piątek, 6 października 2017

Surówka z papryką do obiadu

surowka z papryka salatka z papryki surowka z warzyw z porem surowka z majonezem surowka z kukurydza


Surówka z papryki powstała bardzo spontanicznie. Miałam na obiad kotlety z piersi kurczaka. Chciałam do nich zrobić jeszcze frytki, żeby nie jeść codziennie gotowanych ziemniaków. Pomyślałam że do takiego dość tłustego jedzenia przydałaby się jakaś surówka, żeby trochę to wszystko orzeźwić. Poza tym obiad smakuje zupełnie inaczej jeśli jest podany z porcją warzyw, czy to gotowanych, konserwowych czy surowych. Najlepiej jeśli jest to jakaś smaczna lekka surówka z sezonowymi warzywami. Teraz mamy sezon na paprykę, są też wszystkie warzywa w warzywniaku, więc postanowiłam to jakoś połączyć.
Miałam jeszcze resztę kapusty pekińskiej w lodówce, więc też ją dołożyłam. Właściwie to ta surówka czy też sałatka powinna nosić nazwę "z tego co pod ręką". Ja często robię różne potrawy pod wpływem tego co mam akurat w spiżarni. Nie lubię niczego marnować wyrzucać jedzenia. I tak z niczego powstaje coś.Oto przepis na moją surówkę z papryką do obiadu:
surowka z papryka salatka z papryki surowka z warzyw z porem surowka z majonezem surowka z kukurydza

Składniki:
1 nieduża papryka czerwona
1 mała marchewka
kawałek pora (długości ok. 10cm)
1 mała cebula
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
kawałek kapusty pekińskiej
koperek
sól, pieprz
1 łyżka majonezu lub oliwy
sok z 1/4 cytryny
surowka z papryka salatka z papryki surowka z warzyw z porem surowka z majonezem surowka z kukurydza

Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską poszatkowałam i wrzuciłam do miski. Marchewkę obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Na tych samych oczkach starłam paprykę. Pora i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Dołożyłam odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, posiekany koperek. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wszystko wymieszałam. Na koniec dodałam ok. 1 łyżkę majonezu i ponownie wymieszałam.  Zamiast majonezu można dodać olej lub oliwę wtedy surówka będzie niej tucząca i bardziej lekka. Ja jednak lubię do każdej surówki dodać odrobinę majonezu. Wtedy surówka czy też sałatka nabiera fajnego smaku.
Jeśli macie ochotę, to do surówki można dołożyć jeszcze jakieś inne składniki np. ogórki czy pieczarki konserwowe. Wszystko wedle upodobań. Ja jak pisałam robiłam z tego co akurat miałam pod ręką. Surówkę podałam do kotletów z frytkami, ale oczywiście będzie pasować do każdego innego mięsa podanego z ziemniakami, kluskami czy kaszą.

SMACZNEGO!!!

surowka z papryka salatka z papryki surowka z warzyw z porem surowka z majonezem surowka z kukurydza

surowka z papryka salatka z papryki surowka z warzyw z porem surowka z majonezem surowka z kukurydza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz