czwartek, 16 lipca 2020

Ciastka roladki z dżemem

ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka

Ostatnio dość często robiąc coś słodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem. Takie ciastka są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, dość szybko stygną, wiec nie trzeba długo czekać na zjedzenie. Dodatkowo ładnie wyglądają na talerzu. Oto przepis:

Składniki:
3szkl. maki pszennej tortowej
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5szkl. cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
150g masła
dżem (u mnie dżem rabarbarowy)
ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodałam dwa cale jajka i jedno żółtko, kwaśną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 7mm. Przy jednym brzegu ciasta nałożyłam wzdłuż porcję dżemu i lekko go rozsmarowałam. Ciasto zwinęłam dwukrotnie w cienką roladkę i odcięłam ją od reszty ciasta. Roladkę pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki i poukładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztą rozwałkowanego ciasta postąpiłam analogicznie, nakładając przy brzegu dżem i zwijając w roladkę. Przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na kruche ciastka, np.: kruche babeczki z kajmakiem i budyniem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/07/kruche-babeczki-z-kajmakiem-i-budyniem.html), kruche rogaliki z dżemem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/07/kruche-rogaliki-z-dzemem.html), ciastka budyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/ciastka-budyniowe.html), czekoladowe ciastka maszynkowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/czekoladowe-ciastka-maszynkowe.html), ciastka spiralki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-spiralki.html).

SMACZNEGO!!!

ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka
ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka


ciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastkaciastka roladki z dzemem kruche ciastka z dzemem kruche ciasteczka z dzemem ciastka z cukrem pudrem szybkie ciastka

sobota, 11 lipca 2020

Kruche babeczki z kajmakiem i budyniem

kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami
 Babeczki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są one trochę pracochłonne, ale za to bardzo wdzięczne jako produkt. Ładnie wyglądają na stole, a za sprawą różnych dodatków można nadać im za każdym razem inny smak. Najbardziej tradycyjna wersja babeczek to chyba babeczki z bitą śmietaną i owocami. Ja dziś jednak postawiłam na trochę cięższy i słodszy smak i zrobiłam babeczki z masą kajmakową/krówkową, orzeszkami ziemnymi i kremem budyniowym. Takie babeczki to pyszne małe, słodkie co nieco do kawy czy herbaty. Oto przepis:

Składniki na kruche babeczki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 żółtka
1/3szkl. cukru pudru
100g zimnego masła
szczypta soli

Nadzienie:
ok. 0,5 puszki masy kajmakowej/krówkowej
kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych)
1,5szkl. mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
100g miękkiego masła
kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieściłam w misce i zagniotłam z nich dość szybko jednolite ciasto. W razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam szklanką kółka i wylepiałam nimi foremki do babeczek. Ciasto po wylepieniu nakłuwałam widelcem. Tak przygotowane foremki z babeczkami ustawiłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu babeczki wyjęłam na metalową kratkę, przestudziłam, a następnie wyjęłam z foremek.
1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Puszkę z masą kajmakowa umieściłam na kilka minut w gorącej wodzie. Po tym czasie masę dobrze wymieszałam i przełożyłam do rękawa cukierniczego. Małe porcje masy krówkowej wyciskałam na dno każdej kruchej babeczki. Masę można nakładać również łyżeczką. W masę krówkową poutykałam połówki orzeszków ziemnych. Krem budyniowy także przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i przy jego pomocy udekorowałam kremem babeczki. Wierzch babeczek można dodatkowo posypać startą czekoladą lub dowolną posypką.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na kruche babeczki, np.: babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), babeczki z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/babeczki-z-truskawkami.html), babeczki orzechowo - kawowe z podwójnym kremem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/babeczki-orzechowo-kawowe-z-podwojnym.html), kruche babeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-babeczki-z-serem.html), babeczki z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/babeczki-z-budyniem.html), babeczki orzechowo - kakaowe z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-cisteczka-babeczki-muszelki.html).

SMACZNEGO!!!
kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami

kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami

kruche babeczki z kajmakiem i budyniem babeczki z masa krowkowa babeczki z masa kajmakowa babeczki z kremem budyniowym babeczki z orzeszkami

czwartek, 9 lipca 2020

Kruche rogaliki z dżemem

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

Bardzo lubię robić różne ciasteczka i rogaliki. Jest przy nich trochę więcej pracy niż przy cieście na dużą blachę, ale ta praca daje mi dużo radości i odstresowuje. Takie rogaliki to bardzo fajna forma deseru, który można wziąć na szybko w rękę i zjeść w domu, na spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami czy świeżymi owocami. Za każdym razem można więc uzyskać inny efekt smakowy. Takie rogaliki też bardzo ładnie wyglądają na stole. Ja dziś zrobiłam moje rogaliki z dżemem rabarbarowym domowej roboty. Wyszły bardzo smaczne i szybko znikały. Oto przepis:

Składniki:
3szkl. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
3/4szkl. cukru pudru
200g masła
50g smalcu
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 
dżem (u mnie rabarbarowy domowej roboty)
cukier puder do oprószenia
kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do większej miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków), pokrojone na plasterki zimne masło, pokrojony na kawałki smalec i śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczce dżemu i zwijałam trójkąty w rogaliki. Uformowane rogaliki przekładałam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu rogaliki przełożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na rogaliki, np.: rogaliki francuskie z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-rogaliki-z-jabkiem.html), rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-pofrancuskie-z-makiem-i.html), rogaliki serowe z dżemem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-serowe-z-dzemem.html), naleśnikowe rogaliki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html).

SMACZNEGO!!!
kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

niedziela, 5 lipca 2020

Kostka orzechowo - kajmakowa

kostka orzechowo - kajmakowa ciasto orzeszek ciasto orzechowe bez pieczenia ciasto z orzechami wloskimi ciasto z masa z kaszy manny ciasto z masa krowkowa ciasto na herbatnikach

Kostka orzechowo - kajmakowa to pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto składa się z trzech warstw. Pierwsza to masa kajmakowa/krówkowa. Druga to warstwa z kaszy manny ugotowanej jak do stefanki, a trzecia to krem czekoladowo - orzechowy na bazie budyniu, z mielonymi orzechami włoskimi. Krem jest bardzo intensywny w smaku i mało słodki, więc idealnie uzupełnia się ze słodką masą krówkową. Całość zwieńcza polewa z mlecznej i gorzkiej czekolady. Ciasto jest pyszne i ładnie wygląda po przekrojeniu. Oto przepis:

Składniki:
ok. 80szt. herbatników
3/4 puszki masy krówkowej

Masa mannowa:
500ml mleka
0,5szkl. kaszy manny
0,5szkl. cukru
150g masła

Masa czekoladowo - orzechowa:
2szkl. mleka
1,5szkl. zmielonych orzechów włoskich
2 czubate łyżki cukru pudru
1 duży budyń czekoladowy na 3/4l mleka
100g masła

Polewa:
100g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)
4 łyżki śmietany 30%
kostka orzechowo - kajmakowa ciasto orzeszek ciasto orzechowe bez pieczenia ciasto z orzechami wloskimi ciasto z masa z kaszy manny ciasto z masa krowkowa ciasto na herbatnikach

Sposób przygotowania:
Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową, żeby ciasto nie siniało i nie przechodziło zapachem blachy. Na dnie blachy ułożyłam pierwszą warstwę herbatników (ok. 20szt). Masę kajmakową/krówkową włożyłam na kilka minut do gorącej wody, żeby łatwiej się rozsmarowała na ciastkach. Następnie rozprowadziłam ją równomiernie na herbatnikach i przykryłam drugą warstwą ciastek.
500ml mleka zagotowałam z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wsypałam powoli kaszę manną i ciągle mieszając, gotowałam kaszę aż dość mocno zgęstniała. Gęstą gorącą masę wyłożyłam do tortownicy i przykryłam kolejną warstwą ciastek. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia.
1,5szkl. mleka zagotowałam. Wrzuciłam do niego zmielone orzechy włoskie i cukier puder i wymieszałam. Zmniejszyłam ogień na minimalny. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i przelałam go do gotującego się mleka z orzechami. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Krem rozsmarowałam na cieście i przykryłam ostatnią warstwą herbatników. 
Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Po około minucie zamieszałam czekoladę do rozpuszczenia. Czekoladą posmarowałam ciasto i wstawiłam je na min. kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu ciasto pokroiłam na kawałki.

SMACZNEGO!!!
kostka orzechowo - kajmakowa ciasto orzeszek ciasto orzechowe bez pieczenia ciasto z orzechami wloskimi ciasto z masa z kaszy manny ciasto z masa krowkowa ciasto na herbatnikach

kostka orzechowo - kajmakowa ciasto orzeszek ciasto orzechowe bez pieczenia ciasto z orzechami wloskimi ciasto z masa z kaszy manny ciasto z masa krowkowa ciasto na herbatnikach

kostka orzechowo - kajmakowa ciasto orzeszek ciasto orzechowe bez pieczenia ciasto z orzechami wloskimi ciasto z masa z kaszy manny ciasto z masa krowkowa ciasto na herbatnikach

kostka orzechowo - kajmakowa ciasto orzeszek ciasto orzechowe bez pieczenia ciasto z orzechami wloskimi ciasto z masa z kaszy manny ciasto z masa krowkowa ciasto na herbatnikach

poniedziałek, 29 czerwca 2020

Truskawkowo - rabarbarowa delicja

truskawkowo rabarbarowa delicja ciasto z rabarbarem ciasto z galaretka ciasto z kremem budyniowym ciasto z masa smietanowa ciasto z bita smietana 3bit rabarbarowy ciasto bez pieczenia ciasto na zimno ciasto na herbatnikach
Truskawkowo - rabarbarowa delicja to kolejne ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem jest to po raz pierwszy ciasto na zimno/bez pieczenia. Ciasto zrobiłam na jasnych herbatnikach. Rabarbar udusiłam i wymieszałam z galaretką truskawkową. Oprócz warstwy rabarbarowej w cieście zastosowałam krem budyniowy, warstwę galaretki i bitą śmietanę. Całość posypałam startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą łączą. Oto dokładny przepis:

Warstwa rabarbarowa:
500g rabarbaru
4 łyżki cukru 
1 galaretka truskawkowa
1szkl. wody (250ml)

Krem budyniowy:
1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
5 łyżek cukru
2szkl. mleka
120g miękkiego masła

Warstwa śmietanowa:
330ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 śmietan - fix

Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
ok. 30g gorzkiej czekolady
ok. 60szt. herbatników
truskawkowo rabarbarowa delicja ciasto z rabarbarem ciasto z galaretka ciasto z kremem budyniowym ciasto z masa smietanowa ciasto z bita smietana 3bit rabarbarowy ciasto bez pieczenia ciasto na zimno ciasto na herbatnikach

Sposób przygotowania:
Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim, docinając je do wymiarów formy. Łodygi rabarbaru pokroiłam na małe kawałki. Zasypałam je cukrem i odstawiłam na 30 minut. Gdy rabarbar puścił sok ustawiłam garnek na gazie, dolałam wodę i zagotowałam. Rabarbar gotowałam aż kawałki zaczęły się rozpadać i zrobiło się coś w rodzaju gęstego kompotu. Ugotowany kompot zblendowałam na jednolitą masę. Tej masy po zblendowaniu powinny być 2 szklanki. Jeśli jest mniej  to należy dolać wrzątku, jeżeli za dużo, to trochę odlać. Do gorącej masy wsypałam galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Masę odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na herbatniki i przykryłam ją drugą warstwą ciastek. Ciasto schowałam do lodówki.
1,5szkl. mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło trochę rozmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam do uzyskania jednolitego kremu bez grudek. Krem budyniowy wyłożyłam na ciastka, tworząc w ten sposób drugą warstwę ciasta. Na kremie ułożyłam kolejną porcję herbatników. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygła, wstawiłam ją dodatkowo do lodówki, żeby zaczęła tężeć. I dopiero taką tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła.
Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i śmietan - fix i ubijałam śmietanę na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstej/sztywnej konsystencji. Ubitą śmietanę wyłożyłam na galaretkę. Czekoladę starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam je całą noc. 
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka z pianką (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html)

SMACZNEGO!!!
truskawkowo rabarbarowa delicja ciasto z rabarbarem ciasto z galaretka ciasto z kremem budyniowym ciasto z masa smietanowa ciasto z bita smietana 3bit rabarbarowy ciasto bez pieczenia ciasto na zimno ciasto na herbatnikach

truskawkowo rabarbarowa delicja ciasto z rabarbarem ciasto z galaretka ciasto z kremem budyniowym ciasto z masa smietanowa ciasto z bita smietana 3bit rabarbarowy ciasto bez pieczenia ciasto na zimno ciasto na herbatnikach

truskawkowo rabarbarowa delicja ciasto z rabarbarem ciasto z galaretka ciasto z kremem budyniowym ciasto z masa smietanowa ciasto z bita smietana 3bit rabarbarowy ciasto bez pieczenia ciasto na zimno ciasto na herbatnikach

sobota, 27 czerwca 2020

Smalcówki z serem

smalcowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe z serem ciastka krucho drozdzowe ciasteczka kruchodrozdzowe rogaliki kruchodrozdzowe

Smalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie: https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym, szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, mało słodkie, więc nie mdlące i można je posypać cukrem pudrem. Idealne dla dzieci i dorosłych. Smalec oczywiście nie jest w żadnym stopniu odczuwalny w smaku, a samo ciasto jeszcze na surowo jest super plastyczne. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
ok. 500g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
50g świeżych drożdży
0,5szkl. śmietany 18%
2 jajka
1 kostka smalcu (200g)

Nadzienie serowe:
250g białego sera
2 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
1 mały cukier waniliowy
ok. 2- 3 łyżki cukru zwykłego
smalcowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe z serem ciastka krucho drozdzowe ciasteczka kruchodrozdzowe rogaliki kruchodrozdzowe

Sposób przygotowania:
Składniki wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Zaczęłam od przygotowania masy serowej. Ser biały (użyłam sera w kostce) przełożyłam do miski. Dodałam do niego jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Wszystkie składniki zblendowałam na jednolitą masę blenderem. Następnie do masy serowej wsypałam budyń w proszku i wymieszałam. Przygotowaną masę serową wstawiłam do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i śmietanę i roztarłam na jednolitą masę. Mąkę tortową wsypałam do drugiej, dużej miski. Dodałam pokrojony na kawałki smalec i roztarłam do uzyskania okruchów. Następnie dodałam resztę składników, czyli: proszek do pieczenia, jajka i drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów i pokroiłam go na nieduże prostokąty. Na każdym kawałku ciasta, przy brzegu kładłam czubata łyżeczkę nadzienia i zwijałam ciasto w rulonik. Gotowe ruloniki przekładałam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Smalcówki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Muszą był ładnie zarumienione. Drugą blachę piekłam już krócej, bo piekarnik był nagrzany. Po upieczeniu bułeczki wystudziłam na kratce. Przed podaniem posypałam je dość obficie cukrem pudrem.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: domowe bułki do hot dogów (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/buki-do-hot-dogow.html), bagietki czosnkowo - serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/bagietki-czosnkowo-serowe.html), bagietki czosnkowo - ziołowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/bagietki-zioowo-czosnkowe.html), proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!

smalcowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe z serem ciastka krucho drozdzowe ciasteczka kruchodrozdzowe rogaliki kruchodrozdzowe

smalcowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe z serem ciastka krucho drozdzowe ciasteczka kruchodrozdzowe rogaliki kruchodrozdzowe


smalcowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe z serem ciastka krucho drozdzowe ciasteczka kruchodrozdzowe rogaliki kruchodrozdzowe

smalcowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe z serem ciastka krucho drozdzowe ciasteczka kruchodrozdzowe rogaliki kruchodrozdzowe
smalcowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe z serem ciastka krucho drozdzowe ciasteczka kruchodrozdzowe rogaliki kruchodrozdzowe

środa, 24 czerwca 2020

Chlebek bananowy

chlebek bananowy ciasto bananowe babka bananowa ciasto z bananami ciasto do keksowki keks bananowy ciasto dla dzieci ciasto owocowe

Chlebek bananowy to ciasto, które robię, gdy w domu zostają trochę już zbyt dojrzałe banany, na które nikt nie ma ochoty, a których nie chcę wyrzucać, żeby nie marnować jedzenia. Ciasto z tego przepisu jest mega szybkie i proste do zrobienia, a do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Po upieczeniu ciasto jest bardzo wilgotne i mięciutkie w środku i ma fajne ciemne ciapki, jakby było z kawałkami czekolady. Ja mój chlebek polałam dodatkowo czekoladą, ale nie jest to konieczne, bo ciasto jest smaczne samo w sobie. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z tej strony: https://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread, a oto on:

Składniki:
4 dojrzałe banany średniej wielkości
75g masła
3/4szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy
1 jajko
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Polewa:
3 łyżki śmietany 30%
75g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
chlebek bananowy ciasto bananowe babka bananowa ciasto z bananami ciasto do keksowki keks bananowy ciasto dla dzieci ciasto owocowe

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej. Masło przełożyłam do rondelka i roztopiłam. Banany obrałam ze skórki i rozgniotłam widelcem. Rozgniecione banany przełożyłam od miski i wymieszałam z przestudzonym roztopionym masłem. Następnie wsypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i ponownie wymieszałam łyżką do połączenia składników. Jajko roztrzepałam widelcem i również wmieszałam do bananów. Mąkę pszenną tortową przesiałam przez sito i wymieszałam z sodą i solą, a następnie wymieszałam z masą bananową. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce ok. 45 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Roztopioną czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto schłodziłam w lodówce do zastygnięcia czekolady, a potem pokroiłam na kawałki.
Zapraszam do odwiedzenia przepisu na czekoladowy chlebek bananowy. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/czekoladowe-ciasto-bananowe-chlebek.html. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy z wykorzystaniem bananów, np. bananowiec bez pieczenia: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search?q=bananowiec, banany smażone w cieście: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/banany-w-ciescie.html, placki bananowe na serku wiejskim: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/placki-bananowe-na-serku-wiejskim.html i inne.

SMACZNEGO!!!
chlebek bananowy ciasto bananowe babka bananowa ciasto z bananami ciasto do keksowki keks bananowy ciasto dla dzieci ciasto owocowe

chlebek bananowy ciasto bananowe babka bananowa ciasto z bananami ciasto do keksowki keks bananowy ciasto dla dzieci ciasto owocowe

chlebek bananowy ciasto bananowe babka bananowa ciasto z bananami ciasto do keksowki keks bananowy ciasto dla dzieci ciasto owocowe

wtorek, 23 czerwca 2020

Szarlotka kryzysowa

szarlotka kryzysowa szarlotka z budyniem szarlotka z tartymi jablkami szarlotka na smalcu kruche ciasto na smalcu kruche ciasto ze smalcem krucha szarlotka najlepsza szarlotka

Szarlotka kryzysowa, to właściwie szarlotka z budyniem. Nazwałam ją tak ponieważ ta szarlotka jest niska, z cienką warstwą jabłek i cienką warstwą budyniu. Takie było moje zamierzenie, a nie wypadek przy pracy. Poza tym szarlotkę zrobiłam na cieście kruchym z dodatkiem smalcu. Do szarlotki użyłam zwykłych jabłek deserowych odmiany jonagold, dlatego dodałam do nich sporo galaretki, żeby nie pływały po upieczeniu. Szarlotka wyszła pyszna, taka jak chciałam. Bardzo szybko znika, więc warto zrobić podwójną porcję. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
2szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5szkl. cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
100g masła
100g smalcu

Budyń:
1 budyń waniliowy/śmietankowy na 0,5l mleka
3 łyżki cukru
1,5szkl. mleka
1 łyżeczka mąki pszennej tortowej

Masa jabłkowa:
4 duże jabłka odmiany jonagold
2 galaretki brzoskwiniowe
szarlotka kryzysowa szarlotka z budyniem szarlotka z tartymi jablkami szarlotka na smalcu kruche ciasto na smalcu kruche ciasto ze smalcem krucha szarlotka najlepsza szarlotka

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodałam żółtka, śmietanę i pokrojone na plasterki masło oraz smalec. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większa od drugiej. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam większą cześć ciasta. Rozłożyłam je równomiernie w blaszce i lekko ugniotłam palcami. Szklankę mleka zagotowałam. W reszcie mleka rozmieszałam proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Budyń lekko przestudziłam i wyłożyłam na ciasto w blaszce. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka wymieszałam z galaretka w proszku i rozłożyłam równomiernie na budyniu. Na wierzch starłam resztę zamrożonego ciasta. Szarlotkę piekłam godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu szarlotkę wystudziłam na metalowej kratce, a potem dodatkowo schłodziłam przez noc w lodówce. 

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka z pianką (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html)

SMACZNEGO!!!
szarlotka kryzysowa szarlotka z budyniem szarlotka z tartymi jablkami szarlotka na smalcu kruche ciasto na smalcu kruche ciasto ze smalcem krucha szarlotka najlepsza szarlotka

szarlotka kryzysowa szarlotka z budyniem szarlotka z tartymi jablkami szarlotka na smalcu kruche ciasto na smalcu kruche ciasto ze smalcem krucha szarlotka najlepsza szarlotka

szarlotka kryzysowa szarlotka z budyniem szarlotka z tartymi jablkami szarlotka na smalcu kruche ciasto na smalcu kruche ciasto ze smalcem krucha szarlotka najlepsza szarlotka

sobota, 20 czerwca 2020

Rolada z białek

rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

Ciasta rolady to deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Ja sama bardzo rzadko je robię, bo nigdy nie wychodzą mi idealne. Fakt, że taką tradycyjną roladę biszkoptową robiłam chyba tylko jeden raz w życiu, wiec nie miałam jak dojść do wprawy. Dziś jednak postanowiłam zrobić kolejne podejście. Tym razem jednak zdecydowałam się na roladę na biszkopcie białkowym (z samych białek), z kremem budyniowym i galaretką oraz z truskawkami. Rolada nie zwinęła mi się co prawda idealnie, a biszkopt trochę pękł przy zwijaniu, ale za to w smaku wyszła naprawdę dobra, więc polecam. Może wam wyjdzie lepiej. Ja trochę za długo chyba przytrzymałam biszkopt w piekarniku i wyszedł trochę za suchy. Biszkopt robiłam z tego przepisu: https://gotujmy.pl/rolada-z-bialek-z-serem-twarogowym,przepisy-ciasta-przepis,177087.html. Oto przepis na moją roladę:

Składniki na biszkopt:
0,5szkl. białek
1 mały cukier waniliowy
0,5szkl. zwykłego cukru
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szkl. oleju
1/4szkl. ciepłego mleka
szczypta soli

Krem budyniowy:
700ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
1 łyżka mąki pszennej tortowej
5 łyżek cukru
ok. 150g masła

Dodatkowo:
1 galaretka (u mnie pomarańczowa)
kilka truskawek
kilka kostek gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

Sposób przygotowania:
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając, wsypywałam partiami cukier zwykły i cukier waniliowy i ubijałam pianę, aż zrobiła się lśniąca. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Następnie do piany dodawałam na przemian porcjami mąkę, olej i mleko. Gdy ciasto było jednolite przełożyłam je na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem od pieczenia. Ciasto rozprowadziłam równomiernie po całej blaszce i wstawiłam do piekarnika. Biszkopt piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni, ale powinno wystarczyć ok. 15 minut bo mój wyszedł troszkę za suchy. Po upieczeniu biszkopt przełożyłam na wilgotną ściereczkę papierem do góry i delikatnie go odkleiłam. Biszkopt zwinęłam w ścierkę wzdłuż dłuższego boku i odstawiłam do wystygnięcia. 
Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 250ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylałam do prostokątnego pojemnika i wstawiłam do lodówki do stężenia. 500ml mleka zagotowałam w garnku. W pozostałym mleku rozmieszałam proszki budyniowe, cukier i łyżkę mąki pszennej tortowej. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem, a następnie zmiksowałam je z wystudzonym budyniem. Biszkopt odwinęłam ze ściereczki i posmarowałam go równomiernie kremem budyniowym, pozostawiając ok. 3 łyżki kremu do dekoracji. Stężałą galaretkę pokroiłam na podłużne paski. Paski galaretki ułożyłam na kremie, wzdłuż dłuższego brzegu, przy krańcu ciasta. Ciasto zwinęłam w rulon/roladę. Czekoladę gorzką rozpuściłam w gorącym mleku. Przełożyłam ją do rękawa cukierniczego, odcięłam rożek i zrobiłam paski na wierzchu rolady. Ciasto wstawiłam do lodówki do stężenia czekolady i kremu. Pozostałym kremem udekorowałam wierzch ciasta i ułożyłam połówki truskawek. Ciasto należy podawać schłodzone, najlepiej chłodzić je całą noc. 

SMACZNEGO!!!
rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada