Kapusta z grzybami to typowo wigilijna i postna potrawa. Zazwyczaj nie przygotowuje się jej na co dzień całym rokiem, a jedynie na Wigilię. Przynajmniej tak jest u mnie w domu. Może to i słusznie bo wtedy taka wyczekana cały rok kapustka smakuje wyśmienicie. Kapusta z grzybami to taka potrawa wielozadaniowa. Ma bardzo wiele zastosowań. Podana na gorąco może stanowić samodzielne danie z pieczywem lub ziemniakami.
Na zimno może stanowić coś w rodzaju sałatki i pełnić rolę dodatku do mięsa lub ryby. Ja czasem mieszam ją jeszcze z majonezem. Jest wtedy pyszna. No i na koniec taka kapusta z grzybami świetnie sprawdza się jako farsz do uszek, pierogów, krokietów czy pasztecików wigilijnych. Przy ugotowaniu samej kapusty nie ma dużo pracy. Jedynie trzeba trochę czasu bo grzyby powinno namoczyć się dzień wcześniej. Samo zaś gotowanie to kwestia ok. 1-1,5 godziny. Oto przepis:
Na zimno może stanowić coś w rodzaju sałatki i pełnić rolę dodatku do mięsa lub ryby. Ja czasem mieszam ją jeszcze z majonezem. Jest wtedy pyszna. No i na koniec taka kapusta z grzybami świetnie sprawdza się jako farsz do uszek, pierogów, krokietów czy pasztecików wigilijnych. Przy ugotowaniu samej kapusty nie ma dużo pracy. Jedynie trzeba trochę czasu bo grzyby powinno namoczyć się dzień wcześniej. Samo zaś gotowanie to kwestia ok. 1-1,5 godziny. Oto przepis: