środa, 22 listopada 2017

Cappuccino cytrynowe na zimno

ciasto cappuccino bez pieczenia ciasto cappuccino cytrnowe na zimno ciasto kawow cytrynowe ciasto pianka ciasto na biszkoptach

Dziś mam dla was ciasto cappuccino cytrynowe na zimno. Kolejne ciasto na zimno w moim repertuarze. Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia ciasta bez pieczenia na bazie kawy cappuccino, ale z powodu miliona innych pomysłów i różnych zachcianek smakowych, jakoś cały czas odkładałam moje plany. Zazwyczaj jeśli chodzi o ciasta na zimno to przeważają u mnie ciasta z galaretką, raczej w owocowych lub waniliowych smakach. Tym razem zaś połączyłam smak owocowy i smak kawowy. Efekt wyszedł bardzo fajny. Ciasto nie jest nadmiernie słodkie ani ciężkie, co w przypadku ciast na zimno bez galaretki czasem się zdarza. Ciasto wyszło bardzo lekkie, piankowe. Charakteru nadają mu nasączone kawą biszkopty. Oto przepis:
ciasto cappuccino bez pieczenia ciasto cappuccino cytrnowe na zimno ciasto kawow cytrynowe ciasto pianka ciasto na biszkoptach

Składniki na I warstwę:
1 opakowanie śnieżki
200ml mleka
50g cappuccino śmietankowego
3 łyżeczki żelatyny

Składniki na II warstwę:
1 serek waniliowy 200g
200ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
ciasto cappuccino bez pieczenia ciasto cappuccino cytrnowe na zimno ciasto kawow cytrynowe ciasto pianka ciasto na biszkoptach

Dodatkowo:
ok. 10-12 biszkoptów podłużnych do tiramisu
ok. 10-12 biszkoptów okrągłych
8 kostek mlecznej czekolady

Do nasączenia:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru


Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną wsypałam do szklanki. Zalałam ją ok. 100ml wrzątku i osłodziłam cukrem. Tortownicę w kształcie serca o średnicy ok. 23cm wyłożyłam biszkoptami podłużnymi. Biszkopty skropiłam połową naparu kawowego. 200ml mleka zagrzałam. W gorącym mleku rozpuściłam cappuccino i odstawiłam do wystudzenia. Chłodziłam najpierw w temperaturze pokojowej a potem w lodówce. Żelatynę rozpuściłam w 75ml gorącej wody i wystudziłam. Do zimnego mleka wsypałam 1 opakowanie śnieżki i ubijałam mikserem ok. 5 minut na dość sztywny krem. Do ubitej śnieżki wlałam powoli zimną ale nie tężejącą żelatynę i dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na biszkopty. Na masę ułożyłam warstwę z biszkoptów okrągłych i skropiłam je resztą naparu kawowego. Ciasto schowałam do lodówki. Galaretkę cytrynową z 1 łyżeczką żelatyny rozpuściłam w 200ml wrzątku i wystudziłam. 200ml. śmietany ubiłam mikserem na sztywno, a następnie wymieszałam z serkiem waniliowym. Do masy śmietanowo - serkowej wlałam cienkim strumieniem chłodną galaretkę i dobrze wymieszałam. Masę wylałam na ciasto i ponowne wstawiłam blachę do lodówki. Gdy ostatnia warstwa była sztywna, rozpuściłam w mikrofali 8 kostek mlecznej czekolady. Za pomocą rękawa z papieru do pieczenia narysowałam na cieście kratkę z czekolady. Ciasto wstawiłam do lodówki by czekolada zastygła. Ciasto szybko tężeje, więc jest dobre już po 2-3 godzinach od zrobienia.

Pozostając w kawowym klimacie, zapraszam też do odwiedzenia przepisu na tort kawowy, który znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/tort-kawowy-trojkolorowy.html oraz na torcik tiramisu z malinami, na który przepis znajduje się tu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/ciasto-ala-tiramisu-z-malinami.html
SMACZNEGO!!!

ciasto cappuccino bez pieczenia ciasto cappuccino cytrnowe na zimno ciasto kawow cytrynowe ciasto pianka ciasto na biszkoptach

ciasto cappuccino bez pieczenia ciasto cappuccino cytrnowe na zimno ciasto kawow cytrynowe ciasto pianka ciasto na biszkoptach

ciasto cappuccino bez pieczenia ciasto cappuccino cytrnowe na zimno ciasto kawow cytrynowe ciasto pianka ciasto na biszkoptach

ciasto cappuccino bez pieczenia ciasto cappuccino cytrnowe na zimno ciasto kawow cytrynowe ciasto pianka ciasto na biszkoptach


3 komentarze:

  1. Kawa aromatyzowana istnieje już od jakiegoś czasu jest połączeniem klasycznej kawy z naszymi ulubionymi aromatami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystałam z przepisu ciacho jest naprawdę pyszne polecam Dziękuję za podzielenie się przepisem Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń