środa, 18 października 2017

Bajaderki

Bajaderki pralinki praliny cukierki ciastka kartofelki trufle

To kolejny przepis, który powstał po to by wykorzystać różne zapasy i brzydko mówiąc resztki produktów. Tym razem chciałam głównie wykorzystać resztę biszkoptu makowego, który pozostał mi z tortu makowego, który przygotowywałam na urodziny mojej mamy. Przepis na ten biszkopt i tort znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html. Co prawda mogłam resztę tego biszkoptu użyć do dekoracji i byłoby po sprawie, ale miałam już plan na inne wykończenie tortu, więc pozostawiłam te skrawki z myślą o tym, że może przyda się do czegoś innego.
Jak już wielokrotnie podkreślałam, nie lubię niczego wyrzucać. Oprócz resztek biszkoptu miałam jeszcze spory zapas ciastek biszkoptów i herbatników, które też należy jakoś spożytkować. Po kilku chwilach rozmyślań nad tym jak je wykorzystać, wpadłam na pomysł żeby zrobić z nich takie małe kulki a'la bajaderki. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu na bajaderki, tylko kierowałam się swoim wyczuciem i smakiem. Tak na marginesie do bajaderek też można wykorzystać ciasto które wam nie wyszło, np. upiekł się wam zakalec. Oto mój przepis:
Bajaderki pralinki praliny cukierki ciastka kartofelki trufle

Składniki na ok. 20 bajaderek:
1,5szkl. pokruszonego biszkoptu makowego (może to być inne ciasto lub wyłącznie ciastka, to co macie pod ręką)
0,5szkl. pokruszonych herbatników pełnoziarnistych (mogą być zwykłe herbatniki, biszkopty lub ciastka kruche)
3 łyżki drobnych wiórków kokosowych
3 łyżki marmolady truskawkowej (użyłam marmolady z biedronki, ona nie jest taka sztywna jak inne i dobrze się rozsmarowuje; można też użyć powideł)
1,5 łyżki cukru
ok. 40g czekolady deserowej
2 łyżki mleka
aromat rumowy lub rum albo inny dowolny alkohol


Do dekoracji:
ok. 70g czekolady mlecznej z orzechami (ale takimi drobno posiekanymi a nie z całymi orzechami)
ok. 50g białej czekolady
2 łyżki mleka
wiórki kokosowe
posypki cukrowe

Bajaderki pralinki praliny cukierki ciastka kartofelki trufle

Sposób przygotowania:
Pokruszony biszkopt i herbatniki wrzuciłam do miski. Dosypałam wiórki kokosowe i cukier. Dodałam marmoladę. Czekoladę połamałam na kawałki, zalałam mlekiem i roztopiłam w kuchence mikrofalowej. Można to zrobić również w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodałam do reszty składników. Dolałam dosłownie 3 krople aromatu rumowego i zagniotłam wszystko ręką na jednolitą masę. Jeśli masa wyjdzie wam zbyt sypka, można dodać więcej roztopionej czekolady lub odrobinę mleka. Jeśli natomiast wyjdzie zbyt rzadka i będzie się kleić, należy dosypać więcej ciastek. U mnie z podanych proporcji masa wyszła idealna, ale jeśli użyjecie np. innego dżemu lub marmolady konsystencja może wyjść inna. Z masy odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego.
Część (ok. 1/3) kulek obtoczyłam od razu w wiórkach kokosowych. Resztę pozostawiłam bez obtoczenia. Bajaderki wstawiłam do lodówki na noc, aby dobrze się schłodziły i trochę ścisnęły. Na drugi dzień resztę bajaderek, których nie obtaczałam, podzieliłam na dwie części. Czekoladę z orzechami połamałam, zalałam łyżką mleka i rozpuściłam w mikrofali. Podobnie postąpiłam z białą czekoladą. Jedną część bajaderek oblałam roztopioną mleczną czekoladą z orzechami, a drugą część czekoladą białą. Te bajaderki w białej czekoladzie ozdobiłam dodatkowo posypkami cukrowymi. Bajaderki można też obtoczyć w pokruszonych ciastkach lub posiekanych orzechach, albo w gorzkim kakao (wtedy wyjdą bardziej jak trufle).

SMACZNEGO!!! 

Bajaderki pralinki praliny cukierki ciastka kartofelki trufle

Bajaderki pralinki praliny cukierki ciastka kartofelki trufle

Bajaderki pralinki praliny cukierki ciastka kartofelki trufle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz