wtorek, 7 listopada 2017

Surówka z marchewki z chrzanem

surowka z tartej marchewki z chrzanem salatka surowka do obiadu

Jak już chyba pisałam przy okazji jakiegoś posta, staram się aby obiad składał się zawsze oprócz mięsa i ziemniaków/ryżu/kaszy, także z jakiegoś dodatku warzywnego. Najlepiej jak jest to surówka ze świeżych warzyw, ewentualnie jakieś warzywa konserwowe lub sałatka ze słoika domowej roboty. Staram się też szukać ciągle nowych pomysłów na surówki i sałatki żeby nie było nudno i tak samo.
Wiadomo że nawet najlepsza rzecz może się przejeść jeśli je się to na okrągło. Zazwyczaj moje surówki czy też sałatki powstają w oparciu o to co mam akurat pod ręką, lub z tego na co jest akurat sezon. Tym razem zdecydowałam się na surówkę z marchewki, bo właściwie tylko to warzywo miałam w dyspozycji. Surówka jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania, a do tego smaczna i zdrowa. Zastanawiałam się czy do surówki dodać jabłko, ale ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu, bo jabłka które miałam są słodkie, a do surówek lepiej pasują kwaskowe odmiany. Oto przepis:


Składniki:
2 średnie marchewki
1 płaska łyżka chrzanu tartego ze słoiczka (ale to zależy od ostrości chrzanu, więc uważajcie)
ok. 1,5 łyżki majonezu (można dać śmietanę)
0,5 łyżeczki cukru
ok. 1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
surowka z tartej marchewki z chrzanem salatka surowka do obiadu

Sposób przygotowania:
Marchewkę obrałam, umyłam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Do marchewki wycisnęłam sok z cytryny, wsypałam cukier i sól. Dołożyłam majonez i chrzan i dokładnie wszystko wymieszałam żeby składniki dobrze się połączyły. Gotową surówkę spróbowałam, czy smakowo jest dobrze. Zawsze można zmienić proporcje przypraw które podałam, bo to zależy od indywidualnego smaku.
Surówkę wstawiłam do lodówki na ok. 1-2 godziny żeby się schłodziła i smaki dobrze się przegryzły. Podałam ją do smażonej ryby i ziemniaków, ale oczywiście świetnie będzie pasowała także do mięsa wieprzowego czy drobiowego w każdej postaci.

Z podanej porcji wychodzi  porcje surówki czyli dla 2 osób. Ja robię małe porcje, żeby nie wyrzucać potem. Wolę zrobić codziennie świeżą.

SMACZNEGO!!!

surowka z tartej marchewki z chrzanem salatka surowka do obiadu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz