poniedziałek, 26 lipca 2021

Ogórki w zalewie gyros

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow

No i jeszcze jeden przepis na ogórki, chyba ostatni już w tym sezonie, bo ogórki już się powoli u mnie kończą. Na pomysł na taki rodzaj sałatki z ogórków natknęłam się w internecie (Ogórki w zalewie gyros | Kuchnia na Wypasie) i postanowiłam wypróbować go, bo ogórki w tym wydaniu wyglądają bardzo apetycznie i to zdecydowanie moje smaki. Lubię przyprawę gyros i często z niej korzystam. Więc dlaczego nie przyprawić nią ogórków? Proporcje trochę pozmieniałam. Mam nadzieję że wyjdzie pyszna sałatka na zimę. Oto przepis:

Składniki:

ok. 1,5kg ogórków gruntowych

3 marchewki

2-3 papryki czerwone

3 cebule

kilka ząbków czosnku

Zalewa:

0,5szkl. octu

0,5szkl. oleju

0,5szkl. cukru

1 łyżka soli kamiennej

30g przyprawy gyros

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow


Sposób przygotowania:

Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na plasterki razem ze skórką. Papryki oczyszczam z nasion i kroję w małe paski. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Można też pokroić w plasterki. Cebule obieram i kroję w półplasterki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Wszystkie warzywa przekładam do jednej miski i mieszam dokładnie. Składniki zalewy, czyli: olej, ocet, cukier, sól i przyprawę gyros umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewę wlewam do warzyw i mieszam. Miskę nakrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na 5 godzin. Po tym czasie sałatkę nakładam do wyparzonych słoików i zakręcam. Słoiki wstawiam do garnka z wodą. Woda ma sięgać do 3/4 wysokości słoików. Słoiki pasteryzuję 15 minut, wyciągam i odstawiam do góry dnem. W tej pozycji słoiki powinny wystygnąć. Następnie można je odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow


niedziela, 25 lipca 2021

Tort wiśniowy

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka

 Wczoraj były trzecie urodzinki mojej córeczki i z tej okazji przygotowałam dla niej tort. Jako, ze jest sezon na wiśnie, to postawiłam na smak wiśniowy. Tort zrobiłam na kokosowym biszkopcie z samych białek. Przełożyłam go budyniem o smaku wiśniowym, galaretką wiśniową z wiśniami i pianką wiśniową na bazie śmietany śnieżki i galaretki. Tort otynkowałam cienko ubitą śmietaną. Na wierzch położyłam opłatek z motywem z jednej z ulubionych bajek córeczki. Opłatek trochę mi się pomarszczył, ale dzieci i tak były zachwycone. Tort wyszedł smaczny, nie przesłodzony, idealny na letnią pogodę. Oto przepis:

Biszkopt kokosowy:

1,5szkl. białek

1szkl. cukru

45g cukru waniliowego

1,5szk mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5szkl. wiórków kokosowych

125g masła

szczypta soli

opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego

Nasączenie:

sok z cytryny

250ml gorącej wody

1 łyżka cukru

Budyń wiśniowy:

1 budyń wiśniowy bez cukru

2 łyżki cukru

1,5szkl. mleka

100g masła

Galaretka wiśniowa:

2szkl wiśni wydrylowanych

600ml gorącej wody

2 galaretki wiśniowe

Pianka wiśniowa:

150ml zimnego mleka

1 opakowanie śmietany śnieżki

1 galaretka wiśniowa

125ml gorącej wody

Dodatkowo:

3 kubeczki po 200g śmietany 30%

2 śmietan - fixy

1 cukier waniliowy

dowolne ozdoby (u mnie opłatki tortowe, kwiatki waflowe i draże truskawkowe)

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka


Sposób przygotowania:

Przygotowanie tortu rozpoczęłam od upieczenia biszkoptu. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Białka przełożyłam do dużej miski i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany, ciągle miksując wsypywałam powoli cukier zwykły i waniliowy i ubijałam, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam delikatnie. Następnie przesiałam bezpośrednio do piany mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszałam ostrożnie łyżką. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione masło i olejek waniliowy i znów wymieszałam do połączenia składników. Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do suchego patyczka (ok. 40 minut) w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam na metalowej kratce i przekroiłam na trzy blaty.

Gorąca wodę wymieszałam z sokiem z cytryny i cukrem i odstawiłam do wystygnięcia. 1/3 ponczu nasączyłam pierwszy blat biszkoptu ułożony na paterze, w obręczy od tortownicy, w której się piekł.

1szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, ugotowałam gesty budyń. Do gorącego budyniu dodałam masło i mieszałam, aż się rozpuściło i dokładnie połączyło z budyniem. Budyń wyłożyłam na nasączony biszkopt i przykryłam go drugim blatem biszkoptu. Biszkopt znów nasączyłam połową pozostałego ponczu. 

W 600ml gorącej wody rozpuściłam galaretki wiśniowe. Do gorącej galaretki dodałam wydrylowane wiśnie. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną galaretkę wstawiłam do lodówki, żeby zaczęła tężeć i taką tężejącą wyłożyłam na biszkopt. Na galaretce ułożyłam ostatni blat biszkoptu i nasączyłam go resztą ponczu.

Galaretkę wiśniową rozpuściłam w 125ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Śmietanę śnieżkę wsypałam do zimnego mleka i ubijałam przez kilka minut aż powstał puszysty krem. Do ubitej śnieżki wlałam wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na tort. Tort wstawiłam do lodówki, aby wszystkie masy stężały.

Śmietanę 30% przelałam do miski. Wsypałam śmietan - fixy i cukier waniliowy i ubiłam na sztywno. Śmietaną posmarowałam wierzch i boki tortu. Tort udekorowałam opłatkiem cukrowym. Z reszty śmietany zrobiłam rozetki na rancie tortu i poutykałam w nie draże truskawkowe oraz kwiatki waflowe.

SMACZNEGO!!!

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka



sobota, 24 lipca 2021

Ciastka serowe całuski

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa


Ciastka serowe całuski powstały na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Powstały tak trochę spontanicznie, bo nie były zaplanowanym wypiekiem. Po przeglądzie produktów w lodówce, stwierdziłam, że jeszcze sklecę jakieś dodatkowe ciasteczka. Wyszły bardzo fajne ciastka, którym nadałam wdzięczną nazwę serowych całusków, bo gdzieś nawet widziałam podobne ciastka tylko z innym nadzieniem i one też się jakoś tak nazywały. Moje ciastka to nic innego jak ciastka kruche przełożone masą serową i razem pieczone, oprószone cukrem pudrem. Oto przepis:

Składniki na ciasto kruche:

2,5szl. mąki pszennej tortowej

1 budyń waniliowy bez cukru

0,5szkl. cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g zimnego masła

3 małe jajka

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:

250g sera białego półtłustego

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 jajko

1 cukier waniliowy

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru

kilka kropel olejku pomarańczowego

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa

Sposób przygotowania:

W misce umieściłam mąkę, budyń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajka. Dodałam śmietanę i pokrojone na plasterki masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatałam, wałkowałam i wycinałam kołka. Ser biały przełożyłam do miski. Wbiłam do niego jajko, dodałam śmietanę, olejek pomarańczowy, budyń oraz cukry. Wszystkie składniki wymieszałam najpierw łyżką, a na koniec zmiksowałam jeszcze mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przygotowane krążki ciasta nakładałam po jednej łyżeczce serowego nadzienia (tak bliżej jednego brzegu) i składałam krążek na pół. Trochę tak jakbym chciała zrobić pieroga, tylko bez sklejania brzegów. Gotowe ciastka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekłam około 20-25min. w temperaturze 180 stopni. Powinny się lekko przyrumienić. Upieczone ciastka wystudziłam na kratce, a przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka, np.: ciastka roladki z dżemem (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ciastka roladki z dżemem), kruche rogaliki z dżemem (link: Waniliowe Improwizacje: Kruche rogaliki z dżemem), ciastka budyniowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ciastka budyniowe), ciastka arachidowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ciastka arachidowe), ciastka orzechowe z czekoladą (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasteczka orzechowe z czekoladą), ciastka gęsie łapki (link: Waniliowe Improwizacje: Ciastka gęsie łapki), czekoladowe ciastka budyniowe (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciastka maszynkowe), ciastka spiralki (link: Waniliowe Improwizacje: Ciastka spiralki) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa



piątek, 23 lipca 2021

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

Sezon na cukinię w pełni. Za chwilę zabieram się za sałatkę z cukinii do słoików, a tymczasem upiekłam jeszcze jedno ciasto z cukinii. Tym razem czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe. Zostało mi trochę wiśni ze słoika, więc jeszcze też dorzuciłam do środka, a wierzch polałam czekoladą. Jak zwykłe, ciasto z cukinii wyszło ekstra. Mega puszyste i wilgotne. Do tego bardzo łatwe do zrobienia. Jeszcze nigdy nie wyszedł zakalec czy inny niewypał, więc polecam je nawet tym, którzy nie są mistrzami wypieków. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęcia na świeżym powietrzu. Oto przepis:

Składniki:

6 małych jajek

1szkl. cukru

1szkl. oleju

3szkl. mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżka kakao

1 łyżka kremu czekoladowego do pieczywa

1,5szkl. startej na tarce cukinii

1 jabłko

wiśnie ze słoika (kilkanaście sztuk)

Polewa:

2 łyżki mleka

100g czekolady

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjęłam je wcześniej z lodówki. Jajka utarłam z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlałam olej. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Mieszankę wsypałam do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Następnie do ciasta dodałam krem czekoladowy i również wymieszałam do połączenia składników. Cukinię (użyłam takiej jasnej cukinii, która była mało wilgotna) obrałam, oczyściłam z pestek i starłam na tarce na grubych oczkach. Jako że puszczała mało soku podczas ścierania, to nie odciskałam jej. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i również starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię wraz z jabłkiem dodałam do ciasta i wymieszałam dokładnie. Gotowe ciasto przelałam do formy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poutykałam. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i i wymieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Czekoladą posmarowałam ciasto. Gdy czekolada zastygnie ciasto można pokroić na kawałki i podać.

Zapraszam do skorzystania z innych przepisów na ciasta z cukinii, np.: piernikowe ciasto z cukinii (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Piernikowe ciasto z cukinii), pomarańczowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Pomarańczowe ciasto z cukinii), cytrynowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowe ciasto z cukinii), czekoladowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto z cukinii), ciasto cukiniowe z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto cukiniowe z wiśniami).

SMACZNEGO!!!

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto




środa, 21 lipca 2021

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogorki w zalewie musztardowej, ogorki w musztardzie, ogorki z musztarda, ogorki na zime, ogorki do sloikow, przetwory z ogorkow

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, więc ostatnio na bok odeszły słodkie wypieki, a ich miejsce zajęły przetwory ogórkowe, co widać na moim blogu, bo kilka ostatnich przepisów to przepisy na ogórkowe weki. Były już tradycyjne ogórki konserwowe, były ogórki z chili, sałatki z ogórków, a teraz przyszła pora na jeszcze coś innego, a mianowicie ogórki w zalewie musztardowej. Przepisów na takie ogórki (jak z resztą każde inne) jest wiele, ja robię po swojemu. Ale atut jest taki, że te ogórki są bardzo szybkie do zrobienia. Oto mój przepis:

Składniki:

ogórki gruntowe

Do każdego słoika:

1 gałązka kopru z baldachimem

2 półplasterki cebuli

1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej

Zalewa:

4szkl. wody

1szkl. octu

0,5 słoiczka musztardy chrzanowej (tak ok. 2 łyżki)

5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Słoiki, najlepiej litrowe, i nakrętki wyparzam i osuszam. Do każdego słoika wsypuję po łyżeczce soli. Wkładam po dwa półplasterki cebuli i wkładam gałązkę kopru. Ogórki myję w zimnej wodzie i układam ciasno w przygotowanych słoikach. Składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, musztardę i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Słoiki zakręcam i ustawiam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewam wody do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki z ogórkami w zalewie musztardowej pasteryzuję 5 minut, po czym wyciągam i odwracam do góry dnem, aby wystygły w tej pozycji. Zimne słoiki odwracam do normalnej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Ogorki w zalewie musztardowej, ogorki w musztardzie, ogorki z musztarda, ogorki na zime, ogorki do sloikow, przetwory z ogorkow

Ogorki w zalewie musztardowej, ogorki w musztardzie, ogorki z musztarda, ogorki na zime, ogorki do sloikow, przetwory z ogorkow



Ogórki w zalewie pomidorowej

Ogorki w zalewie pomidorowej, salatka z ogorkow w sloikach, salatka ogorkowa do sloikow salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow marchewki i cebuli, ogorki w ketchupie, ogorki w koncentracie pomidorowym, ogorki z ziolami prowansalskimi

 Sezon ogórkowy w pełni, więc na moim blogu ląduje kolejny przepis na ogórki w słoikach, tym razem ogórki w zalewie pomidorowej. Jest to bardziej rodzaj sałatki, bo oprócz ogórków, w składzie znajdują się też inne warzywa, takie jak: marchew, cebula czy czosnek. Do sałatki dodałam także zioła prowansalskie, bo uwielbiam je jako dodatek do każdej potrawy. Ta sałatka ogórkowa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, więc to oprócz walorów smakowych kolejny atut. Oto przepis:

Składniki:

1kg ogórków gruntowych

3 średnie marchewki

3 średnie cebule

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Zalewa:

1szkl. wody

0,5szkl. octu

1 łyżka oleju

1 łyżka koncentratu pomidorowego

5 łyżek ketchupu pikantnego

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki myję i kroje na cienkie plasterki bez obierania, ale jak ktoś woli to można obrać. Dla mnie ogórki ze skórką są bardziej chrupiące. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w piórka. Wszystkie warzywa przekładam do miski i mieszam dokładnie. Ząbki czosnku obieram ze skórki i przeciskam przez praskę bezpośrednio do warzyw. Warzywa posypuję ziołami prowansalskimi i jeszcze raz mieszam. Składniki zalewy, czyli: wodę, olej, ocet, ketchup, koncentrat, sól i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą polewam warzywa i mieszam. Sałatkę przekładam do wyparzonych słoików i zakręcam czystymi, również wyparzonymi zakrętkami. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewam wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące składniki wyjmuję i odwracam do góry dnem. W tej pozycji słoiki zostawiam do wystygnięcia i dopiero wtedy odwracam do normalnej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce. 

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!! 

Ogorki w zalewie pomidorowej, salatka z ogorkow w sloikach, salatka ogorkowa do sloikow salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow marchewki i cebuli, ogorki w ketchupie, ogorki w koncentracie pomidorowym, ogorki z ziolami prowansalskimi

Ogorki w zalewie pomidorowej, salatka z ogorkow w sloikach, salatka ogorkowa do sloikow salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow marchewki i cebuli, ogorki w ketchupie, ogorki w koncentracie pomidorowym, ogorki z ziolami prowansalskimi

Ogorki w zalewie pomidorowej, salatka z ogorkow w sloikach, salatka ogorkowa do sloikow salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow marchewki i cebuli, ogorki w ketchupie, ogorki w koncentracie pomidorowym, ogorki z ziolami prowansalskimi

Ogorki w zalewie pomidorowej, salatka z ogorkow w sloikach, salatka ogorkowa do sloikow salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow marchewki i cebuli, ogorki w ketchupie, ogorki w koncentracie pomidorowym, ogorki z ziolami prowansalskimi


wtorek, 20 lipca 2021

Sałatka szwedzka

Salatka szwedzka, salatka z ogorkow marchewki i cebuli, salatka ogorkowa do sloikow, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie, salatka warzywna

Sezon ogórkowy w pełni, więc mam dla was kolejny przepis na ogórki do słoika. Tym razem jednak nie tradycyjne w całości, a sałatkę. Jest to dość dobrze znana sałatka szwedzka z ogórków, marchewki i cebuli. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia i z pewnością poradzi sobie z nią nawet laik w dziedzinie kulinariów. Oczywiście przepisów na sałatkę szwedzką jest wiele. Różnią się one między sobą poszczególnymi składnikami, a nawet sposobem przygotowania. Ja przygotowuję ją w ten sposób:

Składniki:

2kg ogórków gruntowych

300g marchewki

300g cebuli

kilka ząbków czosnku

0,5szkl. octu

0,5szkl. oleju

0,5szkl. cukru (ja daję trochę mniej)

1,5 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Nakrętki i słoiki o pojemności 300-500ml wyparzam wrzątkiem. Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie. Odcinam końcówki i kroję ogórki na plasterki. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w piórka. Wszystkie warzywa przekładam do dużej miski. Ząbki czosnku obieram i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do warzyw. Warzywa polewam olejem i octem. Posypuję cukrem, solą i czarnym pierzem. Wszystko dokładnie mieszam. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na dwie godziny. Po tym czasie sałatkę razem z powstałym płynem przekładam do słoików, dość mocno ją upychając. Wycieram ranty i zakręcam słoiki. Słoiki ustawiam w garnku, wyłożonym na dnie ściereczką. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki z sałatką szwedzką pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu, słoiki od razu wyciągam i odstawiam do góry dnem. Studzę w tej pozycji i odwracam z powrotem. Słoiki odstawiam w chłodne miejsce. Sałatka jest idealna jako dodatek do obiadu.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory ogórkowe, np.:  ogórki konserwowe (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), czy ogórki konserwowe z papryka chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili).

SMACZNEGO!!!

Salatka szwedzka, salatka z ogorkow marchewki i cebuli, salatka ogorkowa do sloikow, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie, salatka warzywna

Salatka szwedzka, salatka z ogorkow marchewki i cebuli, salatka ogorkowa do sloikow, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie, salatka warzywna


Ogórki konserwowe

Ogorki konserwowe, ogorki korniszone, ogorki w occie, korniszony, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie octowej

Ogórki konserwowe, to obok ogórków kiszonych, chyba jedne z najpopularniejszych przetworów z ogórków. Ja swoją przygodę z robieniem ogórków w słoiki zaczęłam rok temu i miałam to szczęście, że od razu dobrałam odpowiednie proporcje składników, tak by ogórki smakowały naprawdę dobrze. Ja i moja rodzina wolimy ogórki "mocniejsze" i nie aż tak słodkie, więc w moim przepisie jest trochę więcej octu i mniej cukru niż w tradycyjnych przepisach na tego typu ogórki. Oto mój przepis:

Składniki:

ogórki gruntowe

Do każdego słoika:

1 listek laurowy

0,5 łyżeczki ziaren białej gorczycy

2-3 kulki ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

2 plasterki cebuli

1 ząbek czosnku

3 plasterki marchewki

1 gałązka kopru z baldachimem

kawałek chrzanu

Zalewa:

6szkl. wody

1,5szkl. octu

6 płaskich łyżek cukru

2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Sposób przygotowania:

Słoiki, najlepiej o pojemności 900-1000ml wyparzam wrzątkiem. Tak samo wyparzam zakrętki i wycieram do sucha. Ogórki myję w zimnej wodzie i wykładam na sito. Do każdego słoika wsypuję gorczycę, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Wrzucam po trzy plasterki marchewki, po dwa plasterki cebuli i po jednym obranym ząbku czosnku. Umyte ogórki układam pionowo ciasno w słoikach (ciemniejszą częścią do dołu, a jasną do góry). Pomiędzy ogórki wkładam chrzan i koper. Gdy słoiki mam napełnione, odstawiam je na chwilę i przygotowuję zalewę, czyli zagotowuję w garnku wodę z octem, solą i cukrem. Mieszam od czasu do czasu, aby sól i cukier się rozpuściły. Gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Przecieram gwinty i zakręcam mocno nakrętkami. Słoiki wstawiam do dużego garnka, wyłożonego na dnie ścierką kuchenną. Słoiki nie mogą się ze sobą stykać. Garnek ze słoikami napełniam wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Ogórki pasteryzuję 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu słoiki od razu wyjmuję i odstawiam do góry dnem do ostygnięcia. Dopiero po całkowitym ostygnięciu odkręcam je z powrotem do prawidłowej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.

Zapraszam też do wypróbowania przepisu na ogórki konserwowe z papryką chili. Przepis znajdziecie w linku: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili

SMACZNEGO!!!

Ogorki konserwowe, ogorki korniszone, ogorki w occie, korniszony, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie octowej

Ogorki konserwowe, ogorki korniszone, ogorki w occie, korniszony, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie octowej

Ogorki konserwowe, ogorki korniszone, ogorki w occie, korniszony, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie octowej


Ogórki konserwowe z papryką chili

ogorki konserwowe z papryka chili, ogorki konserwowe z ostra papryka, korniszony, ogorki korniszone, ogorki w sloikach na zime, ogorki z papryka

 W zeszłym roku po raz pierwszy w życiu przygotowywałam przetwory z ogórków na zimę, czyli ogórki konserwowe, ogórki kiszone, ogórki curry, krokodylki itp. Jako, że był to mój debiut, to bardzo bałam się o to jak wyjdą. Korzystałam co prawda z różnych przepisów, ale to i tak nie dawało mi stuprocentowej pewności, że przetwory wyjdą. Każda gospodyni ma swój wypróbowany, który zawiera określone proporcje przypraw itp. Ja trochę kierowałam się wyczuciem i upodobaniami smakowymi domowników. Dlatego czegoś dałam mniej czegoś więcej i muszę przyznać, że trafiłam z tymi proporcjami idealnie w gusta mojej rodziny. Wszyscy zajadali się wszystkimi ogóreczkami. Szczególnie do gustu przypadły wszystkim ogórki konserwowe z ostrą papryką, dlatego ten przepis podaję jako pierwszy. Oto on:

Składniki:

ogórki gruntowe (raczej takie średniej wielkości i małe)

Do każdego słoika:

0,5 papryki chili

kawałek chrzanu

1 ząbek czosnku

1 łodyga kopru z kwiatem

0,5 łyżeczki gorczycy

2-3 kulki ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

1 listek laurowy

Zalewa:

6szkl. wody

1,5szkl. octu

5 łyżek cukru

2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Sposób przygotowania:

Litrowe słoiki oraz zakrętki wyparzam wrzątkiem i odstawiam do wystygnięcia i obsuszenia. Do każdego słoika wrzucam listek laurowy, gorczycę, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wrzucam także po jednym obranym ząbku czosnku (raczej daję takie większe ząbki). Papryczki chili myję i pozbawiam gniazd nasiennych. Ogórki gruntowe, najlepiej świeżo zebrane myję w zimnej wodzie i osuszam. W słoikach z przyprawami układam ciasno ogórki. Pomiędzy ogórki wkładam kawałki chrzanu, papryczek i gałązki kopru. Tak przygotowane słoiki z ogórkami odstawiam na czas ugotowania zalewy. W garnku umieszczam wodę, ocet, sól i cukier. Podgrzewam mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą. Gdy zalewa się zagotuje, wyłączam gaz i gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Słoiki szczelnie zakręcam wytartymi do sucha przykrywkami. W dużym garnku kładę na dnie ściereczkę. Ustawiam na niej słoiki z ogórkami, tak aby się nie stykały ze sobą. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykrywam i zagotowuję wodę. Słoiki pasteryzuję 5 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące słoiki od razu wyciągam z garnka i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Gdy słoiki całkowicie wystygną, odwracam je i odstawiam w chłodne miejsce. 

SMACZNEGO!!!

ogorki konserwowe z papryka chili, ogorki konserwowe z ostra papryka, korniszony, ogorki korniszone, ogorki w sloikach na zime, ogorki z papryka

ogorki konserwowe z papryka chili, ogorki konserwowe z ostra papryka, korniszony, ogorki korniszone, ogorki w sloikach na zime, ogorki z papryka

ogorki konserwowe z papryka chili, ogorki konserwowe z ostra papryka, korniszony, ogorki korniszone, ogorki w sloikach na zime, ogorki z papryka


niedziela, 18 lipca 2021

Puszek z wiśniami i czekoladą

Puszek z wisniami i czekolada, ciasto z wisniami, ciasto z czekolada, ciasto na biszkoptach, ciasto z serkow danio, ciasto z serkow waniliowych, ciasto bez pieczenia, ciasto na zimno, sernik na biszkoptach

 Kolejny gorący letni dzień za nami, do tego niedziela, więc dla ochłody i dla orzeźwienia przygotowałam pyszne ciasto bez pieczenia/na zimno, które nazwałam puszek z wiśniami i czekoladą. Jak sama nazwa wskazuje ciasto puszek, czyli bardzo delikatne i puszyste, niczym obłoczek. Delikatność masy przełamałam kwaskowatymi wiśniami oraz mieszanką mlecznej i gorzkiej czekoladą. Dodatkowo ciasto zrobiłam na podłużnych biszkoptach, które nasączyłam mocnym naparem kawowym. Ciasto wyszło naprawdę fajne smakowo i wizualnie chyba też zachęca do spróbowania. Oto przepis:

Składniki:

kilkanaście podłużnych biszkoptów

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cukru

125ml wrzątku

250ml śmietany 30%

1 śmietan - fix

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

1 opakowanie śmietany śnieżki

200ml mleka

450g serka homogenizowanego waniliowego

wiśnie drylowane (świeże lub z kompotu)

kilka kostek mlecznej czekolady

kilka kostek gorzkiej czekolady

4 łyżeczki żelatyny + 125ml gorącej wody

Puszek z wisniami i czekolada, ciasto z wisniami, ciasto z czekolada, ciasto na biszkoptach, ciasto z serkow danio, ciasto z serkow waniliowych, ciasto bez pieczenia, ciasto na zimno, sernik na biszkoptach


Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuściłam w 125ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Okrągłą tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty, docinając je do wymiarów blachy. Kawę rozpuszczalną wymieszałam z cukrem i zalałam 125ml gorącej wody. Wymieszałam. Naparem nasączyłam ciastka. Zimną śmietanę 30% ubiłam na sztywno z śmietan - fixem i cukrem waniliowym. Śmietanę śnieżkę ubiłam z zimnym mlekiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ubitą śnieżkę połączyłam z ubitą śmietaną i serkami waniliowymi. Na koniec do masy wmieszałam wystudzoną żelatynę. Masę wyłożyłam na ciastka. W masę poutykałam wydrylowane i odsączone z soku wiśnie. Wierzch ciasta posypałam startą na wiórki czekoladą. Ciasto wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc. Po schłodzeniu zdjęłam ostrożnie obręcz tortownicy i pokroiłam ciasto na kawałki.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta na zimno, np.: ciasto puszek z galaretką (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ciasto puszek z galaretką, jogurtowiec z delicjami i galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Jogurtowiec z delicjami i galaretką), galaretkowiec na jogurcie (link: Waniliowe Improwizacje: Galaretkowiec na jogurcie), śmietanowiec na biszkoptach (link: Waniliowe Improwizacje: Śmietanowiec na biszkoptach), warstwowiec jogurtowy (link: Waniliowe Improwizacje: Warstwowiec jogurtowy), serowo - wiśniowa fantazja (link: Waniliowe Improwizacje: Serowo - wiśniowa fantazja) i inne.

SMACZNEGO!!!

Puszek z wisniami i czekolada, ciasto z wisniami, ciasto z czekolada, ciasto na biszkoptach, ciasto z serkow danio, ciasto z serkow waniliowych, ciasto bez pieczenia, ciasto na zimno, sernik na biszkoptach

Puszek z wisniami i czekolada, ciasto z wisniami, ciasto z czekolada, ciasto na biszkoptach, ciasto z serkow danio, ciasto z serkow waniliowych, ciasto bez pieczenia, ciasto na zimno, sernik na biszkoptach

Puszek z wisniami i czekolada, ciasto z wisniami, ciasto z czekolada, ciasto na biszkoptach, ciasto z serkow danio, ciasto z serkow waniliowych, ciasto bez pieczenia, ciasto na zimno, sernik na biszkoptach



sobota, 17 lipca 2021

Ciasto cukiniowe z wiśniami

ciasto cukiniowe z wisniami, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto kabaczkowe, ciasto ucierane, ciasto z wisniami, ciasto z owocami, ciasto warzywne, ciasto z warzywami, zdrowe ciasto


W moim warzywniaku dojrzały już pierwsze cukinie, więc obowiązkowo na moim stole musiało zagościć ciasto z cukinii. Robiłam już różne ciasta z dodatkiem tego warzywa i za każdym razem były pyszne. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto cukiniowe o smaku waniliowym, z dodatkiem wiśni. Ciasto jak zwykle wyszło puszyste i wilgotne zarazem. Słodycz ciasta równoważą kwaskowate wiśnie. Takie ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Na pewno skuszą się na niego zarówno dorośli jak i dzieci. A jeśli chodzi o dzieci jest to też jakaś metoda na przemycenie warzyw do codziennej diety. Oto przepis:

Składniki:

5 średnich jaj

1szkl. cukru

1 duży cukier waniliowy

1szkl. oleju

3szkl. mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki startej na tarce cukinii

olejek waniliowy

wiśnie wydrylowane (świeże lub ze słoika)

mąka pszenna do obtoczenia wiśni

szczypta soli

ciasto cukiniowe z wisniami, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto kabaczkowe, ciasto ucierane, ciasto z wisniami, ciasto z owocami, ciasto warzywne, ciasto z warzywami, zdrowe ciasto

Sposób przygotowania:

Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęłam je więc wcześniej z lodówki. Cukinię obrałam. Wydrążyłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię przełożyłam na durszlak, lekko posoliłam i odstawiłam, żeby puściła sok. Jajka wbiłam do miski miksera. Wsypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i na najwyższych obrotach ubijałam je na jasną puszystą masę. Do ubitych jajek, ciągle miksując dolałam cienkim strumieniem olej i olejek waniliowy. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę wsypałam do masy jajecznej i wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Na koniec do ciasta dodałam startą i odciśniętą cukinię. Wszystko ponownie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtoczyłam w mące i poutykałam w ciasto. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni, bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu przestudziłam je kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę i wystudziłam na blacie kuchennym. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Zapraszam do skorzystania z innych przepisów na ciasta z cukinii, np: piernikowe ciasto z cukinii (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Piernikowe ciasto z cukinii), pomarańczowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Pomarańczowe ciasto z cukinii), cytrynowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowe ciasto z cukinii), czekoladowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto z cukinii).

SMACZNEGO!!!

ciasto cukiniowe z wisniami, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto kabaczkowe, ciasto ucierane, ciasto z wisniami, ciasto z owocami, ciasto warzywne, ciasto z warzywami, zdrowe ciasto

ciasto cukiniowe z wisniami, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto kabaczkowe, ciasto ucierane, ciasto z wisniami, ciasto z owocami, ciasto warzywne, ciasto z warzywami, zdrowe ciasto

ciasto cukiniowe z wisniami, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto kabaczkowe, ciasto ucierane, ciasto z wisniami, ciasto z owocami, ciasto warzywne, ciasto z warzywami, zdrowe ciasto

ciasto cukiniowe z wisniami, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto kabaczkowe, ciasto ucierane, ciasto z wisniami, ciasto z owocami, ciasto warzywne, ciasto z warzywami, zdrowe ciasto