czwartek, 2 stycznia 2020

Raffaello bez pieczenia

raffaello bez pieczenia raffaello na krakersach ciasto kokosowe kokosowy przekladaniec ciasto z wiorkami kokosowymi kokosowiec kokosanka


Dziś kolejny smakołyk kokosowy bez pieczenia, czyli ciasto raffaello na krakersach, inspirowane popularnymi pralinkami kokosowymi dostępnymi w sklepach. Jest to ciasto czy też deser bardzo prosty i łatwy do zrobienia, nie wymagający wielu skomplikowanych i drogich produktów. Ale to nie znaczy, że jest przez to mniej smaczny. Fanom kokosa na pewno przypadnie do gustu. A oprócz tego że super smakuje, to jeszcze ładnie wygląda. Będzie więc idealny zarówno na co dzień jak i od święta. Oto przepis:

Składniki:
ok. 30 solonych krakersów
0,5l mleka
150g wiórków kokosowych + do posypania ciasta
1 cukier waniliowy
1/3szkl. cukru kryształu
120g masła
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
raffaello bez pieczenia raffaello na krakersach ciasto kokosowe kokosowy przekladaniec ciasto z wiorkami kokosowymi kokosowiec kokosanka

Sposób przygotowania:
Foremkę prostokątną o wymiarach ok. 11x19cm wyłożyłam folią aluminiową. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę krakersów, docinając je do wymiarów formy. Do rondla wlałam 300ml mleka. Dosypałam cukier i cukier waniliowy i razem zagotowałam, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do gotującego się mleka wsypałam wiórki kokosowe i razem gotowałam na małym ogniu, aż wiórki wciągnęły całe mleko. Powinno to trwać ok. kilkunastu minut. Do gorącej masy dodałam masło i mieszałam, aż się rozpuściło. W pozostałym mleku rozprowadziłam proszek budyniowy i dolałam do masy kokosowej. Masę gotowałam na małym ogniu, stale mieszając, aż zrobiła się gęsta. Masę zestawiłam z ognia i odstawiłam na kilka minut. Następnie 1/3 masy rozsmarowałam na krakersach w formie. Ułożyłam drugą warstwę krakersów. Wyłożyłam kolejną porcję kremu, znów krakersy i na koniec pozostały krem. Wszystko posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia, a następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na słodkości kokosowe, np.: bounty bez pieczenia (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/bounty-bez-pieczenia.html), raffaello na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/raffaello-na-krakersach.html), kokosowe kulki a'la bounty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kokosowe-kulki-ala-bounty.html), rolada kakaowo - kokosowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/rolada-kakaowo-kokosowa.html).

SMACZNEGO!!!
raffaello bez pieczenia raffaello na krakersach ciasto kokosowe kokosowy przekladaniec ciasto z wiorkami kokosowymi kokosowiec kokosanka

raffaello bez pieczenia raffaello na krakersach ciasto kokosowe kokosowy przekladaniec ciasto z wiorkami kokosowymi kokosowiec kokosanka

3 komentarze:

  1. Super ładnie i apetycznie wygląda to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. co mogę dać i ile zamiast budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub inną skrobią, ale w tym przepisie raczej nie polecam bo budyń nadaje też smaku

      Usuń