piątek, 17 stycznia 2020

Drożdżówki z dżemem

drozdzowki z dzemem bulki drozdzowe z dzemem buleczki drozdzowe z konfitura

Drożdżówki czyli pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Można je dowolnie formować, zwijać, nadawać kształty. Można używać różnych smakołyków do ich nadziewania. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Drożdżówki przeważnie każdemu kojarzą się z domem rodzinnym, w którym mama lub babcia przygotowywała takie bułeczki. Najlepsze były jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka czy kakao. Ja dziś wróciłam do lat dziecinnych i przygotowałam takie pyszne drożdżówki w wersji z dżemem. Oto przepis:

Składniki:
250g mąki tortowej
0,5szkl. mleka
1 żółtko do ciasta + 1 do posmarowania bułek
15g świeżych drożdży
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru zwykłego
70g stopionego masła
2-3 łyżki dżemu truskawkowego
2-3 łyżki konfitury porzeczkowej

Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam do nich łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mleko lekko podgrzałam i dolałam do drożdży. Wszystko dokładnie wymieszałam na jednolity zaczyn i odstawiłam go na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam cukier puder. Dolałam stopione i wystudzone masło, wyrośnięty zaczyn i dodałam żółtko. Wszystko wyrobiłam na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Można to zrobić rękami lub mikserem z hakami. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski. Wyrobione ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy znacznie zwiększyło swoją objętość wyłożyłam je na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowałam na prostokąt o grubości ok. 1cm. Ciasto posmarowałam dżemem truskawkowym a na to konfiturą porzeczkową. Można użyć tylko jednego dżemu. Ja akurat miałam końcówki i połączyłam je. Szersze brzegi ciasta złożyłam do środka, tak aby na siebie zachodziły. Przewróciłam ciasto łączeniem do dołu i pokroiłam na kilkucentymetrowe pasy. Każdy pasek ciasta zwijałam wokół własnej osi, lub przyciskałam przez środek drewnianą łyżką. Bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarowałam roztrzepanym żółtkiem. Drożdżówki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Z cytryny wycisnęłam sok i ucierałam go z cukrem pudrem do uzyskania białego gęstego lukru. Lukrem posmarowałam bułeczki. Drożdżówki podałam gdy lukier zastygł. 

SMACZNEGO!!!
drozdzowki z dzemem bulki drozdzowe z dzemem buleczki drozdzowe z konfitura

drozdzowki z dzemem bulki drozdzowe z dzemem buleczki drozdzowe z konfitura

drozdzowki z dzemem bulki drozdzowe z dzemem buleczki drozdzowe z konfitura

3 komentarze:

  1. Robię teraz te bułeczki i ciasto wyszło mi bardzo mokre. Czy mam dodawać mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, proszę dosypać trochę mąki. Podana ilość składników nie zawsze musi być sztywno zastosowana, może miała Pani większe jajka, albo dała Pani trochę więcej mleka, może mąka była inna i dlatego ciasto wyszło rzadsze, trzeba troszkę robić na wyczucie.

      Usuń
  2. Dziękuję, jestem trochę ignorantką w temacie ciast,... wszystkich. :)

    OdpowiedzUsuń