poniedziałek, 5 kwietnia 2021

Babka czekoladowo - orzechowa

babka czekoladowo orzechowa babka gotowana babka z nutella ciasto z nutella ciasto z kremem czekoladowym babka z orzechami laskowymi babka orzechowa babka z czekolada

Babka to obok mazurka, ciasto typowo wielkanocne. Ja jednak babki bardzo lubię i przygotowuję je całym rokiem, nie tylko na święta. Jak każde ciasto, również babki można przygotować na różne sposoby. Mogą być babki pieczone, babki gotowane czy babki na zimno. Ja na tegoroczną Wielkanoc przygotowałam babkę gotowaną o smaku czekoladowo - orzechowym. Bardzo lubię babki gotowane, bo zawsze wychodzą, nigdy nie są suche i nigdy nie wychodzi zakalec. Nie mam do nich tej specjalnej metalowej formy. Robię je w zwykłej formie silikonowej i gotuję w dużym garnku. Robiłam już wiele wersji smakowych babek gotowanych, a na tegoroczną Wielkanoc zdecydowałam się na babkę o smaku czekoladowo - orzechowym. Do ciasta dodałam krem czekoladowy do pieczywa i zmielone orzechy laskowe. Dodatkowo moją babkę polałam czekolada z orzeszkami arachidowymi. Babka zrobiła w święta furorę, więc serdecznie polecam ten przepis:

Składniki:

6-7 jaj (dałam 7 mniejszych)

250g miękkiego masła

3/4szkl. cukru kryształu

1 cukier waniliowy

1szkl. mąki pszennej tortowej

3/4szkl. mąki ziemniaczanej

0,5szkl. zmielonych orzechów laskowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kremu czekoladowego do pieczywa typu Nutella

szczypta soli

Polewa:

100g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi

20g czekolady gorzkiej

4 łyżki śmietany 30%

babka czekoladowo orzechowa babka gotowana babka z nutella ciasto z nutella ciasto z kremem czekoladowym babka z orzechami laskowymi babka orzechowa babka z czekolada


Sposób przygotowania:

Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy maślanej dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Gdy ciasto było jednolite, dosypałam zmielone orzechy laskowe i ponownie zmiksowałam. Mąkę pszenną przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam do masy maślano - jajecznej i wymieszałam. W tym momencie ciasto robi się dość gęste. Do ciasta dodałam krem czekoladowy i znów zmiksowałam. Na koniec do ciasta wmieszałam drewnianą łyżką ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyłam do silikonowej formy z zamkniętym kominem, nasmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiowa i wstawiłam do dużego garnka z zimną wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy z ciastem. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Babkę gotowałam 1,5 godziny na małym ogniu od momentu zagotowania. Po ugotowaniu babkę wyjęłam od razu z garnka i zdjęłam folie. Studziłam ją w formie. Następnie wyjęłam z formy na talerz i przygotowałam polewę. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Płynną czekoladą posmarowałam babkę dookoła. Babkę można kroić po zastygnięciu polewy. 

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na babki gotowane, np.: babka zebra z kisielem (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Babka zebra z kisielem), cytrynowa babka na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na oleju), dwukolorowa babka gotowana (link: Waniliowe Improwizacje: Dwukolorowa babka gotowana), gotowana babka cytrynowa z jabłkami (link: Waniliowe Improwizacje: Gotowana babka cytrynowa z jabłkami), gotowana babka marmurkowa (link: Waniliowe Improwizacje: Gotowana babka marmurkowa), babka czekoladowa (link: Waniliowe Improwizacje: Babka czekoladowa), gotowana babka orzechowa (link: Waniliowe Improwizacje: Gotowana babka orzechowa), babka kakaowo - orzechowa (link: Waniliowe Improwizacje: Babka orzechowo - kakaowa), babka budyniowa (link: Waniliowe Improwizacje: Babka budyniowa), czekoladowa babka gotowana (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowa babka gotowana), babka gotowana zebra (link: Waniliowe Improwizacje: Babka gotowana zebra) czy gotowana babka cytrynowa (link: Waniliowe Improwizacje: Gotowana babka cytrynowa).

SMACZNEGO!!!

babka czekoladowo orzechowa babka gotowana babka z nutella ciasto z nutella ciasto z kremem czekoladowym babka z orzechami laskowymi babka orzechowa babka z czekolada

babka czekoladowo orzechowa babka gotowana babka z nutella ciasto z nutella ciasto z kremem czekoladowym babka z orzechami laskowymi babka orzechowa babka z czekolada

babka czekoladowo orzechowa babka gotowana babka z nutella ciasto z nutella ciasto z kremem czekoladowym babka z orzechami laskowymi babka orzechowa babka z czekolada




niedziela, 4 kwietnia 2021

Sernik w cieście ucieranym

sernik w ciescie ucieranym sernik w ciescie lanym sernik na ciescie bialo czarnym sernik z czekolada sernik z budyniem

Kolejny sernik wylądował na moim stole i również na blogu. Ten sernik powstał z okazji Świąt Wielkanocy. Chciałam na święta zrobić sernik w jakiejś nowej odsłonie Początkowo myślałam o serniku kajmakowym, ale ostatecznie zwyciężył sernik w cieście ucieranym. Inspirację do jego zrobienia znalazłam na tej stronie: Przepis na sernik "w lanym cieście" - niezawodny sernik którego jeszcze nie jedliście - YouTube. Przygotowałam go jednak trochę po mojemu. Zrobiłam go w większej blaszce, więc ciasta starczyło tylko na spód. Na górę dałam jedynie resztę ciasta ciemnego. Do masy serowej dodałam masło, a dałam mniej śmietany. Dodałam też ubite białka i duży budyń. Całość polałam czekoladą. Sernik wyszedł bardzo smaczny i ładnie wygląda po pokrojeniu. Gościom smakował, więc wypiek zaliczam do udanych. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

4 jajka

3/4szkl. cukru

0,5szkl. mleka

3/4szkl. oleju

1,5szkl. mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

Masa serowa:

1kg sera z wiaderka

6 jajek

2 łyżki śmietany 30%

100g masła

1 duży budyń waniliowy bez cukru

3/4szkl. cukru

szczypta soli

Polewa:

4 łyżki śmietany 30%

70g czekolady gorzkiej lub mlecznej

30g białej czekolady

sernik w ciescie ucieranym sernik w ciescie lanym sernik na ciescie bialo czarnym sernik z czekolada sernik z budyniem

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. 4 jajka utarłam z cukrem na puszystą masę. Następnie wlałam mleko i olej i zmiksowałam do połączenia. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Partiami wmiksowałam ją do utartych jajek. 1/3 ciasta zmiksowałam z kakao. Jasne ciasto przelałam do prostokątnej blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na jasne ciasto wylałam łyżką trochę ciemnego ciasta, tworząc esy floresy. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut w temp. 170 stopni. W czasie gdy ciasto się podpiekało, przygotowałam masę serową. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka utarłam z cukrem, śmietaną i miękkim masłem. Następnie partiami wmiksowałam ser i budyń. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam je delikatnie drewnianą łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na podpieczone ciasto. Wierzch polałam resztą ciemnego ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam ok 50 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik przestudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie wyjęłam na kratkę. Wystudzony sernik polałam polewą. 3 łyżki śmietany podgrzałam i rozpuściłam w niej gorzką czekoladę. Polałam ciasto. Białą czekoladę rozpuściłam w łyżce śmietany i również polałam ciasto. Sernik wstawiłam do lodówki do stężenia polewy, a następnie pokroiłam na kawałki.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na serniki, np.:  Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki, np.: Sernik sypany (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik sypany), łatwy sernik na ciastkach (link: Waniliowe Improwizacje: Łatwy sernik na ciastkach), sernik rosyjski (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach), sernik na ciemnym cieście (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na ciemnym cieście), sernik na kruchym cieście (z mlekiem skondensowanym) (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na kruchym cieście (z mlekiem skondensowanym) i inne.

SMACZNEGO!!!

sernik w ciescie ucieranym sernik w ciescie lanym sernik na ciescie bialo czarnym sernik z czekolada sernik z budyniem

sernik w ciescie ucieranym sernik w ciescie lanym sernik na ciescie bialo czarnym sernik z czekolada sernik z budyniem

sernik w ciescie ucieranym sernik w ciescie lanym sernik na ciescie bialo czarnym sernik z czekolada sernik z budyniem

sernik w ciescie ucieranym sernik w ciescie lanym sernik na ciescie bialo czarnym sernik z czekolada sernik z budyniem

sernik w ciescie ucieranym sernik w ciescie lanym sernik na ciescie bialo czarnym sernik z czekolada sernik z budyniem


wtorek, 30 marca 2021

Keks

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks to bardzo tradycyjne ciasto, które swoją historią sięga starożytnego Rzymu. Przez lata przepisy oczywiście zmieniano i modyfikowano, dostosowując do panujących warunków i dostępnych składników. W tej chwili jest to przeważnie ciasto biszkoptowe lub babkowe z mieszanką bakalii, pieczone w prostokątnej wąskiej formie keksówce. Można je dodatkowo polać lukrem. Przyznam się szczerze, że keksa piekłam pierwszy raz, nie licząc jakiegoś jednego przypadku z dzieciństwa. Keks to ciasto, które z reguły przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc. Jako, że Wielkanoc wypada za kilka dni, to postanowiłam upiec właśnie keks. Bardzo lubię bakalie i różnego rodzaju babki, więc dla mnie jest to bardzo dobre połączenie. Przyznam, że wyszedł bardzo smaczny, więc dzielę się z wami przepisem. Oto on:

Składniki:

4 jaja

175g masła

0,5szkl. cukru

1 mały cukier waniliowy

1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5szkl. mleka

szczypta soli

mąka do obtoczenia bakalii

400g mieszanki bakaliowej (rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce, orzechy, daktyle)

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne


Sposób przygotowania:

Bakalie przesypałam do miski i wymieszałam z około 2 łyżkami mąki pszennej tortowej, Żółtka oddzieliłam od białek. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i zaczęłam ucierać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania do masła dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam ją do masy maślano - jajecznej. Dolałam mleko i wszystko zmiksowałam do połączenia składników. W osobnej misce ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam je delikatnie łyżką do ciasta. Na koniec do ciasta wsypałam bakalie i również wymieszałam ostrożnie łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam formy ćwibakówki z półokrągłym dnem o długości 39cm. Lepsza jest forma keksówka o tej samej długości, ale ja takiej długiej nie posiadam. Ciasto piekłam około godziny w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu keks wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem można go polać lukrem cytrynowym utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

SMACZNEGO!!!

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne


niedziela, 28 marca 2021

Drożdżówka z marmoladą

Drozdzowka z marmolada ciasto drozdzowe z marmolada ciasto drozdzowe z dzemem ciasto drozdzowe z kruszonka drozdzowka z kruszonka miekka drozdzowka leniwa drozdzowka

Jakoś nigdy nie przepadałam za ciastami drożdżowymi. Wolałam jakieś bardziej kombinowane ciasta, przekładane masami, warstwowe, albo serniki. Może to jednak była wina tego, że nigdy nie jadłam dobrego ciasta drożdżowego. Z uwagi na to, że za ciastem drożdżowym nie przepadałam, to również się nie porywałam za jego pieczenie. Ale jak wiadomo, smaki się zmieniają z biegiem lat. Poza tym zdarzają się różne sytuacje, kiedy trzeba zmierzyć się z czymś nowym, również w kuchni. Dlatego też jakiś czas temu zaczęłam przygodę z ciastem drożdżowym. Pierwsze chyba na tapetę poszły pączki, potem drożdżówki, a później już samo poleciało. Teraz ciasto drożdżowe w różnej postaci gości na moim stole od czasu do czasu. Tym razem przygotowałam drożdżówkę z marmoladą. Oto przepis:

Składniki:

25g świeżych drożdży

50g cukru pudru

0,5szkl. ciepłego mleka

3 łyżki oleju

50g roztopionego masła

1 całe jajko

2-3 żółtka

300g mąki pszennej tortowej

marmolada (u mnie truskawkowa)

Kruszonka:

25g cukru

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

35g mąki pszennej tortowej

25g zimnego masła

Drozdzowka z marmolada ciasto drozdzowe z marmolada ciasto drozdzowe z dzemem ciasto drozdzowe z kruszonka drozdzowka z kruszonka miekka drozdzowka leniwa drozdzowka

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyłam do miseczki i wymieszałam z cukrem pudrem, aż do ich rozpuszczenia. Do rozpuszczonych drożdży dodałam olej, żółtka i jajko. Wszystko wymieszałam trzepaczką do połączenia. Następnie wlałam ciepłe mleko, roztopione masło i mąkę pszenną tortową. Ciasto wyrabiałam przez kilka minut mikserem z hakami, aż ciasto zaczęło odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam marmoladą. Następnie ciasto zwinęłam w roladę. Roladę przekroiłam wzdłuż na pół i zaplotłam w warkocz. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę umieściłam w miseczce i palcami rozcierałam do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Drożdżówkę piekłam około 50min w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na wypieki drożdżowe np.: drożdżówki z makiem (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Drożdżówki z makiem), drożdżówki z serem (link: Waniliowe Improwizacje: Drożdżówki z serem), drożdżówki z dżemem (link: Waniliowe Improwizacje: Drożdżówki z dżemem), paluchy drożdżowe (link: Waniliowe Improwizacje: Paluchy drożdżowe).

SMACZNEGO!!!

Drozdzowka z marmolada ciasto drozdzowe z marmolada ciasto drozdzowe z dzemem ciasto drozdzowe z kruszonka drozdzowka z kruszonka miekka drozdzowka leniwa drozdzowka

Drozdzowka z marmolada ciasto drozdzowe z marmolada ciasto drozdzowe z dzemem ciasto drozdzowe z kruszonka drozdzowka z kruszonka miekka drozdzowka leniwa drozdzowka

Drozdzowka z marmolada ciasto drozdzowe z marmolada ciasto drozdzowe z dzemem ciasto drozdzowe z kruszonka drozdzowka z kruszonka miekka drozdzowka leniwa drozdzowka


sobota, 13 marca 2021

Sernik na kruchym cieście (z mlekiem skondensowanym)

sernik na kruchym ciescie z mlekiem skondensowanym sernik z mlekiem skondensowanym slodzonym sernik szybki do zrobienia sernik z pieciu jaj delikatny i puszysty sernik

Wielokrotnie pisałam w moich postach o zaletach serników i o tym, że można je zrobić w nieskończonej liczbie odsłon. I dziś właśnie kolejna z nich, a mianowicie sernik na kruchym cieście z mąki krupczatki, z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Ostatnio zauważyłam, że sernik z mlekiem skondensowanym jest na topie, więc postanowiłam również spróbować. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała powszechnie krążących przepisów. Podstawową modyfikacją, jaką zrobiłam, jest to, że zmniejszyłam ilość mleka skondensowanego o połowę, bo chciałam, żeby sernik nie był aż tak słodki i ciężki. Sernik zrobiłam na cienkiej warstwie ciasta kruchego z mąki krupczatki i posypałam go cukrem pudrem. Sernik wyszedł bardzo smaczny. Oto przepis:

Kruchy spód:

1szkl. mąki krupczatki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/4szkl. cukru

70g masła

1 żółtko

Masa serowa:

1kg sera w wiaderku

5 jaj

0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego

1 płaska łyżka cukru pudru

1 duży budyń śmietankowy (64g)

szczypta soli

kilka kropel aromatu waniliowego do ciast

sernik na kruchym ciescie z mlekiem skondensowanym sernik z mlekiem skondensowanym slodzonym sernik szybki do zrobienia sernik z pieciu jaj delikatny i puszysty sernik

Sposób przygotowania:

Do miski wsypałam mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i sól. Dodałam żółtko i pokrojone drobno masło. Podane składniki wymieszałam rękami na coś na kształt okruchów/kruszonki. Około 3/4 tak przygotowanego ciasta wyłożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko ugniotłam i odstawiłam na czas przygotowania masy serowej. 

Żółtka oddzieliłam od białek i zmiksowałam z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym i mlekiem skondensowanym. Następnie dalej miksując, dodawałam po łyżce biały ser i miksowałam do połączenia. W oddzielnej misce ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy serowej. Dodałam olejek waniliowy i drewnianą łyżką ostrożnie wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na przygotowane ciasto. Wierzch posypałam pozostałym ciastem. Sernik piekłam około godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero po przestygnięciu wyjęłam go z piekarnika. Gdy sernik dobrze wystygł, oprószyłam go cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na serniki, np.: Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki, np.: Sernik sypany (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik sypany), łatwy sernik na ciastkach (link: Waniliowe Improwizacje: Łatwy sernik na ciastkach), sernik rosyjski (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach), sernik na ciemnym cieście (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na ciemnym cieście) i inne.

Smacznego!!!

sernik na kruchym ciescie z mlekiem skondensowanym sernik z mlekiem skondensowanym slodzonym sernik szybki do zrobienia sernik z pieciu jaj delikatny i puszysty sernik

sernik na kruchym ciescie z mlekiem skondensowanym sernik z mlekiem skondensowanym slodzonym sernik szybki do zrobienia sernik z pieciu jaj delikatny i puszysty sernik

sernik na kruchym ciescie z mlekiem skondensowanym sernik z mlekiem skondensowanym slodzonym sernik szybki do zrobienia sernik z pieciu jaj delikatny i puszysty sernik

sernik na kruchym ciescie z mlekiem skondensowanym sernik z mlekiem skondensowanym slodzonym sernik szybki do zrobienia sernik z pieciu jaj delikatny i puszysty sernik


piątek, 12 marca 2021

Ciasto na kefirze z wiśniami

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

 

Staram się, aby na każdy weekend było w moim domu ciasto własnej roboty. Wiadomo, że nie zawsze jest dużo czasu na pieczenie przy dwójce małych dzieci. Dodatkowo dzieci często towarzyszą mi w kuchni i chcą pomagać mamie w pieczeniu, więc ostatnio wybieram ciasta dość szybkie i proste do zrobienia. Dziś sięgnęłam po jedno z nich, a mianowicie ciasto na kefirze z dodatkiem wiśni z kompotu. To ciasto wychodzi bardzo wilgotne bo jest i na kefirze i na oleju. Jest dobre jeszcze lekko ciepłe, więc na spróbowanie nie trzeba długo czekać. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony: 6 niebo - przy stole: błyskawiczne ciasto na kefirze (6niebokuchnia.blogspot.com) Oto on:

Składniki:

2,5szkl. mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4szkl cukru

3 jajka

0,5szkl. oleju

300ml kefiru naturalnego

kilka kropel aromatu waniliowego do ciast

wiśnie z kompotu

mąka do obtoczenia wiśni

Dodatkowo:

masło i kasza manna do wysypania formy

cukier puder do posypania ciasta

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i miksowałam 2-3 minuty, aż jajka nabrały lekkiej puszystości. Dolałam olej i kefir i zmiksowałam do połączenia składników. Do masy dosypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszałam. Na koniec dodałam jeszcze aromat waniliowy. Formę keksówkę o wymiarach 12x35cm wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Wiśnie odsączyłam z kompotu i obtoczyłam w mące pszennej. Następnie wyłożyłam je na wierzch ciasta i lekko powciskałam. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni (ok. 50-55minut). Po upieczeniu ciasto wystudziłam poza piekarnikiem. Przed podaniem posypałam je cukrem pudrem.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z wiśniami, np.: czekoladowa babka z wiśniami (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowa babka z wiśniami), tort czekoladowo - śmietanowy (link: Waniliowe Improwizacje: Tort czekoladowo - śmietankowy), jogurtowe ciasto czekoladowe z wiśniami (Waniliowe Improwizacje: Jogurtowe ciasto czekoladowe z wiśniami), ciasto z ciepłymi lodami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto z ciepłymi lodami)

SMACZNEGO!!!

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze

Ciasto na kefirze z wisniami ciasto z kefirem ciasto z wisniami z kompotu szybkie ciasto waniliowe babka z wisniami ekspresowe ciasto na kefirze


niedziela, 7 marca 2021

Kryształek (galaretkowiec)

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci

Po serii pieczonych ciast, na weekend przygotowałam coś na zimno. Wybór padł na ciasto kryształek, czy też galaretkowiec, czyli ciasto z kolorowych galaretek. Podobne ciasto robiłam już kilka razy i nawet zamieszczałam przepisy na moim blogu. Tym razem zrobiłam to ciasto/deser z użyciem mleka skondensowanego niesłodzonego i serka waniliowego. Kryształek bardzo ładnie się prezentuje po pokrojeniu, jest super kolorowy, a w smaku bardzo orzeźwiający i owocowy. Będzie na pewno deserem, który przypadnie do gustu zwłaszcza najmłodszym. Oto przepis:

Składniki:

5 galaretek w różnych smakach/kolorach (u mnie żółta ananasowa, pomarańczowa, malinowa i dwie zielone  agrestowe)

1 płaska łyżeczka żelatyny

1szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego

150g serka waniliowego

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci


Sposób przygotowania:

Cztery galaretki: jedną zieloną, żółtą, pomarańczową i malinową) wsypałam każdą do oddzielnej salaterki. Każdą galaretkę rozpuściłam w 1 i 1/4 szklanki gorącej wody, czyli w około 300ml. Galaretki odstawiłam do wystygnięcia a następnie wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około kilku godzinach mocno stężałe galaretki wyjęłam z salaterek i pokroiłam w drobną kostkę. Pokrojone galaretki wrzuciłam do jednej miski. Ostatnią zieloną galaretkę praz jedną łyżeczkę żelatyny wymieszałam i rozpuściłam w jednej szklance gorącej wody. Odstawiłam ją do ostygnięcia. Mleko skondensowane przelałam do miski i zaczęłam je miksować na najwyższych obrotach, aż się mocno spieniło i znacznie zwiększyło swoją objętość. Do mleka dodałam serek waniliowy i zmiksowałam do połączenia, następnie cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlałam do mleka z serkiem wystudzoną galaretkę (galaretka musi być płynna, ale wystudzona lub letnia). Gdy składniki ładnie się połączyły, masę mleczną wlałam do miski z pokrojonymi galaretkami i dokładnie wymieszałam, aby kolory galaretek równo się rozłożyła w masie. Formę (u mnie naczynie żaroodporne) o wymiarach ok. 25x17cm wyłożyłam folią spożywczą przeźroczystą, a następnie przełożyłam całą masę mleczno - galaretkową. Ciasto wstawiłam do lodówki do stężenia (u mnie chłodziło się całą noc). Po stężeniu ciasto obróciłam do góry nogami z formy na deskę do krojenia, zdjęłam folię i można kroić na dowolne kształty.

Na moim blogu znajdziecie również wspomniane na wstępie inne przepisy na tego typu ciasta, np.: mleczny galaretkowiec (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Mleczny galaretkowiec), galaretkowiec na jogurcie (link: Waniliowe Improwizacje: Galaretkowiec na jogurcie), warstwowiec mleczno - galaretkowy (link: Waniliowe Improwizacje: Warstwowiec mleczno - galaretkowy), warstwowiec jogurtowy link: Waniliowe Improwizacje: Warstwowiec jogurtowy).

SMACZNEGO!!!

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci

krysztalek galaretkowiec ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto na zimno z galaretka ciasto z mlekiem skondensowanym ciasto z serkiem waniliowym deser z galaretkami ciasto dla dzieci


czwartek, 4 marca 2021

Babka piaskowa dwukolorowa

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej

Za miesiąc Wielkanoc, więc powoli możemy myśleć i planować wielkanocne dania i wypieki. Mi Wielkanoc najbardziej kojarzy się z babkami i w okresie okołowielkanocnym dość często je przygotowuje. Jest to taki mały trening, szansa na sprawdzenie przepisów itp. Dlatego też dziś mam dla was przepis właśnie na babkę. Jest to klasyczna babka piaskowa, dwukolorowa, ale zrobiona na mące ziemniaczanej i kokosowej, a więc bezglutenowa. Idealna również dla alergików, uczulonych na gluten. Nie przedłużając, oto przepis:

Składniki:

4 jaja

1szkl. cukru lub innego słodzidła (ja dałam cukier i erytrol pół na pół)

200g masła

1i3/4szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego)

2 łyżeczki kakao

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej


Sposób przygotowania:

Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam, żeby przestygło. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier i erytrol i utarłam na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia i wsypałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione i przestudzone masło i znów wymieszałam do połączenia składników. Większą część ciasta przełożyłam do silikonowej formy na babkę z kominem. Resztę ciasta wymieszałam z kakao i wyłożyłam do formy na jasne ciasto. Ciasto przemieszałam trochę widelcem, żeby powstały wzorki w cieście po upieczeniu. Babkę piekłam do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to około godziny. Po upieczeniu babkę wystudziłam poza piekarnikiem. Można ją przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na babki, np.: babka zebra orzechowa (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Babka zebra orzechowa), babka hrabina (link: Waniliowe Improwizacje: Babka hrabina), czekoladowa babka z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowa babka z wiśniami), babka zebra z kisielem (link: Waniliowe Improwizacje: Babka zebra z kisielem), cytrynowa babka na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na oleju), cytrynowa babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na białkach), babka piaskowa na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Babka piaskowa na oleju) i inne.

SMACZNEGO!!!

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej

babka piaskowa dwukolorowa babka piaskowa bezglutenowa ciasto bezglutenowe babka wielkanocna babka na mace ziemniaczanej i kokosowej


środa, 3 marca 2021

Ciasto kokosowe (bezglutenowe)

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa

Jak myślę o kokosie i kokosowych wypiekach, to w pierwszej kolejności przychodzi mi na myśl ciasto raffaello bez pieczenia, lub piękny biały tort weselny. Ale dziś mam dla was przepis na coś zupełnie innego, a mianowicie pieczone ciasto kokosowe z użyciem wiórków kokosowych i mąki kokosowej. Ciasto jest dodatkowo bezglutenowe, bo nie zawiera mąki pszennej, więc idealnie sprawdzi się również dla alergików. Ciasto jest pyszne, mięciutkie i lekko wilgotne, a dodatkowo pięknie pachnie kokosem. Ja dodatkowo polałam je odrobiną czekolady. Jeśli jesteście alergikami wybierzcie czekoladę bezglutenową. Oto przepis:

Składniki:

4 jajka

2-3 łyżki cukru lub innego słodzidła

40g mąki kokosowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

szczypta soli

60g wiórków kokosowych

3 łyżki oleju

Dodatkowo:

kilka kostek czekolady gorzkiej bezglutenowej

1 łyżka śmietany 30%

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa


Sposób przygotowania:

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do piany wsypałam cukier i ubijałam pianę dalej, aż zrobiła się błyszcząca. Do tak ubitej piany dodałam żółtka i zmiksowałam do połączenia składników. Następnie wsypałam odmierzone wiórki kokosowe i mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko ponownie zmiksowałam na najniższych obrotach do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olej i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Ciasto piekłam bez termoobiegu do suchego patyczka (ok. 25-30minut). Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na kratce. Kilka kostek czekolady bezglutenowej (można użyć zwykłej) rozpuściłam w gorącej śmietanie i polałam ciasto. Ciasto jest gotowe do krojenia po zastygnięciu polewy. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony: Ciasto kokosowe (bezglutenowe) - PrzyslijPrzepis.pl i troszkę go zmodyfikowałam.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta i desery kokosowe, np.: raffaello bez pieczenia (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Raffaello bez pieczenia), tort jagodowo - kokosowy (link: Waniliowe Improwizacje: Tort jagodowo - kokosowy), raffaello na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Raffaello na krakersach), bounty bez pieczenia (link: Waniliowe Improwizacje: Bounty bez pieczenia), rolada kakaowo - kokosowa (link: Waniliowe Improwizacje: Rolada kakaowo - kokosowa), kokosowe kulki a'la bounty (link: Waniliowe Improwizacje: Kokosowe kulki a'la bounty).

SMACZNEGO!!!

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa

ciasto kokosowe bezglutenowe ciasto z wiorkami kokosowymi ciasto z maki kokosowej ciasto gluten free ciasto raffaello babka kokosowa