niedziela, 19 listopada 2017

Placki z dyni na słodko

placki z dyni na slodko placki z pure z dyni placki z dyni pieczonej racuchy racuszki z dyni placki dyniowe z cukrem pudrem


Bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki, naleśniki, racuszki... Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych przepisów na potwierdzenie tej tezy. Dziś postanowiłam przygotować placuszki z dyni, ale nie takie tradycyjne jak zawsze robiłam z dyni surowej tartej na tarce, ale z dyni pieczonej.  Wczoraj przy okazji pieczenia schabu, upiekłam od razu połowę dyni.
Taką pieczoną dynię można wykorzystać na różne sposoby: na zupę, do różnych ciast, pączków lub właśnie placków. Placuszki na bazie pure z dyni i dodatkowo serka homogenizowanego waniliowego wydawały mi się bardziej delikatne i puszyste. I miałam dziś bardziej ochotę właśnie na takie placki. Nie znaczy to jednak że racuszki z tartej dyni są niesmaczne. Na nie też przyjdzie jeszcze pora, ale nie dziś. A oto przepis na moje placuszki na bazie pure z dyni i serka waniliowego:


Składniki:
3/4szkl. pure z pieczonej dyni
100g serka waniliowego
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy 16g
1szkl. mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju do ciasta
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
placki z dyni na slodko placki z pure z dyni placki z dyni pieczonej racuchy racuszki z dyni placki dyniowe z cukrem pudrem

Sposób przygotowania:
Jak już pisałam na wstępie, bazą do tych placków jest pure z pieczonej dyni. W tym celu połowę dyni obrałam ze skóry, pozbawiłam tego miąższu z pestkami ze środka i zostawiłam tylko ten twardy miąższ. Pokroiłam go na kawałki, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i skropiłam olejem.
Piekłam w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut, aż dynia była bardzo miękka. Dynię następnie wystudziłam i zblendowałam na papkę. 3/4 szklanki takiego pure z dyni przełożyłam do miski i wymieszałam z serkiem waniliowym. Do tego wbiłam jajko, wsypałam cukier i cukier waniliowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dolałam jeszcze 2 łyżki oleju i wymieszałam wszystko dokładnie łyżką, aż składniki dokładnie się połączyły. Można też zmiksować ciasto mikserem. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką wykładałam ciasto na rozgrzany tłuszcz.
Na jeden placek dawałam 1 łyżkę ciasta i rozsmarowywałam żeby placuszek był cieńszy i dobrze się usmażył w środku. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor. Przed nałożeniem każdej partii ciasta na patelnię, wlewałam trochę oleju. Usmażone placki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Przed jedzeniem posypałam cukrem pudrem. Można też podać z marmoladą, dżemem lub serkiem waniliowym.

Zapraszam też do zapoznania się z przepisami na inne placki: np placuszki z serka waniliowego (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/placki-z-serka-waniliowego.html), placki drożdżowe z jabłkami (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/pampuchy-drozdzowe-smazone-racuchy-z.html) czy placki owsiane z bananem (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/placki-owsiane-z-bananem.html).

SMACZNEGO!!!

placki z dyni na slodko placki z pure z dyni placki z dyni pieczonej racuchy racuszki z dyni placki dyniowe z cukrem pudrem

placki z dyni na slodko placki z pure z dyni placki z dyni pieczonej racuchy racuszki z dyni placki dyniowe z cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz