piątek, 12 marca 2021

Ciasto na kefirze z wiśniami

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

 

Staram się, aby na każdy weekend było w moim domu ciasto własnej roboty. Wiadomo, że nie zawsze jest dużo czasu na pieczenie przy dwójce małych dzieci. Dodatkowo dzieci często towarzyszą mi w kuchni i chcą pomagać mamie w pieczeniu, więc ostatnio wybieram ciasta dość szybkie i proste do zrobienia. Dziś sięgnęłam po jedno z nich, a mianowicie ciasto na kefirze z dodatkiem wiśni z kompotu. To ciasto wychodzi bardzo wilgotne bo jest i na kefirze i na oleju. Jest dobre jeszcze lekko ciepłe, więc na spróbowanie nie trzeba długo czekać. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony: 6 niebo - przy stole: błyskawiczne ciasto na kefirze (6niebokuchnia.blogspot.com) Oto on:

Składniki:

2,5szkl. mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4szkl cukru

3 jajka

0,5szkl. oleju

300ml kefiru naturalnego

kilka kropel aromatu waniliowego do ciast

wiśnie z kompotu

mąka do obtoczenia wiśni

Dodatkowo:

masło i kasza manna do wysypania formy

cukier puder do posypania ciasta

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i miksowałam 2-3 minuty, aż jajka nabrały lekkiej puszystości. Dolałam olej i kefir i zmiksowałam do połączenia składników. Do masy dosypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszałam. Na koniec dodałam jeszcze aromat waniliowy. Formę keksówkę o wymiarach 12x35cm wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Wiśnie odsączyłam z kompotu i obtoczyłam w mące pszennej. Następnie wyłożyłam je na wierzch ciasta i lekko powciskałam. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni (ok. 50-55minut). Po upieczeniu ciasto wystudziłam poza piekarnikiem. Przed podaniem posypałam je cukrem pudrem.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z wiśniami, np.: czekoladowa babka z wiśniami (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowa babka z wiśniami), tort czekoladowo - śmietanowy (link: Waniliowe Improwizacje: Tort czekoladowo - śmietankowy), jogurtowe ciasto czekoladowe z wiśniami (Waniliowe Improwizacje: Jogurtowe ciasto czekoladowe z wiśniami), ciasto z ciepłymi lodami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto z ciepłymi lodami)

SMACZNEGO!!!

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze


niedziela, 7 marca 2021

Kryształek (galaretkowiec)

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci

Po serii pieczonych ciast, na weekend przygotowałam coś na zimno. Wybór padł na ciasto kryształek, czy też galaretkowiec, czyli ciasto z kolorowych galaretek. Podobne ciasto robiłam już kilka razy i nawet zamieszczałam przepisy na moim blogu. Tym razem zrobiłam to ciasto/deser z użyciem mleka skondensowanego niesłodzonego i serka waniliowego. Kryształek bardzo ładnie się prezentuje po pokrojeniu, jest super kolorowy, a w smaku bardzo orzeźwiający i owocowy. Będzie na pewno deserem, który przypadnie do gustu zwłaszcza najmłodszym. Oto przepis:

Składniki:

5 galaretek w różnych smakach/kolorach (u mnie żółta ananasowa, pomarańczowa, malinowa i dwie zielone  agrestowe)

1 płaska łyżeczka żelatyny

1szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego

150g serka waniliowego

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci


Sposób przygotowania:

Cztery galaretki: jedną zieloną, żółtą, pomarańczową i malinową) wsypałam każdą do oddzielnej salaterki. Każdą galaretkę rozpuściłam w 1 i 1/4 szklanki gorącej wody, czyli w około 300ml. Galaretki odstawiłam do wystygnięcia a następnie wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około kilku godzinach mocno stężałe galaretki wyjęłam z salaterek i pokroiłam w drobną kostkę. Pokrojone galaretki wrzuciłam do jednej miski. Ostatnią zieloną galaretkę praz jedną łyżeczkę żelatyny wymieszałam i rozpuściłam w jednej szklance gorącej wody. Odstawiłam ją do ostygnięcia. Mleko skondensowane przelałam do miski i zaczęłam je miksować na najwyższych obrotach, aż się mocno spieniło i znacznie zwiększyło swoją objętość. Do mleka dodałam serek waniliowy i zmiksowałam do połączenia, następnie cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlałam do mleka z serkiem wystudzoną galaretkę (galaretka musi być płynna, ale wystudzona lub letnia). Gdy składniki ładnie się połączyły, masę mleczną wlałam do miski z pokrojonymi galaretkami i dokładnie wymieszałam, aby kolory galaretek równo się rozłożyła w masie. Formę (u mnie naczynie żaroodporne) o wymiarach ok. 25x17cm wyłożyłam folią spożywczą przeźroczystą, a następnie przełożyłam całą masę mleczno - galaretkową. Ciasto wstawiłam do lodówki do stężenia (u mnie chłodziło się całą noc). Po stężeniu ciasto obróciłam do góry nogami z formy na deskę do krojenia, zdjęłam folię i można kroić na dowolne kształty.

Na moim blogu znajdziecie również wspomniane na wstępie inne przepisy na tego typu ciasta, np.: mleczny galaretkowiec (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Mleczny galaretkowiec), galaretkowiec na jogurcie (link: Waniliowe Improwizacje: Galaretkowiec na jogurcie), warstwowiec mleczno - galaretkowy (link: Waniliowe Improwizacje: Warstwowiec mleczno - galaretkowy), warstwowiec jogurtowy link: Waniliowe Improwizacje: Warstwowiec jogurtowy).

SMACZNEGO!!!

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci


czwartek, 4 marca 2021

Babka piaskowa dwukolorowa

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej

Za miesiąc Wielkanoc, więc powoli możemy myśleć i planować wielkanocne dania i wypieki. Mi Wielkanoc najbardziej kojarzy się z babkami i w okresie okołowielkanocnym dość często je przygotowuje. Jest to taki mały trening, szansa na sprawdzenie przepisów itp. Dlatego też dziś mam dla was przepis właśnie na babkę. Jest to klasyczna babka piaskowa, dwukolorowa, ale zrobiona na mące ziemniaczanej i kokosowej, a więc bezglutenowa. Idealna również dla alergików, uczulonych na gluten. Nie przedłużając, oto przepis:

Składniki:

4 jaja

1szkl. cukru lub innego słodzidła (ja dałam cukier i erytrol pół na pół)

200g masła

1i3/4szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego)

2 łyżeczki kakao

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej


Sposób przygotowania:

Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam, żeby przestygło. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier i erytrol i utarłam na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia i wsypałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione i przestudzone masło i znów wymieszałam do połączenia składników. Większą część ciasta przełożyłam do silikonowej formy na babkę z kominem. Resztę ciasta wymieszałam z kakao i wyłożyłam do formy na jasne ciasto. Ciasto przemieszałam trochę widelcem, żeby powstały wzorki w cieście po upieczeniu. Babkę piekłam do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to około godziny. Po upieczeniu babkę wystudziłam poza piekarnikiem. Można ją przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na babki, np.: babka zebra orzechowa (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Babka zebra orzechowa), babka hrabina (link: Waniliowe Improwizacje: Babka hrabina), czekoladowa babka z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowa babka z wiśniami), babka zebra z kisielem (link: Waniliowe Improwizacje: Babka zebra z kisielem), cytrynowa babka na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na oleju), cytrynowa babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na białkach), babka piaskowa na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Babka piaskowa na oleju) i inne.

SMACZNEGO!!!

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej


środa, 3 marca 2021

Ciasto kokosowe (bezglutenowe)

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa

Jak myślę o kokosie i kokosowych wypiekach, to w pierwszej kolejności przychodzi mi na myśl ciasto raffaello bez pieczenia, lub piękny biały tort weselny. Ale dziś mam dla was przepis na coś zupełnie innego, a mianowicie pieczone ciasto kokosowe z użyciem wiórków kokosowych i mąki kokosowej. Ciasto jest dodatkowo bezglutenowe, bo nie zawiera mąki pszennej, więc idealnie sprawdzi się również dla alergików. Ciasto jest pyszne, mięciutkie i lekko wilgotne, a dodatkowo pięknie pachnie kokosem. Ja dodatkowo polałam je odrobiną czekolady. Jeśli jesteście alergikami wybierzcie czekoladę bezglutenową. Oto przepis:

Składniki:

4 jajka

2-3 łyżki cukru lub innego słodzidła

40g mąki kokosowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

szczypta soli

60g wiórków kokosowych

3 łyżki oleju

Dodatkowo:

kilka kostek czekolady gorzkiej bezglutenowej

1 łyżka śmietany 30%

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa


Sposób przygotowania:

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do piany wsypałam cukier i ubijałam pianę dalej, aż zrobiła się błyszcząca. Do tak ubitej piany dodałam żółtka i zmiksowałam do połączenia składników. Następnie wsypałam odmierzone wiórki kokosowe i mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko ponownie zmiksowałam na najniższych obrotach do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olej i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Ciasto piekłam bez termoobiegu do suchego patyczka (ok. 25-30minut). Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na kratce. Kilka kostek czekolady bezglutenowej (można użyć zwykłej) rozpuściłam w gorącej śmietanie i polałam ciasto. Ciasto jest gotowe do krojenia po zastygnięciu polewy. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony: Ciasto kokosowe (bezglutenowe) - PrzyslijPrzepis.pl i troszkę go zmodyfikowałam.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta i desery kokosowe, np.: raffaello bez pieczenia (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Raffaello bez pieczenia), tort jagodowo - kokosowy (link: Waniliowe Improwizacje: Tort jagodowo - kokosowy), raffaello na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Raffaello na krakersach), bounty bez pieczenia (link: Waniliowe Improwizacje: Bounty bez pieczenia), rolada kakaowo - kokosowa (link: Waniliowe Improwizacje: Rolada kakaowo - kokosowa), kokosowe kulki a'la bounty (link: Waniliowe Improwizacje: Kokosowe kulki a'la bounty).

SMACZNEGO!!!

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa


poniedziałek, 1 marca 2021

Piegusek

Piegusek ciasto z bialek ciasto na bialkach ciasto z makiem ciasto z masa makowa ciasto z lukrem

 

Często z różnych wypieków zostają białka i zastanawiamy się co z nich zrobić, żeby się nie zmarnowały. Ja je zbieram do jednego pojemniczka i zamrażam. Gdy uzbiera mi się kilka sztuk, rozmrażam je i robię z nich jakieś pyszne ciasto. Na moim blogu znajdziecie już kilka pomysłów na wykorzystanie wspomnianych białek. Linki do tych przepisów zamieszczam wam pod przepisem. Dziś natomiast mam kolejny pomysł na użycie białek. Tym razem przygotowałam bardzo znanego pieguska, ale z masą makową z puszki, a nie z suchym makiem. Ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis:

Składniki:

6-7 białek (łącznie ok. 245g)

1szkl. mąki pszennej tortowej (taka z czubkiem)

3/4szkl. cukru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5szkl. oleju

1 łyżka soku z cytryny

ok. 3 łyżki masy makowej z bakaliami

Lukier:

sok z cytryny

cukier puder

Piegusek ciasto z bialek ciasto na bialkach ciasto z makiem ciasto z masa makowa ciasto z lukrem


Sposób przygotowania:

Białka przełożyłam do miski i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypałam cukier i dalej ubijałam, aż piana zrobiła się błyszcząca. Do tak ubitej piany z białek dodałam trzy niezbyt czubate łyżki masy makowej z puszki i zmiksowałam do połączenia składników. W oddzielnej misce przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. Mąkę wsypałam do piany z makiem i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do ciasta dolałam olej i sok z cytryny i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Z soku z cytryny (ok. 2-3 łyżeczki) i cukru pudru utarłam gęsty lukier i polałam nim ciasto. Ciasto można kroić po zastygnięciu lukru.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na wypieki z samych białek, np.: pączki z białek (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek), rolada z białek (link: Waniliowe Improwizacje: Rolada z białek), cytrynowa babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na białkach), kolorowa babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Babka na białkach), biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach), zebra na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Zebra na białkach), czy kokosanki (link: Waniliowe Improwizacje: Wyniki wyszukiwania: kokosanki).

SMACZNEGO!!!

Piegusek ciasto z bialek ciasto na bialkach ciasto z makiem ciasto z masa makowa ciasto z lukrem

Piegusek ciasto z bialek ciasto na bialkach ciasto z makiem ciasto z masa makowa ciasto z lukrem

Piegusek ciasto z bialek ciasto na bialkach ciasto z makiem ciasto z masa makowa ciasto z lukrem

Piegusek ciasto z bialek ciasto na bialkach ciasto z makiem ciasto z masa makowa ciasto z lukrem


Pączki z serków homogenizowanych

paczki z serkow homogenizowanych paczki z serkow waniliowych paczki z serkow danio szybkie mini paczki ekspresowe mini paczki pietnasominutowe paczki paczki waniliowe paczki bez drozdzy

 

Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu, co niestety przekłada się również na zaległości w pisaniu bloga. I tak dopiero dziś zamieszczam przepis na karnawałowe słodkości, a mianowicie na szybkie mini pączki z serków homogenizowanych waniliowych. Wstyd się przyznać, ale robiłam je po raz pierwszy, mimo iż robią furorę od dłuższego czasu.  Ale wszystko przez to, że w mojej głowie pojawia się zbyt dużo pomysłów, a moce przerobowe są ograniczone. No, ale w końcu się udało i wspomniane pączusie zrobiłam. Wyszły bardzo mięciutkie i puszyste. Znikały bardzo szybko, więc ciężko było nawet zrobić zdjęcia. Na pewno jeszcze będę korzystać z tego przepisu, nie tylko w karnawale. Oto on:

Składniki:

3/4szkl. mąki pszennej tortowej

1 jajko

140g serka homogenizowanego waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do obtoczenia

paczki z serkow homogenizowanych paczki z serkow waniliowych paczki z serkow danio szybkie mini paczki ekspresowe mini paczki pietnasominutowe paczki paczki waniliowe paczki bez drozdzy


Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania mini pączków z serka homogenizowanego jest banalnie prosty. Do miski wsypałam wszystkie produkty sypkie, czyli: mąkę pszenną tortową, sól i proszek do pieczenia i wymieszałam je ze sobą. Następnie dodałam serek waniliowy i całe jajko oraz sok z cytryny (można dać też olejek do ciasta). Wszystko mieszałam łyżką do uzyskania jednolitego, dość gęstego i klejącego się do łyżki ciasta. Ciasto odstawiłam na chwilę i w tym czasie rozgrzałam w garnku olej. Pączki formowałam rękami posmarowanymi olejem, starając się im nadawać jak najbardziej okrągłe kształty, choć jest to trudne, bo ciasto jest klejące. Uformowane pączki od razu wrzucałam do gorącego oleju. Pączki można również nakładać łyżką do lodów czy zwykłą łyżką. Pączki smażyłam na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Po lekkim przestudzeniu, obtoczyłam je w cukrze pudrze. Pączki są pyszne jeszcze lekko ciepłe. Z podanej porcji wyszło mi coś pomiędzy 15 a 20 mini pączków, ale to oczywiście zależy od tego jakiej wielkości pączki zrobimy. Polecam jednak podwoić składniki.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki na mące krupczatce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/paczki-na-mace-krupczatce.html), pączki kryzysowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!

paczki z serkow homogenizowanych paczki z serkow waniliowych paczki z serkow danio szybkie mini paczki ekspresowe mini paczki pietnasominutowe paczki paczki waniliowe paczki bez drozdzy

paczki z serkow homogenizowanych paczki z serkow waniliowych paczki z serkow danio szybkie mini paczki ekspresowe mini paczki pietnasominutowe paczki paczki waniliowe paczki bez drozdzy


niedziela, 21 lutego 2021

Oponki drożdżowe

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

 

Co prawda karnawał i Tłusty Czwartek już za nami, ale u mnie jeszcze typowo karnawałowe wypieki, bo oponki drożdżowe, które można też nazwać donatami, czy po prostu pączkami z dziurką. Takie oponki można zrobić z takiego samego ciasta jak pączki, po prostu nadajemy im inny kształt i nie dodajemy nadzienia. Oponki drożdżowe z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Można je po usmażeniu posypać cukrem pudrem jak ja lub polać lukrem, bądź czekoladą. Z podanej porcji wyszło mi kilkanaście sztuk oponek plus małe pączuszki powstałe z wyciętych środków z oponek. Ilość jednak będzie zależała od wielkości foremki, którą użyjemy do wycinania kształtów. Ja zrobiłam część oponek w kształcie kwiatków, a część w tradycyjnym okrągłym kształcie. Oto przepis:

Składniki:

25g świeżych drożdży

1 płaska łyżka cukru zwykłego

1 mały cukier waniliowy (16g)

1,5szkl. mąki pszennej tortowej + 1 płaska łyżka

0,5szkl. ciepłego mleka

2-3 żółtka (użyłam 3 z mniejszych jaj)

50g masła

2 łyżki spirytusu

1 łyżka soku z cytryny

olej do smażenia

cukier puder do posypania

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty


Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier zwykły i płaską łyżkę mąki. Wlałam około połowę ciepłego mleka i rozmieszałam dokładnie. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopiłam w rondelku masło i odstawiłam je do przestygnięcia. Do miski miksera wsypałam resztę mąki oraz cukier waniliowy. Dodałam żółtka, resztę mleka, sok z cytryny i spirytus. Dodałam wyrośnięty zaczyn. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli przestudzone masło i dalej miksując, wyrabiałam ciasto hakami kilka minut, aż ciasto zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Powinno w tym czasie minimum podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowałam na niezbyt cienki placek o grubości ok. 7-8mm. Foremką wycinałam z ciasta kwiatki lub krążki, a małym kieliszkiem dodatkowo dziurki w środku. Uformowane oponki odkładałam na stolnicę. Przykryłam je ściereczką i pozostawiłam jeszcze na ok. 30 minut. W garnku rozgrzałam olej. Powinien mieć temperaturę ok. 175-180 stopni. Na rozgrzany olej wkładałam partiami oponki i smażyłam na brązowy kolor z obu stron. Usmażyłam również te małe wycięte środki z ciasta. Powstały z nich małe mini pączusie. Usmażone oponki wykładałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestygnięciu oponki obtoczyłam w cukrze pudrze.

Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki z białek (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek), cynamonowe gniazdka (link: Waniliowe Improwizacje: Cynamonowe gniazdka), pączki z serków wiejskich (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z serków wiejskich), pączki z ziemniakami (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z ziemniakami), pączki kryzysowe (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki kryzysowe), oponki serowe (link: Waniliowe Improwizacje: Oponki serowe), mini pączki z serka mascarpone (link: Waniliowe Improwizacje: Mini pączki z serka mascarpone), tradycyjne pączki z marmoladą (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z marmoladą) i inne.

SMACZNEGO!!!

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty

oponki drozdzowe oponki z ciasta drozdzowego oponki na drozdzach paczki z dziurka paczki drozdzowe donaty donuty


sobota, 6 lutego 2021

Sernik z mlekiem skondensowanym

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka

 Jak już wiele razy pisałam, sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Uważam, że sernik jest idealny na każdą okazję, jak i bez okazji. I wcale nie musi być nudny, bo można go zrobić na przeróżne sposoby, otrzymując za każdym razem inny smak i wygląd. Ja dziś zdecydowałam się na sernik na ciastkach, dokładnie na kakaowych herbatnikach, z masą serową z dodatkiem mleka skondensowanego niesłodzonego i z budyniem kokosowym. Sernik wyszedł bardzo delikatny i puszysty. Do tego nie jest bardzo pracochłonny. Oto przepis:

Składniki:

1kg sera z wiaderka

5 jaj

3/4szkl. cukru

100g masła

125ml mleka skondensowanego niesłodzonego

1 budyń bez cukru o smaku kokosowym

2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej

szczypta soli

ok. 15szt. kakaowych herbatników

kilka jasnych kruchych ciastek

1 czubata łyżka zmielonych orzechów laskowych

cukier puder do posypania

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka

Sposób przygotowania:

Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam kakaowe herbatniki, docinając je do wymiarów formy. Jajka ogrzałam do temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Masło stopiłam i odstawiłam do przestygnięcia. Żółtka przełożyłam do miski miksera. Dosypałam cukier i zaczęłam ucierać. W trakcie ucierania dolałam mleko skondensowane niesłodzone. W tym momencie warto osłonić mikser ściereczką lub ręcznikiem papierowym bo masa będzie rzadka i może chlapać. Gdy składniki się połączyły dodałam budyń w proszku i mąkę pszenną tortową. Następnie dolałam przestudzone masło.  Ponownie wszystko zmiksowałam. Następnie do tak utartej masy dodawałam po łyżce ser i miksowałam aż składniki się połączyły. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy serowej i wymieszałam drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Wierzch posypałam rozdrobnionymi ciastkami kruchymi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik piekłam godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, blachę wysunęłam i obkroiłam brzegi ciasta, oddzielając je od ścian tortownicy. W ten sposób sernik nie zapadnie się na środku. Sernik pozostawiłam do przestygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę. Gdy wystygł dodatkowo schłodziłam go w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem sernik oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki, np.: Sernik sypany (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik sypany), łatwy sernik na ciastkach (link: Waniliowe Improwizacje: Łatwy sernik na ciastkach), sernik rosyjski (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach), sernik na ciemnym cieście (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na ciemnym cieście) i inne.

SMACZNEGO!!!

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka

sernik z mlekiem skondensowanym sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik bez spodu sernik puszysty sernik delikatny sernik z orzechami laskowymi sernik z sera z wiaderka


piątek, 22 stycznia 2021

Babka zebra orzechowa

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych


Po ostatnich wypiekach karnawałowych, dziś coś z innej beczki, ale również tradycyjnie. Mianowicie babka zebra z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Babka z typu piaskowych, na oleju, więc nie jest sucha. Babka pięknie pachnąca za sprawą orzechów. Dodatkowo polana czekoladą mleczną z orzeszkami arachidowymi. Takie ciasto jest idealne do codziennej kawy czy herbaty, ale dla mnie może być i od święta. Oto przepis:

Składniki:

4 jajka

1szkl. mąki pszennej tortowej

0,5szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao naturalnego

3/4szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1szkl. oleju

5 łyżek zmielonych orzechów laskowych

1 łyżka mleka

Polewa:

3 łyżki śmietany 30%

90g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych


Sposób przygotowania:

Składniki na babkę wyjęłam wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną puszystą masę. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę mąki dodawałam partiami do utartych jajek i mieszałam do połączenia. Można to robić łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie do ciasta dolałam powoli olej, miksując przy tym ciasto mikserem. Na koniec do ciasta dodałam zmielone orzechy laskowe i znów zmiksowałam do połączenia. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam kakao i mleko i wymieszałam. Formę keksówkę (o wymiarach 12x30cm lub 12x35cm) posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wylewałam na środek łyżkę ciasta jasnego i ciemnego i tak do skończenia obydwu rodzajów ciasta. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto do suchego patyczka (ok. 50-60min) w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Po około 2 minutach czekoladę wymieszałam i posmarowałam nią wierzch i boki ciasta. Gdy polewa zastygnie, babkę można pokroić i podać.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na babki, np.: babka hrabina (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Babka hrabina), czekoladowa babka z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowa babka z wiśniami), babka zebra z kisielem (link: Waniliowe Improwizacje: Babka zebra z kisielem), cytrynowa babka na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na oleju), dwukolorowa babka gotowana (link: Waniliowe Improwizacje: Dwukolorowa babka gotowana), babka piaskowa na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Babka piaskowa na oleju) i inne.

SMACZNEGO!!!

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych