Kilka dni temu dostałam od mamy główkę czerwonej kapusty i kilka czerwonych cebulek z maminego warzywniaka. Stwierdziłam więc, że w końcu będzie okazja żeby wypróbować surówkę z czerwonej kapusty. Taką surówkę często można zjeść na różnych przyjęciach w domach weselnych jako dodatek do jakiegoś mięsa w sosie lub do kotleta. Zawsze ta surówka bardzo mi smakowała, ale jakoś nigdy nie mogłam się zebrać żeby ją przygotować w domu.
No ale teraz jak dostałam połowę składników i to w dodatku ekologicznych, nie mogłam jej nie zrobić. W dodatku dziś na obiad schabowe z ziemniakami, więc surówka z kapustki idealnie się nada. Szukając przepisu na surówkę natykałam się na różne wersje: z samą cebulą i majonezem, z jabłkiem, z marchewką, z chrzanem, z papryką. Ja postanowiłam trochę to wypośrodkować i dopasować pod swój smak. Oto mój przepis:
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
2 małe cebule czerwone (wielkości piłeczki do ping-ponga)
1 jabłko
0,5 łyżki posiekanego koperku (u mnie mrożony)
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
ok. 2 łyżki majonezu
pół łyżki chrzanu
Sposób przygotowania:
Czerwoną kapustę umyłam, osuszyłam i starłam na tarce na dużych oczkach. Startą kapustę przełożyłam na sito i sparzyłam wrzątkiem (polałam po prostu kapustę gorącą wodą) i pozostawiłam do wystudzenia. Jabłko i cebule obrałam i również starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Polałam je sokiem z cytryny i połączyłam z przestudzoną kapustą. Ja wycisnęłam sok z połowy cytryny, ale moja cytryna była trochę sucha i tego soku nie było dużo.
Wy możecie na początek dać sok z ćwiartki cytryny, a jak będzie mało wycisnąć jeszcze więcej. Wszystko wg gustu. Do surówki dodałam koperek, majonez i chrzan, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Surówkę wstawiłam na ok. 2 godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Podałam z kotletem schabowym i ziemniakami z wody, ale surówka będzie idealna również do innych mięs duszonych, pieczonych czy smażonych.
Wy możecie na początek dać sok z ćwiartki cytryny, a jak będzie mało wycisnąć jeszcze więcej. Wszystko wg gustu. Do surówki dodałam koperek, majonez i chrzan, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Surówkę wstawiłam na ok. 2 godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Podałam z kotletem schabowym i ziemniakami z wody, ale surówka będzie idealna również do innych mięs duszonych, pieczonych czy smażonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz