek rolowany boczek na zimno do kanapek domowa wedlina boczek z przyprawami boczek w przyprawach

Boczek gotowany rolada z boczku boczek rolowany boczek na zimno do kanapek domowa wedlina boczek z przyprawami boczek w przyprawach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz